یک راوی چطور میتواند حس را به شنونده منتقل کند؟ اگر شما هم میخواهید با این رمز و راز آشنا شوید، قصد دارید در آینده حرفه گویندگی را دنبال کنید یا به دنبال یک گوینده خوشصدا هستید؟ با ما همراه باشید تا شما را با فوت و فنهای گویندگی کتاب صوتی آشنا کنیم.
اهمیت تبدیل کتاب چاپی به کتاب صوتی
کتابهای صوتی در اوایل دهه 1930 پدیدار شدند تا امکان خواندن کتاب را برای نابینایان فراهم کنند. اما امروزه مخاطبان کتابهای صوتی به طور فزایندهای بیشتر شدهاند. این صنعت پر رونق، نویسندگان و ناشران را وادار کرده است تا نسخه های صوتی کتاب های خود را در پلتفرمهای نشر کتاب صوتی منتشر کنند. از طرفی این بازار جدید، تقاضای زیادی را بین هنرمندان صداپیشگی ایجاد کرد تا بتوانند مهارتهای روایتگریشان را برای زنده کردن کتابها به کار بگیرند.
اکنون بسیاری از نویسندگان، ناشران و یا حتی مدیران کسب و کار در تلاش هستند تا خوشصداترین گویندگان را برای کار گویندگی استخدام کنند. اگر میخواهید با این حرفه بیشتر آشنا شوید یا شما هم یکی از این راویان باشید باید نکات مهمی را مدنظر قرار دهید. در ادامه به تعدادی از این نکات مهم اشاره میکنیم.
برای تبدیل شدن به یک راوی کتاب صوتی چه باید کرد؟
برخی افراد فکر می کنند که داشتن صدایی دلنشین و اشتیاق به کتاب خواندن تنها چیزی است که برای تبدیل شدن به یک راوی کتاب صوتی نیاز دارند. در حالی که این دو ویژگی تنها بخشی کوچک از ابزارهای لازم هستند و برای تبدیل شدن به یک راوی حرفهای به چیزهای بیشتری نیاز دارید.
برخلاف سایر روش های صداگذاری که میتوانند با تصاویر تکمیل شوند، انتقال محتوای صوتی مخصوصا کتاب صوتی صرفاً به روایت بستگی دارد. بنابراین، راوی بیش از خواندن متن، وظیفه انتقال احساسات کتاب به شنونده را نیز بر عهده دارد.
در مواردی که محتوای کتاب به شدت بر اطلاعات متمرکز باشد، باعث به چالش کشیده شدن گوینده میشود تا محتوایی را که پتانسیل خسته کردن شنونده را دارد به یک محتوای صوتی جذاب تبدیل کند. در نهایت فایل صوتی ساخته شده باید توجه مخاطب را به خود جلب کند و هر یک از شخصیتهای کتاب را به طور متمایز به مخاطب معرفی کند. در ادامه سه مرحله ساده وجود دارد که توصیه می کنیم برای تبدیل شدن به یک گوینده حرفهای کتاب صوتی، آنها را اجرا کنید.
چگونه یک راوی کتاب صوتی شویم؟
اگر در درونتان حضور یک گوینده خوشصدا را حس میکنید، این بخش مخصوص شماست چون در ادامه نکاتی را برای تبدیل شدن به یک گوینده حرفهای کتاب صوتی معرفی کردهایم:
قدم اول: تمرین، تمرین، تمرین
در قدم اول باید شروع به خواندن کنید. آنقدر به خواندن کتاب ادامه دهید تا به نقطه ای برسید که به نظر نرسد در حال خواندن یک کتاب هستید. با دید یک تمرین به این کار نگاه کنید و در حین خواندن صدایتان را ضبط کنید. گوش دادن به صدای ضبط شده می تواند به شما کمک کند تا بفهمید در کدام بخشهای کتاب باید کیفیت بهتری داشته باشید.
