آمار رسمی اعلام میکند به طور متوسط هر کودک 12 ساله ایرانی 2 دندان پوسیده و هربزرگسال ایرانی نیز بالطبع چند دندان خراب دارد، اما اگر از همین امروز همه شهروندان تصمیم به درمان و ترمیم دندانهایشان هم بگیرند، چالشهای موجود در این حوزه آنقدر زیاد است که نرسیده به دندانپزشکی منصرف میشوند. هزینههای دندانپزشکی برای یک دندان خراب دستکم 100 هزار تومان است. این در حالی است که متوسط جمعیت شاغل در کشور ما کارگران و کارمندانی هستند که تا مجبور نباشند پرداخت این هزینه در اولویتشان قرار نمیگیرد.
اگر شهروندی باشید که دفترچه بیمه دارید و حتی هر ماه هزینهای به عنوان حق بیمه تکمیلی نیز پرداخت میکنید، باز هم برای رفتن به مطب دندانپزشکی نمیتوانید روی بیمهها حساب باز کنید.
حالا اگر توانستهاید مرکز یا مطب دندانپزشکی پیدا کنید که تعرفه آن کمتر از متوسط جاهای دیگر بود، باز هم تردید کنید. البته همان بحث نبود نظارت در این حوزه سبب شده است تا برخی از مراکز یا مطبهایی که با ظاهر شیک و قابلاعتماد در مناطق خوب شهر واقع شدهاند نیز از مواد دندانپزشکی چینی و غیراستاندارد استفاده کنند.
دکتر امیررضا عزمی، عضو انجمن دندانپزشکی ایران در این خصوص میگوید: گرانی مواد و تجهیزات دندانپزشکی سبب شده، بسیاری از مراکز دولتی و خیریه و دندانپزشکان از مواد و تجهیزات غیراستاندارد و چینی دندانپزشکی استفاده کنند.
به گفته او از سال گذشته تاکنون قیمت مواد دندانپزشکی از قبیل آمالگام (مادهای که برای پرکردن دندان مورد استفاده قرار میگیرد) و کامپوزیت (مواد سفید) 2 برابر افزایش یافتهاست. این در حالی است که وزارت بهداشت به دندانپزشکان اجازه افزایش تعرفه را نداده و این امر دندانپزشکان را به سمت استفاده از مواد ارزانقیمت و بیکیفیت چینی سوق میدهد.
وقتی نظارت نباشد
بهرغم این اظهارنظر، سعیدرضا شاهمرادی، مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر نظارتهای وزارت بهداشت بر محصولات وارداتی دندانپزشکی، میگوید: از 3 سال پیش طرح الزام داشتن هولوگرام محصولات وارداتی دندانی در کشور به اجرا درآمده و امکان ندارد از مجاری قانونی محصولی غیراستاندارد در این حوزه وارد کشور شود.
او به مرکز تحقیقات مواد دندانی در دانشگاه تهران و چند دانشگاه دیگر در کشور اشاره و اظهار میکند: هر محصول دندانی که درخواست ورود آن را به کشور میدهند، در این مراکز مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت تایید نهایی وارد کشور میشود.
مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت در عینحال قبول دارد که از مجاری غیرقانونی یا به شکل قاچاق محصولات غیرمرغوب و چینی وارد کشور میشود به همین دلیل او انتظار دارد که دندانپزشکان خود به عنوان ناظر عمل کرده و در صورت مواجهه با محصول دندانی غیرمرغوب به وزارت بهداشت اطلاع دهند.
این در حالی است که مراکز دندانپزشکی و دندانپزشکان با اطلاع از مضرات و عواقب این محصولات غیراستاندارد، صرفا به خاطر ارزان بودن از این محصولات استفاده میکنند.هر چند که مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت میگوید، از ابتدای امسال نزدیک به 100 پرونده درخصوص تجهیزات و مواد دندانپزشکی غیراستاندارد در کشور به مراجع قضایی فرستاده شده است، اما ظاهرا نظارتها چندان با دقت و درست انجام نمیشود.
در همین خصوص دندانپزشکی که ترجیح میدهد اسمش عنوان نشود میگوید: در طول 8 سالی که در تهران مطب دندانپزشکی دارم تاکنون حتی یک بار هم از سوی وزارت بهداشت، بازرسی و نظارتی بر کارم وجود نداشته و کسی مراجعه نکرده است تا ببیند من از تجهیزات و مواد استاندارد استفاده میکنم یا غیراستاندارد.
47301
نظر شما