مصطفی ترک همدانی*

شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور طی مصوبه ای اعلام نموده است که از اول اسفند ماه سال 1389 ،خودروهای شخصی نمی توانند همه روزه در محدوده ی تعیین شده ی جدید در شهر تهران تردد کنند و با اعمال ممنوعیت بوسیله نیروهای راهنمایی و رانندگی ،رفت و آمد خودروها صرفا می باید با شماره سمت راست پلاک آنها مبنی بر زوج یا فرد بودن با روز حرکت در ایام هفته منطبق باشد. وفق ماده چهار قانون تأسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور مصوب 1372 ،مصوبات شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور باید در چارچوب ‌قوانین و مقررات کشور باشد.این مصوبه به دلائل آتی الذکر خلاف قانون صادرگردیده است:
1- بنابر اصل 33 قانون اساسی "هیچکس‏ را نمی‏ توان‏ از محل‏ اقامت‏ خود تبعید کرد یا از اقامت‏ در محل‏ مورد علاقه‏ اش‏ ممنوع‏ یا به‏ اقامت‏ در محلی‏ مجبور ساخت‏، مگر در مواردی‏ که‏ قانون‏ مقرر می‏ دارد" لذا مصوبه این شورادرخصوص منع شهروندان تهرانی ، مخالف قانون اساسی می باشد.
2- در هیچ یک از مواد قانون تأسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور مصوب1372 چنین اجازه و حقی به این شورا داده نشده که بتواند بطورکلی ساکنان شهر تهران را از حق قانونی تردد و بهره برداری از خودروهایشان درمحدوده شهرمنع نماید.
3- درسال1388 قانون اصلاح موادی از قانون تاسیس شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشورتصویب گردید.بموجب تبصره دو ذیل ماده چهار از قانون اخیرالتصویب،اساسا شهر تهران از حاکمیت این قانون مستثنی شده است و این شورا نمی توانددرخصوص این شهر چنین مصوباتی صادر کند.
4- رسیدگی و رفع ترافیک و آلودگی هوا از وظایف دولت بوده و به این بهانه نمی توان حقوق عامه ساکنین شهر را بطور دایم تضییع یامتوقف یامنع نمود. ودر صورت لزوم چنین ممنوعیتهایی را با رعایت شرایط اضطرار در زمان محدود می تواند اعمال نماید.
بنابر آنچه که در بالا آمد، دادخواستی تنظیم و در دیوان عدالت اداری ثبت و در حال رسیدگی است و امیداست آن مرجع قضایی به نحو شایسته دستور مقتضی مبنی بر ابطال این مصوبه را صادر کند.


وکیل پایه یک دادگستری

 

 

کد خبر 173137

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۴
    0 0
    من یک سوال از مسئولین دارم: خودروی شخصی من بیشتر آلودگی ایجاد میکند یا تاکسی که فقط دنبال دربستی می گردد واغلب اوقات حداکثر یک نفر را جابجا می کند؟
  • بدون نام IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۴
    0 1
    باسلام دلیل ابرازی همکارمحترم جز یک مصادره به مطلوب از یک ماده قانونی بیش نیست واصلا از ماده مورد اشاره ایشان مبنی بر منع فرد از اقامت در منطقه مطلوب نمیتوان بر عدم منع تردد خودرو استفاده کردچون روشن است وسیله نقلیه طریقیت دارد نه موضعیت و این قانون علی الاصول به موضعیت اشاره بلکه تصریح دارد نه به طریقیت امیدوارم همکار محترم با مطالعه بیشتر در ارتقا دانش و استنباط حقوقی خود بکوشد
  • بدون نام IR ۲۰:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۴
    1 0
    کدوم حقوق شهروندی جان من!!! انگار تو ایران زندگی نمی کنی!!! .... جلوگیری از تردد خودرو که جای خود داره. همه مسائل در این کشور امنیتی است. تردد خودرو هم همینطور.؟ حرفهایی می زنی ها!!!
  • بيمار سرطاني IR ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    0 1
    به نظر اين آقاي وكيل ايا استفاده از هواي قابل تنفس حق شهروندي نيست؟ ايا سزاي شهروندان تهراني استفاده از هواي الوده سرطانزا و تلف شدن عمر در ترافيك است؟‌وقتي شهروندان با فرهنگ داوطلبانه حاضر به استفاده از وسايل حمل ونقل عمومي نيستند چگونه بايد تردد را محدود نمود. خواهشمند است رسانه ها بيشتر به مسائل فرهنگ سازي در الودگي هوا و ترافيك بپردازند .
  • بدون نام IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۶
    1 0
    بیمار محترم سرطانی! اینکه هوای پاکیزه حق شماست درست است .اما دولت نباید به این بهانه نیمی از کل شهرتهران را در کل سال محروم از بهرگیری خودرونماید. اول دولت شرایط را فراهم آورد تا فرهنگ نهادینه شود و هرکس نیز نپذیرفت هزینه ی سنگین سوخت را بپردازد