نمونه ایرانی فوق العاده ترین تکنولوژی موشکی دنیا رسما رونمایی شد/ عکس

تسنیم نوشت: متخصصان صنعت دفاعی کشورمان به فناوری طراحی و ساخت موشک‌کروز سوپر سونیک یا ما فوق صوت دست یافته‌اند.

این موشک که در حقیقت نسل جدیدی از موشک‌های کروز ایرانی است،‌ هم اکنون در حال گذراندن آزمایش‌های خود است و فصل جدیدی در قدرت دفاعی کشورمان را آغاز خواهد کرد. دستیابی به این فناروی از این لحاظ اهمیت دارد که به این ترتیب سرعت موشک‌های کروز ایرانی به صورت چشمگیری افزایش پیدا خواهد کرد و مقابله با این موشک‌ها به شدت دشوار خواهد بود.

موشک‌های کروز ایرانی تا پیش از این از یک موتور راکتی برای تأمین شتاب اولیه و سپس موتورهای توربوجت ساخت داخل به‌نام‌ «طلوع» برای فاز پیمایشی حرکت خود استفاده می‌کردند. بهره برداری از موتورهای رم‌جت در موشک‌های کروز دریایی و دستیابی به موشک‌های کروز سوپرسونیک (مافوق صوت) از آنجایی مهم و قابل توجه است که در صورت بروز هرگونه درگیری، قدرت واکنش جمهوری اسلامی ایران را بسیار سریع‌تر خواهد کرد و از سویی فرصت واکنش را نیز از نیروهای مهاجم خواهد گرفت.

این موتورهای جت در نمونه‌های اولیه دارای رانش ثابت و در نمونه‌های پیشرفته‌تر دارای قابلیت کنترل میزان نیروی رانش بودند. تمامی انواع موتورهای توربین گاز، موتورهای راکتی شامل سوخت مایع و جامد و نیز موتورهای رمجت، اسکرمجت و... پیشرانه‌هایی هستند که بر اساس قانون عمل و عکس‌العمل کار کرده و از جت خروجی سیال، نیروی رانش را ایجاد می‌کنند. در این بین، موتورهای توربین گاز به‌عنوان موتورهای هواتنفسی و موتورهای راکتی به‌عنوان پیشرانه‌هایی که سوخت و اکسیژن لازم برای احتراق را با خود حمل می‌کنند، بسیار پرکاربرد هستند. هر دو دسته این موتورها قابلیت کار در گستره بسیار وسیعی از سرعت شامل لحظه سکون وسیله تا سرعت‌های بالاتر از سرعت صوت را دارند.

اما بین این پیشرانه‌ها به‌جز راکت سوخت جامد، سایر انواع، دارای اجزاء متعدد مکانیکی بوده که هم هزینه تمام‌شده توسعه، ساخت و آزمایش را بالا می‌برند و هم برای کسب قابلیت اطمینان کافی در سری‌های تولیدی باز هم به صرف هزینه‌های بالا احتیاج است. هزینه‌های سنگین دیگری نیز برای دوره عمر این موتورها باید صرف نگهداری و تعمیرات شود

اما موتور رمجت که ایده اولیه آن توسط یک مهندس فرانسوی در ۱۹۱۳ داده شد، به‌طور کلی یک محفظه تقریباً خالی است که تعدادی نازل سوخت‌پاش داخل آن قرار گرفته و به‌طور عمومی به هیچ جزء مکانیکی متحرک دیگری شامل کمپرسور، توربین، شفت و یا فن (در موتورهای توربوفن) احتیاج ندارد، در نتیجه این نوع موتور فرایند ساخت و تولید ساده‌تری داشته، سبک‌تر و کم‌حجم‌تر بوده و در دوره عمر نیز هزینه‌های پایینی دارد، به‌علاوه با توجه به اینکه پس از محترق شدن ترکیب هوا و سوخت به‌خلاف موتورهای توربین گاز که گاز داغ به توربین برخورد کرده و برای چرخاندن آن، بخشی از انرژی جنبشی خود را از دست می‌دهد، در موتورهای رمجت، هیچ بخشی از انرژی جنبشی گاز حاصل از احتراق توسط هیچ جزئی گرفته نمی‌شود زیرا قطعه متحرکی وجود ندارد که به‌واسطه توربین نیاز به چرخاندن آن وجود داشته باشد.

