روزنامه داون با اشاره به سفرهای اخیر رییسجمهور پاکستان به تهران، ریاض و منامه نوشت که آصف علی زرداری درصدد است نقش میانجی را ایفا کند و به ثبات در منطقه کمک کند.
روزنامه "داون" نوشت: فرحت الله بابر ـ سخنگوی رییسجمهور پاکستان ـ ضمن تایید اینکه آصف علی زرداری یک ابتکار صلح را دنبال میکند، گفت: زرداری تمایل دارد شاهد ثبات در منطقه باشد و این چیزی است که در جهت منافع ملی ما است؛ زیرا ما منافع متعددی در خاورمیانه داریم.
این روزنامه افزود: تا به حال درباره این اقدام هیچ خبر رسمی اعلام نشده است اما برخی اظهارات زرداری در سفرهایی که به منطقه داشت نشان میدهد که او در تلاش برای فرو نشاندن تنش در منطقه است.
او در ماه گذشته به تهران و ریاض سفر کرد و منامه آخرین مرحله از سفرهای منطقهیی زرداری برای ایفای نقش در جهت ایجاد صلح بود.
به نوشتهی این روزنامه ترکیب غیرمعمول هیاتهای همراه رییسجمهور در این سفرها نشانهای محکم دال بر این است که این سفرها سفرهای دوجانبه معمول نبودهاند. حتی در یکی از این سفرها وزیر امور خارجه در هیات همراه حاضر نبود. برخلاف سفرهای معمول زرداری این سفرها از طریق وزارت کشور نهایی میشد.
مقامات تایید کردهاند که وزارت امور خارجه در این تماسهای منطقهیی از سوی ریاست جمهوری نادیده گرفته شد.
این روزنامه به نقل از دیپلمات نوشت که دیپلماسی در منطقهی خلیج فارس برای به حرکت درآمدن در تقلا است.
تهران در ازای تلاشی که در این راستا انجام دهد چیز زیادی به دست نخواهد آورد و ریاض هم تمایل چندانی به این کار ندارد. هیچکدام از این دو کشور این را مساله خود نمیدانند. اگر با دیپلماتهای سعودی و ایرانی صحبت شود پاسخ میدهد که "این برنامه رییسجمهور شما است. از زرداری بخواهید".
داون افزود: با وجود مشکلات و پیچیدگیها در بهبود روابط سعودی ـ ایرانی گفته میشود زرداری همچنان امیدوار است اما در عین حال درباره دورنمای موفقیت واقعگرا است.
بامر که زرداری را در سه سفرش همراهی کرده است گفت: باید بگویم خوشبختی وجود دارد اما مطمئنا این روند وقتگیر است.
فرمولی که زرداری در این سفرها مطرح کرده است بنا به گفتهی یک منبع رسمی این است که ریاض و تهران گفتوگوهای مستقیمی برای حل مشکلات در روابطشان در سطح وزارت امور خارجه انجام دهند. بهعلاوه طبق طرح پیشنهادی انتظار میرود ایران به ایجاد ثبات در یمن و سوریه کمک کند.
سخنگوی زرداری گفت: ما از همهی طرفها خواستهایم از خشونت حذر کنند؛ ما از گفتوگو در بحرین استقبال کردیم و خواستار مداخله نکردن هستیم.
او تاکید کرد که این ابتکار به دلیل نگرانی از ثبات در منطقه دنبال میشود اما برخی در محافل دیپلماتیک میگویند به درخواست غرب دنبال میشود.
مقامات غربی که از تزلزل رو به رشد در منطقه نگران هستند، اسلامآباد را برای استفاده از روابطش با ریاض و تهران در راستا فرو نشاندن تنش تحت فشار گذاشتند.
زرداری با امید برقراری آرامش تلاشهایش را ابتدا با اعزام رحمان ملک ـ وزیر کشور ـ به تهران و ریاض آغاز کرد.
افراد مطلع از این تحولات میگویند که تهران و ریاض با این ایدهها باز برخورد کردهاند.
این روزنامه مدعی شد که ایران خواستار دریافت چیزی ملموس درباره تحریمها و برخی دیگر نگرانی است اما زرداری چیزی برای ارایه ندارد و بهعلاوه شرایط و اوضاع شکننده در عربستان و فقدان روابط گرم ریاض و تهران در سالهای اخیر باعث تحلیل تلاشهای میانجیگرانه زرداری بوده است.
اما آنطور که سخنگوی زرداری میگوید اقدامات پاکستان به خودی خود مهم است و امکان دارد زرداری به موقعیت فوری دست نیابد اما از اینکه در این راه تلاش کرده خرسند است.
/2727
نظر شما