به گزارش خبرآنلاین، چاپ دوم کتاب «یادداشتهای روزانه محمد علی فروغی» با مقدمه و بازخوانی شادروان ایرج افشار در شمارگان 2000 نسخه، 490 صفحه و بهای 14500 تومان از سوی نشر علم با همکاری کتابخانه مجلس روانه بازار نشر شد.
نزدیک هفت دهه پس از درگذشت این چهره فرهنگی و سیاسی دهههای 1300 تا 1330 یادداشتهای وی که حتی فرزندانش نیز از وجود آنها بیاطلاع بودند منتشر شد.
این در حالی است که چندی پیش چاپ نخست این دستنوشتهها که از سوی کتابخانه مجلس منتشر شده بود نایاب شد و به تازگی با همکاری نشر علم به چاپ مجدد رسید.
این اثر ارزنده علاوه بر پژوهشگران حوزه علوم سیاسی و تاریخ معاصر، برای روزنامهنگاران نیز از جذابیتهای ویژهای برخوردار است.
این مجموعه، یادداشتهای روزانه فروغی را از 26 شوال 1321 تا تاریخ 28 ربیعالاول سال 1332 هجری قمری دربردارد. اغلب این یادداشتها که 151 مورد است، بیشتر جنبه اجتماعی ـ فرهنگی داشته و در درجه دوم جنبه سیاسی دارند.
«محمدعلی فروغی» سال 1294 قمری متولد شد و سال 1321 خورشیدی از دنیا رفت. او فرزند محمدحسین ذکاءالملک، فرزند یکی از تجارتپیشگان اصفهان و متخلص به «فروغی» بود. محمدعلی در ادامه حیات خویش لقب را از پدر گرفت و خود نیز ملقب به «ذکاء الملک» شد، و نزدیک به سه دهه از رجال طراز اول تاریخ سیاسی ایران در سالهای 1300، 1310، 1320 و حتی بعد از شهریور 1320 که نخستوزیر شد، به شمار میرفت.
او و خانوادهاش از رجال معروف سالهای پس از مشروطیت شناخته میشوند. پدر او، از نخستین روزنامهنگاران ایران بود و روزنامه «تربیت» را منتشر میکرد. فروغی در کنار پدر فعالیت میکرد و بعدها مدرس مدرسه علوم سیاسی تهران شد؛ که این خاطرات دقیقاً مربوط به همین دورانند، دورهای که او هنوز وارد عرصه سیاسی نشده بود و پست و منصبی نداشت.
فروغی سالهای بعد در دوره مشروطیت همراه پدرش نقش فعالی ایفا کرد. گفته میشود قانون اساسی نروژ و فرانسه که مورد توجه خاص مجلس اول بود، توسط فروغی و پدرش که به زبان فرانسوی تسلط داشتند، به فارسی ترجمه شد و مورد استفاده قرار گرفت.
فروغی بعدها به ریاست دیوان تمییز درآمد، مدتی ریاست مجلس شورای ملی را بر عهده داشت، و عضو هیات رییسه مجلس نیز بود. از دیگر مناصب دولتی او میتوان به وزارت داخله، وزارت خارجه و نخستوزیری ایران در دو دوره رضاشاه و محمدرضا شاه اشاره کرد. او در این سالها عملاً دومین چهره سیاسی کشور بود.
هموطنان تهرانی برای تهیه این کتاب کافیست با شماره 88453188 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و کتاب را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند.
6060
نظر شما