تمجید خبرگزاری دولت از تتلو: او «محبوب و پرطرفدار» است / ترانه‌هایش، کلمات «عاشقانه و امیدبخش» هم دارد / میان دهه هشتادی‌ها «جایگاه ویژه‌ای» دارد

ایرنا نوشت: در نگاه اول آهنگ‌های تتلو تصویر سیاه و غم‌زده‌ای را از شرایط جامعه ترسیم می‌کند اما متن ترانه‌های تتلو تنها شامل کلمات رکیک و الفاظ مستهجن نمی‌شود. کلمات عاشقانه و امیدبخش نیز تا حد زیادی در متن ترانه‌های او دیده می‌شود. از میان ۱۰۰ کلمه برتر که از متن ۱۲۵ ترانه تتلو استخراج شد کلماتی مانند دل، خونه، عشق، روز، فکر، زمین، آدم، چشم و .... از پر تکرارترین کلمات بوده‌اند. این کلمات با مهارت خاصی در کنار هم چیده می‌شوند و با اینکه خوانش سختی دارند اما مخاطب را با خود درگیر کرده و حتی به فکر فرو می‌برد. تتلو در میان آهنگ‌ها از عبارت‌هایی استفاده می‌کند که مفاهیم جالبی دارند. برای مثال «من از دیوانه‌ها دیدم هزاران عاقلِ مرده». از میان ۲۰ کلمه برتر که از متن ۱۲۵ ترانه تتلو استخراج شد کلماتی مانند دل، خونه، عشق، روز، فکر، زمین، آدم، چشم و .... از پر تکرارترین کلمات بوده‌اند.

موسیقی رپ که گاهی به عنوان موسیقی هیپ هاپ نیز شناخته می‌شود، سبکی از موسیقی عامه‌پسند است که آغاز آن در فرهنگ خیابانی درون شهری آفریقایی_آمریکایی است. در موسیقی رپ به جای خواندن به سبک آواز، اشعار گفته می‌شود. این نوع موسیقی اغلب با سختی‌های زندگی سر و کار دارد و به وضعیت و مشکلات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی موجود در جامعه انتقاد و اعتراض دارد. هیپ هاپ عموماً بیشتر با اشعار پیچیده و قافیه‌دارش مشخص می‌شود تا موضوع. اگرچه شروع آن در صحنه موسیقی زیرزمینی دهه ۱۹۷۰ بود، اما امروزه به عنوان یک ژانر اصلی موسیقی شناخته می‌شود که در بین افراد با هر سن و پیشینه‌ای محبوب است.

رکیک‌خوان اما پرطرفدار

در میان انبوهی از خوانندگان رپ فارسی که در سبک‌های مختلف رپ فعالیت می‌کنند نام «تتلو» پررنگ‌تر از سایر نام‌هاست. «امیرحسین مقصودلو» با نام مستعار تتلو یکی از پرطرفدارترین و تاثیرگذارترین خواننده رپ فارسی است که در سبک ریتم اند بلوز(B&R) فعالیت می‌کند و طرفداران زیادی در میان دهه هشتادی‌ها دارد. استفاده مکرر از کلمات مستهجن و الفاظ رکیک در ترانه‌های تتلو که تا پیش از آن برای تابوشکن‌ترین خواننده‌ها هم ممنوعه بود، از او خواننده متفاوتی در بین طرفداران موسیقی رپ ساخته است. اما حتی این کلمات رکیک نیز نتوانست محبوبیت او را در میان طرفدارانش کم کند و عده زیادی از آنها استفاده از این کلمات را دلیلی بر صداقت تتلو می‌دانند. رکیک‌ بودن در آهنگ‌های او تا جایی پیش می‌رود که حتی عنوان بعضی از آهنگ‌های او نیز مستهجن است.

استفاده مکرر از کلمات مستهجن و الفاظ رکیک در ترانه‌های تتلو که تا پیش از آن برای تابو شکن‌ترین خواننده‌ها هم ممنوعه بود، از او خواننده متفاوتی در بین طرفداران موسیقی رپ ساخته است.

