روسیه در دوراهی تصمیم سخت

پوتین تهدید کرده تا در صورت حمله نظامی غرب، دست به حمله هسته ای بزند. اما این موضوع تا چه اندازه می تواند جدی شود؟

مهسا مژدهی: جنگ در اوکراین پس از انفجار پل کریمه شدت بسیاری گرفته است. کی‌یف و اودسا مدام زیر سخت ترین حملات قرار دارند و روس ها ۱۵ درصد از خاک اوکراین را پس از یک همه پرسی به خود الحاق کرده است. در چنین وضعیتی آینده این جنگ بیش از همیشه مبهم است.

وضعیت میدانی جنگ

در مسکو، جنگ را نه با دولت اوکراین بلکه مستقیما با ناتو می دانند.پنتاگون مدام از ادامه ارسال سلاح به اوکراین حرف می زند و "پاتریک رایدر" سخنگوی پنتاگون گفته تامین سلاح های مورد نیاز تا زمانی که لازم باشد، ادامه خواهد داشت.

همچنین، «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا دستور داده ۷۲۵ میلیون دلار از ذخایر پنتاگون کمک نظامی برای کی‌یف اختصاص داده شود. در مقابل این تمهیدات؛ روسیه اولین سربازان خود را برای تشکیل نیروی مشترک با بلاروس به کشور همسایه اعزام کرده است. ظاهرا ۹ هزار نفر سرباز روس در بلاروس استقرار خواهند یافت.

ارتش روسیه اخیرا اعلام کرده که در مناطق دونتسک، خرسون و میکولایف، از پیشروی نیروهای اوکراینی جلوگیری کرده است. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که طرف اوکراینی در این عملیات متحمل خسارات قابل توجهی شده است. پیش از این تصور می شد که کی‌یف حداقل بتواند خرسون را تصرف کند. اما برخلاف انتظارها حملات هوایی به تأسیسات مهم نظامی و سیستم انرژی اوکراین، سبب آسیب به زیرساخت های منطقه شده است. در جریان این نبرد بیش از ۱۰۰ نیروی نظامی اوکراینی کشته شده، ۱۳ خودروی جنگی زرهی و هشت دستگاه تجهیزات سنگین دیگر منهدم شد. کی‌یف صبح چهارشنبه ۱۲ اکتبر مهر ماه مدعی شده بود که پنج منطقه از خرسون واقع در جنوب اوکراین را که تحت اشغال نیروهای روسیه قرار داشت، پس گرفته است. خرسون از جمله مناطقی است که در بدو تهاجم نظامی روسیه به اوکراین به اشغال ارتش پوتین درآمد. اوکراین به طور مداوم تلاش کرده تا این منطقه را باز پس بگیرد. اما اخرین تلاش ها هم نتیجه نداده اند.

روسیه در دوراهی تصمیم سخت

اداره نظامی پایتخت اوکراین ، دوشنبه گزارش داد که در کی‌یف حملات هوایی به چند زیرساختار حیاتی شهر ثبت شده است. تصاویر این روز نشان می داد که کی‌یف، پایتخت اوکراین در دود و آتش فرو رفته است.

از سوی دیگر به گفته پترو کوتین، رئیس آژانس هسته ای اوکراین، در نیروگاه هسته ای زاپوریژیا، که توسط نیروهای روسی اشغال شده است، وضعیت هر هفته بدتر می شود. کوتین به زد دی اف گفت، در میان همه مسائل، اشغالگران به ساختمان اداری، یک مرکز آموزشی و یک بلوک از نیروگاه هسته ای آسیب رساندند. به ادعای وی آنها تجهیزات و کامیون ها را دراین نیروگاه ذخیره کرده و خطر آتش سوزی بزرگی ایجاد می کنند. هیچ کس نمی داند در آن کامیون ها چه چیزی وجود دارد.

نیروهای روسیه روز چهارشنبه پس از درگیری چند ساعته، تلاش نیروهای اوکراینی برای تصرف نیروگاه اتمی زاپوریژیا (ZNPP) را دفع کردند.

از طرفی رئیس‌جمهور روسیه در چهار منطقه لوهانسک، دونتسک، خرسون و زاپروژیا که به تازگی به این کشور الحاق شدند، وضعیت حکومت نظامی اعلام کرد. پوتین همچنین دستور داد تا در برخی مناطق مرزی با اوکراین سطح امنیتی افزایش یابد.

