بمب‌افکن پیشرفته اما شکست‌خورده ارتش آمریکا / عکس

بی ۵۸ هاسلر یکی از مشهورترین پروژه‌های شکست‌خورده نظامی بود که علیرغم قابلیت‌های فراوان به درد نگهداری نمی‌خورد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بمب‌افکنی پرسرعت با بال‌ دلتا و موتورهای غول‌آسا که به شوخی می‌گفتند در حداکثر قدرت ممکن است بالش از جا دربیاید، شاهکاری در عرصه مهندسی بود که خیلی زود به بایگانی سپرده شد.

نرخ وحشتناک سوانح، هزینه‌های سرسام‌آور نگهداری و مشخصاتی که با گذشت زمان دیگر به درد میدان نبرد نمی‌خورد، از جمله دلایلی بود که باعث شکست پروژه بمب‌افکن بی ۵۸ هاسلر شد.

هاسلر به عنوان جانشین مستقیم بمب‌افکن بی ۴۷ استراتوجت به عنوان یک بمب‌افکن متوسط به خدمت درآمد تا تهدیدی برای پایگاه‌های خارج از کشور اتحاد جماهیر شوروی باشد.

در بیشتر طول دهه ۱۹۵۰ میلادی بمب‌افکن کانویر بی ۳۶ پیس‌میکر (آشتی‌ساز) نقش بمب‌افکن استراتژیک آمریکا را بازی می‌کرد اما با معرفی رهگیرهایی چون میگ‌ ۱۵ ورق برگشته بود و حتی بمب‌افکن‌های چون بی‌ ۵۲ نیز تهدید می‌شدند. اینجا بود که هاسلر با بال‌ دلتا و چهار موتور غول‌پیکر وارد بازی شد. بی‌ ۵۸ می‌توانست به سرعتی فراتر از ۲ برابر سرعت صوت برسد و با این سرعت و حمل سلاح هسته‌ای در ارتفاع بالا به تهدیدی بزرگ برای شوروی تبدیل شود.

این بمب‌افکن در سال ۱۹۵۶ نخستین بار به پرواز درآمد و در اوایل دهه ۱۹۶۰ با هزینه‌ای سنگین وارد خدمت شد.

حوادث بسیار

پرواز با هاسلر کابوسی برای خلبانان نیروی هوایی آمریکا بود. بمب‌افکن افسارگسیخته و رام نشدنی که اغلب خلبان‌ها را در فرود و برخاست دچار مشکل می‌کرد. سیستم‌های کنترلی پیشرفته و البته پیچیده آن نیز بسیار کار را برای هدایت‌گر دشوار می‌کرد. همه‌ این موارد را باید به هزینه و تخصص بالا برای تعمیر و نگهداری آن اضافه کرد.

بمب‌افکن شکست‌خورده ارتش آمریکا / عکس

این مشکلات باعث شد که از ۱۱۶ فروند هاسلر نیروی هوایی آمریکا ۲۶ فروند در سوانح گوناگون از میان بروند تا نرخ تلفات ۲۲.۴ درصدی را برای این ناوگان ثبت شود. برخی به شوخی می‌گفتند که اگر نیروی هوایی بی ۵۸ را از خدمت خارج نمی‌کرد کل ناوگان در حوادث گوناگون نابود می‌شد.

هاسلر هیچ‌گاه در نقش بمب‌افکنی برای پرتاب بمب‌های متعارف استفاده نشد. دلیل این امر را باید در سرعت بالا و عملکرد ضعیفش در ارتفاع پایین جستجو کرد. به همین خاطر هیچ عملیاتی از این بمب‌افکن پیشرفته در جنگ مشهور ویتنام ثبت نشده است.

گرچه آمریکا به این بمب‌افکن استراتژیک نیاز داشت اما نظامیان هیچ‌گاه علاقه‌ای به بی‌ ۵۸ نشان ندادند. نیروی هوایی مدتی دنبال بمب‌افکنی رفت که حتی از بی ۵۸ هم سریع‌تر باشد و در عین حال نقص‌های آن را نداشته باشد. نتیجه بمب‌افکن بی ۷۰ والکیری بود. البته در نهایت طرح بی ۷۰ نیز با پیشرفت پدافند هوایی و موشک‌های زمین‌ به هوا عملیاتی نشد.

