۲۴ نفر
۳۰ تیر ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۳
«رابطه» جناب‌خان و خندوانه؛ از رنجی که می‌بریم

ماجرای نوشتن نام «وریا» در برنامه خندوانه و بعد تبدیل شدن به «وحید» را همه شنیدیم. همچون سایر مسایلِ (تلخ ) سیاسی، درباره این ماجرا هم حرفها و حدیثهای زیادی گفته شد؛

تا آنجا که رامبد جوان هم ویدئویی ضبط کرد و با چهره ای خسته و کلافه چند جمله ای گفت (که نمی دانم فایده ای داشت یا خیر). شبکه نسیم هم بیانیه ای داد... و صداپیشه جناب خان هم (محمد بحرانی) در صفحه شخصی اش چند سطری نوشت.

تا اینجای ماجرا، اتفاقی است مثل سایر اتفاقات که در رگبارِ اخبارِ بد این روزها می آید و می رود.

اما بر این خبر، تاملی لازم است. لحظه ای توقف و دوباره خواندنِ این ماجرا اهمیت دارد. ذکر این چند مورد در شرح رنجی که می بریم ضروری است:

1- فارغ از تمام مسائل سیاسی جاری در کشور، مساله اصلی در این ماجرا، شکنندگی و ترد بودن رابطه محمد بحرانی و رامبد جوان است. فارغ از تمام منازعه های بی پایان در این سرزمین، دو هنرمند که مدتهای طولانی با هم «کار» کرده اند و با هم «تولید» کرده اند پس از انبوهی کار و رفاقت و خنده و... رابطه شان چنان شکننده است که ممکن است بر سر یک ماجرای «وریا و وحید» هوا بشود.
به همین سادگی.

2- جناب خان و رامبد جوان مساله اصلی نیستند. مساله اصلی در این آب و خاک، چراییِ «شکل نگرفتنِ» روابط انسانی «پایدار» است. شرکت اوبایاشی ژاپن صد و چهل سال پیش تشکیل شد. سه بنیانگزار اصلی این شرکت پنجاه سال با هم کار کردند. ۵۰ سال! پس از آن فرزندان آنها هم پنجاه سال دیگر با هم کار کردند. پس از آن «فرزندانِ فرزندانِ» آنها هم با هم چهل سال کار کرده اند (و می کنند) و این وسط بر سر یک ماجرای «وحید و وریا» یک رابطۀ چند ده ساله به هوا نرفت. فکانت هباءً منبثاً نشد. حکومتها و سیاستمداران در ژاپن آمدند و رفتند ولی روابط پایدار انسانی در اوبایاشی، باقی مانده (و بزرگترین پروژه های سازه ای ژاپن را طراحی و اجرا کرده)

3- جناب خان یکی از موفق ترین «تولّدهای» یک کارکتر هنری بود. جناب خان، و طنین حنجره اش گرمای جنوب بود و طنز شیراز و نمک بوشهر... جناب خان متولد شد و نضج گرفت و اعضای این تیم هنری توانستند «تولید» کنند. اما امروز بر سر یک ماجرای وحید و وریا، صداپیشۀ جناب خان طوری پشت رامبد جوان را خالی می کند که انگار نه انگار اساسا رفاقتی در کار بوده است.

4- بحث، بر سر دفاع/حمایت از رامبد نیست. کار رامبد یک کار صد در صد غلط بود. بحث بر سر موضوعی فراتر از مباحث سیاسی و حاکمیتی است. بحث این نیست که کدام یک از این دو نفر هنرمندِ حکومتی است و کدام یک هنرمندِ مردمی. بحث بر سر این است که یک «رابطه» عمیق میانِ این 2 شکل نگرفته (بعد از اینهمه تولید و خنده و کار و زحمت و رفاقت و...)

بحث بر سر جناب خان و رامبد نیست. بحث بر سر این است که چه سِری و چه رازی در این آب و خاک هست که ریشۀ روابط اینقدر سُست و ناپایدار است. در ژاپن هم حکومتها و ژنرالها آمدند و رفتند. آن حاکمانی که کشور را به جنگ دوم جهانی را «ترغیب» می کردند آمدند و آن حاکمان که از بابت جنگ دوم جهانی عذر خواستند هم آمدند و رفتند «ولی» آن آقای ماتسوشیتا که در یک خانۀ کوچک، یک اتاقش را به کار «سیم کشی» اختصاص داد و با کمک زن و برادر زنش شرکت «پاناسونیک» را براه انداخت، چه قبل از جنگ جهانی و چه بعد از جنگ جهانی، شرکتش بر سر اختلاف با زن و برادر زنش منحل نشد! «ماتسوشیتا» توانست که یک کارگاه سیم کشی را به هفده کارخانه و صدها مرکز اختراعات و امپراطوری پاناسونیک تبدیل کند و تا آخرین روز عمر، رفاقتش با رفقایش برقرار ماند. و چرا دور می رویم؟

در همین سالهای اخیر، زاگربرگ یک ایدۀ سوخته دربارۀ وب سایت اینترنتی به اسم فیس بوک را با تیم همراهش به امپراطوری «متا» تبدیل کرد و در میانه این مسیر، ترامپی هم آمد و رفت، ولی تیم همکاران از هم نپُکید. این چه سرّ و رمزی است در این سرزمین که هیچ رابطه ای در هنر، در صنعت و در تجارت «ماندگار» نیست؟ کدام شرکت و شراکت ایرانی هست که عمری فراتر از پنجاه سال پیدا کرده باشد؟ کدام پنج برادرِ صنعتگر اصفهانی یا کدام سه برادر کاسبِ شیرازی بوده اند که فارغ از ماجرای حکومتها توانسته باشند رفاقت و برادری را پنجاه سال حفظ کنند و «با هم» تولیدی را «ایجاد» و سپس «حفظ» کرده باشند.
هیچ.

از احمدی نژاد و رفقایش در علم و صنعت بگیریم (که تا کنون هریک صدبار از دیگری تبری جسته) و به عقب برویم تا برادران خیامی که ایران_خودرو را ایجاد کردند و بلافاصله (با هم اختلاف پیدا کردند و) از هم جدا شدند، تاریخ «روابط انسانیِ» ما ایرانیان، تاریخِ گسستن است. نه پیوستن.

5️⃣-امروز گسستن جناب خان و محمد بحرانی از شاه حسینی و خندوانه و رامبد، همان زهری است که در کام جان ماست.

«عدم استمرار» در یک رابطه، با وجودِ انبوهی «همکاری» و «تولید»؛ و رنجی که می بریم.

