بررسی سفر غیرمنتظره باقری‌کنی/ امارات هم به جمع میانجی‌گران برجامی پیوست؟

 مساله سفر آقای باقری به امارات مساله اروپا است. تصور این است که اروپا خودش هم مجددا بعد از یک دوره وقفه عدم ارتباط با ایران تلاش می‌کند تا مستقیم در جریان مسائل قرار بگیرد.

مهسا مژدهی: علی باقری روز سه‌شنبه در توییتی نوشت که به امارات سفر کرده تا با تروئیکای اروپایی دیدار و مذاکره کند. در حقیقت او در این سفر به گفتگو با کشورهایی پرداخت که کماکان و به صورت اسمی در برجام باقی مانده اند. در توییت باقری آمده است در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک با طرف‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، با همتایان آلمانی، فرانسوی و انگلیسی خود در ابوظبی ملاقات کرده و در مورد طیفی از موضوعات و نگرانی‌های متقابل با هم گفت‌وگو کردیم.

عبدالرضا فرجی راد در مورد سفر علی باقری به امارات برای گفتگو با تروئیکای اروپایی توضیح داد: مساله سفر آقای باقری به امارات مساله اروپا است. تصور این است که اروپا خودش هم مجددا بعد از یک دوره وقفه عدم ارتباط با ایران تلاش می‌کند تا مستقیم در جریان مسائل قرار بگیرد. همچنین همکاری‌هایی با ایران داشته باشد. تصور من این است که اختلافاتی بر سر نوع گفتگوها بین ایران و امریکا که الان در جریان است با امریکا و اروپا هم وجود دارد. یعنی بین آنها و ایالات متحده اختلاف نظرهایی هست. این اختلافات در نشست آخر آژانس هم ما شاهدش بودیم که تروئیکای اروپایی یک بیانیه کمی تند صادر کرد اما واشنگتن مقداری ملایم تر برخورد کرد. این نشان می‌دهد بین اینها دو دیدگاه پدید آمده است. به خاطر همین اروپا و سه کشور اروپایی مدتی بود با ایران تماس نداشتند. قبل تر هم که بین اروپا و ایران تماس بود در واقع کمیسیون سیاست خارجی آمریکا یعنی اقایان بورل و مورا بودند. الان سه کشور اروپایی خودشان وارد گفتگو شده‌اند.

بررسی سفر غیرمنتظره باقری‌کنی/ امارات هم به جمع میانجی‌گران برجامی پیوست؟

بیشتر بخوانید:

باقری کنی به امارات رفت

مذاکرات باقری با تروئیکای اروپا در امارات

به گفته فرجی راد این گفتگوها حتما یک بخشی‌اش مربوط به مساله هسته‌ای می‌شود که می‌خواهند مستقیم از زبان طرف ایرانی بشنوند که چه اقدامی می خواهد بکند. دومین مساله این است که اروپایی ها احساس می کنند که امکانش هست که یک تفاهمی بین ایران و ایالات متحده رخ دهد. یعنی برجام فعلا کارکرد نداشته باشد و احیا نشود اما تفاهمی رخ بدهد که مثلا غنی سازی در همان حد ۶۰ درصد متوقف شود و منابع مالی ایران در خارج از کشور هم آزاد شود یا کمک‌های دیگری مانند مجوز فروش بیشتر نفت هم داده شود. برای آمریکا مهم است که نفت بیشتری به بازار بیاید. چون انتخابات نزدیک است و از آن سو حریف عربستان و روسیه در اوپک پلاس نمی‌شود که تولید را پایین نیاورده و قیمت را بالا نبرند. اروپا احساس می‌کند اگر این توافق صورت بگیرد باید در توافق بین ایران و اروپا هم گشایشی ایجاد شود و حالا چرا خودشان مستقیما با طرف ایرانی مذاکرات را شروع نکنند. این هدف دوم از این سفر به امارات است. سومین هدف این است که تا کنون چهار زندانی اروپایی از زندان در ایران ازاد شده. آنها نسبت به این امر رضایت دارند و احساس می‌کنند می‌توانند گفتگوهای بیشتری با ایران داشته باشند و شاید بتوانند زندانی‌های بیشتری را بین دو طرف تبادل کنند. به نظر من این سه عامل باعث شده که سه کشور اروپایی وارد گفتگو با طرف ایرانی شوند. به این علت هم من می‌گویم صرفا مساله هسته ای مطرح نیست. اگر فقط مساله هسته‌ای مطرح بود جوزف بورل و انریکه مورا وارد گفتگو با طرف ایرانی می‌شدند. اما غیر از هسته‌ای باید موارد دیگری هم باشد که شاید سه کشور مهم اروپایی ترجیح داده اند که خودشان از نزدیک وارد گفتگو شوند.

