درحالیکه قیمت سکه و دلار و سایر کالاهای اساسی افزایش یافته، محسن رضایی معاون اقتصادی رئیسی گفته است: «امروز برای طی مسیر پیشرفت کشور یک مبارزه و مسابقه جدی بین ما و مخالفان ایران در خارج و در منطقه وجود دارد تا پیشرفت کشور شتاب گیرد. دولت سیزدهم تلاش دارد تا دیوارهای تحریم یکی پس از دیگری بشکند....»
امروز در جامعه ما جمعیت زیادی از مردم فقیر هستند و برای آینده خود نمیتوانند افقی ترسیم کنند. شاید مسئولین خبر نداشته باشند که سفرههای مردم هر روز در حال کوچک و کوچکتر شدن است و بسیاری از اقلام مانند گوشت و میوه از سفرههای برخی از مردم حذف شدهاند و سایر اقلام نیز در حال حذف شدن هستند. از سوی دیگر موضوع برجام نیز بیفرجام مانده و ناامیدی مردم نیز در همین راستا بیشتر شده است. تحریمها به شدت زندگی روزمره مردم را با مشکل مواجه ساختهاند و از سوی دیگر قیمت مواد غذایی حتی کاهش پیدا نکرده است بلکه بعضی از آنها افزایش قیمت داشته اند. زندگی مردم با تصوراتی که برخی از مسئولین دارند زمین تا آسمان متفاوت است.
با توجه به نرخ تورم موجود و وضعیت معیشتی مردم زمانی که مسئولین از بهبود شرایط اقتصادی جامعه صحبت میکنند بدیهی است که مردم حرفهای آنها را باور نمیکنند. همچنین این نوع گفتهها به جامعه القا میکند که مسئولین اقتصادی کشور توجهای به وضعیت معیشتی مردم ندارند و انگار در دنیای دیگری زندگی میکنند. وگرنه دنیایی که مردم عادی در آن سکونت دارند پر از فقر و تنگنای اقتصادی است و این موارد حیات بسیاری از خانوادهها را به شدت در معرض خطر قرار داده است.
لذا به نظر میرسد در شرایط کنونی باید بسیار سنجیدهتر صحبت شود و گفتهها با شرایط زندگی مردم تطبیق داشته باشند. مردم به دنبال عدد و رقم نیستند بلکه به صورت ملموس روزانه با مسائل اقتصادی در ارتباط قرار دارند. بسیاری از آنها توانایی پرداخت هزینههای خانوار خود را ندارند در صورتی که به صورت همزمان در چند شغل مشغول به کار هستند. مگر میشود در شرایط کنونی برای مردم از بهبود اقتصاد کشور سخن گفت؟
هادی حق شناس کارشناس اقتصادی در این باره به آفتاب یزد گفت:« یک اصطلاحی وجود دارد که میگویند با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمیشود. برای اینکه در هر جامعهای متوجه شویم اقتصاد رو به بهبود است و یا نه آن را با شاخصهایی مورد سنجش قرار میدهیم و همچنین رفاه نیز با شاخصهایی سنجیده میشود. مهمترین شاخص، نرخ تورم است. در همین چند ماه گذشته تورم مواد خوراکی بالای ۷۰ درصد بوده است. همچنین در ماه گذشته تورم ماهانه مسکن بالای ۶ درصد بوده است که این مورد بیسابقه است. از سوی دیگر سطح دستمزدها بسیار پایینتر از نرخ تورم نقطه به نقطه است. اگر بخواهیم مقایسهای داشته باشیم، قیمت برخی از اقلام غذایی مانند روغن، مرغ، گوشت و میوه نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش بیش از ۵۰ درصد داشته است. مشخص است که با توجه به این شاخصها رفاه مردم رو به بهبود نیست. اما اگر به سراغ مواردی مانند نرخ صادرات و واردات برویم متوجه میشویم که امسال وضعیت این موارد به لحاظ ارزش رشد کرده است ولی تراز بازرگانی در هفت ماهه گذشته منفی ۳ میلیارد دلار بوده است. لذا با هر سنجهای وضعیت اقتصادی را مورد سنجش قرار دهیم متوجه بهبودی در این وضعیت نمیشویم. شاخصهای پولی، نرخ رشد اقتصادی، تراز بازرگانی، رشد نقدینگی، نرخ بهره بانکها و سایر شاخصها نشان میدهند که سطح رفاه در جامعه کاهش پیدا کرده است. البته این بدان معنا نیست که سال گذشته وضعیت بهتر بوده است؛ از سال ۹۷ که تحریمها علیه کشور ما شروع شد مرتب سطح رفاه کاهش پیدا کرده است که اندازهگیری نرخ آن با توجه به شاخصها صورت میپذیرد.»
بیشتر بخوانید :
۲۱۲۲۰
نظر شما