یادداشتنویسی یک مهارت عالی در حین تمرین گویندگی است. در هر بخشی از کتاب که لازم است نکاتی را برای بهبود صدای خود یادداشت کنید. علاوه بر اینها، باید یاد بگیرید که به جای قفسه سینه از دیافراگم نفس بکشید. تسلط بر تنفس دیافراگمی صدای شما را بهتر می کند، استقامت صوتی شما را بالاتر میبرد و استرس را صدای شما دور میکند.
قدم دوم: ضبط پیش صدا
وقتی از نتایج جلسات تمرین خود راضی بودید، زمان آن فرا رسیده است که قدم بعدی را بردارید و چند پیش صدا (دمو) ضبط کنید. در این مرحله میتوانید یک استودیو را برای ساعاتی اجاره کنید یا دست به جیب شوید و روی خرید میکروفون، هدفون و یک فیلتر صدای با کیفیت، سرمایهگذاری کنید. البته در این زمان عاقلانه نیست که هزینه زیادی برای ساخت یک استودیوی کامل ضبط صدا انجام دهید. تنها چیزی که باید محیا کنید یک محیط ساکت برای ضبط صداست.
به غیر از تجهیزات، باید اصول اولیه ویرایش صدا را نیز یاد بگیرید. گویندههای حرفهای اغلب خودشان کار ویرایش فایل صوتی را انجام میدهند؛ به همین دلیل شما هم باید دانش سطحی در این زمینه داشته باشید.
قدم سوم: به دنبال پروژه گویندگی باشید
بعد از تمرین زیاد و ضبط صدا، میتوانید شروع به جستجوی فرصتهای شغلی مرتبط کنید. سادهترین راه برای ورود به بازار گویندگان کتاب صوتی، از طریق وب سایتهای فریلنسری است. پلتفرمهای فریلنسری زیادی وجود دارد که میتوانید در آنها پروژههای مورد نظرتان را پیدا کنید. علاوه بر گویندگی کتاب میتوانید گویندگی نریشن را نیز انجام دهید. وب سایت پونیشا و کارلنسر از وب سایتهای پرطرفدار این کار هستند. در ضمن علاوه بر فارسی، میتوانید در زبانهای دیگر هم گویندگی کنید. نریتور انگلیسی و نریتور عربی از جمله مشاغلی هستند که میتوانید از آنها درآمد داشته باشید.
اگر به زبان انگلیسی مسلط هستید. پیشنهاد میکنیم تا در وب سایتهای پرطرفدار خارجی هم ثبت نام کنید تا درآمد دلاری داشته باشید. وب سایتهای ACX و VoiceBunny از این دست وب سایتها هستند. علاوه بر این، میتوانید در آینده پس از کسب تجربه و داشتن نمونه کار قوی، با ناشران خوش نام نیز برای گویندگی کتاب تماس بگیرید.
گوینده خوش صدا بیکار نمیماند!
صنعت کتابهای صوتی در حال رونق است، بنابراین در آینده تقاضای بیشتری برای گویندگی ایجاد میشود. تبدیل شدن به گوینده موفق مستلزم کار سخت است، اما با عزم راسخ، این سخت کوشی نتیجه خواهد داد. اگر پس از تلاش زیاد، به بلوغ کاری در زمینه گویندگی رسیده باشید، ما در مجموعه محتوانت به دنبال استخدام گوینده هستیم تا میزبان صدای گرم شما باشیم. برای استخدام به سایت ما مراجعه کنید.
در پایان هم روی سخنمان با مدیران کسب و کارهای اینترنتی است. اگر به دنبال یک گوینده حرفهای میگردید ما به شما محتوانت را پیشنهاد میکنیم. چرا؟ چون ما قبل از انجام هرکاری یک استراتژی داریم، حتی برای انتخاب یک گوینده! ما معتقدیم که تولید محتوای صوتی یکی از بخشهای مهم استراتژی محتوا است که در جذب مخاطب تاثیر زیادی دارد. توصیه میکنیم تا قبل از تولید محتوای صوتی یا هر محتوای دیگری، حتما یک استراتژی محتوایی خوب تدوین کنید تا تاثیر شگفتانگیز آن را در کسب و کارتان ببینید.
نظر شما