علیه میانه‌روها/ محمدجواد ظریف و علی لاریجانی، چهره هفته خبرآنلاین

در حالی که وزارت خارجه کانادا از تحریم ۱۷ فرد و سه نهاد ایرانی دیگر، به‌ دلیل نقض حقوق بشر خبر داده، حضور محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دولت‌های یازدهم و دوازدهم و علی لاریجانی، رئیس مجلس هشتم تا دهم، در فهرست تحریم‌شدگان جدید از سوی کانادا، تعجب کارشناسان و افکار عمومی را برانگیخته است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ این دو نام در آرایش کنونی سیاستمداران داخلی، به میانه‌روی شهره هستند چه محمدجواد ظریف که به اصلاح‌طلبان نزدیک‌تر می‌نمایاند و چه علی لاریجانی که تبار اصولگرایی‌اش بر همه روشن است. ظریف و لاریجانی، این میانه‌روهای تحریم شده، چهره‌های هفته‌ی گذشته‌ی خبرآنلاین هستند.

ظریف که دانش آموخته‌ی دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه دنور امریکا است، فعالیت شغلی خود را از سال ۱۳۵۷ در کنسولگری ایران در سانفرانسیسکو آغاز کرد. او از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۱، معاونت حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه را بر عهده داشت افزون بر این برای مدت ۵ سال هم در فاصله‌ی سال‌های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۶ به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل متحد فعالیت می‌کرد. با برکشیده شدن محمود احمدی‌نژاد و با آن شوک و بهت سیاست خارجی تهاجمی و تنش‌زایی مستمرش، روزگار دیپلمات‌هایی چون ظریف نیز سرآمد.

ظریف بعد از شش سال خانه‌نشینی در دوران دولت مهرورزی، با برآمدن حسن روحانی دوباره به دستگاه سیاست خارجی ایران بازگشت، درست در زمانی که ایران ذیل فصل هفتم سازمان ملل قرار گرفته بود، مذاکرات هسته‌ای عملا در بن‌بست قرار داشت، ایران در انزوای دیپلماتیک بود و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد هم با اجماع تمام اعضا من‌جمله شرکای شرقی ما، یک به یک و خنجر به خنجر بر دوش اقتصاد و معیشت مردم فرود می‌آمد.

سیاست خارجی ظریف/روحانی به سرعت پرونده‌ی هسته‌ای را پی گرفت و ظریف در رأس وزارتخانه‌ای مستقر شد که پس از سال‌ها مسؤولیت مذاکره را از دبیرخانه‌ی شورای عالی امنیت ملی بازپس گرفته بود. او در پایان تابستان همان سال، در رویدادی تاریخی با وزیر خارجه‌ی ایالات متحده به گفتگو نشست و به صورتی نمادین به رسانه‌ها اعلام کرد که قرار است شاهد جهان تازه‌ای باشند.

تیم مذاکره‌کنندگان به رهبری ظریف، بعد از ۲۰ ماه مذاکره آنهم در سطح وزرای خارجه، برنامه‌ی جامع اقدام مشترک را به سرانجام رساند؛ همان برجامی که چشم‌اندازی از رفع تحریم را در برابر شهروندان و البته اقتصاد ایران قرار داد و حداقل برای چند سال که شوربختانه دوره‌ی کوتاهی بود، رونق و رشد و البته امید را به ارمغان آورد.

ظریف، چهره‌ی محبوبی شده بود، اتفاقی که برای وزرای خارجه‌ی جمهوری اسلامی رخ نداده بود، او فراتر از سیاستمداری ایرانی، دیپلمات تراز جهانی هم بود، دیپلماتی که او را با چندجانبه‌گرایی می‌شناختند و چندجانبه‌گرایی در سال‌های متاخر را با او؛ مذاکره‌کننده‌ای خستگی‌ناپذیر که چاره‌سازی گفتگو را به جهان یادآوری می‌کرد. او به همان قاعده‌ی نانوشته‌ی جهان ما، به موازات محبوبیت‌اش مخالفان و فراتر از آن، دشمنان بسیاری هم یافت.

بیشتر بخوانید؛

بعد از خروج ترامپ از برجام، روزهای سخت دوباره از راه رسیدند، کشور در سایه‌ی سنگین و نفس‌گیر تحریم‌های یکجانبه فرو رفت و در این میان چهره‌ی دیگری از ظریف نیز رونمایی شد. دیپلماسی عمومی ظریف در بن‌بستی که ماجراجویی واشنگتن ساخته بود، شدت گرفت تا زمین تازه‌ای برای انجام وظیفه‌اش باشد. ظریف در این وجه از دیپلماسی نیز چنان ظهور یافت که دولت ترامپ چاره‌ای جز تحریم‌اش نداشت و به قول گری سیک خطاب به پمپئو (وزیر خارجه‌ی وقت ایالات متحده)، "وقتی وزیر خارجه‌ی دشمن‌ات، دیپلمات بهتری، سخنگوی بهتری و توئیت‌کننده‌ی بهتری است، سعی کن ساکتش کنی!".

کارزار فشار حداکثری امریکا به دنبال انزوای مجدد ایران و بازگرداندن پرونده به شورای امنیت بود اما وزارت خارجه‌ی ظریف در هم‌افزایی با معاونت حقوقی وقت ریاست جمهوری و با بهره‌گیری از نخبگان در حقوق بین الملل، توانست در رخدادی تاریخی در دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه، بر تیم حقوقی ایالات متحده پیروز شود آنچنانکه دیپلماسی ایران نیز در شورای امنیت، تلاش ترامپ و پمپئو را ناکام گذاشتند و نیکی هیلی سفیر وقت ایالات متحده در سازمان ملل و از چهره‌های ضد ایرانی واشنگتن نیز قربانی نخستین ناکامی امریکا در شورای امنیت بود.

نمادی از عقلانیت عملگرایی

و اما علی لاریجانی، چهره‌ی دیگر هفته است؛ استاد فلسفه دانشگاه تهران که در ابتدای دولت محمود احمدی‌نژاد، دبیر شورای عالی امنیت ملی بود و پس از آن و برای سال‌های طولانی همزمان با ریاست احمدی‌نژاد و روحانی بر پاستور، ریاست مجلس را بر عهده داشت و بهارستان را نمایندگی می‌کرد. لاریجانی را می‌توان نمونه‌ای از موفقیت نسبی در ری‌برندینگ سیاسی دانست آنچنانکه توانست از سیمای راست محافظه‌کار در صداو سیما به صدای عقلانیت و میانه‌روی در جناح راست سابق و اصولگرایان کنونی بدل شود و فراتر از آن شریکی قابل اعتنا باشد برای ائتلاف‌هایی که در تقابل با افراطی‌گری شکل می‌گیرند.

اگر آن حضور کوتاه در فرآیند ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را کنار بگذاریم، لاریجانی چهره‌ی برانگیزاننده‌ای نبوده است، اساسا او سیاستمدار شورانگیزی نبوده اما او هم به مانند حسن روحانی و پس از گذر سال‌ها در جمهوری اسلامی، به نمادی از عقلانیت عملگرایی تعبیر شده که گاهی می‌تواند نمادی از درنگ نظام برای گره‌گشایی و بن‌بست‌شکنی باشد. در سال‌های متاخر، لاریجانی، نمود میانه‌روی است او نیز به سبب مسؤولیت‌هایش دریافت که اثرات تحریم‌ها، زخم‌های عمیقی را بر اقتصاد و معیشت مردم باقی می‌گذارد و در سال‌های مذاکره و توافق، آشکارا در سوی مخالف مذاکره‌ستیزی و تحریم‌ستایی ایستاد.

لاریجانی که در دولت نهم نتوانست با دیپلماسی احمدی‌نژادی همگام و هم‌ساز و همراه شود، تلاش کرد تا در رأس قوه‌ی تقنینی کشور با ماجراجویی فاصله‌گذاری کند و میانه‌روی را در اردوگاه سیاسی‌اش سر و سامان بخشد، در اردوگاهی که همواره می‌تواند به تسخیر افراط‌گرایی در آید و هزینه‌ی تندروی شود. لاریجانی در روزهای تصویب برجام، رخ در رخ تندروهایی شد که عبور دادن برجام را از مجلس، به حساب او گذاشتند تا در آینده با لاریجانی تسویه کنند که به نظر می‌رسد تسویه هم کردند؛ بزرگترین غافلگیری بهار ۱۴۰۰، بازتابی از آن تسویه حساب بود آنجاکه بر خلاف تصور و انتظار عموم و در بهتی فراگیر، صلاحیت علی لاریجانی هم تأیید نشد.