کد خبر 1653417

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    3 0
    متاسفانه حرف درستی است و جز افسوس خوردن هیچ کاری نمی تونیم بکنیم چون صداقت ، همدلی ، نوع دوستی ، وفا و دوستی همه رنگ سیاسی و منفعت طلبی گرفته .چه بدبخت مردمانی هستیم که در این برهه از زمان زیست می کنیم .
  • IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    1 0
    جناب آقای اسلامی عزیز. هر چند تداوم ارتباطات سالم و سازنده از اصول پیشرفت و پایداری جوامع و کشورها و کلا انسانیت است اما تداوم روابط ناسالم نیز در تقابل این فضائل است . از سویی کاستن فاجعه سانسور و خودسانسوری ،خودی و غیر خودی ، رانت و محرومیت و اعمال سلیقه های ابلهانه و ظالمانه حاکم بر مناسبات و روابط و ضوابط مملکت به عبارت ماجرای وریا و وحید نیز کاری غیر منطقی و نادرست است . ماجرای وریا و وحید خندوانه تابلوی وضعیت کشور و حکمرانی آن است و نشانه مهم فاجعه ای در جریان و نه ماجرایی ساده
  • محمدکوروش آریاعبادی IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    0 2
    به نظرم حق با جناب خان (جناب آقای بحرانی) است، ایشان به هر حال تا حدی جانب مردم را گرفت و مانند رامبد ...
    • IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
      0 1
      جانب مردم که چند وقته راه افتاده این واقعا دقیق ببینید دارم میگم دقیق یعنی چه . یعنی شما قاطعانه میتونید بگید رامید جوان با علم به اینکه بچه اش کانادا دنیا اومده و دستمزدش از خندوانه بالاست و مجبور به سانسور در برنامه اش میشه طرف مردم و جزئی از مردم نیست مگه امکان داره ایرانی حتی مقیم سالیان خارج و از هر قماشی با سرود ای ایران به وجد نیاد مگه دستمزد و بویژه کلاس کارگردانی سینما که برای رامبد بیشتر نیست ؟ چرا باید هر روز خودش را در معرض قضاوت قرار بده . مگه سانسور شادروان ناصر ملک مطیعی در برنامه دورهمی که ظاهرا حتی باعث شکستگی قلب این هنرمند فقید هم شده بود اینقدر باعث توهین به عوامل برنامه شد منظور توجیه نیست منظور نبودن در جایگاه قضاوت است نه به خاطر اینکه نباید باشه که خودم با این عبارت مزخرف مخالفم ولی بعضی مواقع شرایط زمانی و اجتماعی و روحی و روانی جامعه و فردی باعث بروز خطا میشه . قبل پیام جناب خان در هفته گذشته مبنی امکان اتمام خندوانه از چند هفته قبل از برخی آیتم های خندوانه حدس میزدم برنامه رو به اتمامه . امیدوارم جای خالیش رو حتی با وجود یکنواخت شدن امروزش احساس نکنیم
  • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    2 0
    خود خواهی علت العل است.
  • جواد IR ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    2 0
    چقدر زیبا و خاص تحلیل کرده اید دقیقا با این رفتارها به نظر من فلسفه اصلی خندوانه که ایجاد رفاقت و صمیمت در دل خنده های از ته دل تک تک ملت ایران بود از بین میره جناب خان در بدترین زمان ممکن پشت رامبد را خالی کرد . کسی که کمترین آشنایی با کار تصویر داشته باشد می داند که تهیه یک برنامه و جذب مخاطبان میلیونی چقدر درسرساز است . فارغ از پول ،فارغ از مشکلات خندوانه ، فارغ از اشتباهات ریز و درشت این برنامه که مصداق دیکته نانوشته است ،رامید در این سالها کاری کرده است کارستان ، یک تنه جور بی برنامگی صدا وسیما را کشیده است و شاهد آن همین است که اگر خندوانه بعد از محرم ادامه پیدا نکند به احتمال قریب به یقین هیچ برنامه های نخواهد توانست جایش را بگیرد . رامبد و خندوانه یک برند است در صدا وسیمایی که بی برنامگی از سرو رویش می بارد . برای امثصال ما که نه به ماهواره علاقه داریم و نه داریم که داشته باشیمش فکری کنید
  • حسین IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    1 0
    بله کاملاً درسته،ومن نظرم اینه که یکی از دلایلش اینه که ماایرانیها بسیار جزئیات رو واکاوی میکنیم..
  • هانا US ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    4 0
    گل گفتی واقعا این جناب خان دو رو ترین وبی معرفت ترین شخصی هست که من در هنرمندان دیدم به قول حشمت فردوس مامردا وشت هم را نداریم برا همین همیشه به زنها میبازیم