اما این نوع موتورها دارای یک مشکل بزرگ هستند و آن اینکه برای شروع کار خود، نیاز به دریافت انرژی از منبع بیرونی دارند، به‌بیان ساده‌تر، این موتورها باید توسط موتور دیگری به حرکت درآیند و پس از رسیدن به سرعت مشخصی، قابلیت کار خواهند داشت.

مشکل دیگر این موتورها، پیچیدگی‌های خاص دانشی در مرحله توسعه است تا موتوری با عملکرد بهینه حاصل شود. البته راه دیگر، استفاده از سطوح متحرک در ورودی و خروجی این موتورها برای ایجاد کنترل بهتر روی فرایند تولید نیروی پیشران است.

یکی دیگر از چالش‌های توسعه موتورهای رمجت، دشواری کنترل فرایند احتراق در آنها نسبت به موتورهای توربینی که از چندین محفظه احتراق بهره می‌برند است، در واقع رمجت‌ها تنها از یک محفظه احتراق استفاده می‌کنند که آن هم خود بدنه داخلی موتور است. مشکل دیگر همین‌جا بروز می‌کند و آن هم مسائل مربوط به انتقال حرارت داخل موتور و مواد مقاوم به حرارت است.

تفاوت موتورهای اسکرمجت با رمجت نیز در رخ دادن فرایند احتراق در سرعت مافوق صوت در این موتورها است در حالی که در موتور رمجت، سرعت هوا به زیر سرعت صوت در داخل موتور کاهش یافته و احتراق در سرعت فروصوت ولی بالاتر از سرعت جریان در محفظه احتراق موتورهای توربین گاز به انجام می‌رسد. همین لزوم کاهش سرعت در موتور رمجت، عامل کاسته شدن از کارایی آن است به‌طوری که در سرعت‌های بالای ۵ ماخ، موتورهای رمجت، بازدهی بسیار پایینی دارند زیرا باید سرعت هوا در داخل آن، به یک‌پنجم کاهش یابد. برای بهبود عملکرد در این شرایط، موتورهای اسکرمجت توسعه یافتند.

لازم به ذکر است توسعه موتورهای اسکرمجت همچنان یکی از موضوعات مورد بررسی بین زمینه‌های تحقیقاتی در نیروی هوایی آمریکا است. موشک , موشک‌های کروز , تحولات برنامه موشکی ایران , موشک فتاح , پدر موشکی , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران , موشک هایپرسونیک ,

موشک , موشک‌های کروز , تحولات برنامه موشکی ایران , موشک فتاح , پدر موشکی , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران , موشک هایپرسونیک ,

با توجه به مطالب فوق و اینکه موتورهای رمجت در صورت طراحی صحیح، بازدهی بالاتری نسبت به موتورهای توربین گاز دارند، علاقمندی بالایی برای به‌کارگیری آنها در موشک‌ها و برخی پهپادها وجود دارد. چندین نوع موشک پدافند هوایی ساخت انگلیس، آمریکا و شوروی سابق، چند نوع موشک هوا به سطح ضدکشتی و ضدرادار و نیز موشک هوا به هوا با این نوع موتور در دنیا ساخته شده است. در مجموع کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین، تایوان و ژاپن از جمله کشورهایی هستند که موشک‌هایی را با موتور رمجت توسعه داده‌اند.

پهپادهایی که از موتورهای راکتی برای تأمین انرژی اولیه استفاده می‌کنند نیز کاندیدای به‌کارگیری موتورهای رمجت هستند. البته با توجه به اینکه برتری و کارایی موتورهای رمجت در سرعت‌های بالا بیشتر است، در پهپادهایی که برای سرعت‌های فراصوت طراحی می‌شوند مانند پهپادهای هدف این نوع موتور عملکرد بهتری نسبت به انواع توربوجت دارد.

دو نمونه از هواپیماهای سرنشین‌دار و بدون سرنشین برخوردار از موتور رمجت، SR-۷۱ و D-۲۱ هستند که هر دو ساخت شرکت لاکهید و با مأموریت شناسایی بودند. این هواپیماها به سرعت پروازی بالای ۳ ماخ دست می‌یافتند. هواپیمای SR-۷۱ از موتور ترکیبی توربوجت و رمجت استفاده کرده و پهپاد D-۲۱ نیز توسط یک هواپیما یا بوستر راکتی، مأموریت خود را شروع می‌کرد.