هزینه برجام

از این رو لاریجانی و ظریف را می‌توان سیاستمداران میانه‌رویی دانست که هزینه‌ی برجام را پرداخته‌اند چه ظریف که تمام این سال‌ها ثانیه‌ای از آتش توپخانه‌ی برجام‌ستیزان و کینه‌ی مخالفانش در امان نبوده، او که روزنامه‌های نیم‌صفحه‌ای در تهران متهم به دیپلماسی التماسی‌اش می‌کردند و وزارت‌خارجه‌ی ترامپ، ماله‌کش اعظم‌اش می‌دانست، همانکه که امروز در اتاق کوچک‌اش در دانشکده‌ی مطالعات جهان، معلمی می‌کند؛ و چه لاریجانی که پس از طولانی‌ترین حضور یک چهره در صندلی ریاست پارلمان، از صافی شورای نگهبان هم عبور داده نشد، همان صافی‌ای که زاکانی و قاضی‌زاده‌ی هاشمی را رجل سیاسی می‌دانست و سزاوار ریاست‌جمهوری اما راضی نشد صلاحیت رئیس قوه‌ی دوازده ساله‌ی نظام را احراز کند.

این روزها ظریف و لاریجانی با وجود کنار رفتن از صف اول حکمرانی و ترک مناصب پیشین، همچنان در لیست تحریم‌های خارجی قرار می‌گیرند آنهم در زمانه‌ای که سیاستمدارانی از حلقه‌ی‌ِ مدیران احمدی نژاد و حواریون سعید جلیلی، میدان سیاست خارجی ایران را فتح کرده‌اند و دیپلماسی، جولانگاه همان‌هایی است که تحریم را نعمت اگر ندانند، بلا هم نمی‌دانند و دل خوش دارند که مملکت را با تهاتر اداره کنند و باشگاه تحریمی‌ها (کشورهای تحریم شده) را جایگزین مناسبات و معادلات کنونی کنند.

بیشتر بخوانید؛

جالب آن است که جهان بیرونی با مشاوره‌ی مجموعه‌هایی مدعی آشنایی با ایران، مخالفان تحریم و هواداران رابطه با جهان را که اتفاقا اکنون در دایره‌ی حاکمان هم نیستند، تحریم می‌کند؛ حیرت اینجاست که برای دولت‌هایی چون دولت کانادا و برای برخی لابی‌های ایرانی‌تبارش، اولویت تحریم آن کسی است که از صلح می‌گوید، هدف تحریم و تخریب و اعتبارزدایی آن کسی است که به مذاکره و توافق و دیپلماسی وفادار است.

از تهران تا تورنتو

واقعیت این است که ائتلافی بزرگ از تهران تا تورنتو شکل گرفته، ائتلافی ناگفته و حتی شاید ناخواسته ولی لاجرم همسو و هم هدف و بر این گزاره تفاهم دارند که میانه‌روها را باید از زمین بازی بیرون راند و راه را بر سناریوهای سخت هموار کرد، ائتلافی ناپیدا که فرصت‌ها را در میانه‌ی بی‌ثباتی و پیش‌بینی‌ناپذیری جستجو می‌کند نه از درون سیاست.

به دیگر سخن شاید بتوان گفت جریانی با همسویی ناخواسته از تهران تا تورنتو شکل گرفته که تصور می‌کند یک قمار بزرگ بهتر از پایبندی کسالت‌بار به دیپلماسی و سیاست‌ورزی است؛ قمار بزرگی که یک سوی‌اش یکدست‌سازان‌اند و سوی دیگرش براندازان؛ قماری که برخورد سخت را چه از جنس تحریم‌های فرساینده‌تر و چه از جنس تقابل نظامی، نسخه‌ی اول و آخر می‌داند؛ چونان دو لبه‌ی قیچی‌ای که بی‌صبرانه مشتاق دیدار هستند.

آنها ایران بدون میانه‌روها را جای بهتری برای آن قمار بزرگ می‌دانند حتی در روزگاری که میانه‌روی، اقبال چندانی ندارد و امیدی هم بر نمی‌انگیزد، در روزگاری که عده‌ای با شابلون‌هایِ در دست و جهان‌های صفر و یک شده، دیگران را مدام اندازه می‌زنند و ناهمخوانی‌ها را با اتهام «وسط‌بازی» می‌نوازند.

از تهران تا تورنتو، عده‌ای بیش از آنکه خود را دشمن هم بدانند، میانه‌روها را دشمن می‌دانند و از بیم آنکه سیاستمداران میانه‌رو، بر خلاف این روزها احیانا در آینده شانس دوباره‌ی تاثیرگذاری پیدا کنند، کمر به تخریب و بی‌اعتبارسازی‌شان بسته‌اند همان مسیری که چند سالی است از منتهی‌الیه اقتدارگرایی تا منتهی‌الیه براندازی پی‌گرفته شده است.

حقیقت این است که تحریم‌های کانادا نمی‌تواند تاثیرگذار باشد یا حتی مهم تلقی شود اما نمادی است از تلاش‌ها برای میانه‌رو زدایی از سپهر سیاسی ایران، نمادی است از همگرایی و ‌هم‌افزایی و بی‌تابی بازیگرانی در دو سوی آب که در ظاهر شباهتی به هم ندارند اما درونی مشابه و رفتاری به غایت همسان دارند.

خبرآنلاین، چهره‌ی هفته‌ی گذشته را ظریف و لاریجانی می‌داند، سیاستمدارانی که گرچه ممکن است تبار سیاسی متفاوتی هم داشته باشند اما هزینه‌ی تحریم‌ستیزی و میانه‌روی را پرداخت کرده و می‌کنند.

۶۹۶۹

کد خبر 1685820

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 49
  • نظرات در صف انتشار: 16
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    16 26
    هم ظریف و هم لاریجانی چهره هایی هستند که بازگشت آنها به قدرت می تواند ملت ایران را به آینده خود امیدوار کند. این دو نماد عقلانیت هستند و نشانه میانه روی صحیح آنها این است که دو قطب افراط و تفریط از هر دو جریان آنها را می زنند. ایکاش عقلانیت به کشور باز گردد و به جای یک اقلیت تندرو بی فکر چهره های منطقی و مصلح در مصدر امور قرار گیرند.
    • مهسا IR ۱۷:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      8 5
      لاریجانی و ظریف را می توان از معدود سیاستمداران در ایران دانست که با وجود کنار رفتن از صحنه انتخابات ریاست جمهوری 1400 و بازگشت سیاستمدارانی از جنس احمدی نژاد که بی توجه به تحریم های بین المللی، در صحنه سیاست خارجی ایران ایفای نقش می کنند، تحریم شدند و این موضوع کاملا مشکوک و مرتبط با اینده نظام است.
    • تحریم ستیز IR ۱۷:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      6 3
      ظریف و لاریجانی جزء اصلی جریان ضدتحریم داخلی در برابر جریان هزینه زای موافقان تحریم بودند که همواره رویکرد اعتدالی و عقلانیت برای دفاع از منافع و مصالح جمهوری اسلامی را حفظ کرده بودند. اما منتقدان این رویکرد در داخل تلاش کردند در نقطه مقابل،هم افزایی غیرآگاهانه ای با حامیان تحریم میانه رو ها در کشور داشته باشند. این رویکرد را می توان در رسانه های داخلی منتقد دولت های یازدهم و دوازدهم مشاهده کرد. حالا جریان خارج از کشورهم به اندازه داخل ایران متوجه خطرناک بودن جریان میانه رو شده است و دست به تحریم آنها زده است.
  • IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    8 9
    اگر چه برخی ها این بزرگان رو بانیان وضع موجود می دانند ولی یکسال حکومت ردیسی نشان داد میان ماه من تا ماه گردون تفاوت از زمین تا کهکشانهاست
  • IR ۱۸:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    7 7
    خدا رو شکر که تندروها سر کار اومدن و دنیا بهانه لازم برای برخود تند با ایران را به دست آورد. تا زمانیکه میانه روها و کنشگران و متعاملانی از این نوع ظریف و لاریجانی هستند دنیا همش با ایران تو رودربایستی هست. اما حالا با این تیمی که روی کار هستند مرگ یه بار شیون هم یه بار
  • sosol IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    7 7
    این دو تا فقط عمر جمهوری اسلامی رو زیاد می کردند برای اینکه دست کش های مخملی بودند برای دست آهنین تندروهای ایران
  • حسن IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    7 4
    اونایی که این چهره ها رو تحریم کردن خوب می دونن که این ها ویترین های زیبایی برای باطن ایران هستند. برای همین این پیام رو دادن که دیگه ما نه مغازتون رو می خواهیم نه این ویترین های قشنگش رو
  • IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    5 0
    اینهمه سوگواری کردید در مورد این عزیزان تحریم شده از سوی دولت کانادا و بهمین دلیل از میانه روی و اعتدال گراییشون سخن‌سرایی کردید. اینم می‌گفتید که در این لیست حسین شریعتمداری مدیرمسیول کیهان هم حضور داره. چه تناسبی!!
  • سارا IR ۱۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    0 10
    فقط احمدی نژاد
    • IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      3 1
      آره والا. 850 میلیارد دلار پول نفت این کشور رو فقط اون و اطرافیانش می تونستن هاپولی کنن. تو تمام دوره هشت سال اقای روحانی 100 میلیارد دلار هم درامد نیومد تو کشور.
  • IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    6 8
    واقعا هم رونق و رشد و البته امید را به ارمغان آوردند!!!؟ با اون برجامی که با تضمین آقای کری شبیه دولت مستعجل بود.
  • دهقان زاده IR ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    5 7
    جریان انقلابی چند سال آقایان طریف ولاربجانی را مسئول ویرانی مملکت معرفی می کردند اما حالا که خودشان آمده اند مملکت را نه تنها اصلاح نکرده اند بلکه پر از بدبختی و فلاکت کرده اند. همان یه ذره اعتبار بین المللی را هم که قبلا داشتیم دیگر نداریم. همه علیه ما شده اند. کاملا با روسیه بدنام یک سو شده ایم و علیه مردم بیگناه اوکراین پهپاد می دهیم. ما چرا باید در کشتار مردم اوکراین شریک باشیم. اگر ظریف و لاریجانی در قدرت بودند چنین می شد؟ من که فکر نمی کنم.
  • علوی IR ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    18 11
    تاریخ ایران از جناب دکتر ظریف با افتخار یاد خواهد کرد .
    • IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
      10 4
      تاریخ خواهد نوشت که سرانجام مشتی تندرو به اسم انقلابی روی کار امدند و نخبگان را کنار زند و همان ها عامل سقوط کشور شدند و تامام
  • هخامنشی IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    3 6
    این اقایان وسط باز هستند. کسانی که می توانند پلی میان تندروهای افراطی و وادادگان غرب گرا باشند. اما حالا که کنار رفته اند و کشور یه دست افتاده دست تندروها مشخص می شود که چقدر به این افراد و چهره های وسط باز نیازمند بوده است.
  • بهلول IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    6 9
    اتفاقاً ظریف خیلی قبلتر میبایستی تحریم میشد. نان شاه را خورد و بابورسیه او به آمریکا رفتو نمکدان شکست. خیانت کرد
  • IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    10 12
    خیلی ساده لوح هستید از یک روستایی دور افتاده در ایران سوال کنید جه عاملی موجب عقب رانده شدن آمریکا در باره حمله به ایران بپرسید یک صدا خواهند گفت موشکها ، پهباد ها ونیروهای مومن هستند نه برجام شکسته خورده ۸سال روحانی با برجام وظریف یک فایده داشت دلار ۳۰۰۰ تومانی ۳۵۰۰۰ تومان شد والسلام
  • رضا IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    12 5
    حیف که عمرمون قد نمی ده اما در تاریخ خواهند نوشت که خادمان ملت چه کسانی بودند و خائنین چه کسانی. انهایی که به اسم انقلاب و اسلام و مقاومت پدر مردم را در آوردند و هرکسی که عقل و درایتی داشت و می توانست گرهی از کار مردم بگشاید را به انواع و اقسام تهمت ها کنار گذاشتند.
  • حمید رضا IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    7 4
    نمی دونم چه سری هست وقتی میانه روها مثل روحانی سر کارن امریکای جنایت کار فشار خیلی بیشتری میاره تا وقتیکه دولت ایران دست تند روها هست
  • محمد IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    5 4
    سلام‌تاریخ‌ مشخص‌خواهد‌سیاستمداران‌چه‌افراد‌بالیاقت‌راخانه‌‌نشسن‌کردند وقدرایشان‌‌راندانستند
  • IR ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    6 3
    یا رومی رومی یا زنگی زنگی چهل سال دولت غربگداها ومیانه رو بود که شد وضع موجود
  • فهیم حسین IR ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    3 5
    عوامل روسیه همه کشور را قبضه کرده اند. جایی برای طرفداران و یا مشتاقان غرب نیست.
  • رضوان IR ۲۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    3 3
    درود بر سیاستمدارانی که با تکیه علم خویش ودانش روز برای ملت خویش همه سختی‌ها را به جان و دل میخرند
  • عبدالله IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    4 2
    آقای لاریجانی اگر می‌خواهید چهره ات را حفظ کنی و کسی دنبال کارهای گذشته ات نباشد و مهمتر حفظ چهره پدر خانمت هستی از تمام امور حساس و در نظر خود استعفا بده
  • منتقد IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    2 4
    دیپلمات تراز جهانی باید بره تور گردشگری تا پیشرفت های نظامی مملکت مون راببینه!
  • محقق IR ۲۱:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    3 3
    بسیار متن زیبا و تحلیل خوبی بود اما فقط عاقلان میفهمند این دو سیاست مدار چه خدمت هایی به این کشور کردن البته خدمت جناب ظریف از هر شخصی تو این چند دهه بیشتر بود ولی حیف که ایشان توسط عناصر پشت پرده کنار گذاشته شدن ایشان همیشه باعث افتخار ایرانیان بودن
  • IR ۲۲:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    2 1
    میانه رو و تند رو و کند رو همه در 40 سال گذشته سران کشور بودن و هیچ زمانی باهم هیچ فرقی نداشت فقط اینکه اصلاح طلب ها خیلی بیشتر دروغ گفتند و چون کار بلد بودند بهتر سر مردم و دنیا را کلاه می گذاشتن . این انقلابی هایی که الان اومدن چون سواد ندارن و کار بلد نیستند نمی تونن سر مردم و دنیا رو کلاه بگذارند. فرقشون تو همین هست. فقط باید یک افراد کار بلد با سواد سرکار بیان افراد ریا کار را با افراد کاربلد واقع گرا تغویض کنید
  • هشام IR ۲۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۸
    1 2
    آقای ظریف عاشق اون لبخندهای قشنگت هستم. حسن روحانی هم خدا وکیلی خوب می خندید. مخصوصا اون خندش که گفت منم شبنه صبح فهمیدم.
  • محمد IR ۰۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    2 1
    سلام در مورد آقایان ظریف و لاریجانی باید عرض کنم اگر امکاناتی که در اختیار ایشان بود و جمعیت 84میلیونی ایران به دو قسمت بسیار کوچک تقسیم نمی‌کردند اشخاص بسیار متفکر دیگری هم بودند که بهتر از این آقایان عمل کنند .. ایران خالی از متفکران و فرهیخته گام نیست
  • سعدی IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    1 4
    بخدا اگر شرایط کشور اینگونه احمقانه و یک طرفه و تحت مدیریت روسوفیل ها نبود خیلی متفکرین و میانه روهای عاقل تری از ظریف و لاریجانی هم داشتیم. اما حیف که همین ها را هم تحمل نمی کنند. کشور با این تندروها به سرعت به نابودی نزدیک می شود.
  • ایرانی IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    4 6
    برجام کلاه بزرگی بود که غربی ها سر ایران گذاشتن - ظریف مقصر اصلی این اشتباه تاریخی بود
  • منوچهر IR ۰۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    1 1
    اگرتعدادکل مسئولین ایران رادوهزارنفرحساب کنیم ،،شایدشایدشایدشایدمعدود افراد صالح وپاکدست بتوانیم پیداکنیم،که واقعافکرمردم ومملکت باشند،، اکثرمسئولین یاآلوده به اختلاس هستند،یاآلوده به خیانت ویاآلوده به استبدادویابیسوادوبی درایت باشند، مثلا مسئولی که شش کلاس سوادبیشترنداردچگونه میشودتوقع داشت که بتواندحتی فارسی رابه درستی صحبت کند،،چه برسدکه بخواهددراجلاس خارج ازکشورصحبت کندوازمنافع کشوردفاع کند،، متاسفانه درایران افرادشایسته به کارگماشته نمیشوندواکثرافرادی که دربدنه حکومت هستندباپارتی بازی ورانت وسفارش ویانسبت فامیلی که بامسئولان داردواردحکومت شدند،،مثلاهمین اقای ح فقط به خاطرنسبت فامیلی که بادیگرمسئولان داردتوانسته واردحکومت شودواینچنین دخالت کنددرامورکشور،وحتی دخالت درتائیدنامزدهای انتخاباتی!!پس نمیتوان انتظارداشت که اشخاص کارآمدبتوانندواردحکومت بشوندوبه مردم خدمت کنند،، وحکومت هم نبایدانتظارحمایت صددرصدی ازمردم راداشته باشد،، به قول معروف اون ممه رالولوخورد🤣 ولی حکومت بایدازطلبکاری ازمردم دست برداردوتمرین کندروی پاسخگویی به مردم ،،چون این مردم واقعالیاقت داشتن حکومت عالی رادارند
  • اسی IR ۰۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    5 4
    تحریم این دو فرد به احتمال قوی بازی سیاسی غرب هست تا چهره این دو را بین مردم خوب جلوه دهند. وگر نه همه میدانند که طرز تفکر سیاسی این دو بزرگوار در حول محور چه چیزهایی میچرخه.
  • IR ۰۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    0 3
    لاریجانی و خاندانش زمانی که در عرصه قدرت ایران تأثیر گذار بودند می‌توانستند حاکمیت بخصوص رهبری رو متقاعد کنند که با ایجاد تغییرات و اصلاحاتی گامی بسوی مردم بردارد اما موج سواری رو ترجیح دادند...و چوبش رو هم خوردند . همین علی آقا سالها معمتد درجه اول حاکمیت بود ولی هیچ وقت نخواست و نکرد،حمایتهای بعدیش هم از برجام صرفا شخصی و برای کسب آرا اصلاح طلبان بود.ظریف هم تنها بود و قدرتش رو نداشت...‌‌
  • علی کرمانی IR ۰۲:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    5 4
    خدایش ظریف به کشور خیلی خدمت کرده هر چند اختلاسگران که رزقشان در تحریم رونق دارد لذا دکتر ظریف رو بخاطر عشق به ایران وایرانی در بایکوت خبری قرار دادن و ملت رو از داشتن رئیس جمهوری محبوب همچون ایشان محروم کردن که اثراتش در اقتصاد ایران مشهود است خدا لعنت کنه باعث و بانی اش را.
  • امیر IR ۰۲:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    3 1
    یکم بیشتر خودتون تعریف میکردین عجب عقلانیتی در شما نهفته که اینجوری خودتونو چهره هفته میکنید از خودتون تعریف میکنید مگر خودتون از خودتون تعریف کنید
