۲۶ نفر
۲۲ آبان ۱۴۰۱ - ۰۸:۵۳
چرا تاریخ انقلاب ها تمام شده؟

«کسانی که از تاریخ درس نگیرند ، محکوم به تکرار آن هستند » جرج سانتاینا

این روزها در کلاس‌های درس دانشگاه برخی دانشجویان عمدتا دهه هشتادی از انقلاب صحبت می‌کنند بی آن کوچکترین شناختی از تاریخ انقلابها در جهان داشته باشند ، همین صحبت‌ها از برخی جوانان دیگر در خیابان‌ ، باشگاه ها ورزشی و کافه ‌ها نیز شنیده می‌شود .

ذهنیت این جوانان پر انرژی و پر شور اما اکثرا کم مطالعه به لحاظ تاریخی و جغرافیای و مطالعات روابط بین المل من را برآن داشت که درباره انقلاب‌های متاخر در دنیا مطلبی را به رشته تحریر درآورم .

به نظر نگارنده تاریخ انقلاب ها در دنیا تمام شده است و بعد از دهه دوم هزاره سوم میلادی ، انقلاب دیگری در دنیا رخ نخواهد داد و دیگر انقلاب ها را باید در کتاب های تاریخی خواند و یا در موزه های مردم شناسی با آن ها آشنا گردید .

انقلاب به تاریخ پیوسته است که شاید عمده دلیل آن تحولات کشورهای عربی در منطقه منا ( خاورمیانه و شمال آفریقا ) و سلسله انقلابهای است که در کشورهای این منطقه موسوم به بهار عربی از سال ۲۰۱۰ به بعد به وقوع پیوست که اکنون بعد از دوازده سال از این رویداد می‌توان آن را خسارت محض برای مردم این کشورها برشمرد که شاید دهها سال این کشورها به را به اعماق تاریخ برگرداند .

انقلاب های که توسط جوانان این کشورها با هزاران امید و آرزو برای آینده روشن شکل گرفت ولی در نهایت منجر به کشته شدن بسیاری از جوانان ، فقر ، بیکاری و در نهایت مهاجرت های پر خطر به اروپا و یا سایر کشورهای منطقه در اوج درماندگی شد .

این سلسله تحولات حتی بر امنیت کشورهای همسایه این مناطق و امنیت بین الملل تاثیرگذار بود که از جمله مسلئه مهاجرت گسترده به اروپا و اثرات اجتماعی آن بر این کشورها ، بروز و ظهور تفکرات سلفی و در راس آن داعش و انواع عملیات انتحاری موسوم به ((گرگ های تنها )) از روسیه و ترکیه تا فرانسه و آمریکا بود .

طبق آمار سازمان ملل تا سال ۲۰۱۶ تحولات بهار عربی ۶۱۴ میلیارد دلار به کشورهای منطقه منا ضرر وارد کرده بود و البته هنوز نیز این کشورها بعد از یک دهه درگیر معضلات ناشی از انقلاب های بهار عربی هستند و هیچ کدام از این کشورها در نتیجه بهار عربی عاقبت به خیر نگشته اند و برخی از آنها در اضمحلال کامل ، ویرانی ، عدم نظم و امنیت ، اقتصاد فروپاشیده ، جنگ داخلی و سیستم بهداشتی از هم گسسته به سر می‌برند .

شاید برخی دخالت های خارجی را موجب عدم کامیابی انقلاب های عربی در تونس و لیبی و سوریه و... بداند ولی در هر حال در اصل موضوع تفاوتی ایجاد نخواهد کرد و مهم نتیجه این عمل سیاسی بود که نه تنها منجر به آرمانشهری نشد که جوانان در پی آن بودند بلکه نهایت خسران برای این ملت ها بود .

انقلاب عربی با شعار ((الشعب یرید اسقاط النظام )) آغاز شد و مردم و به خصوص جوانان خواهان برکناری رژیم های سیاسی شدند بدون فکر کردن به رژیمی جایگزین و شاید در هدف اولیه خود تا حدودی موفق شدند ولی کشورهای خود را تبدیل دولت های درمانده ( failed state) کردند و به نظر نمی‌آید حتی در آینده نزدیک نیز درمانی برای آن باشد ، کشورهای ویران شده ای چون لیبی ، سوریه و یمن سالها طول خواهد کشید به وضعیت قبل از تحولات سال ۲۰۱۰ برگردند و سالهای قبل سال ۲۰۱۰ فقط خواب شیرینی در ایام تلخ آنهاست .

در حقیقت گرچه شعار الشعب یرید ... منجر به به فروپاشی نظام های سیاسی و حکومتی آنها شد ولی نظام های اجتماعی ، امنیتی ، فرهنگی ، اقتصادی و بهداشتی و تمام نظام های موجود در کشورها را به ورطه نابودی کشاند و پر بیراه نباشد که گفته شود که کل موجودیت برخی از سرزمین ها را به سمت نابودی برد.

اگر از تونس به عنوان اولین کشوری که انقلاب بهار عربی در آن رخ داد شروع کنیم ، هنگامی که محمد بوعزیزی دستفروس تونسی در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۰ خود را در شهری کوچک در تونس در اعتراض به توقیف وسایلش به آتش کشید کمتر کسی انتظار داشت که این آتش کل تونس و منطقه منا را در برگیرد ولی اولین قربانی این آتش بعد محمد بوعزیزی ، حکومت زین العابدین علی بود که بعد از ۲۱ سال در تونس سقوط کرد ، حال بعد ۱۲ سال از آن واقعه ، تونس ، کشوری که روزگاری جز کشورهای مرفه منطقه بود در اوج بی ثباتی اقتصادی و سیاسی خود را در دست قیس سعید می‌بیند رئیس جمهوری که سال گذشته دست به کودتای بدون خونریزی زد و دولت و دیگر نهادهای قانونی معلق کرد و همه قدرت را در اختیار گرفت ، چیزی شبیه زین العابدین علی و حتی با قدرت بیشتر و این نتیجه ای بود که بعد یک دهه بی ثباتی در همه ارکان جامعه از انقلاب تونس حاصل شد .

در لیبی همسایه شرقی تونس اوضاع از این هم بدتر است کشوری که روزگاری نماد قدرت ، ثروت و ثبات یک کشور عربی و آفریقایی بود و یکی منابع اصلی نفت اروپا ( معروف است که بهترین نفت جهان را دارد ) تبدیل به ویرانی شده و عملا یک دهه است به دو بخش شرقی و غربی تقسیم شده است ؛ نیروهای وفاق ملی با عقاید اخوانی و تحت حمایت ترکیه و قطر و از طرفی دیگر نیروهای وابسته به ژنرال خلیفه حفتر با وابستگی به عربستان و امارات و تا اندازه ای اروپا ، در این جنگ داخلی یک دهه‌ای تنها زیر ساخت های لیبی است که از بین می‌رود به همراه امید و آروزهای جوانان لیبی که روزگاری از پر تعداد ترین دانشجویان خارجی مشغول تحصیل در اروپا بودند .

مصریها بسیار زود داستان انقلاب را فهمیدند و ترجیح دادند که همان سیستم سابق را بعد از دو سال ماجراجویی برگرداند و حضور یک نظامی در راس کشور را به ناامنی و هرج و مرج روزانه در ارجحیت قرار دادند .

ولی قصه پر غصه سوریه و یمن بر همه آشکار است و بسیار در مورد این دو کشور مطلب به نگارش درآمده است ، از حضور خونین داعش در این دو کشور و برقرار کردن قوانین وحشیانه تا بمباران هر روزه مناطق این دو کشور توسط نیروهای کشورهای مختلف ، شدیدترین جنگ های داخلی ، قحطی غذا و سو تغذیه کودکان به خصوص در یمن ( تا هفده میلیون نفر تحت تاثیر قحطی هستند ) یمنی که امروزه در در تمامی شاخص های توسعه انسانی ، بهداشتی ، سطح در آمد و .. در انتهای جداول جهانی قرار دارد و کشور آخر است .

یمن امروز عملا به چهار بخش تقسیم شده است ، نیروهای تحت حمایت امارات معروف شورای انتقالی جنوبی ، شورای رهبری ریاستی تحت حمایت عربستان ، نیروهای وابسته داعش تحت عنوان انصار الشریعه و نیروهای انصاراالله و حوثی های یمن که به نظر از ثبات بیشتری برخوردار هستند و از حمایت ایران برخوردارند ، در این میان امارت به طور مستقیم نیز دو جزیره یمن را در باب مندب و خلیخ عدن تصرف کرده ( جزیره میون و سقطری ) و مشغول ساخت و ساز در این جزایر است .

در مورد سوریه مطلبی اضافه نمی‌کنم که بخش عمده ای از مطالب بخش بین الملل جراید ایران در این سالها در مورد این کشور است و با اینکه بخش عمده ای از این کشور بعد از یک دهه در ثبات قرار گرفته است ولی در قسمت های شمالی این کشور هنوز بخشی در اختیار نیروهای خودکختار کٌرد ، آمریکایی ، روسی ، ترکیه ، نیروهای اسلامی تندور و سلفی قرار دارد و راه درازی تا روزهای پیش از تحولات بهار عربی در پیش رو است .

در جریان بهار عربی یک کشور جدید نیز به کشورهای جهان افزوده شد و کشور یکصد و نود و سوم جهان با نام سودان جنوبی از کشور سودان منفک گردید و رسما سودان به دو بخش تجزیه شد ، کشوری که البته تا کشور شدن و پایه گیری اصول دولت_ملت فاصله ای طولانی دارد و درگیر فساد و فقر و مبازرات گروه های داخلی است .

بهار عربی و نتیجه انقلاب های آن نشان داد که راه حل انقلاب ، راه حلی مناسب برای ملت ها نیست و علاوه بر نخبگان سیاسی خود کشورها ، کشورهای منطقه ای و بین المللی نیز امروزه دیگر از انقلاب ها حمایت نخواهند کرد که پیامدهای انقلاب و بی ثباتی آن در هر کشوری به تمام کشورهای همجوار سرایت خواهد کرد و مسایل بین الملل نیز تحت شعاع خود قرار خواهد داد .

به نظر بعد از انقلاب های بهار عربی ونتایج آن ، دفتر تاریخ انقلاب ها در دنیا برای همیشه بسته شده است .

* دکترای روابط بین المل ، مدرس دانشگاه و مدیر گروه مطالعات کشمکش و همکاری در خاورمیانه در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه

۶۵۶۵

کد خبر 1694394

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 140
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    انقلاب 57 برای اثبات گفته شما کافیه.
    • IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      33 12
      اگرروی مشکلات تمرکزمیشد بجای نابوی کل ساختار!!! ( انقلاب=آشوبهای که به نتیجه میرسد!!! البته نوع mp3 آن کودتا وبعضی مواقع هم رنگارنگ!) الان خیلی موفق تربودیم
    • IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      32 29
      رضاشاه اولش خوب پیش میرفت با دین ومذهب ملت هم هماهنگ بود! اگر یک قرن پیش همه اقوام وباورهابرای ایرانی آبادمتحدبودن الان ایران تودنیا تک بود!پسرش هم که نهایت باکودتا قدرت گرفت ولی موقعی متوجه نکته طلایی شد! ( اتحادهمه احزاب واقوام برای ایرانی آباد) که دیگه دیرشده بود.الان باگذشت43 سال متاسفانه (باهمه تلاشهاومجاهدتهای گوناگون درزمینه های مختلف) هنوز به اون اعتماد فراگیرواتحادحقیقی بین همه جناحها وگروههای مختلف باباورهاوسلایق متفاوت برای ساخت ایرانی آباد وآزاد ومرفه وپیشرفته و..نرسیدیم..کیست که الان یاری کندملت را نه ازروی کینه وهیجانات چگوآرایی! و.. بلکه ازروی عقل ومنطق وانسانیت وشفافیت و..
    • NL ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      82 28
      به این استاد باید گفت منتظر باش،ببین و یاد بگیر ،یکی نغز بازی کند روزگار که بنشاندت پیش آموزگار
    • IR ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      31 8
      بهار عربی یک اشتباه مهلک بود ، دلیل آن هم شعار اصلی آنها یعنی " الشعب یرید اسقاط النظام " بود . چون نظام از نظم می آید ، و ساقط کردن نظم یعنی رواج هرج و مرج و آنارشی ، یعنی دقیقا همان چیزی که که بعد از بهار عربی در این کشورها رخ داد ... اما برعکس اگر انقلابی برای نابودی هرج و مرج و آنارشی و برقراری نظم و نظام رخ دهد ، خیلی هم خوب است ... البته مسئله اصلی در اینجا درک تفاوت بین نظام و هرج و مرج ( نهان یا آشکار ) است چون بسیاری مواقع تشخیص تفاوت بین هرج و مرج و نظام بسیار دشوار است ، و حتی برخی مواقع یک تار مو بین آنها فاصله است ......
    • آرش IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      جلوي فهميدن مقاومت نكنيد لطفا. ايران با تمام مشكلات بازهم خيلي بهتر از قبل انقلابه.
    • DE ۰۶:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      34 5
      صحبت ایشون معادل این حرف هست که دیگر در جهان حکومت دیکتاتوری و فاسد نخواهد آمد تا دیکتاتور و حکومت فاسد هست انقلاب هم هست اتفاقا به نظر من انقلاب ها در جهان بیشتر خواهد شد چون اینترنت هست همه را متحد می کند و تمام حرکات حکومتهای دیکتاتوری زیر ذره بین خواهد رفت استدلالی هم در مقاله ندیدیم ایشون به نظر من آرزوهاش را نوشته
    • سیف IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۹
      3 0
      عده ای سالها تلاش کردند تا شاه برود.سرانجام پس از ۳۷ سال رفت.بعد بسیاری از همانها سالهاست تلاش میکنند که این حکومت برود.این شد تا الان۸۰ سال. مگر عمر انسان چقدر است که صرف اینکار هابکند. پس چه کنیم؟ اگر واقعا آرزومند عدالت ورفاه برای جامعه هستید،خودتان مظهر آن در زندگیتان شوید ودر حد توان خودتان آن را تقدیم به جامعه کنید. یعنی صداقت و امانت و احسان ویاری به دیگران را روزمره زندگی خود قرار دهید. بدون اینکه در فتنه هایی که موجب آسیب بدیگران است شرکت کنید. مثل جبار باغچه‌بان معلم اول ناشنوایان ایران و آلبرت شوایتزر پزشکی که عمرش را صرف درمان محرومترین بیماران نمود. بعضی اصرار دارند راهی که مکرر طی شده ونتیجه آن یکسان بوده است را تکرار کنند ومیگویند ایندفعه فرق دارد. آخه به چه دلیل؟ چقدر عبرتها زیاد است وعبرت گرفتن اندک.
  • فری IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    حرف مفت
    • پویا IR ۱۳:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      25 15
      کامنت تراز!
    • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      75 24
      با شما موافقم . فقط شاید با ادبیات محترمانه تری بگم ، سخنان بی پایه ، غیر قابل اثبات و نتیحه گیری ازپیش تعریف شده با مقدمه ای فرضی ، ناقص و اشتباه . بدتر آنکه دوره نتیجه گیری از انقلاب محدود به چند سال نیست . ضمنا ما که بیسواد ولی نمیدانم کجای شرایط حداقل لیبی ، سوریه یا یمن با واژه انقلاب قابل توصیف باشد. بد نیست ایشان مطالعه ای هم درباب انقلاب فرانسه داشنه باشند . با محاسبات ایشان ، احتمالا فرانسه هم در انقلاب شکست خورد، چون بعد دچار جنگهای داخلی و خارجی بسیار شد و حتی ناپلئون هم بعد از انقلاب فرانسه به قدرت رسید ! متاسفم برای دانشجویان ایشان
    • IR ۲۳:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      5 6
      البته بهتره! اماشایدبرای امثال توکه دردنداری! وگرنه کیست که مملکت خودشودوست نداشته باشه. خون شهیدان گواه این مطلب هست
  • روزبه US ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    خوب آقای دکتر! همه ی ملت های دنیا توجیه شدن که در برابر ظلم بشینن توی خونه چون انقلاب فایده ای نداره و البته همه ی حکومت ها هم خیالشون راحت شد که هر چقدر بخوان میتونن ظلمشون رو بیشتر کنن چون افرادی مثل شما هستن که مردم رو از تغییر بترسونن. آفرین به شما و خدا رو شکر که "دکتر"هایی مثل شما داریم!
    • IR ۱۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      با پرچم آمریکا اومدی مدل اسپارتاکوس شعر حماسی میخونی.میلک شیک و همبرگر رو بزن به بدن حرص نخور
    • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      نمیدونی پرچم آمریکا نشون دهنده وی پی ان است و ربطی به سکونت در آمریکا ندارد؟
    • عبدل DE ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      32 55
      خیلی جالب بود ،با پرچم آمریکا اومدی ..... 😂😂😂😂😂😂
    • عبدل DE ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      23 45
      خیلی جالب بود ،با پرچم آمریکا اومدی ..... 😂😂😂😂😂😂
    • IR ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      13 3
      بدیهی است دربرابرنابرابری وفساد وظلم نباید بی تفاوت بود،چون مستقیم یاغیرمستقیم خودمان هم ازآن ضربه خواهیم خورد.منتها مسئله اصلی که درکل دنیا انجام مبشه اینکه اگرچنانچه باپیگیری،اعتراض وانتقادظلم وبی عدالتی مشهود،رسیدگی وبرطرف نشد! مردم مسیری راانتخاب میکنند که برای غلبه برفسادسیستماتیک،تضمین واحتمال پیروزی قوی به آنهاباارائه طرحی منطقی وعقلانی وشفاف داده شود.چراکه عموم مردم جرء افرادی نیستن که ازروی هیجان!انتقام وکینه!عدم آگاهی وتجربه کم،و.....بخواهندوضع رابدترکنندواین به معنی ترس نیست به معنی آینده نگری وعقلانیت است برای همین درکشورهای که هیجانات واحساسات بطورکل برعقل ومنطق حاکمه همیشه عقب افتاده وبدبخت هستندوهرزگاهی هم دست به کشتار وهرج ومرج میزنند! ونشستن به امید پیشرفت ورفاه وآزادی!!!!
    • IR ۲۲:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      1 2
      اسپارتاکوس کجایی بود جوجوجو؟ ،در جواب احمقی که نام اسپارتاکوس اورد
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    بیچاره دانشجوهایی که شاگرد تو هستن
  • IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    34 21
    ممنون
    • سعید IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      45 8
      شما ادای اساتید رو در میارید کسی نمیخواد انقلاب های تاریخی رو رقم بزنه این اتفاقات یه سلسله نارضایتی های انباشت شده در خفقان و ترس بوده که توی این نسل انفجار بوجود اورده اگر این بار نشه دهه نودیها پایین میکشن این ظلم و جور رو صبور باش اینقدر غارت و اختلاس و فساد نارضایتی زیاد هست که باعث سرنگونی بشه
  • مجید IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    بسیار عالی لذت بردیم اینها فقط فکت راجع به شرایط بعد از انقلابها بود حالا به نظر شما استاد جایگزین اون چی میتونست باشه یا باید خود حکومتها اصلاحات تدریجی رو انجام میدادن که کار به انقلاب نکشد و یا قطعا این انقلابها با همه تاثیراتش چه خوب و چه بد ناگریز و ناگزیر بوده . این مطلب شما باید خطاب به حکمرانان باشد نه خطاب به مردم . حکمرانان میتونن با اصلاحات و تغییرات از انقلابها جلوگیری کنندو رفرم در جهت پیشرفت بوجود بیارند.
    • IR ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      17 0
      مطمئناً پیشرفت ورفاه وعدالت وآزادی و.. کشورهای زیادی درعالم، ازجمع جبری عواملی حاصل شده.اولین عامل گوهرگرانقدراعتمادجمعی است؛درفقراعتمادسرمایه هادرپستوهادپومیشود!تخصصهابرسرکوزه هاآب برای خوردن تحویل میدهد! مالکین زمینها/امکانات وماشین آلات پشه میپرانند!دومین عامل مدیریت سالم وقوی ومسئولیت پذیری درهمه زمینه ها.عامل بعدی حداقل اتحاد ویکپارچگی بین مثلاً کل مهندسین ویا بین وکلا ویا پزشکان، راننده ها،کارگران و... تاهرزمان بی عدالتی دیدن تارسیدن به جواب منطقی وشفاف کاررامتوقف کنند! والبته عوامل زیاددیگه که دراستقلال وترقی یک کشورنقش کلیدی داره حالا ما درایران درهمین سه عامل اولیه بطور وحشتناکی ضعف داریم وفقط وفقط وفقط حکومتها راعامل بیچارگی میدانیم! مثل دوران مشروطیت! دوران پهلوی و... واین خیلی بده! چون اگرهرکسی ویا گروهی بگه من معجزه میکنم! من قهرمانی هستم که شما منتظرآن بودید!بازاشتباه صدهاساله خود راادامه میدهیم!!!!!