موشک , موشک‌های کروز , تحولات برنامه موشکی ایران , موشک فتاح , پدر موشکی , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران , موشک هایپرسونیک ,

موشک , موشک‌های کروز , تحولات برنامه موشکی ایران , موشک فتاح , پدر موشکی , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران , موشک هایپرسونیک ,

هواپیمای SR-۷۱

خانواده موشک‌های ۳M۹ مورد استفاده در سامانه مشهور پدافند هوایی سام‌ــ‌۶ روسی که ساخت آن به دهه ۱۹۶۰ میلادی بازمی‌گردد یکی از پرتولیدترین محصولات موشکی با موتور رمجت است. البته یک موتور راکتی سوخت جامد، انرژی اولیه برای حرکت این موشک از سرعت و ارتفاع صفر را تأمین می‌کند.

همچنین بین محصولات جدید موشکی می‌توان به موشک هوا به هوای میان‌برد اروپایی متئور اشاره کرد که از موتور رمجت استفاده کرده و به برد اعلام‌شده ۱۵۰ کیلومتر دست می‌یابد. این موشک ۱۹۰کیلوگرمی از سال ۲۰۱۶ وارد خدمت شده است.

موشک , موشک‌های کروز , تحولات برنامه موشکی ایران , موشک فتاح , پدر موشکی , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران , موشک هایپرسونیک ,

موشک , موشک‌های کروز , تحولات برنامه موشکی ایران , موشک فتاح , پدر موشکی , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران , موشک هایپرسونیک ,

همچنین موشک‌های کروز خصوصاً انواع ضدکشتی نیز از جمله مشتریان استفاده از موتورهای رمجت هستند. موشک ضدکشتی فراصوت مشهور روسی P-۸۰۰ اونیکس که به نام یاخونت نیز معروف است، از موتور رمجت برای مراحل پروازی پس از سرعت گرفتن توسط یک شتاب‌دهنده سوخت جامد راکتی استفاده می‌کند.

این موشک توانایی رسیدن به سرعت ۱.۲ تا ۲.۵ ماخ (۲.۵ برابر سرعت صوت) را دارد. نمونه مشترک هند و روسیه از این موشک به‌نام براهموس نیز با سرعت ۲.۸ ماخ توسعه یافته است. برای مقایسه باید گفت سرعت موشک‌های ضدکشتی کروز فعلی معرفی‌شده ایران در محدوده زیر یک ماخ است.

موشک , موشک‌های کروز , تحولات برنامه موشکی ایران , موشک فتاح , پدر موشکی , وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران , موشک هایپرسونیک ,

یکی دیگر از موشک‌های مشهور ضدکشتی که هم به‌صورت سطح به سطح و هم هوا به سطح استفاده می‌شود و از پیشرانه رمجت استفاده می‌کند، موشک P-۲۷۰ موسکیت است که به نام سانبرن نیز شناخته می‌شود. این موشک با سرعت ۳ برابر سرعت صوت حرکت کرده و به برد بیشینه ۲۵۰ کیلومتر دست می‌یابد. این موشک چهار ورودی هوا در اطراف بدنه خود دارد که هوای لازم برای موتور رمجت را تأمین می‌کنند.

اما با دستیابی ایران به فناوری موشک‌های کروز مافوق صوت در حقیقت ایران به نسل جدید از موتورهای جت به نام موتورهای رم جت نیز دست یافته است. از آنجایی که برخورداری از این فناوری، ویژگی‌ سرعت را به شکل بسیار پررنگی در انواع اشیاء پرنده و سلاح‌های پروازی مانند انواع موشک، پهپاد، گلوله های توپخانه و ... افزایش می‌دهد، در توسعه تسلیحات نظامی این موتورها به طور ویژه‌ای مورد توجه قرار گرفته‌اند.

چندی پیش برد بلندترین موشک کروز دریایی این به نام موشک ابومهدی با برد ۱۰۰۰ کیلومتر و با قابلیت حمله به اهداف دریایی در زاویه ۳۶۰ درجه تحویل نیروهای دریایی ارتش و سپاه شد و به این ترتیب نیروهای دریایی کشورمان به موشک‌هایی از برد ۱۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتر مجهز شده‌اند و قادرند انواع اهداف دریایی حتی از عمق کشور مورد هدف قرار دهند.

