سمیه علیپور: با روی کار آمدن محمد حسینی به عنوان وزیر ارشاد دولت دهم، گمانهزنیها در مورد ترکیب جدید معاونان او آغاز شده است و در این میان در حالی که اسامی افرادی همانند علیرضا رضاداد و مجتبی مشیری به عنوان گزینههای احتمالی معاونت امور سینمایی به گوش میرسد، صحبتهایی هم در مورد احتمال ابقای محمدرضا جعفریجلوه معاون امور سینمایی فعلی وزیر ارشاد مطرح است که اهالی سینما در این مورد نظرات مختلف و متفاوتی دارند. برآیند آنها به لزوم بهتر شدن اوضاع سینما اشاره دارد و به جای جایگزین شدن مدیری جزماندیش ترجیح میدهند جعفریجلوه با وجود نقصانهایی که داشته بر سر سمت خود باقی بماند.
فرصت دوباره برای مدیر صاحبنظر
علیرضا شجاعنوری، تهیهکننده سینما، معتقد است که میتوان در دوره چهار ساله دولت دهم فرصت دیگری در اختیار جعفریجلوه قرار داد تا برنامههای خود را مجدداً اعلام کند و برای عملی کردن آنها اقداماتی انجام دهد. او در این زمینه به «خبر» میگوید: «اگر جعفریجلوه در سمت خود ابقا شود کار درستی صورت گرفته است. قرار دادن این امکان در اختیار جعفریجلوه فرصت آن را فراهم میکند تا برنامههایش را در اختیار وزیر جدید ارشاد قرار دهد.» او ادامه میدهد: «باید ببینیم که جعفریجلوه در زمان تصدی این سمت چه برنامههایی داشته و در نهایت موفق شدند کدام بخش از این برنامهها را عملی و در به نتیجه رساندن کدام برنامه ناموفق بوده و دلیل ناموفقی او چه بوده است.»
شجاعنوری میگوید: «وزیر ارشاد میتواند برنامههای جلوه را مطالعه کند و در صورت موافقت کلی با آنها با این تضمین که موانع محقق نشدن برخی از آنها را برطرف کند، زمینه اجرایی شدن این برنامهها و ادامه فعالیت جعفریجلوه را به وجود آورد.»
او با اشاره به مشکلاتی که در دوره مدیریت جعفریجلوه در سینمای ایران وجود داشته است، میگوید: «بعید نیست بخش عمدهای از مشکلاتی که در دوره مدیریت جلوه در سینما وجود داشته به موانعی بازگردد که بر سر راه او قرار داشته است.» شجاعنوری در پایان سخنانش میگوید: «جعفریجلوه یکی از افراد صاحبنظر در مورد سینما در شرایط کنونی سینمای ما محسوب میشود. او تجربه چهار سال مدیریت در سینما را به همراه دارد و همین مسئله میتواند کمک کند تا در چهار سال پیش رو با توجه به تجربههایی که اندوخته شاهد مدیریت بهتر و حسابشدهتر او در سینما باشیم.»
ابقای جلوه ممکن نیست
هیأت اسلامی هنرمندان یکی از منتقدان جدی معاونت امور سینمایی در چهار سال گذشته بوده است. علیرضا سجادپور، دبیر این هیأت در گفتوگو با خبر در مورد احتمال ابقای جعفریجلوه و نظر هیأت اسلامی هنرمندان در این زمینه میگوید: «ما در هیأت اسلامی هنرمندان با شخص مشکل نداریم بلکه مسئله ما با سیاستها و برنامهها و عملکرد مدیران است. جعفریجلوه یکی از دوستان قدیمی من است اما ما در این چهار سال با عملکرد معاونت امور سینمایی او مشکل داشتیم.» او ادامه میدهد: «البته ازسوی دیگر بعید میدانم خبر ابقای جعفریجلوه خبر درستی باشد و این اتفاق حتماً رخ نخواهد داد.»
سجادپور با اشاره به اینکه مایل نیست در مورد جزئیات این ادعا صحبت کند، میگوید: «ترجیح میدهم جزئیات در این مورد مطرح نشود تا وزیر ارشاد در آغاز کار خود در فضایی آرام و به دور از تشنج و نگرانی کار خود را انجام دهد و معاونان خود را انتخاب کند.» او با اشاره به دیداری که با سیدمحمد حسینی داشتهاند، میگوید: «حدود 10 روز قبل دیداری با وزیر ارشاد داشتیم و حاصل این دیدار بسیار رضایتبخش بود، ما به هیچ عنوان وارد مصادیقی که به آن انتقاد داشتیم نشدیم.»
او با تأکید براینکه در این دوره، احمدینژاد خود در زمینه مدیریت بخش فرهنگی دخیل خواهد بود، میگوید: «حضور رئیسجمهور در جلسه معارفه وزیر ارشاد و صحبتهایی که ایشان در زمینه هنر انجام دادهاند نشان میدهد که در این دوره عملکرد مدیران ارشاد را از نزدیک دنبال خواهند کرد و به این ترتیب شاهد تحولاتی در این زمینه خواهیم بود.»
آسیبشناسی مدیریت
علی معلم، منتقد و تهیهکننده، با تأکید بر اینکه نباید اشکالات موجود در سینما را فقط متوجه معاون امور سینمایی وزیر ارشاد دانست در این زمینه به «خبر» میگوید: «اساساً نمیتوانم به طور مشخص در مورد هر یک از مدیران سینمایی این را بگویم که ماندن یا رفتن کدامیک میتواند به سود یا ضرر سینما باشد اما واقعیت این است که شرایط کنونی سینمای ما نیازمند تغییر و تحول است.» او ادامه میدهد: «مدیران باید این مسئله را مورد توجه قرار دهند که در حال حاضر بخشهایی از سینما دچار مشکل است و باید این مشکلات برطرف شود. مدیران جدید ارشاد باید این را دریابند که دلیل عدم موفقیت برخی از بخشها در این سالها چه مسائلی بوده است. شاید نوع نگاه مدیران بالاتر زمینه فعالیت مدیران میانی را از بین برده است و یا مدیران فرمآنهای غلطی را در دستورکار خود قرار دادهاند.»
او با اشاره به دو زیرمجموعه معاونت امور سینمایی میگوید: «به عملکرد مؤسسه رسانههای تصویری و یا مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نگاه کنیم. در این موارد ما شاهد مدیریتهای حرفهای و بسیار خوب بودهایم که شاید اگر فضا بیش از اینها برای آنان فراهم میشد میتوانستند به موفقیت بیشتری دست پیدا کنند.»
معلم میگوید: «مدیران سینمایی باید افقهای پیشروی خود را به خوبی طراحی کنند تا با ایجاد مجموعهای از تغییرات وضعیت سینما بهبود پیدا کند. صرف تغییر مدیر نمیتواند یک اتفاق بسیار خوب و تأثیرگذار در سینمای ما باشد.»
حرکت در جا
ایرج تقیپور، تهیه کننده، با اشاره به دوره مدیریت سینما در مقطعی که جعفریجلوه مسئولیت را برعهده داشته است، میگوید «جلوه همیشه تلاش کرده به گونهای رعایت حال همه را بکند که همین مسئله موجب شده تا در دوره مدیریت او با وجود دلسوزیهایش نه سینما گامی به عقب برود و نه پیشرفتی داشته باشد.»
تقیپور تصمیمگیری در این دوره را برعهده وزیر ارشاد میگذارد و میگوید: «عملکرد جعفریجلوه مشخص است و عیان است که او در این مدت چه اهدافی داشته و به چه نتایجی رسیده است. وزیر ارشاد میتواند با تحلیل همین شرایط تعیین کند که ابقای جلوه به سود سینما خواهد بود یا نه.»
او ادامه میدهد: «سینما حالش خوب نیست و دلسوزیهای جعفریجلوه هم نتوانسته چندان کمکی به بهبود این اوضاع کند اما اگر قرار است فردی جایگزین او شود که با سختگیریهای خود موجب پسرفت سینما شود، درجا زدن را ترجیح میدهم.»
سینما در آستانه تغییر
براساس شنیدهها انتظار میرفت تا پایان هفته جاری تعدادی از معاونان وزیر ارشاد معرفی شوند اما همزمانی این روزها با لیالیقدر و عزاداری امامعلی(ع) موجب شده تا معرفی معاونان چند روزی عقب بیافتد.
معرفی معاونان اولین محک سیدمحمد حسینی، وزیر ارشاد دولت دهم است. او که با دیدارهای متعدد با سینماگران خود را علاقمند به این حوزه نشان داده با معرفی معاون امور سینمایی خود به وضوح رویکرد خود را در این زمینه روشن خواهد کرد. سینماگران بیانگیزه این روزها را میتواند یک معاون سینمایی نزدیک به تفکر آنان پرانگیزه و امیدوار کند؛ امیدی که برای زنده ماندن بخش سینمای حرفهای و با کیفیت ایران ضروری است.
نظر شما