خشونت از تصویر تا کلام و افکت

آهنگ‌های امیر تتلو را نمی‌توان از ویژگی‌های شخصیتی و شرایط زندگی سخت او در دوران کودکی جدا دانست. تتلو خانواده و به ویژه پدر و مادرش را مقصر و مسئول این رنج و سختی‌ها می‌داند و خشم خود از آنها را با استفاده از ناسزا و توهین به والدینش در برخی از آهنگ‌هایش نشان داده است. علاوه بر استفاده مکرر از الفاظ رکیک و مستهجن در متن آهنگ، بیشترین مفهومی که در آهنگ‌های تتلو به چشم می‌خورد مفهوم خشونت است. خشونت در آثار تتلو در قالب خشونت کلامی است که با کلمات نفرت‌انگیز و با لحن خشمگین بیان می‌شود. تصاویر نمایه ترانه‌های او با عکس‌های ترسناک و پس زمینه‌های تاریک، استفاده از افکت‎‌هایی مانند صدای تیراندازی و رگبار در بعضی از آهنگ‌ها نیز تا حد زیادی خشم و خشونت پنهان در این آهنگ‌ها را به مخاطب منتقل می‌کند. خشونت عریان در قالب کلمات، تصویر و افکت‌ها مخاطب را دعوت به بروز خشم می‌کند. اشاره به مصرف مواد مخدر مانند گل و مصرف مشروبات الکلی در آهنگ‌های تتلو قبح استفاده از این مواد را به خصوص در میان نوجوانان از بین می‌برد.

مردی که زیاد کلمه می‌داند

در نگاه اول آهنگ‌های تتلو تصویر سیاه و غم‌زده‌ای را از شرایط جامعه ترسیم می‌کند اما متن ترانه‌های تتلو تنها شامل کلمات رکیک و الفاظ مستهجن نمی‌شود. کلمات عاشقانه و امیدبخش نیز تا حد زیادی در متن ترانه‌های او دیده می‌شود. از میان ۱۰۰ کلمه برتر که از متن ۱۲۵ ترانه تتلو استخراج شد کلماتی مانند دل، خونه، عشق، روز، فکر، زمین، آدم، چشم و .... از پر تکرارترین کلمات بوده‌اند. این کلمات با مهارت خاصی در کنار هم چیده می‌شوند و با اینکه خوانش سختی دارند اما مخاطب را با خود درگیر کرده و حتی به فکر فرو می‌برد. تتلو در میان آهنگ‌ها از عبارت‌هایی استفاده می‌کند که مفاهیم جالبی دارند. برای مثال «من از دیوانه‌ها دیدم هزاران عاقلِ مرده».
از میان ۲۰ کلمه برتر که از متن ۱۲۵ ترانه تتلو استخراج شد کلماتی مانند دل، خونه، عشق، روز، فکر، زمین، آدم، چشم و .... از پر تکرارترین کلمات بوده‌اند.

تصویر نمایه یا شناسنامه آهنگ

کاور یا تصویر نمایه یک ترانه معرف بخشی از محتوای آن ترانه است. بررسی تصاویر ترانه‌های تتلو از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که این تصاویر در طول این سال‌ها تغییرات محسوسی به لحاظ تصویرپردازی، رنگ، نور داشته است. سادگی تصاویر از بین رفته و تصاویر با رنگ‌های آبی، بنفش، سیاه، سبز، قرمز در زمینه تاریک و تیره کار شده است. هر چه از سال‌های مهاجرت او از ایران می‌گذرد، تصویر نمایه آهنگ‌ها نیز تغییرات بیشتری داشته است. تتلو در اغلب این تصاویر از چهره خود استفاده کرده است و در قالب رهبر در مرکز این تصاویر قرار دارد. حیواناتی مانند گرگ، عقاب، شیر، افعی، جغد، خفاش و.... نیز در بیشتر تصاویر نمایه آهنگ‌های او دیده می‌شوند.

امیر تتلو صدای گیرایی دارد و لحن ساده و صمیمی او در آهنگ‌ها بر این گیرایی تاثیر دارد. فراز و فرود و تغییر لحن و صدای تتلو را در آهنگ‌هایش را نیز به وضوح می‌توان درک کرد. صدای او در بعضی از آهنگ‌ها قوی، محکم و در برخی دیگر لحن صدای او خسته و محزون است و کلمات سنگین و کش‌دار ادا می‌شوند. این تغییر در لحن و صدا و بیان کلمات و حتی در مواردی استفاده از کلمات توهین‌آمیز به مقدسات را می‌توان ناشی از مصرف مواد روان‌گردان دانست.