پوتین در حالی این دستور را اعلام کرد که ژنرال سرگئی سوروویکین مسوول فرماندهی کل جنگ روسیه در اوکراین وضعیت در اطراف شهر خرسون را "تنش‌آلود" توصیف کرد و افزود که ارتش روسیه ممکن است مجبور شود "تصمیمات دشواری" بگیرد. تصمیمات دشواری که می توان طبق ارزیابی های صورت گرفته آن را سطح تازه از تشدید تنش و درگیری ها در اوکراین تلقی کرد که شاید یکی از گزینه های مربوط استفاده از سلاح های هسته ای در سطح سبک باشد.

احتمال یک حمله هسته ای چقدر است؟

بیشتر افرادی که اخبار احتمال یک جنگ هسته ای را دنبال می کنند، معتقدند چنین اتفاقی می تواند منجر به جنگ جهانی سوم شود. برخی هم پا از این پیشبینی فراتر گذاشته اند و معتقدند اگر روس ها دست به حمله هسته ای بزنند، نیمی از جمعیت جهان و تمدن بشری در خطر مرگ قرار می گیرد. جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادعا کرده، در صورت استفاده روسیه از سلاح هسته‌ای علیه اوکراین، ارتش روسیه با پاسخ نظامی غربی "نابود خواهد شد." این عکس العمل در جواب تهدیدهایی است که ولادیمیر پوتین کرده و گفته اگر غرب به روسیه حمله کند، ممکن است از سلاح هسته ای استفاده کند.

واشنگتن تهدید پوتین را کاملا جدی تلقی کرده. اما بسیاری از تحلیل گران معتقدند خود پوتین به خوبی می داند به راه انداختن جنگ هسته ای تا چه اندازه حتی برای خود روس ها هم خطرناک است. وضعیت جنگ اوکراین باعث شده تا پوتین با همه قوا به صحنه بیاید. او یکی از سرسخت ترین و خطرناک ترین ژنرال هایش را به صحنه اورده و حملات بی امانی را در کی‌یف و اودسا صورت داده است. همزمان روسیه ۲۰ درصد از خاک اوکراین را تصاحب کرده است و هر اتفاقی در این زمین بیفتد را مانند حمله به یکی از شهرهای خود روسیه می داند. مجموع این عوامل باعث می شود تا احتمال برخورد هسته ای در اوکراین تنها یک بلوف ساده تلقی نشود.

پوتین ماجرای جنگ اوکراین را به حیات روسیه گره زده است. او یک راه بیشتر جلو پای خود نمی بیند و آن پیروزی در جنگ است. عقب نشینی از حملات نظامی به کشور همسایه به معنای یک شکست مفتضحانه و رسیدن پای ناتو به بغل گوش روسیه است.

ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) می‌گوید: «با توجه به شرایط مخاطره‌آمیز کنونی باید همه تهدیدهای پوتین را جدی تلقی کنیم. در حال حاضر سازمان اطلاعاتی آمریکا هیچ شواهد عینی مبنی بر قصد پوتین به استفاده از تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی در اختیار ندارد.»

به نظر می رسد آنچه از آن به عنوان حمله هسته ای روسیه یاد می کنند، استفاده از سلاح های تاکتیکی باشد که از نظر قدرت تخریب فاصله بسیار زیادی با حملات بزرگ و ویرانگر هسته ای دارند.

یورو نیوز در گزارشی نوشته است که دست‌کم چند هزار سلاح هسته‌ای به اصطلاح غیراستراتژیک مانند موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد و همچنین موشک‌های کروز دارد. این تسلیحات را به این دلیل غیراستراتژیک می‌نامند که توانایی رسیدن به خاک ایالات متحده را ندارند. با این حال این سلاح‌ها می‌توانند کشورهای اروپایی را هدف قرار دهند.

هر چند احتمال حمله هسته ای روسیه پایین است اما به نظر می رسد دستکم گرفتن خطر چنین اتفاقی می تواند برای کشورهای غربی گران تمام شود.

۳۱۱۳۱۲

کد خبر 1685422

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین