۷ نفر
۳۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۸
 شکست دو فرضیه ، دو خطر برای دولت رئیسی

زمانی که هواداران طیف به ویژه نواصولگرایان عدالتخواه دریابند که جناح بندی ای نیز بر اساس توزیع منابع اقتصادی وجود دارد که می تواند میزان دوری و نزدیکی افکارشان را به اصحاب قدرت و عدالت نشان بدهد، میزان ریزش به طرز قابل توجهی شدت و تعمیق خواهد شد.

مفروض برخی نیروهای سیاسی فارغ از ماهیت جریان در حال قدرت گیری، آن بود که با تسلط آنان بر قوه مجریه، بسیاری از مسایل کشور به ویژه برجام حل خواهد شد. این نیروها گمان می کردند مهمترین مشکل کشور عدم یکدستی قدرت در قوه مجریه و عدم حمایت حکومت از دولت باعث فشل و سستی دولت ها و به ویژه عدم حل مسایل کشور می شود. همچنین عده دیگری معتقد بودند با عدم شرکت در انتخابات و کاهش پایه رای اصولگرایان به آنان درس خوبی در عدم مشارکت و کاهش مشروعیت آنان در انتخابات داده شود.

فارغ از اهداف و نیات دو گروه مذکور آن چه در عمل به وقوع پیوست قدرت گیری تندروها در حوزه اجرایی و یکدست شدن قدرت بود. دو گروه مذکور به دلیل فقدان تحلیل همه جانبه، غافل از ترکیب سرمایه و جناح های شکل گرفته حول آن در ایران، و شکل دهی به جایگاه دولت و نحوه توزیع قدرت و شکل گیری آرایش سیاسی و اجتماعی بودند. این غفلت نشان می دهد که ترکیب نیروهای سیاسی در ادامه تحولات جهانی و تاثیرات آن در گفتمان مبتنی بر سرمایه داری جدید، و نهادهای اقتصادی و اقتصاد سیاسی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. خیزش جریانات راست افراطی در کشورهای مختلفی چون آمریکا، لهستان، اسپانیا، هلند، فرانسه و ... حکایت از آن می کند که نفوذ گفتمان مذکور می تواند در ایران نیز دارای کارکرد باشد. اما سوال این است که بالا آمدن تندروها در غفلت حامیان مستقیم و غیرمستقیم یکدست سازی قدرت اعم از تحریمی هاو غیرتحریمی ها، چه دستاوردی برای نواصولگرایان خواهد داشت؟

اگر در میان تندروها قایل به راس و بدنه باشیم، تندروها با قدرت گیری به طرز بی سابقه ای در برابر بدنه نیروهای نواصولگرایان عدالت خواه در معرض شفافیت و پاسخگویی قرار گرفته اند. و از آن جایی که نواصولگرایان در حوزه راس، با ابتناء به اقتصاد رانتی به سه بلوک نهادهای حاکمیتی، شرکت های خصوصی وابسته به دولت، و اشخاص نزدیک به ساختار قدرت تبدیل شده اند، میزان توزیع قدرت در قالب توزیع سرمایه و گردش مالی آن بی تردید در بدنه نواصولگرایان عدالتخواه و اصولگرایان منتهی به ریزش خواهد شد.

به عبارت دیگر زمانی که هواداران طیف به ویژه نواصولگرایان عدالتخواه دریابند که جناح بندی ای نیز بر اساس توزیع منابع اقتصادی وجود دارد که می تواند میزان دوری و نزدیکی افکارشان را به اصحاب قدرت و عدالت نشان بدهد، میزان ریزش به طرز قابل توجهی شدت و تعمیق خواهد شد. اکنون مهمترین خطر متوجه دولت آقای رئیسی این است که برای این شرایط چه تدابیری اندیشیده است؟ تمرکز دولت بر روی نیروهایی چون بعدالملکی و وزیر صمت و دیگر عملکرد دولت اکنون مجلس یازدهم را به رویارویی با دولت کشانده است. ادبیات رویارویی مذکور آن هم در یک سالگی دولت آقای رئیسی ، امری بی سابقه است. حالا برخلاف دو نگاه نخست ابتدای یادداشت که شرح اش رفت، بیش از پیش آشکار شده که یکدستی حاکمیت یا عدم مشارکت برای کاهش رای و مشروعیت رئیس جمهور، در ساختاری که از منظر تاریخی هنوز به تئوری مدونی در ساماندهی به امور نرسیده، و احزاب آن بدون استثناء از فقدان تئوری و استراتژی در رنج هستند، و اساسا کماکان از دوره پیشا قانون عبور نکرده اند، حل مسایل اعم از برجام و توسعه کشور، بیشتر به معجزه می ماند. معجزه حل برجام به ویژه با نقش نیروهای تندروها برای برهم زدن دستاوردهای رقبای گروه ها در جناح مقابل و جناح خودی در حوزه برجام و به ویژه شکست رئیسی برای عدم توفیق در برجام به افسانه شبیه می ماند.

