قوه قضاییه دیه را 90 میلیون اعلام کرد و قرار بود از اواسط خرداد ماه این دیه اجرایی شود اما اعتراض ها بلند شد بیشترین اعتراض ها هم از طرف شرکت های بیمه بود که اعلام می کردند اگر این اتفاق بیافتد ورشکسته خواهند شد .
دولت هم دیه 90 میلیونی را باعث فشار مضاعف اقتصادی به مردم دانست و از قوه قضائیه خواست تا 6 ماه برای بررسی بیشتر به دولت فرصت دهد. رئیس کل بیمه مرکزی می گوید: "هیچ منطقی در افزایش 100 درصدی نرخ دیه وجود ندارد."
در نهایت دولت از دادگستری می خواهد تا دیه 90 میلیونی را تا دو ماه ابلاغ نکند اما دو ماه هم به پایان می رسد و در مورد دیه توافقی حاصل نمی شود تا مجددا قوه قضاییه دیه را 90 میلیون اعلام می کند .
حالا 'جواد فرشباف ماهریان' رییس کل بیمه مرکزی می گوید معیار ها و شاخص های یکسان و استانداردی در گذشته برای تعیین نرخ دیه وجود نداشته وبرآورده های انجام شده در استان های مختلف تفاوت های معنی دار داشت که البته این امر نشان دهنده آن است که تعیین نرخ دیه از کار دقیق کارشناسی برخوردار نبوده است.
فرشباف ماهریان می گوید وزن شتر باید با توجه به شرایط اقتصادی جامعه و وضعیت عرضه و تقاضا در نظر گرفته شود، قیمت شتر با وزن های 200 تا 500 کیلو در بازار متفاوت است و این امر ارقام دیه را بین 50 تا 90 میلیون تومان تعیین می کند.
و می گوید اگر مبنای تعیین نرخ دیه شتر باشد به طور قطع می تواند تا 40 میلیون تومان تفاوت قیمت وجود داشته باشد زیرا تعریف مشخصی از وزن و قیمت شتر وجود ندارد.
وی با بیان آنکه، باید افزایش نرخ دیه در طی دو تا سه سال انجام شود و برنامه زمان بندی برای افزایش تدریجی آن داشته باشیم، اظهارداشت:هر چند افزایش نرخ دیه در برخی از سال ها کم و در برخی از سال ها حدود 50 درصد بوده است اما به طور میانگین رشد نرخ دیه سالانه 12 درصد بوده است.
رییس کل بیمه مرکزی با بیان اینکه مکانیزمی تعیین شده که اگر نرخ دیه سالانه افزایش یابد، گفت:براساس این مکانیزم اگر نرخ دیه طبق رقم واقعی دیه 90 میلیون تومان مبنا باشد باید در شرایطی اجرا شود که فشار بر مردم و اقشار جامعه وارد نشود. و یکی از تمهیداتی که در این برنامه دیده شده شناسایی مقصران واحدهای ذیربط در خسارت است زیرا طبق قانون اگر وزرات راه و ترابری و خودرورسازان در حادثه مقصر باشند باید پرداخت دیه بین آنها تقسیم شود.
از دیه 4 میلیونی سال 75تا دیه 90 میلیونی سال 90
بررسی روند تعیین قیمت دیه در سال های اخیر نشان می دهد در سال 75 نرخ دیه حدود چهار میلیون و 175 تومان تعیین شد که در مقایسه با نرخ دیه 90 میلیون تومانی سال جاری حدود 2055 درصد رشد یافته است. این نرخ در سال 80 حدود 10 میلیون تومان بوده که نسبت به قیمت سال جاری نزدیک به 800 درصد رشد داشته است.
پروند افزایش نرخ دیه در این 16 سال به گونه ای است که در هیچیک از این سال ها افزایش 100 درصدی دیه مشاهده نمی شود به طوری که دست کم در 11 سال نرخ رشد دیه نسبت به سال قبل کمتر از 20 درصد بوده است و در چهار سال مابقی یعنی سال های 80، 81، 83 و 86 رشد نرخ دیه بیش از این میزان بوده و به ترتیب 56، 50، 22 و 33 درصد ذکر شده است. در سال 90 که در افزایش نرخ دیه رکورد دار است این افزایش 100 درصد است. تنها در سال 88 نرخ دیه بدون افزایش ماند به طوری که نرخ دیه 40 میلیون تومانی سال 87 برای سال 88 نیز در نظر گرفته شد. در نتیجه رشد دیه در سال 88 نسبت به 87 صفر بوده است.
از آمار بیان شده چنین بر می آید که نرخ دیه بدون نظم خاصی هر سال افزایش می یابد. روند نامنظم نرخ دیه برنامه ریزی را هم برای افراد و هم بیمه گران ناممکن می کند به طوری که هر سال همه ارگان ها و افرادی که در ارتباط مستقیم با بیمه هستند باید منتظر اعلام نرخ دیه باشند بدون این که بتوانند با بررسی روند چند سال گذشته نرخ دیه را حدس بزنند و براساس آن نیز برنامه ریزی کنند. همین موضوع سبب شده که بیمه گران پیشنهاد دهند قوه قضاییه نرخ دیه مورد نظر خود را در دوره زمانی چند ساله افزایش دهد و مانند آن چه که در سال جاری مشاهده شد یکباره مبلغ آن را 100 درصد افزایش ندهد.
4545
نظر شما