بوی ماه مهر در حالی پایتخت را در بر گرفت که بازهم هوای تهران آلوده بود. صبح دیروز در حالی دانشآموزان تهرانی کیفهای خود را بر دوش انداخته و راهی مدرسه شدند که بازهم ذرات معلق با قطر کمتر از دو و نیم میکرون را به ریه میکشیدند. دیروز تهران، بالاشهر و پایینشهر نداشت. همه جای تهران از نظر ذرات معلق آلوده بود و همه دانشآموزان به یک میزان در معرض خطر قرار گرفتند. کارشناسان میگویند این امر جای تعجب ندارد چراکه از ابتدای سال تاکنون تهران حتی یک روز پاک را به خود ندیده است.
دستگاههای سنجش آلودگی هوا، درست در روز بازگشایی مدارس میانگین میزان ذرات معلق با قطر کمتر از دو و نیم میکرون در هوای شهر را 120میکروگرم بر مترمکعب ثبت کردند که مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران هم این میزان را غیرمجاز اعلام کرد. هر ساله نخستین سوز هوای سرد که به استخوانها میزند، نسبت به افزایش آلودگی هوا و تشدید آن در پایتخت هشدار داده میشود چراکه احتمال بروز خطر طبیعی وارونگی هوا در تهران بالا میرود. این در حالی است که امسال هم انتظار افزایش میزان آلودگی هوا وجود دارد. چرا که در اتفاقی بی سابقه طی 8 سال گذشته، پایتخت، نیمه نخست سال را با 112 روز هوای ناسالم سپری کرده است.
در شش ماه نخست امسال، تعداد روزهای ناسالم از کل روزهای ناسالم سال گذشته بیشتر بوده چرا که تعداد روزهای ناسالم در پایتخت در سال 89 معادل 103روز بوده است. دکتر یوسف رشیدی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا در گفت و گو با تهران امروز این امر را در تمام روزهای سال طی 8 سال گذشته بی سابقه میداند. به گفته وی، در 6 ماه نخست سال جاری تعداد روزهای بسیار ناسالم هوای تهران معادل سه روز بوده که این رقم نیز در 10 سال گذشته بی سابقه بوده و تعداد کل روزهای بسیار ناسالم سال 89 برابر یک روز بوده است. تهران سال گذشته نیز روزهای خوبی را از نظر آلودگی هوا پشت سر نگذاشت اما دکتر رشیدی میگوید که با این حال «در نخستین روز بازگشایی مدارس در سال 89، وضعیت هوا در شرایط سالم بود.»
مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوا با انتقاد از کوتاهی در زمینه اجرای قوانین و مقررات مربوط به کاهش آلودگی هوا میگوید: «براساس قانونهای برنامه دوم تا پنجم دولت مکلف است آلودگی هوا را در حد استانداردهای سازمان بهداشت جهانی کاهش دهد اما متاسفانه حجم زیادی از قوانین اجرا نشده و کلکسیونی از مقررات عملی نشده در این زمینه در کشور وجود دارد.»
در مقابله با آلودگی هوا عقب افتاده ایم!
معصومه ابتکار رئیس کمیته محیطزیست شورای شهر تهران و رئیس پیشین سازمان حفاظت محیطزیست با اعلام اینکه آلودگی هوا یکی از اصلیترین معضلات پایتخت است میگوید:« آلودگی هوا کماکان از معضلات اصلی شهر و کشور ماست. در این بخش عقبماندگیهایی داریم که از دستگاههای دولتی آغاز میشود و تا شهروندان ادامه دارد.»
ابتکار با تاکید براینکه در موضوع آلودگی هوا ، سازمان محیطزیست باید محوریت کار و مسئولیت را برعهده داشته باشد میافزاید:«به موازات سازمان محیطزیست باید تمامیدستگاهها از وزارت نفت و بهداشت گرفته تا وزارت صنایع در اجرای قانون کوتاهی و مماشات نداشته باشند تا بتوانیم شاهد حل معضل آلودگی هوا باشیم.»
او با اشاره به نداشتن حتی یک روز هوای پاک از ابتدای سال این امر را «زنگ خطر جدی برای هشدار» خواند.
قانون به تنهایی چارهساز نیست
پروفسور علی یخکشی، استاد دانشگاه در آلمان در این زمینه میگوید:«قانون هرگز به تنهایی دردی را دوا نکرده است. قانون باید اجرا شود.
در زمینه کاهش آلودگی هوای کلانشهرها قانون کم نداریم اما آنچه مسلم است هماهنگی بین سازمانها و ارگانها وجود ندارد. مثلا قانون تکلیف کرده است که خودروهای فرسوده از دور خارج شوند اما چون هماهنگی نیست آن سرعتی که در ارائه وام و تبدیل خودروها به خودروهای نو باید وجود داشته باشد وجود ندارد.»
این استاد دانشگاه ادامه میدهد:«موارد دیگری هم وجود دارد. مثلا مکررا شنیده ایم که برخی نهادها گلایه دارند از محدودیتهای مالی که در توسعه وسایل حمل و نقل عمومیوجود دارد. از طرف دیگر دولت میگوید اعتبار را تامین کردم اما بعضیها میگویند که دیر تامین شده است و مسائل اینچنینی نشان میدهد اگرچه قانون داریم و کارهایی هم انجام میشود اما حلقه مفقوده تمام این فعالیتها هماهنگی است.»
پروفسور یخکشی میگوید:«گذشته از آن برخی افراد غیرمتخصص بر صندلی مسئولیتها نشستهاند که نمیدانند از کجا باید به جنگ این معضل بزرگ بروند. چون راهحلها را نمیشناسند و نتیجه این میشود که دودش به چشم همه ما میرود.»
47301
نظر شما