نباید فراموش کنیم کارشناسان تاکید می کنند ساختار نواصولگرایان کنونی به ویژه از منظر معرفتشناختی ، نهادین و کارکردی، اغلب با دورزدن قانون و از بین بردن دستاوردهای گروه های رقیب و دیگری شکل گرفته است. تغییر این نقش نیازمند تمرین و شیفت از منش تخریبی به سوی منش سازنده است. برای مثال تحقیر مدیران و دیگر نیروهای کارشناس در حوزه بوروکراسی حین تعویض در دولت جدید که اخیرا در سازمان محیط زیست کشور و دیگر نهادها به وقوع پیوست، از این دست است. به طور طبیعی گریز نیروهای باتجربه از نظام بوروکراتیک دولت آقای رئیسی را با خطر دوم و مهمی مواجه می کند؛ خطر مذکور در فقدان نیروهای با مهارت و مدیر، به معنای سستی و ناکارآمدی نظام اداری در حل مشکلات مردم، می تواند توده های مستاصل را به واکنش های مختلف وادار کند.

در نهایت برخلاف نظر برخی اصولگرایان در مجلس که اختلاف با دولت را نه اصولی، که ناشی از روابط اداری می دانند، باید گفت دو خطر اصلی متوجه دولت آقای رئیسی یکی فقدان نظریه و گفتمان و دیگری ناتوانی در بازسازی و بازتولید مدیران دسته اول در کشور می رود تا شکاف های جدی تری را در میان نواصولگرایان تعمیق و تشدید کند. ضمن آن که حامیان عدم مشارکت مردم در انتخابات و یکدست شدن قدرت نیز باید نسبت به وضعیت به وجود آمده پاسخگو باشند. به این معنا که نیروی سیاسی چرا بدون توجه به پیامدهای ناخواسته اهداف خواسته اقدام به ارائه راه حلی کرده اند، که اکنون با توجه به مشکلات به وجود آمده ناشی از عدم مشارکت و یکدستی حاکمیت ده ها سال به طول می انجامد تا قادر باشیم بر خسارت چنین وضعیتی غلبه کنیم.