پر حاشیه و محبوب در مجازی

اگرچه تتلو با حواشی‌ها و موضع‌‍‌گیری‌های تندش در مورد موضوعات مختلف در شبکه‌های اجتماعی به شهرت رسید و این حواشی از او تصویر فردی بی‌قید و بند ساخته است، اما بررسی ۱۲۵ ترانه‌ای که از سال ۹۶ تا سال ۱۴۰۱ خوانده است نشان می‌دهد او خط سیر فکری مشخصی در بعضی از موضوعات دارد. برای مثال در بسیاری از آهنگ‌ها به موضوع عشق، وفاداری و خیانت اشاره کرده است. تتلو در یکی از ترانه‌هایش با نام «قهرمان» به قهرمان‌های مختلف در زندگی مانند پدر و مادر اشاره می‌کند. او در این ترانه از شهدای مدافع حرم، شهدای گمنام و حتی سردار سلیمانی هم با عنوان قهرمان یاد می‌کند. وطن در ترانه‌های او ارزش و جایگاه ویژه‌ای دارد و با اینکه انتقاد و اعتراضات تندی علیه وضعیت موجود در کشور دارد اما ایران را دارای هویت می‌داند که البته این نگاه در ترانه اخیر او بعد از ناآرامی‌های اخیر به شدت دچار تغییر شده است.

هر اندازه که تتلو در میان بزرگ‌ترها به دلیل ظاهر، پوشش و ادبیاتش منفور است اما در میان دهه هشتادی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. این موضوع را می‌توان از حمایت‌های طرفدارانش در شبکه‌های اجتماعی و استقبال و حضور پرشور آنها در کنسرت‌هایش دریافت. علاقه این نسل به اعتراض در قالب موسیقی زنگ هشداری است برای اهالی فرهنگ و هنر تا نیاز و ذائقه این نسل را در این بخش به خوبی بشناسد و برای رفع این نیاز تلاش کند.

۲۱۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1733208

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 40
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین ماهرانی IR ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    187 7
    آقا یا خانم نویسنده وگرداندگان ایرنا حالا که تتلو بهتر از شجریان شد!!!!! آیا می توانید در جمع خانوادگی ترانه های او را گوش کنید!!!!؟؟؟؟؟؟؟ چرا از رسانه ملی پخش نمی کنید!!!؟؟؟؟ چرا به همان دهه هشتادی که اعتقا دارید طرفدار او هستند اجازه نمی دهید مثل او لباس بپوشند ودر خیابان ظاهر شوند!!!!؟؟؟؟؟ اصلا چرا اجازه نمی دهید در ایران کنسرت بگذارد وجوانان را سرگرم کند !!!؟؟؟؟؟
    • محمد IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
      147 7
      درودبرشما.دولت فعلی لیاقتش امیرتتلواست.رئیسش هم سال ۹۶ باامیرجونش عکس افتخاری گرفت.مبارک است ان شاءالله.
  • محسن IR ۱۷:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    با یک نگاه بیطرف نگاه کنید که دولت و حکومت به چه جایگاهی رسیده است که تتلو برایش ارزشمند میشود ولی امثال علی دایی و رسول خادم بی ارزش ، شما همه چیز را باخته اید....
    • آرام IR ۰۷:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
      74 2
      تتل از دوستان قدیمی دولت هستش یادت رفته ؟
  • محمد IR ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    137 9
    خداوکیلی با این تحلیل و حمایتتان از بلانسبت خواننده ای مثل تتلو مشخصه که چقدر بی وجدان هستید و مثل آب خوردن سیاه را سفید و سفید را سیاه نشان می‌دهید و از پایمال کردن حق و حقیقت ابایی ندارید!
    • OM ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
      24 0
      من پیشنهاد می کنم آهنگ خانم وزیری تتلو هر روز از صدا و سیما جمهوری اسلامی پخش بشه تا اوج هنر ایشون مشخص شه
  • ناشناس IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    115 5
    از یه طرف جوونها را می کشید از یه طرف خواننده ها را فراری میدید از یه طرف از اونها تعریف و تمجید می کنید از یه طرف وقتی آهنگ اونا در مدرسه خونده میشه معلم را اخراج و مدرسه را تعطیل می کنید و آهنگ را مبتذل می نامید بهتره به دکتر مراجعه کنید
  • سعید IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    74 10
    اگه کل دنیا جمع میشد تا اسیب بزنه به فرهنگ و اخلاق و رفتار جوانان و نوجوانان ایران اینقدری که تتلو تنهایی اسیب زده بازم نمیتونستن تتلو به شدت به قشر نوجوان و جوان از لحاظ رفتاری اسیب زده در اینده خواهیم دید این شخص با بچه هامون چیکار کرده
  • IR ۲۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    48 0
    تتلو الان دیگه آف شده، دولت دنبال کیه؟ بازم رکب میخوره!!!!!!!
  • IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    73 4
    کمی توجه به ریخت و قیافه این موجود بیانگر همه چیز است .
  • ناشناس IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    6 38
    ایول دمتون گرم
  • IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    47 7
    ترانه کنیستر شهر آمل بدتر از ترانه های تتلو بود واقعا امان از یک بام ودوهوای دولا وخبرگزاریهایش
    • IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
      14 4
      ترانه گنگستر شهر آمل عالی بود و خیلی پر محتوی
    • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
      3 8
      محتوای ترانه های تتلو و نیز گنگستر شهر آمل همگی در چارچوب مهندسی اجتماعی غربی که اینا دائم بهش می پرن برای کودکان و نوجوانان جزو ممنوعه ها محسوب میشه و سیاستگذاران فرهنگی غربی در این باره انعطاف نشون نمیدن بعد یکی در خبرگزاری رسمی دولت پیدا شده که تتلو را که محتوای ترانه هایش با ریت سنی مخاطبش در تضاد است ستایش می کند
  • رضا IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    64 3
    چی شده که به فکر تتلو افتادند کجا کارشان گیر کرده چه خوب بود در سیاست خارجی هم اینقدر انعطاف پذیر بودید که وضع معیشتی مردم به این روز نمی افتاد
  • فاطمه IR ۲۲:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    37 1
    آخ اخ تو راباید محو کرد با این چرت پرت گفتتنت و ایم ک خیلی بی خود کردی درباره ده هشتادیا این جوری گفتی نمی دونم ب چ امیدی ت زنده ای
  • M IR ۰۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    38 2
    تتلو آهنگ قهرمان رو سال ۹۶ داده بیرون ، چه ربطی قاسم سلیمانی داره؟
  • بهمن IR ۰۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    63 2
    احتمال بیعت کردن دوباره رئیسی و دولتش با تتلو
    • IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
      2 20
      دولت بیچاره خبر نداره این خبر یه دسیسه ست برای به جان هم انداختن دوبار مردم چرا زود گول میخورید.......‌
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    20 0
    پس میخواهید بیاریدش ،میشه مغز متفکرتان بگه بعد کلمات ،عشق،چشم،روز،......کلمه بعدی چیه؟هرکی دوست داره گوش بده،بیاد کنسرت بزاره،اما این مقاله خیلی...............
  • علی IR ۰۸:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    22 1
    تتلو عشق رییسیه
  • مهسا امینی IR ۰۸:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    27 2
    اگه از تتلو تعریف میکنن مطمئن باشید به خاطر توهینیه که به خانم ها میکنه به خاطر همین اینا خوششون میاد
  • رضا IR ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    19 1
    می دانید چرا تحلیل مثبت.برای اینکه تتلو را کنار آقای رئیسی نشاندن،همین
  • خخخ IR ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    28 0
    همه چیتون کامل بود فقط تتلو رو کم داشتید
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    15 2
    تتلو یه آدم غیر عادی روحش مریضه و الگوی خوبی برای دهه ۸۰ نیست اینو نگید از فردا جوونا با سر و کله رنگ کرده واجق وجق میان بیرون که از بی حجابی وحشتناکتره همه میشن اقتاپوس
  • محمد IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    29 2
    نویسنده این اراجیف هم مثل تتلو است. کسی که اشعار سعدی و حافظ و مولانا را دارد ، برای شنیدن و خواندن چه نیازی به امثال تتلو دارد.کسی که اواز خوش شجریان ، افتخاری، ناظری،و.... را می تواند گوش کند ، چرا باید به دنبال تتلو برود.این ظلم صدا و سیما به مردم بود که فضا را برای افرادی مثل تتلو باز کرد و خیلی از مردم ایران را از نعمت شنیدن موسیقی ناب محروم نمود.
  • IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    34 7
    من با امیر تتلو کاری ندارم. او هم برای خود سبکی خاص و طرفدارانی دارد ، اما شما که به حبیب مرحوم انگ لوس آنجلسی بودن زدید و اجازه ندادید در ایران فعالیت کند ، بسیاری از بهترین هنرمندان کشور را خانه نشین یا فراری کردید ، هنوز اجازه پخش تصویر آلات موسیقی را در تلویزیون نمی دهید و ... چطور به خود اجازه می دهید از امیر تتلو تعریف کنید ؟ شما هم دنبال رای دهه هشتادی ها هستید ؟!!
  • علی علوی IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    22 0
    انتظار چندانی نیست ازشون،وقتی عطاله مهاجرانی کاندیدای کتاب بر تر سال میشه،ممکنه تتلو هم تو اختتامیه جشنواره ی فجر کنسرت بزاره،دقیقا مثل مجوز کنسرت مثلا روم زوم کنی و معین زد🤣🤣🤣
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    17 2
    دوباره کفگیر به ته دیگ خورده. استاد شناسایی کمالات تتلو فقط رییسیه.
  • IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    15 1
    چه متن سطحی و سخیفی رو خوندم.
  • محمدرضا IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    14 2
    جبهشون دیگه خیلی باید خالی شده باشه و وضعشون خراب!
  • بنده خدا IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    11 1
    واقعا چه شلم شوربایی شده !! چه کسانی از یک نفر معلوم الحال تعریف و حمایت می کنند . کاش روزی این لطف شامل حال لس آنجلسی ها هم بشه که خیلی موجه تر هم هستند .
  • IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    13 0
    این جناح اصولا اگر کسی به آنها فحش ندهد و به باورهای بی مایه سیاسی شان خرده نگیرد یا حتی مثل تتلو همراهی هم بکند دیگر بند هنجارهای دگم خود نیست و هر چیزی را بر می تابد. به عبارت دیگر به مرام سیاسی این گروه واپسگرای سیاسی کاری نداشته باشید بعدش هر کار دوست داشتید بکنید و دستخوش هم بگیرید از اعضای این گروه
  • IR ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    13 0
    هیچ وقت در دوره کارشناسی و ارشد روزنامه نگاری و علوم ارتباطات فکر نمی کردم روزی از روش تحقیق «تحلیل محتوا» برای تحلیل و تطهیر تتل بهره برداری شود اما در این دولت همه جا هدف وسیله را توجیه می کند
  • IR ۱۴:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    13 1
    می دونید مشکل آهنگ تتلو و گنگستر آمل نیست. مشکل اینه ک چرا روحانیت ما به عنوان مرجعیت اسلام و دولتی های ما بعنوان مجری یک دولت اسلامی انقدر عملکرد ناهنجار و کاملا غیر دینی و غیر شرعی ظالمانه به مفهوم واقعی غیر اسلامی داشتند که این افراد از نور به ظلمات رسیدند در حالیکه اسلام دین من الضلمات الی نور است. میدونید انقد در عمل پر از اشتباهات فاحش بودند ک از دین پوسته ظاهری و وارونه مونده لذا این افراد هم اینطور استحاله پیدا کردند و جوونا بی خردانه فقط از تفکر متضاد با دین حمایت می کنند چون در دین نمایی جامعه صداقت حرف و عمل ندیدند و فقط سخنان زیبا و عملکرد دروغین دیدند و به این نقطه رسیدند. جایی ک تتلو تو اعتقاداتش بهش رسیده یعنی پوچی. اشکال از دین نیست اشکال از عمل شماست !! شما باور مردم را هم نابود کردید نه فقط اقتصاد و معیشت
  • IR ۱۴:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    16 0
    بدرد همین دولت هم میخوره، هنوز ملاقات رئیسی و تتلو فراموش نشده خخخخ
  • سام IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    15 0
    گاهی احساس میکنیم پشت پرده تفکر تتلویی جاریست
  • IR ۲۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۱
    5 1
    عجب ای کاش همچین نگاهی هم به بدحجابی و بی حجابی داشتند و می گفتند درست شخص حجاب نداره اما قلبش از خداوند خالی نیست.
  • خان IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۲
    3 0
    این داشت میگفت هنوز هم دولت خواب تتلو رو میبینه و بیادش هست
  • محمد IR ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۲
    7 1
    لطفا آب تطهیر بر روی این دفتر نقاشی نریزید