به گزارش خبرآنلاین، سیدمحمد خاتمی در دیدار با شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران گفت:
- اگاهی از اوضاع جهانی در روزگار ما که اجزاء جهان در ارتباط گستردهبا یکدیگر و سرنوشت اقوام و جوامع به هم پیوسته تر از گذشته است امر بسیار مهمی است و این جهان از راه آزادی در تفکر و آزادی در انتخاب راه و شیوه زندگی پدید میآید و آزادی به این معنی است که پایه و مایه شخصیت و کرامت آدمیست.در اسلام ایمان راستین و اعتقاد اصیل آن است که از راه تفکر آزاد و انتخاب آزادآدمی به دست آید و تقلید و عادت زدگی در این مورد مردود است.
- امروز که بشر به حق و حقوق خود آگاهی بیشتر یافته است وخواستار حاکمیت بر سرنوشت خویش است وجود تشکل ها و گروههای اختیاری نظیر همینانجمن شما یا حزب و تشکل ها ی مدنی لازم و گریز ناپذیر است.
- شما مسلمان، ایرانی، دانشگاهی و دانشجو هستید. این سکوی پرش شماست به درون جهان و جامعه ای که در آن به سر می برید و حتی می توانیدآن را عوض کنید. اولین کاری که باید بکنید تأمل در مسلمانی است و تلاش برای درک عمیق و درستاسلام و پرهیز از عادت زدگی، خرافات و قدرت زدگی. دوم: تأمل در حال و روز ایران و ایرانی که ظرف حضور همه ما است.
- دانشگاهی و جوان فرهیختهما نه تنها می تواند و باید در فرایند تحول مشارکت و حضور داشته باشد بلکه انتظاراین است که نقش پیشتاز و نوعی رهبری را ایفا کند. جنبش دانشجویی در متن جنبش اجتماعی معنی دار و مؤثر است ودردرجه اول درک جنبش یا دست کم زمینه های آن و تحلیل درست از تحولات و وقایع منتهی به روزگار ما لازم است.
- شاید انگیزه بنیانگزاران دانشگاه و یا سیاست های پشت پرده، کندن جامعه از سنت و تبدیل آن به ماده خامی برای هضم در نظام جهانی سلطه بود و البته تربیت نیروهائی که بتواند درجهان امروز جامعه را مدیریت کند و متاسفانه نه شاهد پدید آمدن مدیریت تحول آفرین بودیم و نه خواست پایه گزاران تحقق یافت. زیرا خوشبختانه دانشگاههای مااز آغاز از پایگاههای ضدیت با استبداد و استعمار بودند و هستند.
- پنج نکته برای انجمن اسلامی دانشگاهها: 1. شما که مسلمان هستید و بهمسلمانی خود افتخار می کنید باید آگاهی خود را نسبت به اسلام بالا ببرید و به متندین خدا و روح آن دسترسی پیدا کنید. 2. تاکید بر نقش انتخابات، روشنگری در باره اهمیت انتخابات در نظام که امنیت بنیادین جامعه در حضور و رضایت مردم. 3. تلاش برای اینکه دانشگاه پایگاه آزاد اندیشی باشد. آزاد بلکه ارزش تلقی شدن پرسش روح دانشگاه است. 4. سعی در فراگرفتن دانش وکسب مهارت های لازم و ژرف نگری. 5. تلاش برای انتقال مردم سالاری از محیط دانشگاه به جامعه.
- امروز ما شاهد امواج خروشان بیداری در منطقه و در میان جوامع مسلمان هستیم. همگی نیز در مسیر حذف و نفی دیکتاتوری و خودکامگی گام بر می دارند تا برسرنوشت خود مسلط شوند و این امر مبارکی است. آیا افتخار آمیز نیست که بخشی از روحانیت روشن ضمیر و آگاه ما نه تنها متوجه درک این نیاز بوده است بلکه درجریان تحول نقش پیشوائی و پیشتازی را ایفاد کرده است.
- درانقلاب اسلامی ما نیزامام و همه مردم خواستار جمهوری بودند اینکه نظام مورد نظر، جمهوری اسلامی پیشنهاد شد نه امارت و خلافت اسلامی خود دارای نکته های فراوانی است. آنچه ما و شما و به خصوص دانشگاهی مسلمان عزیز برعهده داریم حراست و حفاظت ازاین دست آورد است. وقتی میگوئیم جمهوری اسلامی، معلوم است که اسلام نمی تواند باجمهوریت در تضاد باشد. با کمال تأسف درمیان ما مسلمانان کسانی بودند و هستند که اسلام را در عرصهاجتماعی چنان می پنداشته اند که هیچ حق و حرمتی برای مردم قائل نیست و حاکمیت خداوند را در تعارض با حاکمیت مردم بر سرنوشت می دیدند. اینها کسانی هستند که جانشان با معیارها و شیوه های استبداد که بلای تاریخی مابوده آمیخته است و برای اسلام نیزهیچ شیوه ای جز استبداد و خودکامگی به رسمیت نمیشناسد.نه برای نظر و رای مردم اعتباری قائلند و نه مانعی دراعمال زور می بینند و دستبالا انتخاب و رای مردم را امری تزئینی به حساب می آورند.
- به نظر من دعوای امروز هم پیش و بیش از آنکه سیاسی باشد دعوا برسر دو نوع تلقی از اسلام است.
- دانشگاه نه پادگان است که در آن چون و چرا معنی ندارد و سلسله مراتب سخت برآنحاکم است و رابطه در آن فرماندهی وفرمانبری است نه توجیه کننده سیاست ها و روش ها. بلکه جایگاه نقد ونظر آزاد است، امری که حیات و تحول جامعه به آن وابسته است.
/2929
نظر شما