شاید این اتفاق کمی برای پاییز و فصل پر از امید خودرو سخت باشد؛ چرا که در روزهایی که بازار خودرو تحت تاثیر عوامل ثابتی همچون نوسان نرخ ارز و طلاست، عواملی دیگر همچون کندی اینترنت نیز بر بازار خودرو به ویژه خرید و فروش توسط پلتفرمها نیز بی تاثیر نبوده است.
نظرات کارشناسی درباره وضعیت بازار خودرو در پاییز ۱۴۰۱ نشان میدهد، چتر رکود از ابتدای مهرما بر سر بازار پهن شده است و تا زمان تعیین تکلیف واردات خودرو، حضور ممتدی داشته باشد.
اثر احیا یا لغو برجام
داستان لغو یا احیای برجام از زمان روی کار آمدن جو بایدن، رییسجمهوری دموکرات آمریکا، یکی از بازیگران تعیین قیمت خودرو بوده و هست. فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو درباره اثر احتمالی احیا یا لغو برجام بر بازار خودرو معتقد است: «احتمال امضای برجام اکنون بیش از هر زمان دیگری کاهش یافته اما به نظر من حتی با احیای برجام نیز بازار خودرو تغییر مثبتی را تجربه نمیکند. چرا که در حال حاضر فاکتورهایی مانند کاهش خرید و فروش خودرو یا قطعی و کندی اینترنت در سراسر کشور و مدیریت اقتصادی در تعیین قیمت یا عرضه و تقاضای خودرو اثر محسوستری دارند.»
شرایط بازار امروز کاملا نشاندهنده ناامیدی به احیای برجام است. بابک صدرایی مدیر سابق مارکتینگ شرکت مدیران خودرو در این خصوص میگوید: «سطح قیمت خودرو و نسبت فزاینده تقاضا به عرضه خودرو نمایشگر ناامیدی بازار به احیای توافق هستهای سال ۱۳۹۴ است.»
بازار خودرو زیر سایه نرخ دلار
نرخ طلا و ارز همزمان تابع شرایط بازارهای جهانی و اقتصاد داخلی است. اما آیا این 2 عامل بر بازار خودرو نیز اثر مثبت و منفی میگذارند؟ فربد زاوه درباره این اثرگذاری میگوید: «بازار خودرو از ابتدای سال ۱۴۰۱ نشان داده بیشتر از هر عامل دیگری متأثر از تورم ماهیانه است.»
زاوه ادامه میدهد: «پیشبینی میشود تصحیح تورمی قیمتها که مورد انتظار کارشناسان اقتصادی است، در ماههای باقیمانده از پاییز بین ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد قیمت را برای خودرو رقم بزند.»
اما در طرف دیگر بابک صدرایی مدعی است: «نرخ ارز و طلا عواملی هستند که شانهبهشانه تورم در قیمتگذاری خودرو نقش ایفا میکنند. البته عوامل جهانی مهمی همچون جنگ روسیه و اوکراین که سبب شدهاند قیمت خودروهای سواری در دنیا ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یابد را نیز نباید از خاطر برد.»
واردات خودرو سرگردان تر از همیشه
پیش بینی بازار خودرو تا پایان پاییز۱۴۰۱ در شرایطی جامع خواهد بود که عامل واردات خودرو در این بازه زمانی نیز در نظر گرفته شود. فربد زاوه درباره کلاف سر در گم واردات میگوید: «واردات خودرو با وجود به تحریمهای مالی و بانکی نمیتواند تا پایان امسال به جایی برسد.»
او میافزاید: «مهندسی بیسابقه واردات خودرو باعث شده این فاکتور بازیگر مهمی در بازار خودرو به حساب نیاید. حقیقت این است که واردات در قالب فعلی تنها شاید بر قیمت تعداد محدودی خودرو دست دوم اثرگذار باشد.»
برخلاف وعدههای مسئولان مبنی بر آغاز واردات در آینده نزدیک، واردات خودرو همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. بابک صدرایی در اینباره معتقد است: «واردات خودرو با وجود تحریمهای مالی بینالمللی و عدم پذیرش FATFغیرممکن خواهد بود.» او اضافه میکند: «تحریمهای بانکی حتی در صورت رفع موانع داخلی واردات، اجازه نمیدهند رقمی بیشتر از ۲ هزار دستگاه خودرو به کشور راه بیابد.»
البته دبیر انجمن واردکنندگان خودرو نیز بر عدم امکان واردات خودرو در آینده نزدیک صحه میگذارد. مهدی دادفر روز دوشنبه 25 مهر گفت: «با وجود آئیننامه ابلاغی فعلی برای واردات خودرو، باید این موضوع را بعید و پیچیده ارزیابی کرد.»
پاییز امسال ماشین بخریم یا بفروشیم؟
فربد زاوه به پرسشهایی از این دست اینچنین پاسخ میدهد: «در پاییز ۱۴۰۱ فروش خودرو توجیه منطقی ندارد اما خرید این کالا برای مصرفکنندگان واقعی اگر پول نقد و نیاز مصرفی به خودرو دارند، اقدامی متکی بر منطق است.» بابک صدرایی نیز نظری مشابه را ارائه میدهد.
نتیجهگیری
درمجموع میتوان به خریداران و فروشندگان خودرو گفت: «خرید خودرو تا پایان آذرماه میتواند قدمی در جهت تبدیل پول نقد به یک کالای مصرفی-سرمایهای باشد. اما با توجه به پیچیدگی بازار سرمایهگذاری مستقیم در حوزه خودرو چندان توصیه نمیشود. البته در نقطه مقابل فروش خودرو تنها در صورت نیاز فوری به پول نقد قابل توجیه خواهد بود.»
نظر شما