برای خیلی از افراد سوال است که این دو روش چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند و کدام یک برای سلامتی مفیدتر هستند. در این مقاله تلاش میکنیم به این سوال پاسخ دهیم و تفاوت کشک سنتی و صنعتی را بررسی کنیم. با ما همراه باشید:
روش تولید کشک سنتی با کشک صنعتی چه تفاوتی دارد؟
در روش صنعتی تولید کشک، ماست با استفاده از دستگاههای صنعتی جوشانده میشود و با اضافه کردن برخی مواد به آن، اسیدیته ماست افزایش پیدا میکند تا غلیظ شود و سپس به کشک تبدیل شود. پس از اتمام آمادهسازی نیز با اضافه کردن افزودنیهای مجاز، PH آن تنظیم خواهد شد. اما در روش سنتی، کشک زیر نور آفتاب خشک میشود. در این روش گرمای آفتاب باعث غلیظ شدن کشک و خشک شدن آن خواهد شد. در نتیجه تمام این فرآیندها پروتئینهای شیر هم تغییر میکنند و طعم کشک کمی ترشتر از روش سنتی است.
تفاوت مهم دیگری که در روش سنتی با صنعتی تهیه کشک دیده میشود، میزان خشک شدن کشک است. در روش سنتی کشک به صورت کامل خشک میشود تا ماندگاری آن بیشتر باشد اما در روش صنعتی چون معمولا بلافاصله کشک پس از خرید، مصرف میشود، درصد غلظت آن کمتر است و کشک به صورت مایع عرضه میشود.
برخی دیگر از تفاوتهای کشک سنتی و صنعتی به شرح زیر است:
-
کشک سنتی از ماست ترش یا دوغ ناری تهیه میشود اما برای تولید کشک صنعتی از ماست بدون چربی استفاده میکنند.
-
در کشکهای صنعتی از افزودنیهای مختلفی برای تنظیم اسیدیته، طعم، رنگ و بافت کشک استفاده میشود.
-
کشک سنتی، به دلیل خشک شدن به روش طبیعی، رنگش تیرهتر و مزه آن نیز ترشتر است. اما رنگ و مزه کشک صنعتی روشنتر و شیرینتر است.
-
کشک سنتی به دلیل فسادپذیر بودن، نمک زیادی دارد و قبل از مصرف باید آب شود اما کشک صنعتی از قبل آماده است و نیازی به آب شدن هم ندارد.
کشک سنتی بخوریم یا صنعتی؟
اینکه کشک سنتی بهتر است یا کشک صنعتی به سلیقه، نیاز و شرایط شما بستگی دارد. هر دو نوع کشک مزایا و معایب خود را دارند:
کشک سنتی به دلیل روش تولید طبیعی و حضور مواد غذایی طبیعی، برای سلامت استخوانها، دندانها، پوست و مو مفیدتر است. همچنین مصرف این نوع کشک در تنظیم اسید معده و جلوگیری از عفونتهای گوارشی نیز موثر است اما به دلیل داشتن نمک بالا برای افراد مبتلا به بیماریهایی مثل فشار خون بالا و همینطور بیماران قلبی و کلیوی مناسب نیست.
کشک صنعتی نیز به دلیل روش تولید سریع و استفاده از مواد شیمیایی برای سلامت عمومی خطراتی دارد. این نوع کشک ممکن است باعث بروز آلرژی و مشکلات مربوط به کبد و کلیه شود. با این وجود در کشک صنعتی از نمک کمتری استفاده میشود و میتوانید مدت طولانیتری آن را در یخچال نگهداری کنید. به همین خاطر برای افرادی که زندگی شلوغی دارند، گزینه مناسبتری محسوب میشود.
خواص کشک برای سلامتی
کشک حاوی پروتئین، کلسیم، فسفر، ویتامینهای B1 و B2، روی و اسیدهای آلی است که برای سلامت استخوانها، دندانها، قلب، معده، پوست و مو مفید هستند. این ماده لبنی به عنوان یک ضدعفونی کننده برای دستگاه گوارش عمل میکند و با ایجاد تعادل در اسید معده، از بروز عفونتهای گوارشی جلوگیری میکند. کشک یک منبع پروتئین با کیفیت است که مصرف آن به عنوان میان وعده میتواند باعث افزایش سطح انرژی و سیری بدن شود. به همین خاطر برای افرادی که قصد لاغر شدن دارند یک میان وعده مناسب به شمار میرود. در صورتی که به لاکتوز حساسیت دارید، کشک یک جایگزین مناسب برای شیر محسوب میشود.
در طب سنتی از کشک به عنوان یک درمان طبیعی برای آفتاب سوختگی، شوره سر، لکههای پوست و جوانسازی پوست استفاده میشود. برای این منظور شما میتوانید کشک را با آبلیمو یا عرق بابابونه مخلوط کنید و روی پوست خود قرار دهید.
در چه غذاهایی از کشک استفاده میشود؟
کشک یک ماده غذایی مغذی است که مصرف آن از صدها سال پیش در بین ایرانیان رواج یافته است. با توجه به خواص بالایی که این ماده غذایی دارد، برای پخت غذاهای مختلفی از کشک استفاده میشود. برخی از این غذاها به شرح زیر هستند:
-
کشک بادمجان: اولین غذایی که با شنیدن اسم کشک به ذهن خیلی از ما میرسد، کشک بادمجان است. طرز تهیه کشک بادمجان بسیار راحت است. این غذای خوشمزه و لذیذ با ترکیب بادمجان، سیر، پیاز، نعنا و کشک تهیه میشود.
-
خورشت بزقرمه: این غذا که بیشتر برای ساکنین مرکزی ایران و به خصوص کرمانیها شناخته شده است، در واقع یک خورشت است که با استفاده از گوشت گوسفندی، نخود، سیبزمینی، سیر، پیاز و کشک تهیه میشود. این خورشت را میتوانید با برنج یا به تنهایی به همراه ترشی مصرف کنید.
-
حلیم بادمجان: حلیم بادمجان غذای دیگری است که برای پخت آن از کشک استفاده میشود. این غذای لبنانی دارای بادمجان، لپه، عدس، گوشت و کشک است. این غذا معمولا با نان لواش و سبزی خورده میشود.
-
اشکنه کشک: این غذا با ترکیب کشک، سیر، پیاز، نعناع و گردو درست میشود.
سخن نهایی
در این مقاله به بررسی تفاوتهای کشک سنتی و صنعتی از لحاظ روش تولید، خصوصیات و خواص پرداختیم. همانطور که دیدید هر دو روش تهیه کشک مزایا و معایب خود را دارد و انتخاب بین این دو به سلیقه و نیازهای شما بستگی دارد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید و جذاب بوده باشد و بتواند در بهبود عادات غذایی به شما کمک کند.
نظر شما