دستور بازنشستگی بمب‌افکن بی ۵۸ سال ۱۹۶۵ صادر شد و این هواپیما تا سال ۱۹۷۰ به طور کامل از نیروی هوایی کنار گذاشته شد و وظیفه‌اش به بمب‌افکن بی ۵۲ سپرده شد که پس از دهه‌ها هنوز هم پرواز می‌کند.

۵۸۵۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1725660

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • IR ۲۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    از وقتی روسیه حمله کرده به اوکراین شاهد رونمایی سلاح های جدید روسی هستیم تو خبرانلاین و شاهد پروژه های شکست خورده امریکایی و غربی! مدیونید فکر کنید ذره ای نه شرقی نه غربی هستیم!
    • ارش IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
      حرفت چه ربطي به موضوع داشت؟ مگه حرفي از روسيه زده شد؟؟ ظاهرا خيلي زورت گرفته از شكستهاي آمريكا. حرفي كه زدي بيشتر به خودت بر مي گرده. تا هر كي يك حرف عليه امريكا مي زنه امثال شماها يهو پاي روسيه رو وسط مي كشين. كاري به روسها و شرق ندارم اما خسارتي كه غرب و امريكا به ايران مي زنن درتاريخ بي سابقه است. كسي كه از انتقاد به امريكاي جنايتكار شاكي مي شه بايد در وطن پرستيش شك كرد
  • M IR ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    16 3
    عیبش این است که موتور ها درجای غیر مناسب قرار گرفته میشود دوموتور بزرگ دوطرف دم ویک موتور زیر دم که دم سر موتور سومی نسب گرددوبال دلتان از موتور سنگین خلاص گردد وچابکی مانور وزیر هواپیما را بزرگی آنرا به بال دلتا همنواخت کرد وتمام مهمات را داخل جعبه قرار داد با تغییرات میشود ازش بمب افکن حسابی دربيارند، فقط موتور ها غلط نسب گردیده
    • Z IR ۲۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
      12 8
      آقای m منم بلدم تز بدم اگه واردی برو یه بمب افکن حسابی ازش در بیار دستمزدشم بگیر حلالت
    • IR ۰۱:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
      12 6
      ببخشید ها شما که اینجور بیان میکنید ...چرا واسه کشور خودتان کاری نمیکنید و نظر نمیدهید
  • IR ۲۲:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    5 1
    خیلی نادانی
  • جعفر IR ۲۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    امریکا کلا‌شکست‌خورده‌است‌ فقط‌ایران‌پیروزی‌از‌آن‌ماست‌ایران‌عزیز‌درود‌ایران‌وایرانی
  • سعید IR ۲۲:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    18 66
    خیلی جالبه،نرخ سقوط سوخو 57 هم تقریبا همبنه،ده تا ساختن ،دو تاش سقوط کرده،میشه 20درصد،اندازه همین پروژه،پس پکفا هم شکست خورده
  • جعفر IR ۲۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    4 1
    دوتا‌موشک‌سنگین‌دوطرف‌زیر‌بال‌نصب‌کردن‌پرواز‌کرده
  • ع ا ز CA ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    47 23
    دیگر این بمب افکنها در مقابل پدافند هوای بعضی از کشورها ارزش کارای خود را از دست دادن با پیشرفت صنعت موشک سازی با دقت بسیار بالا با سرعتهای مافوق صوت که خوشان هم دارای یک مینی رادار هستند و به راحتی هدف خود را شناسای و مورد حمله خودشان قرار میدهند و این فناوری شاید در اختیار فقط چند کشور در دنیا باشد که ایران یکی از آن کشورهای دنیا است .
  • علی IR ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۰
    8 1
    با عرض معذرت پیس میکر یعنی ضربان ساز نه آشتی ساز Pace maker Peace maker
  • IR ۰۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۲
    0 0
    ارتفاعش کمه و برخورد میکنه به زمین