این صرافیها بیش از هر چیزی، به منظور تسهیل کار خرید و فروش سرمایهگذارن بازار کریپتو گسترش پیدا میکنند که همین موضوع باعث استقبال مراجعین و کاربران از آنها شده و گستردگی تنوع را در فعالیت صرافیهای ارز دیجیتال شکل میدهد.
اگر در حوزه بازار رمز ارزها و انواع ارز دیجیتال فعال باشید، احتمالا با صرافیهای این ارزها سر و کار داشتهاید و حداقل با یک یا چند صرافی کار کردهاید. در این صورت میدانید که این مراجع به لحاظ ماهیت و کارکرد در چند نوع کلی فعالیت میکنند؛ اما اگر به تازگی وارد این فضای نوین اقتصادی شدهاید، باید بدانید که به طور کلی صرافیهای ارز دیجیتال در سه نوع متمرکز، غیرمتمرکز و تلفیقی دستهبندی میشوند. در ادامه با نوع غیرمتمرکز بیشتر آشنا خواهیم شد.
صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز چیست؟
به منظور کار با صرافی ارز دیجیتال و فعالیت بهتر و اثربخشتر در دنیای کریپتو کارنسیها لازم است تا با انواع صرافیهای این بازار آشنا شوید و ماهیت، کارکرد و ویژگیهای هر نوع از آنها را به خوبی بشناسید. کسب شناخت و آگاهی کامل از صرافیهای ارز دیجیتال باعث عملکرد بهتر و پربازده شما خواهد شد.
صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز که به اختصار با نماد DEX نیز شناخته میشود، نوعی از انواع سهگانه صرافیهای رمز ارز است که ویژگیها و شاخصههای منحصربهفرد خودش را دارد. معاملات در این صرافیها همانطور که از نامشان مشخص است، به شکل غیرمتمرکز انجام میشود. شرایط موجود در این سری از صرافیها فرصت خرید، فروش یا تبادل ارز دیجیتال تریدرها را با ارزهای دیگر تریدرها فراهم میکند.
در واقع در یک صرافی غیرمتمرکز معامله و تبادل ارز صرفا بین دو کاربر نیست و این شرایط فراهم شده تا تریدرها و کاربران حرفهای یا حتی تازه واردها به این بازار، فرصت انتخاب یک معامله دلخواه از بین گزینههای متعدد را پیدا کنند. بازارهای غیرمتمرکز بیشتر از انواع متمرکز به بازارهای واقعی شباهت دارند؛ چرا که تجمع افراد خریدار و فروشنده در یک کانون مشترک باعث شکلگیری تعامل نامحدود مابین آنها خواهد شد و معاملات لزوما محدود در یک کانال دوطرفه که توسط واسطه شکل میگیرد نخواهد بود.
صرافیهای غیرمتمرکز متاثر از پیشرفت و گسترش بازارهای متمرکز اولیه به وجود آمده و در آنها واسطهها حذف شدهاند. این شرایط مزیتها و در عین حال برخی معایب را نیز در پی دارد که باعث شده تا علاوه بر موافقان، منتقدانی نیز داشته باشد.
مزایای صرافی ارز دیجیتال غیر متمرکز (DEX)
صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز با تمام ویژگیهای مثبت و منفی خود، بر اثر گسترش و پیشرفت اولین صرافیهای فعال کریپتوکترنسیها پا به عرصه ظهور گذاشت؛ بنابراین میتوان گفت که جلوهای نوین از صرافیهای رمز ارز هستند که با نیازها و اقتضای روند رو به رشد ورود سرمایهگذاران به بازار رمز ارزها متناسب و همسو است. به همین دلیل این نوع صرافیها بیشتر مورد علاقه و ترجیح کاربران با سابقه و تریدرهای حرفهای کریپتو کارنسی واقع شدهاند.
پیش از انتخاب صرافیهای مجاز غیرمتمرکز برای فروش و خرید ارز دیجیتال بهتر است تا با مزایا و معایب آنها آشنا شوید و در جریان جزئیات ویژگیهای آنها قرار بگیرید. موافقان شکلگیری صرافیهای ارز دیجیتال بر این باورند که وجود شرایط نامتمرکز و عدم وجود شرایط نسبتا دستوری معاملاتی بین دو طرف، باعث از بین رفتن محدودیت حق انتخاب تریدرها میشود و آنها را به معامله ارز دیجیتال مطابق با برنامهریزی خود نزدیکتر خواهد کرد.
فضای حاکم بر انواع غیرمتمرکز صرافی ارز دیجیتال رقابت نسبی معاملاتی و در نتیجه افزایش سوددهی را برای معاملهگران در پی خواهد داشت. این اتفاق در عین وجود ریسک معاملاتی، هیجان و جذابیت را برای مخاطبان بازار ایجاد میکند و باعث رونق بازار ارزهای دیجیتالی و روند رو به رشد ورود سرمایه خواهد شد. همچنین یکی از مهمترین قابلیتهایی که این صرافیها ایجاد کردند، امکان تبادل رمز ارز با ارز فیات بود که بسیار کاربردی و مورد توجه واقع شد.
معایب صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز
بستر معاملاتی به وجود آمده در صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز با همه ویژگیهای مثبت و مزایایی که ایجاد کرده است، منتقدانی نیز دارد. منتقدان صرافیهای DEX اعتقاد دارند که با حذف واسطههای معاملاتی امنیت معاملات کم میشود که اطمینان خاطر را برای کاربران و معاملهگران از بین خواهد برد. همچنین در صورتی که یک واسطه متبحر از میان برداشته شود، کار بازاریابی و یافتن طرف معامله عملا به دست خود تریدرها خواهد افتاد که این موضوع میتواند فرآیند پیدا کردن خریدار یا فروشنده مطمئن را کند نماید.
به معایب صرافیهای غیرمتمرکز این مطلب را هم اضافه کنید که میزان نقدینگی در آنها نسبتا بالاست و کم شدن حجم تبادلات را در پی دارد. با بررسی کلی ویژگیها و به خصوص معایب DEX میتوان گفت که برای تریدرهای آماتور و تازه واردها به بازار ارز دیجیتال مناسب نیست و با توجه به خطرات احتمالی موجود در آن برای شروع کار تریدینگ توصیه نمیشود.
جمع بندی
زمانی که صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز به بازار کریپتوکارنسیها معرفی شد، بستری بازتر و جدیدتر را در این بازار معاملاتی به وجود آورد. همین سبک جدید صرافی باعث شد تا نوع سومی از صرافی ارز دیجیتال نیز پا به عرصه بگذارد که با ترکیب سبک معاملات در نوع متمرکز و غیرمتمرکز، شرایط را برای طرفداران هر دو به طور همزمان به وجود آورد. این اتفاق نشان میدهد که صرافیهای غیرمتمرکز با استقبال خوبی مواجه شدند و توسعهدهنده خوبی برای انواع متمرکز بودند.
با تمام این اوصاف در نهایت انتخاب بین انواع صرافی برای انجام تبادل ارزهای خود، صرفا به شرایط ارزی، علاقه و ترجیح خودتان بستگی دارد. صرافی ارز دیجیتال والکس امکان بهرهمندی از انواع این صرافیها را برای کاربران خود فراهم کرده است و شما میتوانید با مراجعه به صرافی آنلاین والکس و ایجاد کیف پول برای خود از خدمات معتبر و تراز اول آن استفاده نمایید.
نظر شما