خراسان رضوی چقدر برای موج سرما آمادگی دارد؟

چندماه قبل که وزیر نفت اعلام کرد از یک‌سو بیش از ۷۰ درصد انرژی کشور از گاز تامین می‌شود و از سوی دیگر روند شدت مصرف انرژی بیشتر از میانگین شدت مصرف در جهان است نه موجب تعجبمان شد(که خبر جدیدی نبود) و نه سبب اتفاق و روند خاصی شد(که عموما غافلگیر شدن را بر پیشگیری ارجح می‌دانیم).

حسن فیض:گفته‌هایی که موضوع ناترازی در مصرف گاز را صحه می‌گذارد و نگرانی‌ها درباره احتمال قطعی گاز در روزهای پیک را بیشتر می‌کند. حالا بنابر پیش‌بینی‌ها در هفته جاری استان خراسان رضوی با بارش برف و سرمای شدید مواجه خواهد شد، چنانکه برخی خبر(یا هشدار) می‌دهند سرمایی مشابه زمستان کم‌نظیر ۱۳۸۶ را دوباره شاهد خواهیم بود.

آنان‌که که زمستان ۸۶ مشهد را تجربه کرده باشند می‌دانند علاوه بر آنکه حجم برف روی زمین شهر را فلج کرده بود، شدت سرما هم باعث غافلگیری فراوان بود به‌خصوص که کمتر زیرساختی در استان برای چنان سرمایی طراحی شده است. البته یادآوری این نکته هم ضروری است که در سال ۸۶ نه جمعیت و تعداد واحدهای مسکونی مشهد به تعداد امروز بود نه شهر جدید گلبهار به برکت مسکن مهر به وسعت امروز.

باتوجه به این موارد سوال مهم اذهان مردم استان آن است که آیا تمام تمهیدات برای پیشگیری از افت فشار یا قطع نشدن احتمالی گاز مصرفی خانوارها بخصوص در نقاط سردسیر استان اندیشیده شده است؟

بنابر ادعای مدیران شرکت گاز استان و با استناد به سوابق چند سال اخیر، حوزه مصرف خانگی(برای تمام شهرها و روستاهای استان) در شرایط پایدار قرار دارد و آن‌گونه که مطرح می‌شود نگرانی بابت قطع گاز مناطق مسکونی وجود ندارد. البته این دلگرمی به پشتوانه آیین‌نامه‌هایی است که در فصل سرما تامین گاز خانگی را در اولویت اول قرار داده و در صورت لزوم دست شرکت گاز را برای قطع صنایع بزرگ و حتی کوچک باز گذاشته است.

درحالی‌که مدارس و ادارات و ساختمانهای عمومی از جلمه بخش‌هایی هستند که سهم قابل اعتنایی در مصرف‌ گاز دارند. یکی از بزرگترین دغدغه‌های کارشناسان حوزه انرژی بویژه در بخش گاز الگوهای نامناسب مصرف در همه بخش‌هاست و گواه آن نیز اول خبر افزایش مصرف گاز در استان و در طی آذرماه به نسبت دوره مشابه سال گذشته و دوم جریمه ۵۸ دستگاه دولتی در استان به‌دلیل عدم رعایت الگوی مصرف متعادل بوده است. درواقع مجموعه تلاش‌ها برای استانداردسازی مصرف گاز، هنوز بازدارندگی لازم را نداشته و ندارند.

با این شرایط و اگر پیش‌بینی‌ها در مورد افزایش سرما به واقعیت نزدیک شود باید منتظر قطع شدن گاز صنایع و کارخانه‌ها و شاید بعد از آن ادارات دولتی باشیم. هرچند هنوز شرکت گاز و استانداری اظهارنظر قاطعی در این زمینه نداشته‌اند اما همین موضوع می‌تواند چالش قدیمی و سرانجام نیافته این استان در باب تعطیلات پنجشنبه را دوباره برجسته کند.

از یک سو با صنایع درمانده در خم انواع مشکلات اقتصادی مواجهیم که هر روز تعطیلی اجباری بیشتر از قبل به توان آنها و البته به جیب کارگران صدمه می‌زند و از سوی دیگر ادارات و مراکز آموزشی با کمترین نرخ کار مفید در طول هفته که در چنین فصلی(و بطور مشابه در فصل گرم) بار مشکلات استان را سنگین‌تر می‌کنند.

امیدواریم دولت در سطح کلان و استانداری خراسان رضوی این بار عمیق‌تر به این سوال نظر کنند تا شاید کمی از مصائب شرکت‌های خدماتی و تامین‌کننده انرژی در فصول سرما و گرما کاسته شده علاوه بر شعار در عمل هم از صنایع و بخش خصوصی حمایت کنند و به آنها دست‌کم به اندازه دولت اهمیت دهند.

طبیعتا تمرکز بر افزایش بهره‌وری در ادارات و مراکز آموزشی می‌تواند راه حل ارزان‌تری نسبت به تعطیلی کشاندن کارخانه‌ها و صنایع آن‌هم در شرایط نزدیک به بحران انرژی و اقتصاد به شمار رود.

*خبرنگار

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1716680

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =