علی پاکزاد: بحران خشکسالی در سال 87 و 88 به غیر از آنکه کشاورزان را با مشکل مواجه ساخت برای دامداران کشور نیز بسیار گران تمام شد، به گفته سعید سلطانی مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران خشکسالی و شیوع بیماری های مهلک در سال 87 با تلف شدن بیش از 6 میلیون راس دام های مولد در کشور همراه شد و همین مسئله به دنبال خود مشکلاتی مانند افزایش شدید قیمت گوشت و بحران صنایع لبنی کشور را به دنبال داشت.
البته در گزارشی که مرکز پزوهشهای مجلس در سال 89 منتشر ساخت دلیل اصلی شیوع بیماری بین دامهای مولد را سیاستهای شتابزده مسئولین تنظیم بازار در کشور عنوان کرد که در سالهای 87 و 88 برای انکه بتوانند قیمت گوشت قرمز را در کشور مهار کنند واردات دام زنده را با کمترین استاندارد های بهداشتی انجام دادند و همین مسئله با ورود بیماری از مرز های شرقی کشور و در نتیجه تلفات گسترده دامهای بومی همراه شد.
اما تبعات این تلفات هنوز در فضای اقتصادی کشور قابل مشاهده است یکی از این تبعات به افت شدید میزان صادرات روده به عنوان یکی از اقلام صادرات سنتی ایران باز می گردد. نگاهی به آمارهای گمرک کشور نشان می دهد اوج صادرات روده از ایران به سال 86 باز می گردد که حدود 3 هزار تن روده با ارزشی حدود 120 میلیون دلار از کشور صادر شده است و البته طی سالهای 84 و 85 نیز صادراتی معادل 72 تا 74 میلیون دلار برای این محصول به ثبت رسیده است ولی می بینیم که در سال 88 به ناگهان حجم این صادرات به 63 میلیون دلار نزول کرده و در سال 89 نیز این رقم با 10 میلیون دلار کاهش به 53 میلیون دلار رسیده است.
بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده از صادرات سه ماهه نخست سال جاری میزان صادرات روده از کشور معادل 11 میلیون دلار ثبت شده است که به این ترتیب می توان پیش بینی کرد به احتمال زیاد در سال جاری نیز میزان صادرات روده کشور در بهترین شرایط در حدودمیزان صادرات ثبت شده در سال 89 خواهد بود و این نشان از افت شدید صادرات محصول روده از کشور است که بخش عمده ان به کشورهای اروپایی صادر می شود.
قابل ذکر است روده صادراتی از ایران بیشتر در صنایع غذایی و برای بسته بندی انواع فرآورده های گوشتی کاربرد دارد و به طور متوسط هر کیلو 30 دلار ارزش صادراتی دارد.
/222/39
نظر شما