  • حسین IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    2 0
    خود نویسنده البته جالب جواب داده. روابط انسانی لازمه اش اول وجود انسان به معنای داشتن اخلاق و خلق و قوی پسندیده است. حال که فردیت انسانی در این سرزمین شکل نگرفته چگونه انتظار دوتا انسان و فراتر از اون روابط انسانی یک توده موجودات دارید.
  • IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    0 3
    رفاقت که زوری نمیشه.بحرامی گفت هیچوقت از دوستان نزدیک رامبد نبوده و فقط با هم همکار بودن
  • آمین IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    0 2
    بحث ماست مالی هستش، جناب نویسنده
  • IR ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    2 1
    رامبد اشتباه بزرگی کرد این نصفه و نیمه محبوبیت هم که داشت باد هوا شد
  • IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    3 0
    اخه تو این کشور همه من هستن کسی نیم من نیست
  • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    3 0
    واقعا چرا انقد راحت از هم می بریم ؟ متاسفانه اکثر روابط خانوادگی هم با کوچکترین حرفی منجر به سالیان سال دوری میشه ، چقدر دردناک که در این دنیای کوچیک همه از هم دوریم
  • علی هاشمی IR ۱۸:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    2 0
    خدا وکیلی دمت گرم آقای اسلامی از این همه درایت و دقت نظر...واقعا زیبا و بجا گفتی....تاریخ ملت ما پر است از این روابط ناپایدار و شکست‌هایی ک ما خوردیم...از رنجی ک می‌بریم
  • رکگو IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    1 0
    خدایا ۱۰۰هزار مرتبه شکر نه بخاطر اختلاف این دو 'بلکهاز بی مزگی این برنامه 'چه خوب خودتان تحلیل کردید 'اینها اسمش رفاقت نیست 'مثل گله مندی اکبر عبدی از محمد رضا شریفی نیا 'همکاری بخاطر پول نه مردم !
  • IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۰
    2 2
    محمد بحرانی مرد واقعی خون جنوبی داره ،او آزاده ست ولی رامبد جیره خوار بعضی هاست نمیتونن با هم کنار بیان دیگه
  • DE ۰۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    1 0
    متاسفم از این دوستی های الکی و قربان صدقه رفتنهای الکی .حتی دوتا گلدان را یکسال کنار هم بگذاریم با تآسی از هم بزرگ می شوند وبه همدیگر تکیه می کنند .من کاری به درست یا غلط بودن کار آقای جوان ندارم من به تداوم دوستی آقای بحرانی وآقای جوان شک دارم .چون قبلا می گفتیم دوست به از برادر.کاراکتر جناب خان با آقای بحرانی شیرین هست وخندوانه با آقای جوان.می دانید متاسفانه ما جنبه کار گروهی را نداریم .واگر پیشرفتی هم باشد به گروه ربط نمی دهیم واگر خطایی سر بزند فقط گردن یک نفر می اندازیم.ما به کجا می رویم من در سّر اینکارمانده ام.پس هدف از ساخت برنامه ی خندوانه چه بود؛( که این همه سال همه را در کنار هم داشت ؟!غافل از اینکه بین دو نفر دوستی حاصل نشد.پس این برنامه هم با آن اهداف بلند بالایش رو به سوی شکست هست.
  • ارجیوش دارمند IR ۰۲:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    2 4
    از یه ملت جهان سومی با ضریب هوشی متوسط رو به پایین و هوش اجتماعی خیلی پایین چه انتظارات عجیبی دارین ! این ملت رو به زوال رو نباید با نژادهای برتر مثل سامورایی ها یا اسلاوهای اروپا مقایسه کرد
  • IR ۰۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    3 1
    خیلی جالب و درست بود کلا زود پشت هم رو خالی میکنیم من هم فکر میکردم رفاقت عمیق بینشون باشه ولی...
  • محمد فرج الهی IR ۰۷:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    1 0
    علت این است نفرهای دوم می خواهند نفر اول باشند. بهمین دلیل برای رسیدن به اون جایگاه از هیچ تلاش و رویکردی فروگذار نیستیم. البته مثال نقض هم داریم کریم باقری اگر ما در مدرسه ارز کودکی درست آموزش ببینیم که نفردوم بودن خودش یک امتیاز، تخصص و جایگاه ویژه است. دیگر شاهد بدست آوردن جایگاه اول و نفر اول نیستیم. به ما از همان اوان کودکی یاد دادن که باید نفر اول باشی
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    3 0
