به نظر میرسد جبهه پایداریها منفعت خود را در محدودسازی فضای انتخابات مجلس میبینند، چراکه بهشدت بر تصویب اصلاح قانون انتخابات تاکید دارند. طرحی که به اعتقاد فعالان سیاسی و کارشناسان، طرحی محدودکننده برای مشارکت است و با ارائه این طرح درصدد غیررقابتیتر کردن فضای انتخابات هستند و شاید یکی از مهمترین بخشهای آن به همین تناسبی شدن انتخابات و بسط ید نهادهای مسئول در ردصلاحیتها باز میگردد که احتمالاً مهمترین نتیجهاش، حذف و ردصلاحیت بیشتر و در نهایت کاهش مشارکت است.
پایداری و خالصسازی
پایداریها پس از پاکسازی سیاسی گستردهای که در سه انتخابات اخیر مجلس، شورای شهر و ریاستجمهوری انجام شد، کرسیهای مهمی را بهدست آوردند، اما آنها همچنان دست بالا را ندارند و رقبای درونجریانی اصولگرا فاصله بین آنها و اهدافشان به شمار میروند. چنانچه تاکنون این جریان در همراهسازی سایر اصولگرایان با خود چندان موفق و توانمند نبوده است. بر همین اساس است که به نظر میرسد آنها بهدنبال یکدستسازی عمیقتر یا همان «خالصسازی» هرچه بیشتر هستند و این برایشان محقق نمیشود مگر با به دست آوردن اکثریت قاطع در مجلس، دولت و شوراها. هرچند که با یک نظارت و ردصلاحیت حداکثری در انتخابات گذشته، چهرههای اصولگرا بیشتر کرسیهای مجلس را از آنِ خود کردند، اما پایدارییها، شخصیتهای اصولگراها و سایر گروهها و تشکلهای همسو را هم برنمیتابند، صافی جبهه پایداری ریزتر شده و میخواهند با حضور حداکثری پایداریها، مجلسِ یکدستتری ایجاد کنند. حال یا مجلس همسوتر با دولت میشوند یا قدرت چانهزنیشان با دولت چنان بالا میرود که دولت را همسو با مجلس میکنند.
پایداریها و دولت
فعلاً که به نظر میرسد این جریان در مجلس در تلاش است نظر دولت را برای فعالیتهای بعدی و تصمیمات آتی جلب کند. چنانچه پس از بخشنامه اخیر معاون سیاسی وزیر کشور مبنی بر محدود کردن ارتباط با وزیر کشور، صدای همه نمایندگان مجلس بلند شد و کار تا استیضاح وزیر کشور پیش رفت، اما این پایداریها بودند که در تیم دولت و وزارت کشور قرار گرفتند؛ حسین جلالی، عضو جبهه پایداری در گفتوگو با روزنامه اعتماد، درخواست قالیباف و برخی نمایندگان برای برکناری معاون سیاسی وزیر کشور را باجخواهی و زیادهخواهی خواند و اعلام کرد که «وزیر کشور نباید تسلیم باجخواهی عدهای شود.» البته نزدیکان این جریان در دولت کم نیستند و این ارتباطات و همراهیها ریشهدار است.
پایداریها که تاکنون از ارائه آمار دقیقی نسبت به تعداد نمایندههایشان در مجلس سر باز زدند، قطعاً دریافتهاند که تندرویهایشان در جبهه خودیها هم خواهان چندانی ندارد، اما دست از تلاش برای آنکه نیروهای حداقلی خود را به صورت حداکثری بر صندلیهای مجلس بنشانند؛ برنمیدارند و برای این خواسته، از تمام ابزارهای موجود استفاده خواهند کرد.