این کارشناس مسائل بین الملل در مورد اینکه آیا امارات در حال واسطه‌گری بین ایران و غرب است گفت: من خیلی مطمئن نیستم که این اتفاق افتاده باشد. اما نمی‌توانم هم این موضوع را رد کنم. این سوال مطرح می‌شود که چرا امارات و مگر عمان و قطر تاکنون میانجی‌گری نمی‌کردند؟ به نظر من اروپایی ها احساس می‌کنند که لازم نیست همان روندی که امریکایی ها دنبال می‌کردند را دنبال کنند و دنبال کشور سومی می‌گشته اند. اینها نمی‌خواهند گفتگوهایشان با ایالات متحده قاطی شود. فرضا اگر آنها عمان می‌رفتند، برداشت عمومی این بود که صرفا مساله هسته ای است و هماهنگی با ایالات متحده وجود دارد و... اگر قطر هم می رفتند همین بود. بنابراین آنها یک کشور سوم را انتخاب کردند. مذاکره کنندگان ایرانی هم ترجیح میدادند که کشور دیگری باشد. به خاطر اینکه می خواهند روابط خود را با امارات و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس بهبود ببخشند و اماراتی ها هم بدشان نمی‌آید که رقیبی برای عمان و قطر در نقش افرینی در زمینه مذاکرات باشند. البته کشورهای عربی می خواستند که در جریان مسائل هسته ای باشند و این هم می تواند نظرشان را تامین کند.

فرجی راد در پایان گفت: الان سه کشور اروپایی برای اولین بار وارد گفتگو با ایران پس از مدت ها شده اند و شاید بخواهند یک مکان یا کشور جدیدی را برای اینکار انتخاب کنند. حالا شاید هم صلاح نددانند مذاکره کننده ایرانی به اروپا برود یا آنها به ایران بیایند. اما قطعا در دوره های بعدی این مذاکرات در صورتی که گفتگوها ادامه پیدا کند، می‌تواند ادامه گفتگوها در وین یا تهران باشد.