  • ناشناس IR ۰۵:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    0 0
    نمی‌بینند جوانان و مردمان را که در طول تاریخ توسط حاکمان ظالم و ستمگر به خون غلطیدند.چنانکه برگه تارک دفتر تاریک تاریخ تاریک را ورق میزنند و بر خلاف علم تاریخ که هدفش درس گرفتن از گذشته است تا به نتایج مطلوب در جهت عرف انسانیت بجا و صحیح برسند همچنان حاکمان ننگ خود را بر تاریخ می‌نگارند و باور و انرژیشان را صرف حماقتهای تکرار شده میکنند چنانکه جهان واقعی را که بر منطق و شعور طبیعت بکر میچرخد را صحن تاتر و سینما پنداشته ند و مردمان را به بهانه های احمقانه به قتل می‌رسانند و دانایی خویش را صرف حماقتهایی بیش می‌نگارند چنان که جغد ویرانی بر طبیعت سبز و شکوفا سایه افکنده است و حقوق حیاتی مردمانی که چنان شما نوزادانی هستند که رشد و نمو میکنند را به راحتی پایمال میکنید.کم عقل من درک معانی ای با شعورها علق و صله ...تا پایان جهان هستی مدت زیادی نمانده است.
  • محمد IR ۰۶:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    2 3
    این دو عامل خیلی از مشکلات کشور هستند ظریف جون چی شد با برجام هم آخرین شدید ؟!!!!
  • IR ۰۷:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    2 1
    اینا مگه خودشون از عوامل وضع موجود نبودند؟ جالبه که تا رفتن کنار کشور بهم ریخت. معلومه که وضع موجود اونها بهتر بوده.
  • IR ۰۷:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    2 1
    اصلأ تعجب نکنیدآقایان اصولگرا واصلاح طلب دولبهٔ یک قیچی اند. چطورنمی فهمید؟!
  • IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    1 2
    همیشه گفتن کسی که برای مردمش کار نکنه از تاریخ حذف میشه ولی این دو نفر هنوز هم هنوزه هم در خاطره مردم هستن و هم مخالفان ازشون می ترسن چون نذاشتند بیان میدان انتخابات ....
  • IR ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    3 2
    خیلی ها از مردان واقع گرا و میهن دوست ترس دارند چرا که لاریجانی را رد صلاحیت کردندچون با عزم جزم برای انتخابات اماده بود و ظریف رو هم با اون مصاحبه جنجالی از صحنه بدر کردند چون منافع ملی را خوب تعریف کرده بود
  • IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    2 2
    قربون شرافت آقای ظریف و فدای متانت اقای لاریجانی که در دوران مسئولیت خودکشور را ازورطه تهدیدات مستمر و هزینه های بیکرانه سیاست داخلی وخارجی و از همه مهمتر افراط گرایی نجات دادند
  • IR ۱۹:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    2 2
    خدمات لاریجانی و ظریف بر کسی پوشیده نیست ولی فعلا سیاست چنان بر تفکرات افراطی سایه انداخته که مردان کاربلد و خوشنام باید کنار بنشینند و ادم های صفر کیلومترو تازه کار برای ملت هزینه بتراشند
  • IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۹
    2 2
    از آثار و برکات این دو سیاستمدار همین بس که افکارعمومی معتقد است که آنها توانستند شش کشور بزرگ دنیا را مجاب به پذیرش حقوق مردم ایران کنند و یک قرارداد بین المللی را امضا نمایند اگرچه کاسبان تحریم نگذاشتند ملت طعم شیرین آن را بچشد
  • IR ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۳۰
    3 0
    غربیها حتی به شما هم رحم نمیکنند.....
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۱
    1 0
    حرف حق جواب نداره عالیی
  • IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۱
    3 2
    برای فهم هنر محمدجواد ظریف کافی است تا نظر اندیشمند کهنه کار آمریکایی کسینجر را درباره اش بخوانی و بدانی او چقدرتوانایی داشت
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۲
    4 2
    این دو نفر مرد سیاست که کلی ادعا هم داشتند در طول عمر دولت روحانی کارهای زیادی کردند از ظریف که یک تنه در مقابل دستگاه تبلغاتی غرب ایستاد هم مذاکره کرد و هم توئیت زد و جریان رسانه ای بپا کرد و هم در مراکز تصمیم گیری غرب حضور یافت تا از مواضع ایران و ایرانی دفاع کند تا لاریجانی که تلاش کرد هیمنه تندروی و دلواپسی را بگونه ای در داخل کشور مدیریت کند که آتش خشمش مردم را نسوزاند