    • ناشناس IR ۲۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
      0 1
      مت گرم این حرف دل خیلی هاهست.ازنظرمن بالای۹۰درصدجامعه
  • افرا IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    اگر بنا بود به جوانانِ ایرانی و به طور کلی مردمِ ایران نصیحتی بکنید در جهتِ انقلاب نکردن و عدم تلاش جهتِ سرنگونیِ جمهوری اسلامی، بهتر بود مستقیم نصیحت میکردی آقای سید محسن مصطفوی.
    • افرا IR ۰۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      13 1
      خبرآنلاین یا یک نظری رو اصلن منتشر نکن، یا اگر بنا به انتشارِ نظر هست، آنها را دستخوش تغییر نکن! بخشِ ابتداییِ نظرِ من رو در اینجا به طور کامل حذف کردی
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    27 87
    آفرین.جای چنین یادداشتی واقعن خالی بود و اصلن ندیدم در این مدت کسی به این موضوع از این زاویه دید اشاره کند.هرچند صرفن به انقلاب های بهار عربی بعد از 2010 پرداختید و می شد اشاره کرد که انقلاب از زمان فروپاشی شوروی و فروریختن دیوار برلین عملن تمام شده است.شوروی عامل اصلی بیشتر انقلاب های بعد از جنگ جهانی دوم تا پایان دهه 90 میلادی بود که با حمایت مادی و معنوی زمینه ساز برقراری رژیم های همسو با خود در نقاط مختلف جهان شد.در واقع انقلاب بستر زورآزمایی کمونیست ها و مارکسیست های متصل به شوروی با آمریکایی های هراسان از کمونیسم و کمابیش اروپایی ها بود.اکنون که نه اثری از چپگراهای فرانسه و نه بلشویک های روس روی زمین باقی مانده، انقلاب را می توان بین صفحات کتاب یا فیلم های مستند و سینمایی جذاب مرور کرد و تجربه دیگران را به چشم دید و عبرت گرفت.
    • سر درون IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      54 3
      دوست عزیز بر خلاف اون چیزی که فکر می کنید هنوز هم زور آزمایی قدرت ها وجود داره که در یک قسمت محور ایران، عراق ،طالبان ، حزب‌الله و حشد الشعبی وجود داره و طرف دیگه که خودتون می دانید درضمن دیگر با وجود رسانه جنگ فکری خیلی قوی تر و کم هزینه تر از جنگ نظامی و ایدیولوژی هست و در ضمن حرف شما با وجود داشتن دشمن خارجی مغایرت داره اگه دیگر قدرتی نیست که بخواد انقلاب رو براندازی کنه پس این کار کاملا مردمیه و انقلاب دوباره غیر ممکن به نظر نمی یاد و انقلاب فکری در کشور راه افتاده همون‌طور که گفتم ممکنه کشور به جنگ داخلی بره و علیرغم قدرت نظامی و خارجی از درون پوچ بشه و انقلاب دوباره اتفاق بیافتد
    • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      15 18
      با فرمایش شما در مورد جنگ داخلی کاملن موافقم.در ادامه عرایضم ذکر این نکته مهم است که رژیم های توتالیتر برآمده از انقلاب با تجربیات فراوانی که در زمینه انقلاب دارند را نمی توان با انقلاب درگیر کرد.به خاطر همان تجربه،شیوه های خنثی سازی انقلاب را بهتر از مردم معترض انقلابی می شناسند.نگاهی به وضع کوبا،ونزوئلا،چین، روسیه و ایران بیانگر همین اصل حیاتی است.آمریکایی ها می‌خواهند نقش شوروی قرن بیستم را ایفا کنند و در اعتراض ها با توهم انقلاب می دمند شاید به نتیجه برسد که آقای مصطفوی نتیجه اش را بهتر از من تشریح کرد. رژیم های توتالیتر کنونی به قدری قوی و متحد هستند که اگر قرار باشد یکی به ورطه انقلاب بیفتند حتمن قبل از سقوط کشور و جهان را به ورطه جنگی غیرقابل تصور می برند.
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    10 52
    آفرین به خبرآنلاین که همه نظرات رو بدون سانسور پخش می‌کنه من که فقط خبرآنلاین رو دنبال میکنم
    • رضا IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      8 2
      نظر مارو هم بدون سانسور پیخش میکنه؟!نه
  • نسل سوخته IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    خلاصه اراجیف شخصی به نام به اصطلاح استاد دانشگاه : انقلاب خیلی بد و خطرناکه پس بهتر به هر وضع اسفناکی تن بدهید و دم بر نیاورید تا به تدریج و آهستگی فنا شوید . امضا استاد کیلویی
    • IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      18 47
      حرفهای استاد کاملا درسته و اما آیا نباید خواستار تغییرات شد؟ چرا ! باید بدنبال تغییرات باشیم اما تغییرات رادیکال و انقلاب نه. در خیزش اخیر اگر صرفا به داشتن حجاب اختیاری و ارتباط با جهان (صرفا شرق نباشد) تاکید کنیم و حاکمیت رو وادار به پذیرش آن کنیم کفایت می کند البته اصلاحات باید اپسیلونی اما پیوسته باشد فرمول این است
  • IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    اتفاقا بر عکس شما من فکر میکنم و یقین دارم حکومتی که اصلاح پذیر نیست و حرف ملت را نشنود محکوم به نابودی است و مردمی که حرفشان خریداری ندارد و روز به روز شاهد بدتر شدن اوضاع چه اقتصادی اجتماعی سیاسی و فرهنگی و غیرو هستند و می بینند هر چقدر بیشتر صبر کردن و دولتمردان با وعده های توخالی سرشان را گرم کرده اند این مردم چاره کار را گذار از حکومت و انقلاب می بینند
  • سر درون IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    45 11
    بله خوشبختانه رسانه کاملا بر کشور مسلط شده گفتار و نظرات و عقاید متنوع دیگر مانند سابق بازداشت و دستگیر نمی شوند. کوچک ترین اتفاقات و حقایق میدانی کشور تماما به گوش مردم می رسد و افراد توان ارائه نظرات خود را دارند و تفکرات متفاوت و متنوع در کشور وجود دارد و حرف جناب آقای دکتر درسته به استثنای اینکه اگه همچنان نخواهید به عقاید مردم احترام بگذارید و شریعت اجباری رو بر مردم تحمیل کنید کشور را به جنگ داخلی می برید و کشور ذره ذره تحلیل می ره و همون اتفاقات های بهار عربی دامن کشور خودمون رو می گیره
  • IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    86 10
    تنها اتقلاب بهار عربی که منجر به خسارت محض شد انقلاب سوریه بود که با دخالت خارجی و توسط رژیم حاکم بر این کشور سرکوب گردید.
    • IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      14 45
      چند تا فیلم مستند ببین و مطالعه کن تا بدانی جوان های مصری چه نظری راجع به انقلاب دارند.آب آشامیدنی بهداشتی لوله کشی ندارند بعد از انقلاب! حال خراب جوان های لیبی و تونس و یمن و.... هم که گفتن ندارد.آنچه که عیان است....
    • IR ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      20 7
      اتفاقاً وضعیت لیبی و یمن هم حرف مرا تأیید می کند
  • صبا IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    دوران حرف مفت زدن چی ؟اون کی می خواد تموم شه؟
    • SE ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      18 24
      تا زمانی که شما مطالعت رو زیاد کنی تا بفهمی حرف مفت چیه.
  • مهران IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    46 0
    باب گفت گو با کسانی که به‌خاطر منافع ملی از منافع شخصی می‌گذرند باز کنید
  • زهرا IR ۱۳:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    64 3
    حالا که به تعبیر شما تاریخ انقلابها تمام شده است. آیا دولت‌ها نباید قدم در راه اصلاح بگذارند تا، رضایت عمومی را کسب کنند. ولی متاسفانه، دولت‌ها همان روش خشک و غیر قابل انعطاف پیشین را با تکبر و فخر فروشی به ملت ادامه می دهند و خود بر بروز ناامنی و خشونت و بی ثباتی بیشتر در جامعه، دامن می زنند،تا بدانجا که هیچ گاه به خاطر تمام نابسامانی‌ها، کمترین کار یعنی اظهار پشیمانی نکرده اند و همیشه انگشت اتهامشان به سوی مردمی است که اعتراض به حق دارند. یعنی آنها خود زمینه ساز ناامنی و آشفتگی در جامعه هستند.
  • اشنا IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    17 45
    مهمترین افت موبایل وشبکه مجازی که دربخشی ازدهه ۸۰دراغتشاشات دیده می شودارتباط زیادومداوم باگوشی که مانع فکرکردن وتحلیل وتجزیه شخص شده وبدون تفکرمطالب صفحات مجازی راواقعیت دانسته ویک نوع سربازگیری وهدایت ازطرف مدیران این شبکه هاصورت می گیرد
  • وحید IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    74 15
    آقای بیسواد تاریخ هر روز برگی را ورق میزند از انقلاب گرفته تا هر چیزی که فکرش را بکنید اصلا تاریخ میدونی چیه ؟؟؟
    • محسن IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      2 4
      شما خودتون چقدر تاریخ خوندید؟میشه یک مقدار از مطالعات تاریخی خودتون را به سمع و نظر خوانندگان و منتقدین قرار دهید.
  • IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    71 10
    همچین میگی بهار عربی در کشورهای عربی فقر و بیکاری و مهاجرت به خارج به بار آورده انگار همین الان اینا رو ما در ایران نداریم. با این حساب انقلابی در ایران اتفاق افتاده و ما بی خبریم. انقلاب به قدرت رسیدن کوتوله ترین آدم هایی که ادعای تغییر جهان و فروپاشیدن آن و هزار جور چیز دیگر را دارند و از پس کوچکترین کارها در ایران بر نمی آیند
  • مهاجر IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    69 17
    به نویسنده متن پیشنهاد می کنم بیشتر تاریخ بخونه.اگه همین تاریخ کشور خودمون رو هم بخونه کافیه.ضمنا با یقین می گم که جوانهای الان خیلی خیلی بیشتر از جوانهای نسل ما مطالعه دارن و آگاه به مسایل مختلف
  • ناشناس IR ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    61 6
    از این استاد روابط بین الملل باید پرسید ، راه حل جامعه برای گذار از وضعیت حاضر و کنونی چیست ؟ آیا روند تبعیضات ادامه باید داشته باشد ،
  • IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    13 30
    انقلاب فرایندی احساسی و برگرفته از تحریک احساسات است.نظرهای احساسی زیر این یادداشت عالی، هم تایید کننده این نظر است.هیچ جای این مطلب ضدانقلاب نیست یا انقلاب را نفی نکرده و هراس افکنی نکرده است.به زبان علمی ساده برای شما نتیجه انقلاب را تشریح کرده است در ظرف زمان و مکان.راهکارهای دیگری برای برخورد با نظام های مستبد غیر از انقلاب هم وجود دارد.تاریخ انقلاب ایران از 22 بهمن 57 تا تیر 1367 را یکبار دیگر مطالعه کنید تا متوجه شوید چقدر طول می‌کشد که یک کشور پس از انقلاب رنگ آرامش به خود بگیرد، تازه آن هم ذره ای! ( که اگر به ذره ای آرامش رسیده بود شما الان در سودای انقلاب نبودید)
  • احمد IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    35 11
    ایکاش مردم گذشته زودتر از این ها دارای فرهنگ و شناخت می‌شدند و با چشم باز و از روی اطلاع و نه حرف و خرافات قدم برمی‌داشتند که اینگونه رو به نابودی نباشند و خود را سرزنش و درگذشتگان را که باعث شدن لعن نمایند
  • مسعود از آلبانی IR ۱۳:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    30 9
    ما که رفتیم به فنا
  • IR ۱۳:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    25 9
    انقلاب عشق ابدی چپول های فسیل شده تاریخ مصرف گذشته است که به نوه نتیجه هاشون هم به ارث رسیده گویا و در نظرات زیر مطلب میشه دید.یکبار انقلاب کردید نتیجه اش را داریم صب تا شوم می بینیم آقا و خانم چه گوارا.44 ساله خودشون در به در شدن هنوز با رویاهای پوچ و پوسیده مارکس و لنين و رژی دبره و.... خواب به حکومت رسیدن و این بار برقراری دیکتاتوری سوسیالیستی، کمونیستی بر مردم بخت برگشته ایران رو میبینن.برو بگیر بخواب بابا بقیه خوابت رو ببین.همون یه بار کار دستمون دادید بسه.
  • بنده خدا GB ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    53 19
    خخ، تاثیر گذار نبود، همیشه ایرانی جماعت معادلات رو برهم زده، کاش سال 57 اغتشاش نمی‌کردید، که الان ایران ابرقدرت دنیا بود
  • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    25 4
    آخرین انقلابهای ( شورشهای موفق = انقلاب ) مترقیان جهان !! برای تقریباً دوقرن پیش است (انقلاب کبیرفرانسه/روسیه) وفقط جهان سومی ها (خاورمیانه بقول دوستان متمدن غرب!) خوراک ویرانی کامل هرزگاهی هستند!!! تا ریست شوند برای چپاول جدید با افرادی البته با ظاهری جدید!!!شما برجی راکه درست داری میکنی اگردرطبقه 24 بخور بخورصورت بگیره کل برج روپایین نمیاری! فقط کشورهای مترقی وقهمیده هستند که روی مشکل زوم میکنند تا آن راحل کنند مثل اعتراضات کامیون داران اروپا ویا کارکنان هواپیمایی آن برای اضافه حقوق ورفع مشکلات پیش آمده آفت جهان سومی برعکس چیزی تبلیغ میشود مدیریت تنها نیست!!! ویروس عدم اعتماد سرمایه گذار/متخصص/زمین دار/کارگر و.... بهم دیگه است .مشت نمونه خرواره! توخانواده هاهم الان به هم دیگه اعتماد ندارند وای بحال جامعه
  • IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    39 16
    این قدر با اعتماد به نفس تحلیل می کنی و به بقیه می گی بیسواد هر کی ندونه فکر می کنه از هاروارد فارغ التحصیل شدی، دیگه دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه ازاد این همه اعتماد به نفس نداره پسر :))
    • ناشناس IR ۰۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      5 2
      یکی ازمشکلات اصلی این کشور استاد نماهایی امثال شما هستند متاسفانه با دکترای افتخاری ورابطه ای وکیلویی نمیشه مشکلات یه مملک رو حل کرد این مدارک بی ارزش تنهاکاربردی که داره بالابردن اعتماد به نفس متکلم هست
  • IR ۱۴:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    36 11
    اب رو بریز اونجایی که میسوزه
  • مرغ حق IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    44 11
    این دلیل نمیشه که چون عربها موفق نبودند ما هم موفق نشویم. نظام کمونیستی روسیه بعد از ۷۰ سال از هم پاشید ولی نظام کمونیستی چین نه تنها باقی مانده بلکه در حال تبدیل شدن به یک ابرقدرته. به خاطر اینکه چینیها با تغییرات و اصلاحات بجا توانستند الگوی حکمرانی مناسبی برای خود ایجاد کنند. فراموش نکنید چین در قعر فقر و فلاکت بود که انقلاب کرد و از پایه نظام جدیدی را ایجاد کرد. ما نباید از انقلاب کردن و از حوادث بعدش بترسیم. هرج مرج موقتیه.به گواه تاریخ همیشه بعد از یک نظام فاسد و دوره نابسامانی یک نظم و نظام جدید شکل گرفته. ما با ریشه های چند هزار ساله بیدی نیستیم که از این بادها بلرزیم. تا تاریخ بوده ایران بوده و تا تاریخ هست ایران هم هست.
    • IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      15 6
      دموکراسی چینی، پیتزای قرمه سبزی رو خوب گفته بود شاعر.اگر منظورت از اصلاحات چینی، اعدام گروهی مخالفان و خفقان مطبوعاتی، تبعید مخالفان، سر به نیست کردن و.... هست که دیگه حرفی برای گفتن باقی نمی مونه.مشکل اینجاست که یه چیزی شنیدید بدون تحقیق تکرار می کنید.یک بار فقط دوره حکومت مائو رو مطالعه کن.همین الان کدوم حزب جز حزب حاکم حق حیات (فعالیت پیشکش) در چین رو داره؟!
  • FI ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    25 15
    دانش آموخته دانشگاه آزاد واحد شمال بايد هم تحليل هاش تا همين حد باشه.
    • مهرزاد IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      22 10
      اگر می توانید متن را نقد کنید اگر نمی توانید دلیلی ندارد تحصیلات نویسنده را زیر سوال ببرید.
  • غ ف IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    21 10
    ایشون اگر واقعا بحرف خود ایمان داشت وعمل میکرد نبایداین ادعارامطرح مینمودچون درواقع این حرف وی خودیکنوع انقلابست زیرا وجود یک امر مسلم راکه قابل تحقق است منکر میشود وچنین ادعایی خود یک اقلاب تفکری وایده پردازیست
  • سعید IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    10 36
    تا زمانی که انقلاب به درستی شناخته نشود، نمی شود به آن ضربه زد، و این انقلاب چونکه در مسیر درست قرار دارد اگر بخواهی بشناسیش چون حق هست پس نمیشه به آن ضربه زد، پس هر مردم جاهل باید خودشان را در مسیر انقلاب قرار دهند، انقلاب نیاز به تغییر نداره، بلکه این مردم هست که دیدگاههایشان باید تغییر کند
    • کورش IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      25 4
      وقتی حضرت عالی ملت ایران رو نادان فرض کنه و انثلاب رو در مسیر درست اعلام میکنه اخه تو چطور به این نتیجه رسیدی ؟ سفارش میکنم یه کارتن ساندیس فرد اعلا بیارند درب منزلتون چشم عقل بگشا و اینهمه گرانی فقر تبعیض اختلاس رو ببین اخه تو که از درک مشکلات مردم عاجز موندی چرا نظر به به و همه چی عالیه میدی میدونی مشکلات مردم چیه ؟
  • م IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    37 10
    احسنت ... انقلاب ففط برای شما خوب بود ... اتقلاب فقط ۵۷ .. بقیش خوب نیست !
  • مهدی IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    22 10
    جناب مثلاً کارشناس زمان انقلاب ها تمام نشده ولی زمان انتقام همیشه محفوظ است .
  • ملت مظلوم IR ۱۵:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    29 12
    صد شاخه گل یاسمن و نصرانی ماراز سر بریده میترسانی گر ما ز سر بریده می ترسیدیم دردشت جنون میان خون نمی رقصیدیم تنها انقلابی که موفق نشد حکومت رو عوض کنه همین سوریه بود که از سرمایه ملت مظلوم ما برای ابقای بشاراسد استفاده شد استاد عزیز یکلام بگم ما از این نوع استدلالهایی که برای ترساندن و رعب و وحشت جوانان انقلابی میکنید نتیجه عکس گرفته ایم حکومت میبایست با مردم به ملایمت و ملاطفت برخورد میکرد که چنین نکرد این را بدانید ظهور نزدیک است
    • ...... IR ۲۳:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      1 1
      درود خدا بر شما
  • IR ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    34 13
    این چه مقاله ای بود؟ نه استدلالی نه حرف علمی و نه منطقی ... کلش این بود چون کشورهای عربی موفق نبودند پس دیگه کسی انقلاب نکنه... نه خیر اگر ملتی جلوی ظلم متحد باشند کسی جلودارشون نیست و تا دلت بخواد راه حل وجود داره... کافیه نافرمانی کنند.
  • IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    31 7
    چرخه تغییر و تعویض حکومتها از سه هزار سال پیش بوده و همیشه خواهد بود. دلیلش هم این است که حکومتهای ااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا
  • IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    29 8
    مطمئنین ایشون استاده ومطمئنین سرش تو برف نیست ومطمئنین توایران زندگی میکنه اگه درسته پس ایشون اصلا نه دردی داره نه درد مردمو میفهمه و از هوش بهره ای نبرده که چنین حرفهایی میزنه
  • حامد IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    9 24
    همه انقلاب ها بد هستند و مخرب ولی ما باید به انقلابی که چهل سال پیش شده وفادار باشیم
  • IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    31 8
    اگر به حرف مفت باشه که همه بلدند یه چیزی بگن... پس خیلی خیالت راحت نباشه... این حرفها بیشتر مکانیزم روانی از ترس است.
  • مهراد GB ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    23 5
    نویسنده این مقاله تلاش کرده است که اثبات کند انقلاب کردن و انقلاب، بی ثمر، زیان بخش و نامناسب است. استدلالهایی هم برای این ادعای خود آورده که خود به صورت پیش فرض درستی آنها را پذیرفته است و توقع دارد دیگران نیز بپذیرند: 1. ایشان صحبت از رفاه، اقتدار، ثروتمندی کشورهایی که در آنها بهار عربی رخ داد کرده اند. سوال اینجاست که آیا همه مردم آن کشورها مرفه بودند یا مثل سرزمین ما، ثروت در دست اقلیتی رانت خوار و فاسد بود؟ 2. ایشان مشخص نکرده اند که منشاء انقلابها در چیست و آیا یک ملت به دلخواه خود راه انقلاب را انتخاب می کند یا پس از صبر فراوان و آزمودن تمامی روشهای مسالمت آمیز و اصلاح طلبانه در نهایت خود را ناتوان در کنترل فوران خشمی ناگهانی و سرکوب شده می بیند؟ ایشان این سوال را بی پاسخ گذاشته اند که آیا این حکومتهای تمامت خواه هستند که کار را به مرحله انقلاب می رسانند یا مردم کوچه و بازار که یک هو هوس می کنند کتک بخورند، بازداشت بشوند، کشته بشوند! و... برادر من، شاید این مقاله برای شما نانی در پی داشته باشد اما برای ما نمکی است بر زخمهایمان...
  • IR ۱۶:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    17 4
    واقعا استاد دانشگاه هست؟ خوب استاد حالا بفرمایید چرا تا همین یک دهه قبل در دنیا انقلاب اتفاق میافتاد؟
  • US ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    12 5
    خـــدا کنه اگه خـــدایــی نکرده !!! مملکت بازشیرتوشیر شد! مثل 43 سال قبل گروهی بیاد کشــــوررا ازچنگال تجزیه طلبها،کمونیستها،فدائیان ومجاهدان وچپی های خلق و شعبون بی مخهابانوچه های اراذل اوباشش!!! نجات بده وارتش ونیروهای مردمی همچنان درشرایط ناامنی شدیدقدرت سازماندهی نیروهاروبرای دفاع ازکشورداشته باشند الهی آمین
    • US ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      19 1
      توده ای سرکوب شد ولی چرالان ایران طرف روسیه است !؟
  • IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    12 11
    اگر نگوییم همه، بیشتر انقلاب های جهان روند تخریبی شدیدی برای کشورها داشته اند. چرا که انقلاب تغییر بنادین به همراه دارد. هر چند نتیجه گیری انتهایی نویسنده و عنوان به نوعی عجولانه است. انقلاب ها، قرن ها بوده اند و با نتایج خوب یا بد خود کماکان اتفاق می افتند، بنابراین نمی توان گفت تمام شده اند. اما، در مورد نتیجه آنها با شما موافقم. بعضی می گویند مثلا انقلاب فرانسه خوب بوده. در حالی که آن انقلاب، به دموکراسی الان فرانسه مستقیم مربوط نیست. واژه ای مثل گیوتین بعد از انقلاب فرانسه ابداع شد . تعجب می کنم از نسل جوان، چه توقعی دارید که بعد از انقلاب 57، الان همه چیز خوب شود؟ آن زمان، دست کم کلی ساماندهی بود، الگوهای فراوانی بود، احزاب و گروه ها بودند. چقدر کتاب ها در مورد اینده نوشته شده بود. البته کلمه انقلاب واژه ای بود که فکر می کنم از روزهای اول از شبکه اینترنشنال به این اعتراضات چسبید. اینها همصدا با تندروهای داخلی، رسانه های داخلی و خارجی، زحمات مردم پیشین، اصلاح طلبان، هزینه های آنان برای تغییر را نادیده گرفتند و با احساسی کردن ماجرا، بسیار به احساسات دهه 80 پرداختند.
  • IR ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    6 4
    انقلاب که همه چیز. را بهم بریزد اشتباه است در انتخابات شورای نگهبان افراد متخصص ومومن مثل حاح بابایی را نباید رد صلاحیت کند سیاست تورم زاییوبیگانه پروری ودروغگویی وچاپلوسی ورواج فقر درجامعه باید اصلاح شود بادزد باچاپلوس بادروغگو وبینمازفقط به بهانه انقلابی بودن نباید ازخطایش گذشتانقلابی کس است کهدرراهخدمت بفکر منفن شخصی نباشدباید افراد بی تخصص وبی تعهد ازپشت میز خدمت حذف شوندمملکت مال همه است نبذاید هرفردی بیش از یک شغل دولتی داشته باشد
  • حسن IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    7 2
    آدم نفهم اگه آینده رو هم نشونش بدین باز میگه این نیست
  • ناشناس IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    18 8
    یعنی جنابعالی میفرمایید حکومت ظالم همیشه پا برجا میمونه....هان....😒
  • IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    26 2
    حکومت‌های فاسد آخرش انقلاب هست
    • IR ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      6 2
      بدیهی است تحول درجهت مقابله اساسی وفراگیربا فساد ،مطلوب همه مردم همه کشورهاست .منتها چه کسی ویا چه گروهی میخواد این تضمین روبده!؟ آیا اصولاً انقلابها تضمین هم میدن!؟
  • حسين IR ۱۷:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    10 28
    متن بسيار منطقي و خوبي بود. همينكه يك عده بدون هيچ گونه اطلاعات و با ژستهاي حق به جانب (ولي از درون شاكي) دارن اين مقاله متين رو زير سوال مي برن نشون دهنده اينه كه اهداف شخصي و سياسي يك عده به خطر افتاده. ديگر حتي يك بچه هم مي تونه با سرچ ساده صحت مطالب اين مقاله رو تاييد كنه. كساني كه دركمال تعجب از دوران فلاكت بار پهلوي (نديده و نشناخته) حمايت مي كنن طبيعتاً نمي تونن راجع به دوران فعلي قضاوت صحيحي داشته باشن. با اين دست فرمون اگر هم انقلابي بشه ايران رسما نابود مي شه. پس بايد با كمك هم ايران رو بسازيم ونزاريم جماعت وطن فروش و اغتشاشگر جولان بدن. ملت نبايد بزارن اونايي كه اين روزا صداشون بلندتره (به خصوص توي دنياي مجازي) توهم اكثريت بودن به سرشون بزنه.
    • IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      1 1
      موافقم .... شما احتمالا از دهه چهل هستید چوانان عزیز ما هیچگونه اطلاعی از دوران پهلوی ندارند و خیال و اوهامی در سر می پرورانند ....معروف بودند به هزار فامیل ....
  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    16 5
    همه کشورهای نام برده شده زیرسلطه یاتحت الحمایه روسیه بوده اندودلیل بی ثباتیشان هم همین است چون اگربخواهندبرسرنوشت خودحاکم شوندبایدبه مقابله بااین ابرقلدربرخیزندکه چنین اجازه ای نمیدهد.
  • IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    22 5
    پدران ما سال ۵۷ انقلاب کردن به امید وضعیت بهتر ،ولی الان به غیر از ناامیدی و سرافکندگی هیچی نصیب ما نشده .
  • سمیرا IR ۱۷:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    22 3
    سلام جالب است که در این جا هم نمی تونیم با هم درست حرف بزنیم و تحصیلات و شخصیت و توانایی های هم رو زیر سوال می بریم به جای استدلال! اینکه دوره ی انقلاب تموم شده است یک حرف است که باید اثبات شود آیا تحقیقات علمی ثابت کرده است ضرر و زیان انقلاب برای جامعه بیشتر هست یا نه؟! اما شما به ما بگویید با آدم هایی که حاضر به یک قدم عقب نشینی از مواضع تند و سخت خود نیستند و زندگی را برای بقیه مردم تنگ کرده اند باید چطور رفتار کرد آیا به جز انقلاب راه دیگری برای مردم وجود دارد؟! مردم خسته اند خسته می فهمید؟ هر چه دویدند نرسیدند من در تعجبم حکومت چرا خسته نیست و خسته نمی شود از اینکه این همه شعار داد و نتوانست انجام دهد هر چقدر انکار کرد و دروغ گفت کسی باور نکرد واقعا چگونه رویشان می شود تو روی ملت هنوز بایستند و حرف بزنند؟!
  • IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    15 5
    انقلاب درصنعت = تحولی بزرگ ونوین درجهت توسعه وپیشرفت بیشتر انقلاب درهنر دراقتصاد درهمه چیزخوبه الا درمقوله سیاست! وسرنگونی حکومتها! چراکه دونوع حکومت درحال حاضربیشترنداریم!!! (سیستمهای ایدئولوژی مثل ایران/اسرائیل/عربستان/کره شمالی/سوریه/روسیه/چین و.....براساس اهمیت دادن به دین یاوطن پرستی ویا باورهای توده ای و...) (سیستمهای سرمایه داری مثل غرب وخیلی ازمتحدین آن ،پول محور) البته رویای هم به نام دموکراسی وجود داره که هردوسیستم ادعای آن رادارند!!!! علت غیرممکن بودن ویا بسیارمشکل بودن انقلاب درهردوسیستم آن است که دراولی نبرد بین مردم بامردم است ،این یعنی جنگی وحشتناک وسلاخی هزاران هزار انسان!( برعکس سیستمهای دیکتاتوری مثل صدام وقذافی که شما بافردودستگاه دیکتاتورروبروهستید نه با یک باوروایدئولوژی گسترده) ودرسیستم سرمایه داری هم کل قدرت اقتصادی/نظامی/سازمان ملل!!/ قانون گذارها/غولهای رسانه ای/مافیاهای سلاح/سلاطین انرژی و..........اجازه حتی فکرکردن به انقلاب!!! ویا گرفتن قدرت ازدست این اقلیت 1% !!!!!! رابه کسی نمیدهد
    • Ugly DUCKLING IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
      6 0
      این کامنت از خود مقاله ی این سایت مفیدتر بود. ممنون از سایت خوب خبر آنلاین
  • ناشناس IR ۱۸:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    8 3
    اگر همینطور پیش بریم. انقلاب که هیچی. به طور کامل مملکت نابود میشه. این تحلیلگر هم شکمش سیره. از انقلاب می‌ترسه. بالاخره زمانه بهت ثابت می کنه که درب همیشه بر روی یه پاشنه نمی چرخه. و مردم همیشه با ظلم و بی عدالتی و غیره می جنگند
  • IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    8 2
    ما ایرانیها خیلی خوبیم... هوای همدیگه روداریم .. بسیار نوعدوست و انسان دوستیم...از فقرا و یتیمان غافل نمی شویم...برای آزادی زندانیان اقتصادی و آبرومند و بی گناه نگرانیم ...برای دستگیری از زباله گردها وکودکان کار تلاش وکمک می کنیم ....راستگویی در بین ما شهره است و از دروغ بسیار متنفریم ...به روزی و نان حلال بسیار پایبندیم...حتما آنچه به خود نمی پسندیم به دیگران هم روا نمیداریم ...حق همسایه را ادا می کنیم... مرام پهلوانی و مردانگی وجوانمردی و دستگیری ناتوان از عمده نشانه های ماست .. به یکدیگر بسیار اعتماد داریم .. احترام بزرگان وپیشکسوتان را حفظ میکنیم.. در اخلاق و روابط اجتماعی سالم و دوستانه پایبندی بسیار داریم..حقوق یکدیگر را بسیار رعایت می کنیم ...منافع جمعی را به منافع شخصی ترجیح میدهیم و آزاری به کس نمی رسانیم ...به قانون و حقوق شهروندی اهمیت می دهیم و بسیار قانونمندیم .. وووو از دروغ و خودخواهی و ناراستی و بی اعتمادی وتفرقه و پشت هم اندازی و پارتی بازی و حق خوری و ریاکاری و .... برحذریم. با این همه خصوصیات بارز و شایسته هر اراده ای کنیم حتماحتما حتما موفق موفق موفق خواهیم بود .
  • حمیدرضا IR ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    12 4
    برای دیکتاتورها همیشه انقلاب وجود داره.
  • محمد خلخالی IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    6 3
    1.اولین انقلابی که اتفاق بیفتد نادرستی ادعای شما اثبات میشود،کسانی انقلاب اسلامی را اخرین انقلاب تاریخ میدانستند،زمان زیادی طول نکشید بفهمند اشتباه کردهاند 2.استدلال عجیب و نتیجه گیری عجیبتری کردید.فرض مکنیم پیشفرض اشتباه شما یعنی" انقلاب ها همیشه نتاج دلخواه به بار نمیاورند"درست باشد اما ایا با چنین پیشفرضی:" انقلابها،خواسته های انقلاب کنندگان را براورده نمیکنند"میتوان نتیجه گرفت از این پس انقلابی اتفاق نمی افتد؟؟ ایا از گزاره:"همگان میدانند فرار از منزل نتایج نامطلوبی دارد "میتوان نتیجه گرفت پس از این کسی از منزل فرار نمیکند. 3.انقلاب جنبه ایجابی نداشته و صرفا مفومی سلبی در جهت محدود کردن قدرت" مستقر" است،گاه موفق عمل کرده و گهگاه اوضاع را بدتر میکند.
  • کیخا IR ۱۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    4 4
    چون آغاز ظهور حکومت آقا امام زمان است
  • کارمند IR ۱۹:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    3 4
    دل نوشته است. کجایی مواظب باش نخوری زمین ناها ر خوردی
  • IR ۱۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    3 2
    مشکل از تیتر این مقاله هست وگرنه نظرات این فرد ممکن است درست یا اشتباه باشد ولی ربطی به این سوال ندارد چند مورد تحولات کشورهای عربی را بررسی کرده و تعمیم ناروا به همه انقلاب ها داده بعد هم هیچ انسان معقولی آینده رو اینطور پیش بینی نمیکند رمالی که نیست بحث علم و دانشگاه هست
  • لیلا IR ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    6 5
    تاریخ انقلاب ها در دنیا تمام نشده هنوز حداقل یک انقلاب دیگر در کل دنیا رخ خواهد داد.
  • IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    6 6
    اتفاقا آقای دکتر راست میگه منتها آقای دکتر حالیش نیست که اون انقلاب مد نظر رو ما 43 سال پیش خبط کردیم که الان مجبور به یه انقلاب دیگه هستیم تا به وضع اول برگرده
  • خودم IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    19 8
    سوریه و یمن را ایران به گند کشید مصر و تونس را هم اسلام گرایان به بیراهه بردند اما انقلاب ایران غیر ایدئولوژیک است و راه را برای دمکراتیک شدن منطقه باز میکند
  • میثم بختیاری IR ۲۱:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    7 3
    سلام و درود تمام نظرات دوستان رو یک به یک خوندم. واقعا خوشحال شدم که دارین نظراتتون رو یک به یک میگید. در یک جامعه همه باید نظراتشون رو بگویند . تا اون جامعه با قدرت راه خودشو پیش بگیره. و اما بعد سالهاست که از این انقلاب میگذرد. و حالا مابه اینجا رسیدیم که میخوایم انقلاب کنیم. با توجه به تمام مردان و زنانی که انقلاب کردند و با توجه به این همه شهیدی که برای ایران داده شده. ولی یه چیزی رو باید بگم این انقلاب سالهاست که وقتی،کسی اختلاس میکنه برخورد نمیکنه. وقتی قتل های زنجیره ایی پیش میاد برخورد نمیکنه. توی سینما رکس ابادان کلی مردم کشته و زخمی شدن. کلی مردم سوخته شدن ولی مصببین اصلی اون جنایت شناسایی نشدن. ای دوستان این انقلاب به کج راهه رفته‌ . خسرو خان صولت قشقایی طرفدار این انقلاب بود . ولی بعد از پیروزی انقلاب ۵۷ چون قدرت داشت . از قدرتش ترسیدن و دشمنش شدن و کشته شد. . این انقلاب طرفدار مردم فقیر و تهیدست نیست. ما این همه جوون و کشته و شهید ندادیم که برسیم به اینجا باید چیکار کنیم؟؟؟؟؟ اصلاح یا انقلاب؟؟؟؟ ای دوستان بختیاری ها و اردوی سردار تنکابنی برای مشروطه زحمتها کشیدن.
  • IR ۲۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    7 2
    تحلیل خوبی بود
  • محمدرضا IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    2 4
    بهار عربی و نتیجه انقلاب های آن نشان داد که راه حل انقلاب ، راه حلی مناسب برای ملت ها نیست و علاوه بر نخبگان سیاسی خود کشورها ، کشورهای منطقه ای و بین المللی نیز امروزه دیگر از انقلاب ها حمایت نخواهند کرد که پیامدهای انقلاب و بی ثباتی آن در هر کشوری به تمام کشورهای همجوار سرایت خواهد کرد و مسایل بین الملل نیز تحت شعاع خود قرار خواهد داد . یاد 57 افتادم :))
  • IR ۲۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    1 3
    یعنی بعدازبازنشستگی آقای ظریف که لقب آخرین ... اعظم نظام رویدک میکشیدند،خیلی هاسعی درتصرف جایگاه والقاب وی به جهت نجات این کشتی به گل نشسته نظام راداشتند.ولی موفق نشدندونخواهندشد.بیانات این دکتر آقازاده وژن برتری هم ازآن دست تلاشهای نافرجام وسقط شده است.
  • IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    2 1
    دکتر همایون کاتوزیان هم درمورد انقلاب ها جهان همین عقیده داره . اعتقاد داره که انقلاب ها می توان از جنبه های فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی به نسل حاضر آسیب بزنه.
  • IR ۲۲:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    5 4
    تمام نشده... انقلاب بزرگ در راه است، گرچه شما خوشتان نیاید!
  • IR ۲۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    2 4
    کاملا درست میفرمایند چون قبل از بهار عربی انقلاب ایران بوده که نتایج اسفبار ان هنوز دامنگیر زندگی مردم است
  • IR ۰۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    8 1
    فوکویاما هم کتابی به اسم پایان تاریخ و پیروزی لیبرال دموکراسی نوشته بود که عصر دیکتاتورها با فروپاشی شوری پایان گرفته اما الان میبینیم که بیشتر کشورها گرچه اسم دموکراسی و مردم سالاری را یدک میکشن اما حقیقتشان حکومتهای دیکتاتوری و توتالیتری هستن
  • مهدی IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    2 1
    با سلام و احترام و سپاس از اینهمه اطلاعات کامل و موثق؟! چرا موثق؟ چون هر چه نوشتی استاد محترم، کاملا ملموس و قابل دیدن بود، به خودم می‌بالم که هنوز در کشورم اساتیدی با این روشن بینی و سواد درست سیاسی باقیمانده اند؟! خدای را سپاس. و برای مسئولین بی سوادی که جای شماها را اشتباه اشغال کرده اند واقعا متاسفم؟! بخدای بزرگ سوگند، من اگر صاحب منصب بودم قطعا همین امروز استعفا میدادم تا بجای من شخصی بنشیند که کارا، متخصص، و دوراندیش باشد، که میدانم این خواسته همه مردم دلسوز ولی بنوعی درمانده کشور عزیزم ایران جان است. پاینده باشی استاد، بازم لطفا مطلب بنویس، برایتان سلامتی و طول عمر از خداوند متعال آرزومندم. و بازم آفرین.
  • IR ۰۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    3 9
    به نظر نگارنده تاریخ انقلاب ها در دنیا تمام شده است و بعد از دهه دوم هزاره سوم میلادی ، انقلاب دیگری در دنیا رخ نخواهد داد و دیگر انقلاب ها را باید در کتاب های تاریخی خواند و یا در موزه های مردم شناسی با آن ها آشنا گردید . این جمله های یک دکترای روابط بین المل ، مدرس دانشگاه و مدیر گروه مطالعات کشمکش و همکاری در خاورمیانه در پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه است آنرا به خاطر داشته باشید آقای دکتر شما هم این نوشتار را پاک نکن در حافظه ات نگاه دار به زودی به عمق این تحلیل آبکی پی خواهی برد هیچ انقلابی را در کتابها دنبال نکن کف خیابان انقلاب اتفاق می افتد سالهای زیادی پیش روی داری و انقلابهای دیگری هم خواهی دید آن روز راجع به تحلیل اشتباه امروزت یک پایان نامه دیگر بنویس
  • IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    3 3
    این حرف فقط برای طرفداران دیکتاتوری خریدار داره که هر ظلمی بکنند و مردم از ترس فردایی بدتر خاموش باشند تا حکومت دیکتاتوری به راحتی فشارها رابیشتر و نهایتا مردم را به صورت برده درآورد
  • سعید IR ۰۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    5 5
    میگید انقلاب‌های کشورهای عربی نتیجه‌ای نداشت جز کشته شدن جوانان، فقر، بیکاری و مهاجرت ناخواسته به کشورهای اروپایی!!!! خودتون خنده‌تون نمی‌گیره؟ کدوم اینها که گفتید شامل حال ما نمیشه؟ جوونامون کشته نمیشن؟ درگیر فقر و بیکاری نیستیم؟ مهاجرت ناخواسته به کشورهای دیگه؟؟؟
  • اجمد IR ۰۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    4 1
    لطفا فرمایشاتتون را یه جوری به سران نظام و سپاه و مجلس برسونید که اینقدر مردم را تهدید نکنن،چون قرار نیس اتفاقی صورت بگیره
  • IR ۰۲:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    2 1
    تحلیل عالی ماشالله واقعا واقعگرایانه بود
  • DE ۰۶:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    5 4
    چون تاریخ ابرانقلاب ها شروع شده
  • من IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    4 1
    دکتر جان متنت منو یاد کتاب سفارشی جورج اورول انداخت .... همون مزرعه حیوانا.... که در دوره مشخصی که کشورهای وقت دنیا جوانانش داشتن بلند می شدن علیه امپریالیسم انگلیس و ... مثل انقلاب آرژانتین و دوران جوانی مارادونا و ... خلاصه سفارشی اون کتاب جورج نوشت تا روحیه انقلابی را با طرح چنین سوالاتی نظیر خب حالا تهش که چی ؟ یا ترسیم اینکه ته هر انقالابی به فساد و هرج ومرج بدتر حکومت قبلی مواجه میشه ... سعی کنه ملت اون کشورها را بی انرژی و مایوس کنه از تغییرات
  • حمید رضا IR ۱۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    3 4
    قصه ی پر غصه ی سوریه و یمن را شما رقم زدید ، و از انقلاب بهار عربی بد تد انقلاب ۵۷ ایران بود ، که تمام خرمن را بر باد داد ، نویسنده از ۵۷ یادی نکرد ، انگار انقلاب ۵۷ ایران ، گل به سر ملت ایران زد ، مصر هم اگر نجات زافت به خاطر ارتش دلسوزش بود ، وگرنه اخوان المسلمین اونجا رو بدتر از ایران میکرد
  • سعید IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    3 2
    جناب دکتر جوری مقاله شرح میدهند ،که گویی یمن ،مصر،سوریه ،ولیبی قبلا در اوج پیشرفت بودن وحالا به قعر سقوط کردند،خوب این کشور ها در گذشته هم جایگاهی نداشتند،و در قعر بودند،با این تفاوت که درسته فعلا دچار مشکل هستند،ولی امید هست که در دهه های اینده پیشرفت کنند،ولی با حکومت قبلی تا صد ها سال اینده هم پیشرفتی در کار نبود،در اینده شما خواهید دید،یمن مانند کره ،تبدیل به کره شمالی وجنوبی خواهد شد،از لحاظ پیشرفت وپسرفت
  • IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    5 1
    آره تو راس میگی،انقلاب کردن مگه کمپوته تاریخش تموم بشه،،تازمانی که ظلم هست انقلاب هم هست،شما بشین مشقاتو بنویس
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    2 2
    توجه کردین اخیرا چقدر زیاد شدن افرادی که با اسامی مختلف فعال رسانه ایی تحلیلگر استاد دکتر کارشناس که به انواع مدلها و لطایف الحیلی متوسل می شوند ولی خروجی همه آنها به یه نتیجه ختم میشه و آن اینکه مردم دیگه انقلاب نکنید وگرنه سوریه میشه لیبی میشه تجزیه میشه بدبخت میشیم به همین وضع بسازین و راضی باشین ولی اینو نمیگن که وضع ما از سوریه و عراق و لیبی حتی کره شمالی بمراتب بدتره به برکت وجود آقایانی که فقط برای جهاد در راه خدا و خدمت به خلق خودشونو به صندلی قدرت جوش زده اند پول ایران دیگه بی ارزشترین پول دنیا نام گرفته و جز خودشان و اطرافیانشان بقیه مردم در فقر مطلق گرفتارند مملکتشان غارت شده نابود شده رودخانه ها و دریاچه ها و محیط زیستشان نابود شده هیچ آینده ایی برای جوانانشان متصور نیست هر روزشان حسرت دیروزشان را میخورند دیگه مگه چی برایشان مانده که از قیام علیه این باند تبهکار بترسانند
  • US ۱۹:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    0 0
    امثال این ناآدم تو این ممکلت وجود دارند که حال روز خوبی نداره، البته در حال حاضر حرفاش فاقد اهمیت است و هر روز به روزهای خوب نزدیکتر می‌شویم، بعد از انقلاب بزرگ ملی ایران اون کشورهای دیگه هم درست می‌شند شما بشینید نگاه کنید
  • IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    1 1
    کشورهای عربی گول مداخله ایران و انقلاب ایران رو خوردن و خودشون رو بدبخت کردند 'ولی مردم مصر زود فهمیدن و نگذاشتن انقلاب گسترش پیدا کنه و نخواستن مثل ایران بعد از انقلاب بدبخت بشن و گروههای مذهبی و افراطی و خرافاتی کشورشون رو به فنا بدن
  • محسن IR ۲۱:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    1 0
    به اقای مصطفوی بگویید اولا انقلاب الزاما به معنی تغییر حاکمیت نیست تغییر روشها در هر حکومتی نوعی انقلاب محسوب میشه دوما یعنی چی که دنبال انقلاب تو تاریخ بگردید و دیگر انقلابی بوقوع نخواهد پیوست. ما یک انقلاب جهانی در پیش داریم انهم انقلاب حضرت مهدیست که قبل از ان انقلابهای زیادی بوقوع می پیوندد. می توانند به احادیث مراجعه کنند و ببینند که کاملا در اشتباه هستند
  • سام SG ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    1 1
    چی میگه این؟چونکه ده ساله انقلاب نشده،پس انقلاب نمیشه؟ ‌شما هنوز نمیدونین که سیاست قابل پیش بینی نیست...اینجور تحلیل‌ها بیشتر خنده داره
  • سام SG ۲۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    1 2
    انقلاب‌های عربی...واپسگرا بودن...ولی این انقلاب،مدرن ترین انقلاب دنیاست
  • سام SG ۲۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    1 1
    باشه،بسیجی ها خیالشون راحت شد که انقلاب نمیشه
  • سام SG ۲۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    0 1
    الان ایشون از بایدن و مکرون بهتر میفهمه؟ مردم نگاه نمیکنن که یه جا انقلابش به کجا رسید،مردم خودشون میگن چی میخوایم و چی نمیخوایم
  • IR ۲۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    0 1
    بنده خدا سواد وی پی ان نداره فکرمیکنه خوردنیه...دوستان از اوایل دکتر پیداست خیلی پرفوسوره.....لپگنده...
  • کنی IR ۲۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    11 1
    جناب دکتر احتمالا سر ترم مربوط به عدم انقلاب بخاطر برقراری دموکراسی و فرهنگ دموکراتیک در نظامهای سیاسی جدید شما غایب بودی ! هر جا که دموکراسی نباشه و حکومتی پایگاه و جایگاه مردمی نداشته باشه به تدریج با زاویه گرفتن حکومت و مردم روزی این دو در مقابل هم قرار می‌گیرن و این تقابل اجتناب ناپذیره. میزان مقبولیت و دموکراتیک بودن حکومت جدید هم بستگی به میزان فرهنگ‌سازی و خودآگاهی سیاسی مردم قبل از اون انقلاب داره
  • برباد رفته IR ۰۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
    1 1
    جناب مصطفوی از صحبتهای شما مشخصه که مردم با همین اوضاع بسوزند و بسازند وگرنه مانند سوریه و عراق وتونس به سرمان می آید سورولو
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
    2 1
    پسرجان به خودت فکر نمی کنی به آبرو اعتبار او دانشگاهی که بهت مدرک داده فکر کن با اولین انقلابی که رخ بده این حرفهات زیر سوال میره و باطل میشه
  • مرتضی IR ۱۴:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
    1 1
    بنشین و‌ تماشا کن
  • مهدی IR ۰۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    1 0
    چی شد تا همین چند سال پیش این "بهار عربی" "بیداری اسلامی" نام داشت و مورد تایید همه‌ی ارکان این نظام از اون بالایی معظم تا این پایین مایینا و "اساتید گرام" بود خوب بود ؛ ولی حالا که همشون گند بالا آوردن و همین نظام عزیییییز هم داره همین بلاها سرش میاد از اسمی که همون دست چدنی دستکش مخملی پوشه روش گذاشت استفاده می‌کنید و شده اَخ و اوف و عبرت واسه مردم جناب "استّاد" گرام؟! انقدر که این مقاله مضحک هست که دیگه لازم نبود به جای اینکه خیلی رک بگید "بعد از دهه ۲۰۱۰" بیاید بگید " پس از دهه‌ی دوم هزاره‌ی سوم" که به خیال خودتون بتونید خواننده هاتون رو از این مهم که آخرین انقلاب ها همین ده سال پیش اتفاق افتادن! دور کنید،که یقینا تو اول مقاله‌ای با این تیتر کاملا ذوق رو می‌پکونه! خودتون واقعا خندتون نگرفت که همچین مثال هایی رو آوردید؟ رهبری که الکی به این جوانان و انقلاب ها افتخار نمیکرد که بیاین درس عبرت‌شون کنید واسه ما جوون‌ها تا کله‌پاچه فروشی راه نندازیم از قِبَل‌شون یا که اینم از همون ها الکی های تو اصل ۱۱۰ قانون اساسی بود؟ واقعا این همه مسخره بازی بس نیست؟ به خدا که بسه! بس کنید استّاد! بس!
  • امیر IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    2 1
    خب الان مردم چکار کنن سرشون بندازن پایین تا مسولین کشور رو غارت کنن اگه متخصصین دلسوز وپاک دست در راس امور میومد امروز درگیر این اعتراضات نبودیم من خودم معتقد به برادر کشی ودرگیری نیستم عفلای قوم چاره اندیسی کنن مردم امنیت اقتصاد خوب وازادی میخوان
  • DE ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
    1 4
    وقتی انقلاب ما پیروز سد، بالای چوبه دار می‌بینمت
  • مروک IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۷
    2 0
    انقلاب کردن اشتباه است ولی انقلابی ماندن درست؟عجب!!!
  • IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۷
    1 1
    از عوامل مشکل ساز کشورهایی از این دست دخالت بیگانگان در امورات این کشورهاست قدرتهای منطقه ای یا فرامنطقه ای نمیخوان ملت ها سرنوشت خودشون رو دست بگیرن دخالت می کنن تا حکومتی باب میل اونها در این کشورها بوجود بیاد تا منافعشون تامین بشه با قوم گرایی و نژاد پرستی و فرقه افکنی ها و... اختلاف در ارکان ملت انداخته کشورها رو ویران می کنن، ملتها باید بیدار شده دوست و دشمن شناس باشن
  • مهدی IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۷
    2 1
    راست میگی در مصر فهمیدن باید اخوان المسلمین رو هر جه زودتر بریزن دور یک سیستم مثل زمان مبارک ایجاد کنن
  • رضا IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
    1 2
    انقلاب 57 که از همه اینا بدتر بود