بسیاری از صاحبنظران اعتقاد دارند که چین به زودی با مشکل مواجه میشود، و این اقتصاد شکوفا تحت تاثیر "عدم توسعه چند وجهی" به زمین میخورد.
من در مورد طرح این موضوع به دو نکته بسیار مهم در مورد چینیها اشاره میکنم. نخست آنکه، من بعید میدانم که به دلیل عدم توسعه سیاسی و فرهنگی، چین با شکست در هماهنگسازی اقتصادی مواجه شود؛ چرا که به لحاظ فرهنگی، مردم چین به گونهای طراحی شدهاند که به یک دولت مقتدر که برایشان تعیین تکلیف کند، عادت و البته نیاز دارند.
مردمی منظم که از هنگام بیداری تا شامگاهان، فقط برای نیل به هدف مشخصشان تلاش میکنند. اگر دقت کنید تعداد زندانیان سیاسی این کشور هم حدود یک هزار و 400 نفر اعلام میشود که در مقابل یک میلیارد و 400 میلیون نفر که در این کشور زندگی میکنند، رقم کمی به حساب میآید.
دومین نکته هم آنکه، شاید حوادثی مانند، دانشجویان تیانآنمن باز هم به شکلی جدیتر برای چین رخ دهد؛ به ویژه در شرایط کنونی که شیائوبو برنده جایزه صلح نوبل شده است و خود در زندان به سر میبرد. در این شرایط من میخواهم جملهای از شیائوپینگ را نقل کنم: به هنگام اصلاحات اقتصادی عدهای از او پرسیدند که این کار با عقاید حزبی شما سازگار نیست ؟ و او پاسخ داد که مگر نه آنکه ما در حزبمان به دنبال رفاه برای طبقه کارگر هستیم ؟ با این شرایط رفاه برای آنها به ارمغان میآید.
بسیار خب؛ در کشوری که رهبرش برای رفاه مردم، حاضر است اینچنین از ایدئولوژی خود گذر کند، پس به نظر میرسد که اگر نیاز باشد، آنها حاضرند دست به دگرگونیهایی در سیاست خود هم بزنند.
در غیر این صورت است که اگر دولتیها در چین همگام با خواستهها و نیازهای مردم دست به اصلاح ساختار سیاسی خود نزنند، قطعا با شکست مواجه خواهند شد.
*عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت
/39/39
نظر شما