۳۱۱۳۱۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1777795

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 32
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ملااسحاق رسول ۰۶:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    9 5
    برجام میان جی نمی خواد،،رفع تحریمات نیاز داره،ک اعراب ومنطقه ،نمیگذارند،،
  • ۰۶:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    52 3
    برحام که اَخ بود وآتیش بزنیم پس چی شده دارید به دست وپای کشورهای اروپایی وآسیایی می افتید ومیخواهید با تحقیر آمریکایی ها واروپایی ها را راضی کنید برای مذاکره ؛ بیچاره چقد بشون توپیدنند وچقد موزدحمله واقع شدند الان تازه فهمیدنند بابا برجام تنها راه نجات هست واین چندسال بدبختی کی تاوانش را داد ملت یا مسئولین کاخ نشین .. الان کی پس جوابگو هست وچه کسانی باید به اشتباه خودشون پی ببرتد وبیاند علنی بگنند ما خطا کردیم تهمت زدیم وچقد هزینه دادیم وملت چقد تاوان وسختی کشیدند وحتی خیلی ها ازنظام وحکومت دلخورونا امید شدند. واقعآ پس مخالفان برجام الان کجاند وچرا حرف نمیزنند؟
  • IR ۰۷:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    10 0
    تو را خدا ....
  • همایون اصلی IR ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    34 2
    اینکه اعراب واسطه امضای برجام شدن یعنه چه
    • اقا IR ۱۴:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
      4 0
      یعنی چی؟من نمیدونم یعنی چی؟
  • داریوش ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    17 5
    دم عمان وامارات گرم همسایه میگن به اینها
  • ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    74 4
    همه رو برای مذاکره واسطه کردند آن وقت دوران روحانی را به مذاکره التماسی متهم می کنند. اگر روحانی چهار نفر را برای مذاکره می فرستاد اینا چهل نفره رو به مذاکره می روند.
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    21 2
    بعید است نقش میانجی داشته باشند احتمالا خود را دارند به نوعی جا میکنند در مذاکرات
  • هموطن ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    76 2
    اینقدر ضعیف شدید که دست به دامان همه میشید الی مردم ایران
  • حسینی IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    70 1
    به چه بدبختی رسیدیم که کشورهای که زمانی به اندازه یک شهر کوچک دور افتاده ما نبودند الان آنقدر مهم شده اند که واسط حل مشکلات ما شده اند. و خودمان خجالت میکشیم مسقیم با طرف مقابل صحبت کنین و باید هزینه های گزاف بدهیم تا با واسطه حرف مان را بزنیم. به جه عزتی رسیدیم.
  • IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    86 1
    جالبه که قدرت اول منطقه!برای حل مشکلش رفته به بی عرضه ترین کشور منطقه!
  • رضا ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    44 1
    چرااینهمه‌واسطه‌آخه‌ماچقدربدبخت‌شدیم‌که‌اینابخوان‌نجاتمون‌بدن...واقعاحیف‌وصدحیف
  • محمدعلی احراری IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    69 1
    یک نفرباسوادنیست به جای باقری کنی بره.ایشان زبان انگلیسی هم بدنیست.کارشناسی که زبان بلد نباشه به درد نمی خورد
  • ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    81 2
    مگه امارات و عربستان جزو کشورهای بی عرضه منطقه نبودن ؟
  • IR ۱۲:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    23 0
    کفگیر که به ته دیگ بخوره یعنی این آقایان یعنی مذاکره
  • IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    26 0
    حالا اگرتوافقی صورت بگیره برای زندگی مردم هم تغییری بوجودمیاد یااینکه ملت فقط بایدتماشا کنن ببینن پولا رو کیا میخورن و میبرن
  • ۱۳:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    11 0
    به کجا رسیدیم...
  • ایرانی IR ۱۶:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    1 7
    آقای کنی امارات کارتونو خراب میکنه این اشتباه رو نکنین با همان عمان کشور خیرخواهی هست ادامه بدین انشاالله نتایج خواهین گرفت.
  • احمد IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    10 0
    آقای رئیسی موضع و تفکر باقری کنی درمورد برجام چیست؟؟؟
  • رجب زاده ازارومیه IR ۱۶:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
    0 21
    باسلام به همه دوستان اگربااروپایی ها اگربه توافق هم برسیم زیاده ازحدنباید مسئولین ماروی اروپاحساب بازکنند چون آنهاقبلازیادعهدشکنی کرده اند مذاکره بشود،توافق بشود،اماگذشته فراموش نشودچون درطول تاریخ آنهاخودبرتربین بوده اند
  • سید علی ۰۷:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۶
    18 0
    همه ما مردم سر کاریم سر سفره مردم برجام یا سیاست داخلی وخارجی خودشو نشون میده بقیه پشمه ۳۰ برابر شدن قیمتها را کجا باید نوشت