هر چند هنوز اطلاعات بیشتری از ویژگی‌های این موشک جدید و ویژه صنایع هوافضای وزارت دفاع منتشر نشده است اما به نظر می‌رسد دستیابی ایران به موشک‌های کروز سوپرسونیک صفحه‌ای جدیدی از قدرت دفاعی ایران به نمایش بگذارد.

۲۲۷۲۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1799643

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 64
  • امیر IR ۰۰:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    یه موشک پیشرفته هم به گرانی بزنید یا شاید نمی‌خواهید
    • راوی IR ۱۷:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      41 9
      اولین نخست وزیر هند جواهر لعل نهرو خطاب به جامعه جهانی در خصوص تحریم و انزوای هند و هسته ای شدن اینچنین گفت،ملت ما علف هرز میخورند رنج و مشقت خواهند کشید تا این دانش نهادینه شود،و واقعا اینچنین شد،اما تحمل سه دهه رنج و مشقت که اگر برای تو ایرانی متصور بود خدا را بنده نبودی،هند بعد از انباشت قدرت با حلاوت به زخم اقتصاد سرو سامان داد،اگر مقدر نباشیم هیچ زمان رنگ آسایش را نخواهی دید.خودتحقییر درد بی درمان ایرانی جماعت
  • یه ایرانی بدبخت با امنیت بالا US ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    یارانه را کی میدن ؟؟؟؟؟
    • مهدی IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      وقتی میدن که برد موشکهامون به اونجا برسه که تو توش نشستی و مزه میریزی
    • IR ۱۱:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      153 9
      بد بختی مال دوذد های داخلیه واگه کساییکه اقتصاد میچرخانند خمس کارای بچهای نظامی داشتند الان ایران اقتصاد عالی داشت
    • IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      292 3
      امسال تو خودتحقیر نشستن رو اقتصاد ایران که وضعش شده همین
  • نوایی IR ۰۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    دمتون گرم زنده باد مهندسین ودانشمندان عزیز نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران عزیز، خدا قوت شیردلان مملکت شهید پرور، روح شهدا راشاد میکنید، ما ملت ایران به شما عزیزان افتخار می‌کنیم، خدا حافظ شما ست،
  • داوودنژاد IR ۰۵:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    زنده باد جمهوری اسلامی ایران...
  • IR ۰۵:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    این خیلی خوبه ولی زمانیکه مردم اینقدر تو فشار و تنگنا نباشن آخه چرا؟
    • یک ایرانی IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      اگر مردم توفشارند چرا برا ثبت نام شاسی بلندهای کرمان موتور وخودروهای ایران‌خودرو صف میبندن،بابا اینهمه ناشکری باعث عذاب الهی میشه
    • IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      مردم بودجه نظامی ایران یک دهم عربستان هم نیست این نشان از سالم بودن نیروهای مسلح و استراتژی منحصر به فرد سپاه میده ،مشکل اقتصاد تقصیر مفسدان اقتصادی و صدا و سیما و سازمان هایی مثل اون است که بدرد نمیخورند
    • جواد IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      15 6
      دوست عزیز کافیه توی مملکت دو روز پشت سرهم تعطیل بشه اونقدر مسافر برای تفریح وخوشگذرانی به سمت استان‌های شمالی کشور صف میکشه که بعضی جاده ها یکطرفه میشه اینها همه از داشتن هست آدم فقیر که به تفریح نمیره آدم فقیر که برای ثبت نام اتومبیل دم نمایندگی صف نمی‌کشه چهارتا آدم بیکار علاف چرا دارین فقر رو توی کشوربزرگنمایی میکنید؟مگه توی عربستان فقر نیست ؟توی انگلیس وآمریکا فقرنیست؟لطفا آبروریزی نکنید .
  • S IR ۰۶:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    به کشورم،به این نظام افتخار می کنم خدایاشکرت،خدایاشکرت،خدایاشکرت
  • IR ۰۷:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    با وجود اینکه به شدت عصبانی و نا امید هستیم تبعیض ها بی عدالتی ها اختلاص ها بی توجهی به خواست عمومی ملت رو مشاهده میکنیم ، ولی دستاوردهای دفاعی نظامی همچون این موشک مافوق سرعت هایپر سونیک که دستاورد بزرگ و ارزشمندی است برای کشور عزیزمان قدران و سپاسگزاریم افتخار میکنم به ایرانی بودن خویش
    • حجت IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      افتخار میکنم امروز قدرت حرف اول میزنم افتخار میکنم هزارآفرین قدرت همه چیز کشوره
  • ناشناس IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    150 5
    خدا کنه معیشت و زندگی هموطنانمون هم با این دقت پیش بره
  • CA ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    77 17
    ماشاالله قدرت ایران با موشک های ایرانی افتخار میکنم به سازندگان موشکی ایران زنده باشید فقط یک خواسته دارم نه من همه مردم ایران چرا این همه دزدی و اختلاص می‌کنند چرا کاری نمی‌کنید اگر از دستان میاد برخورد نکنید گناه بزرگ می‌کنید
  • حسام IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    دم بچه های باغیرت نیروی هوا فضا سپاه و جهاد خودکفایی ارتش گرم، نابودی ارتش ترویست آمریکا ،آرزوی هر انسان باشرف است، ان شاء الله درد و بلاتون بخوره به برعندازهای وطن فروش
  • زهره IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    ماشاالله ولا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم
  • رزمنده IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    335 8
    هرجاصحبت ازپیشرفت وغرورملی هست دشمنان درحال ترکیدن هستن حالا چه دشمن داخلی وچه دشمن خارجی ، اینو به راحتی میشه در نظریات و عکس العمل شون به تماشا نشست. ( تاکورشود هرآنکه نتواند دید)
  • علی IR ۱۵:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    264 3
    سلام و درود خداوند متعال بر سپاهیان مقتدر اسلام 🌷
  • نیما.م IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    7 3
    مقاله شما جزو معدود مقالات نظامی بود که در سایتهای غیر نظامی نوشته شده و پر از اشتباه و یا بزرگنمایی های خنده دار نبود..در کل مقاله خوبی بود ولی بنده به شخصه فکر نمیکنم که صنایع دفاعی ما حداقل تا ده سال دیگه بتونه موشک هایپرسونیک واقعی رو عملیاتی کنه.البته ما همین الان هم موشکهای بالستیک مثل سجیل داریم که با سرعتی بالای 10 ماخ روی هدف فرود میان.اما سجیل موشک بالستیک هست و مواردی که برای موشکهای هایپرسونیک جدید تعریف شده با اون فرق داره و نیاز به تکنولوژی فوق‌العاده بالایی داره مثلا پرواز کروز با سرعت بالای 5ماخ در ارتفاع پایین یا توانایی انجام مانور فریب در فاز پایانی پرواز و کشف هدف و حمله به اون در کسری از ثانیه با سرعت بالای 5 ماخ،اینها بخش کوچکی از چالشهایی هست که حتی کشوری مثل امریکا هم با اون دست به گریبان هست.فکر میکنم ساخت یه موشک هایپرسونیک کارامد و واقعی برای ما فعلا کار داره.البته اگه نخوایم یک شبه جنگنده نسل5 مثل قاهر بسازیم.
    • منتظر IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
      3 0
      احسنت برادر ما قبل از فتاح هم موشک هایپرسونیک داشتیم اما قضیه اینجاست که فتاح هایپر سونیک نیست بلکه سوپر هایپر سونیکه میگن یه گودالی به عمق 3 متر در شما تل آویو ایجاد شده حالا دیگه الله اعلم با وجود فلاخن داوود و اروو و استاندارد چطور شده
  • میثم کنعانی ثابت IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    131 4
    دمت گرم جمهوری اسلامی ایران. زنده باد ایران وایرانی. 👏به نیروی هوای. و ارتش..
  • IR ۱۸:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۹
    12 4
    غربزده ها بدانند هر چقدر هم هوچیگری و شارلاتان بازی هم بکنند ما کشور عزیزمون ایران را دست اونها نمی‌دهیم تا بخاطر عیش و نوش کوتاهشون وطن را وابسته به غرب کنیم
  • منطق IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
    0 0
    اگه برخی مسئولین بزارن تورم و بی عدالتی ها هم تموم میشه ان شاءالله این اقتدار نظامی و قدرت اول منطقه هم مدیون عزیزان سپاهی ارتشی و ... هستیم و امیدوارم همیشه پایبند و استوار باشند.