    از بین همه یادداشت هایی که امروز خوندم، این یکی چسبید، به یک معطل اجتماعی در روابط انسانی پرداخته که گریبان‌گیر کسب و کارهای ما شده است و ریشه در فرهنگ این مرز و بوم دارد،؛ زیاد شنیده آید «اگه شریک خوب بود خدا هم میگرفت» جمله ای که برای فراز از تعامل با دیگران زیاد گفته میشود، جمله ای که ریشه در نبود فرهنگ کار تیمی دارد، و این مشکل از آموزش ما است که در مدارس بصورت نمره محوری شخصی در یک کلاس درس آموزش میبینیم و کار تیمی و گروهی در مدارس ما جایگاهی نداشته و ندارد. موضوعی که در فرهنگی غربی بسیار برجسته است.
  • ز IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    0 4
    بخاطر ابنکه بحرانی جنوبی و معرفت می فهمه ولی شما تهرانی ها فقط زبونید و منفعت. مرام تو تهرانی جماعت نیس و عین آفتاب پرست رنگ عوض می کنید. منم بررگترین ضربه های زندگیم رو فقط از تهرانی های بی مرام و از پشت خنجر برن خوردم. چون شما به بچه هاتون یاد می دهید قبل از اینکه کلاهتو بردارن کلاه یکی دیگه رو بردار حق نون و نمک نمی فهمید فقط خیانت و هرزگی و ظاهرسازی مرامتونه ادم بالاخره میفهمه و شخصیت واقعی شما تهرانیای زامبی رو بلاخره میشناسه بحرانی هم فهمید
  • IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    0 2
    چندان جالب نیست این نوشتار و در واقع خیلی هم سطحی بود وقتی اینجا همه چیز سیاسی میشه حتی نام کوچک یک آدم و وقتی دو قطبی های تعمدی شکل میگیره نتیجه میشه همین که میبینی دشمنی مردم با مردم
  • ملت IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    0 3
    من نمیدانم این متن را چه کسی وبرای چه منظوری نوشته است؟اما چیزی که واضح است ترسو بودن و فرصت طلبی رامبد وپول دوست بودن بحرانی است!چون این ماجرای جدایی آنها در ۵فصل قبل هم اتفاق افتاد!اما چونکه کسی از پول آنهم پول زیاد ولی دردسر نمی‌گذرد ،در نتیجه بعد ازچندماهی که گذشت ویفرهای خارج و....... دوباره اجماع برسرت پول پارو کردن که شود این دو دوباره باهم یکی خواهند شدو وریاهاو.....از یادها خواهد رفت،فعلا"جیب‌ها پر پول است.
  • IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    1 2
    اولش اسم نویسنده رو نخوندم ولی وقتی متن رو خوندم فهمیدم. یه ضرب المثلی هست که میگه وقتی تنها ابزاری که داری چکش باشه همه رو میخ میبینی. این آقای اسلامی هم کارش این شده تو خبرها میگرده شاهد مثال پیدا میکنه برای تئوری خودش که "ما ایرانیا نمی تونیم باهم کار کنیم، ولی ژاپنی ها می تونن" خیلی خوب بابا فهمیدیم
  • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۳۱
    2 0
    هرروقت منیت بره همه کارها درست میشه
  • رضا IR ۰۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۲
    0 2
    چقدر اشتباه میزنی؟ رفاقت در ایران خیلی گرم و ماندگاره. مثلا در کار هنری جبلی و طهماسب... در ورزش هم خصوصا کشتی و فوتبال که زیاده و... احمدی‌نژادو گفتی ولی نگفتی بخاطر رفیقاش یعنی بقایی و مشایی به این روز افتاد. اینها به کنار اما در دفاع مقدس... مثلا حاج قاسم روزی نبوده که به یاد رفقاش گریه نکنه! پس معلومه اشتباه میزنی داداش!
  • IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۲
    2 0
    واقعا اظهار نظر منصفانه و صحیحی بود
  • غم IR ۰۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    0 0
    چرت نگو مساله خیلیم مهمه و اون اینه رامبد پسته
  • IR ۰۴:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۵
    0 0
    به نظر من علت اساسی تفاوت ژاپن و ایران اینست که همه مردم در ژاپن احساس می کنند که در مالکیت مادی و معنوی کشور خود سهمی دارند و حکومت و دولت مدیران منتخب خودشان هستند برای مدیریت تمشیت امورشان، اما در ایران مردم این حس مالکیت را ندارند، خود را مستاجر می دانند، خود را رعیت می پندارند، حکومت و دولت اربابشان است. این احساس را حکومتشان به مردم بیچاره این سرزمین القا کرده اند.
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۵
    0 1
    چون روابط انسانی در ایران بیشتر بر اساس کسب منفعت مادی است و دروغ و تقلب و.‌...در ایرانی ها زیاد است پس رپابط انسانی در ایران پایدار نخواهد بود