هرچند که اعضای جبهه پایداری، در بیان و اظهارنظرها بر وحدت تاکید دارند؛ همانند سخنان صادق محصولی، دبیرکل جبهه پایداری، در نشست سیاسی دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی که اردیبهشتماه برگزار شد و گفته بود: «برای رسیدن به یک لیست واحد همیشه در تلاش هستند تا در صورت امکان با گروهها و جریانهای انقلابی به حداکثر اشتراکات ممکن برسند.» یا گفتههای متقیفر، سخنگوی این جبهه، که در آخرین روز خردادماه اعلام کرد: «مهم ترین موضوعی که مطرح است و همه دوستداران نظام باید توجه کنند وحدت حول محور گفتمان پیشبرنده است که ما باید سعی کنیم به آنچه که رهنمودهای امامین انقلاب است، در خصوص برگزاری پرثمر انتخابات عمل کنیم تا نتیجه انتخابات به نفع مردم و نظام رقم بخورد. عدول از این شاخصها همیشه با خسران و زیان مواجه بوده، پس بنابراین هرگونه علایق و سلایق گروهی و فرقهای باید کنار برود و رهنمودهای راهگشای مقام عظمای ولایت ملاک عمل باشد.» علاوه بر آن، این جریان بهشدت پیگیر «اصلاح قانون انتخابات هستند»، اما در کنار این صحبتهای وحدتآفرین اعضای جبهه پایداری، نشانی از عمل به این موضوع نیست. آنها با برخی از چهرههای مهم و تاثیرگذار اصولگرا دچار اختلافنظرهای فراوانی هستند.
یکی از بارزترین این اختلافات بین قالیباف و پایداریها است، هرچند که قالیباف در نهایت در انتخابات مجلس یازدهم، بهعنوان سرلیست وحدت انتخاب شد، اما پس از ورود به مجلس، از وحدت بین جبهه پایداریها و دیگر اصولگراها خبری نبود. پایداریها ضربههای سیاسی و رسانهای سنگینی به قالیباف زدند؛ از اصرار به اجرای لایحه حجاب و عفاف تا ماجرای شاسیبلندها، تا انتقادات پی در پی به هیئت رئیسه، مواردی است که تحلیلها آن را دام پایداریها برای براندازی قالیباف از صندلی ریاست مجلس میدانند.
به نظر میرسد طرح دو موضوع «وحدت» و «صلح» از سوی این جریان، چیزی به جز تلاش برای ایجاد ائتلاف با محوریت خودشان و حول لیست پیشنهادیشان نیست. به عبارتی آنها بهدنبال تبدیل شدن به مرکز ثقل جریان اصولگرایی هستند. بر همین اساس با دست پس میزنند و دم از عدم عدول از ارزشها و اصول را پیش میکشند و با پا پیش میکشند و خواهان وحدتند. از همین روست که در کنار آن سخنان وحدتآفرین؛ صادق محصولی در نشست سیاسی دانشجویی دانشگاه علامه، راهبرد انتخاباتی جبهه پایداریها را «انتخاب اصلح» اعلام میکند و میگوید: «نه اینکه صرفاً بهدنبال کسی برویم که رأیآوری بیشتری داشته باشد، اما نمره او پایین باشد. آن کسی که اصلح است را باید متقاعد کنیم به صحنه بیاید. ما در عین اینکه هیچگونه منعی از ارائه یک لیست واحد نداریم، اما نباید اینگونه باشد که به هر قیمتی یک لیست واحد ارائه دهیم؛ بهعبارت دیگر نمیتوان بهخاطر لیست واحد از اصول و رعایت و ملاحظه شاخصها عدول کنیم.» و در نهایت شاهد تخطئه سایر جریانهای اصولگرا مانند قالیباف و حامیان آنها هستیم.
بیشتر بخوانید:
- طنابکشی انتخابات تناسبی، این بار میان مجلس و مجمع تشخیص
-
پاتک ضدخالصسازی / حمله گازانبری قالیباف و حداد به تندروهای پایداری از کانال ائتلاف با لاریجانی؟
۲۱۶۲۲۰
نظر شما