۲۱۲۱۶

کد خبر 1664545

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    2 1
    بسیار معقول و متین! درود.
  • IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    2 9
    مردم منتظربرجام نبوده ونیست
  • علی US ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    2 3
    خداییش خودتون فهمیدید چی نوشتین واقعا که کارکرد بیش از پیش رسانه در نحوه طرح راس و بدنه هرم قدرت نواصولگرایان به تقابل کشاندن نیروهای نواصولگرا در جهت گسیختن جامعه ایرانی است!!!!!
  • IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    5 0
    تحلیل درستی عدم حضور جدی و حداکثری مردم در انتخابات و یکدستی سست و ناقص و حداقلی چیزی است که حکمرانی از جنس مدیریت کره شمالی سالهاست مد نظر گعده ای شبانه بوده و از انتخابات ۱۴۰۰ به ان دست یافته اند و بعید است از این نوع حکمرانی دیگر کنار و عقب نشینی کنند شاید تا سالهای سال ادامه داشته باشد. حتی به قیمت حذف انتخابات ریاست جمهوری که بارها و بارها در باره ان سخن گفته اند
  • بشیر IR ۱۹:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    1 1
    تفکرات اشتباه شماها باعث از هم پاشیدن جبهه اصلاحات شد در جبهه مقابل شاید دو دسته گی هایی بوجود آید ولی در نهایت امر کار به همگرایی میکشد . بروید بر روی این قضیه متمرکز شوید که چرا اصولگراها روزی پشت احمدی نژاد بودن و روز دیگر او را کنار گذاشتند و همه هم یک حرف زدند .ولی اصلاح طلبها عارف یا جهانگیری را قربانی روحانی کردند‌ و هر کدام یک حرف زدند که در نهایت موجب واگرایی آنها شد .
  • IR ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    3 0
    فولاد مبارکه چه خبر ؟؟؟..‌
  • IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    5 0
    خیلی وقت است که اصولگران محبوبیت اجتماعی ندارند و ما می دانیم در حکومت اصلاح طلب این اصولگرایان چوب لای چرخ اقتصاد می گذارند بهتر است به مردم بر گردید صادق باشیدملت در دوران اینترنت همه چی می دانند
  • IR ۲۳:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۰
    4 0
    اقای ریسی فکرمیکرد این شغل ریاست جمهوری مثل قوه قضا راحته امانه این بنده خدا نمیبایست پادرمیدان گذاشت این کاراقتصاددان حقوقدان میبایست باشد این بنده خدا مگرچنددرصد رای اورد خیلی زیرپنجاه چهل سی درصدبهیچ عنوان چرخ مملکت رانمیتواند بچرخاند داریم میبینیم هرکی ازمقام های بالا تاکارگر دارن همون کار خودشونو ادامه میدن روزبروزم تورم فقرشده ثانیه ایی معلوم نیست اختیارکشوردست کیست ملت بیچاره بودبیچاره ترشد بااین وضعیت منتظرازهم پاشیدن زندگی ملت دولت باشیم عضرخواهی میکنم کلام اخرشدیم مثل دولت ملت افغانستان باهمدیگربدوبد نه دولت کمک ملت میکند نه ملت کمک دولت ...
  • حسینی IR ۰۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۱
    0 0
    پنجاه میلیارد دلار تو همین دو سه روز عاید ایران شده تو روزهای آینده چند برابر میشه
  • تورج IR ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۱
    0 0
    دوست ما نگاهی بسیار آرمانی به اصولگرایان دارد . این تصور که در بدنه این جناح افرادی معتقد وجود دارند که با عدم تحقق وعده ها دچار ریزش میشوند . اساسا غلط است چرا که علاوه بر راس این جریان تقریبا تمام بدنه نیز به فراخور حال و موقعیت خود از مواهب اقتصادی بهره میبرد ! و صد البته دست شستن از این مواهب در این وانفسای اقتصادی احتمالا به معنی بی خانمانی است .بنابراین حتی در صورت وقوع این ریزش ناچیز و قابل چشم پوشی خواهد بود. اما یک احتمال قویتر آنستکه جدایی بین دولتمردان و بدنه اصولگرایان رخ دهد چرا که دولت و در راس آن آقای رئیسی بدلیل پاسخگویی مستقیم به مردم احتمالا ترجیح به تعامل با جامعه جهانی دارد ولی بدنه جناح اصولگرا از کانال هایی خط میگیرند که نیاز فوری به چنین تعاملی ندارند .
  • علیرضا DK ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۱
    0 0
    مقاله فشنگی بود ، منتها خام و ما پخته . دولت رییسی و نه فقط او که نیروهای بالا دستی تئوری و ایدیولوژی شان را بیان کرده اند و البته عملیاتی. پیمان شانگهای و ارتباط با همسایه گان. البته که فرانسه ، آمریکا و ....منتها چین و روسیه، قزاقستان و ... کشور هستند و ایدیولوژی خودشان رو دارند. تنها باید دید که اتحادیه اروپا در حال واگرایی از آمریکا ست یا نه.
  • IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۳۱
    2 0
    تا زمانی که اختلاس رانت دزدی هست یک عده کمی دارند حق اکثریت مردم ایران می خورند دنیای پول هم بیاد تو این مملکت حال روز اقتصاد مردمش همین شما یک دریا را توی یک بشکه که ته نداره هم بریزید پر نمیشه یک عده ایی دوست دارند همیجور باشه تا به نون نوایی برسند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین