۱ نفر
۲۱ آذر ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۵
شناخت انواع چیلر تهویه مطبوع و صنعتی

چیلر یکی از سیستم های تامین سرما است که در بسیاری از ساختمان ها برای تهویه مطبوع و خنک سازی فرآیندهای صنعتی ضروری است. انتخاب سیستم مناسب برای فضا و فرآیندها نه تنها هزینه ی اولیه را پایین می آورد، بلکه بهره وری را بالا برده و میزان خرابی را نیز کاهش می دهد. 

این مقاله به انواع مختلف چیلر برای کاربردهای تجاری و صنعتی و همچنین مزایا و معایب هر کدام می پردازد. هدف این است که به شما در تصمیم گیری آگاهانه برای خرید کمک کنیم.

انواع چیلر بر اساس نوع کندانسور

سه نوع عمده از چیلرهایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از : چیلرهای هوا خنک ، چیلرهای آب خنک و چیلرهای چگالشی تبخیری. دسته سوم به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد اما دو نوع اول بسیار پر کاربرد هستند.

چیلر آب خنک

رایج ترین انواع چیلرهای آبی از آب یک برج خارجی برای خنک کردن مبرد گازی در کندانسور استفاده می کنند. مبرد پس از دفع گرمای خود، دچار تغییر فاز شده و به مایع تبدیل می شود و مجدداً در سیستم به گردش در می آید.

مزایا

  • چیلرهای آب خنک عموما کارایی بیشتری نسبت به چیلرهای هوا خنک دارند.
  • آنها نسبت به سیستم های هوا خنک عملکرد آرام تری دارند.
  • آنها برای سرمایش در مقیاس کوچک و بزرگ مناسب هستند.

معایب

  • نصب و نگهداری چیلرهای آب خنک به دلیل وجود برج خنک کننده اضافی، مخازن و پمپ آب می تواند هزینه بر باشد.
  • از آنجایی که آن ها به منبع ثابتی از آب برای خنک کردن نیاز دارند، برای مکان هایی با کمبود یا محدودیت آب مناسب نیستند.
  • این نوع از چیلر نیاز به تصفیه دوره ای آب کندانسور برای جلوگیری از تشکیل رسوبات معدنی در سیستم دارند.

چیلر هوا خنک

چیلر اسکرال هوا خنک

چیلرهای هوا خنک از هوای محیط برای دفع گرمای مبرد در کندانسور قبل از تراکم و گردش مجدد استفاده می کنند. علاوه بر این فن های هوا نصب شده بر دستگاه، به سرعت بخشیدن فرآیند خنک سازی کمک می کند.

مزایا

  • برای مکان هایی که محدودیت فضا دارند ، مناسب است.
  • چیلر هوا خنک بسته به اندازه و ظرفیت چیلر برای خنک سازی در مقیاس کوچک و بزرگ در دسترس است.
  • نصب و نگهداری آن ها نسبت به سیستم های آب خنک ارزان تر است.
  • گرمای خارج شده از چیلر را می توان برای گرم کردن تاسیسات در دوره های سرد استفاده کرد که باعث صرفه جویی در هزینه و انرژی اضافی می شود.

معایب

  • چیلرهای هوا خنک از فن های خنک کننده استفاده می کنند که مقداری نویز تولید می کنند.
  • طول عمر یک چیلر هوا خنک می تواند کمتر از چیلر آب خنک باشد.

مقایسه چیلر هوا خنک و آب خنک

در حالی که اجزای چیلرهای هوا خنک و آب خنک اغلب یکسان هستند (کندانسور، شیر انبساط، اواپراتور و کمپرسور)، تفاوت اصلی یعنی نحوه خنک شدن مبرد است. در یک چیلر هوا خنک، مبرد داغ وارد شده به کندانسور در معرض هوای محیط قرار می گیرد. قبل از اینکه به حالت مایع متراکم شود، گرما را دفع می کند. از سوی دیگر در چیلر آب خنک ، گاز مبرد داغ به مبدل حرارتی یا کندانسور آب خنک فرستاده می شود و مبرد با استفاده از آب برج خنک کننده سرد می شود.

طبقه بندی چیلرها بر اساس نحوه عملکرد

چیلرها را می توان بر اساس روشی که مبرد در داخل سیستم حمل می شود، به عنوان "تراکم بخار" یا "جذب بخار" دسته بندی کرد.

چیلر تراکمی

چیلر های تراکمی از کمپرسور برای ایجاد جریان مبرد در سیستم استفاده می کنند. قطعات دیگر مهم عبارتند از: کندانسور ، شیر انبساط و اواپراتور.

چیلر جذب بخار

بر خلاف سیستم های تراکمی ، چیلرهای جذبی از یک منبع گرما برای انتقال مبرد در اطراف سیستم برای خنک سازی استفاده می کنند. اجزای سیستم مانند چیلرهای نوع کمپرسور بخار است اما به جای کمپرسور جاذب، پمپ و ژنراتور وجود دارد.

با توجه به این که چیلر جذبی کاربرد خود را از دست داده و به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد، ما نیز به آن نمی پردازیم.

انواع تکنولوژی کمپرسور

چیلرهای هوا خنک و آب خنک بیشتر بر اساس نوع فناوری کمپرسور مورد استفاده طبقه بندی می شوند:

چیلرهای گریز از مرکز

اکثر چیلرهای گریز از مرکز، چیلرهای آبی هستند (بسیار نادر است که شما یک سیستم سانتریفیوژ را در یک چیلر هوایی پیدا کنید). چیلرهای گریز از مرکز اغلب برای بارهای خنک کننده بزرگ (معمولاً از ۱۵۰ تا ۶۰۰۰ تن تبرید در دسترس هستند) استفاده می شود. این سیستم ظرفیت خنک کنندگی بالایی را در طراحی فشرده ارائه می دهد. چیلرهای گریز از مرکز با استفاده از پروانه های چرخان برای فشرده سازی مبرد و جریان آن در سیستم کار می کنند.

چیلرهای رفت و برگشتی

این سیستم ها با استفاده از پیستون و محفظه برای فشرده سازی مبرد کار می کنند. قدیمی ترین نوع کمپرسور است و به دلیل سر و صدای زیاد به مرور بازار خود در چیلر های خانگی را از دست داده است.

کمپرسور اسکرال

از کمپرسورهای اسکرول هم در چیلر هوا خنک و هم آب خنک استفاده می شود. این چیلرها با استفاده از دو صفحه مارپیچ (یکی ثابت و دیگری چرخشی) برای فشرده سازی مبرد کار می کنند. این نوع بیشترین سهم بازار را از آن خود کرده است.

چیلرهای اسکرو

چیلر اسکرو هوا خنک

چیلرهای اسکرو هم در چیلرهای آبی و هوایی استفاده می شوند. برای بارهای خنک کننده متوسط تا بزرگ بهترین هستند. این چیلرها معمولا در ۷۰ تا ۶۰۰ تن موجود هستند. کمپرسورهای اسکرو با استفاده از دو روتور مارپیچی دوار به هم قفل شده برای فشرده سازی مبرد کار می کنند.

اگر قصد خرید چیلر دارید، حتما با کارشناسان و متخصصین حوزه تهویه مطبوع و یا فرآیندهای صنعتی مشورت کنید. همچنین توصیه می کنیم مقالات وب سایت مرجع فروش چیلر ار مطالعه نمایید.

کد خبر 1705907

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =