جواد مرشدی: بالاخره پس از سال ها انتظار و ماه ها کشمکش و لابی دیروز خبر آزادی پول های ایران از کره جنوبی نهایی شد و وزارت خارجه هم اعلام کرد جمهوری اسلامی تضمین ها ی لازم برای پایبندی آمریکا به تعهدات خود دراین خصوص را دریافت کرده است. در بیاینه وزارت خارجه در خصوص آزادی پول های ایران آمده است علاوه بر آزادسازی منابع مالی که به صورت غیرقانونی توقیف شده بود، حمایت از حقوق ایرانیان در سرتاسر جهان جزو وظایف ذاتی وزارت امور خارجه است. در این چارچوب، آزادی تعدادی از زندانیان بیگناه ایرانی که طی سالهای گذشته به طور غیرقانونی و با اتهام واهی دور زدن تحریم های ظالمانه آمریکا، در این کشور دستگیر و زندانی شدهاند، اخیرا توسط دستگاه دیپلماسی پیگیری شده است. در این راستا، آزادی تعدادی از زندانیانی که به طور غیرقانونی توسط آمریکا بازداشت شدهاند، بزودی محقق خواهد شد. همچنین وزارت خارجه اذعان کرده یادآوری می کند که زندانیان مدنظر آمریکا کماکان در ایران حضور دارند.در همین راستا جمشیدی معاون سیاسی رئیس جمهور نیز در توییتی با اشاره به روند آزادشدن اموال بلوکه شده ایران نوشت که تا زمان انتقال کامل پولها، زندانیان مدنظر آمریکا همچنان در ایران باقی میمانند. از سوی دیگر با توجه به درپیش بودن انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برخی کارشناسان معتقدند دولت باید برای حضور حداکثری مردم در پای صندوق های رای بصورت عملی به بهبود وضعیت معیشتی آنها بپردازد، امری که شاید دولت به آن اهتمام ورزد و این پول را راهی سفره های مردم کند. «خبرآنلاین» در گفت و گو با علی بیگدلی کارشناس روابط بین الملل به ایفای نقش این پول های آزاد شده در مشارکت مردم در انتخابات آتی پرداخته است.
امسال ما انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی را در پیش داریم و کارشناسان معتقدند برای حضوربیشتر مردم در پای صندوق های رای دولت باید در حوزه معیشتی کارهای اساسی انجام دهد تا موجب ترغیب مردم در مشارکت آنها درانتخابات شود.توافق اخیر بین ایران و آمریکا و آزادی پول های بلوکه شده ما در کره جنوبی تا چه حد می تواند به دولت در مهار تورم و بهبود اوضاع معیشتی مردم کمک کند؟
این یک توافق فرابرجامی بود و بر خلاف اینکه برخی مقامات داخلی ما این را به برجام وصل می کنند اصلا ربطی به برجام ندارد، این توافقی است که از مدت ها قبل راجع به آن در قطر صحبت میکردند. پادشاه عمان به ایران آمد و در نهایت به این نتیجه رسیدند که هم ایران می تواند به یک امکانات مالی برسد و هم آمریکایی ها سود آن را ببرند و بایدن در برابر رقبا از آن بعنوان یک برگ برنده استفاده کند.آمریکایی ها در اینجا چیزی را از دست ندادند و توانستند بازداشتی های خود در ایران را آزاد بکنند و دراین بین بدهی های کره که بالغ بر ۶ میلیارد دلاراست نیز به ایران مسترد خواهد شد.
آیا این پول ها مستقیما در اختیار ایران قرار خواهد گرفت؟
نه ،این پول ها احتمالا در دو تا بانک در قطر و عمان سپرده می شود و زیر نظر بانک های دیگری که شعبات آمریکایی هستند در جهت نیازهای خوراکی ،مواد غذایی و مواد دارویی فقط مورد استفاده قرار می گیرد و پولی به دست ایران نمی رسد.البته با توجه به فضای موجود ممکن است روی قیمت دلار تاثیر بگذارد و موجب کاهش قیمت دلار شود ولی در فضای داخلی ما ممکن است یک واکنش روانی در جامعه ایجاد کند ولی در تنگناهای اقتصادی ما تاثیر چندانی نمی گذارد برای اینکه ما نیازبه سرمایه گذاری خارجی داریم و این به پول در حدی نیست که بتواند توان سرمایه گذاری جدید و اشتغال ایجاد کند و در مجموع، تاثیر جدی در ساختار اقتصادی ما نخواهد داشت.
این توافق ، مشابه «نفت در برابر غذا» اجرا شده با عراق است؟
بله حتما همینطور است،من قبلا هم گفته ام که این یک مقدار تاخیر آمیز است که ما مطالبات پول نفت مان را که حق مان هم هست بخاطر سخت گیری های برجام که با آمریکایی ها داشتیم نتوانسته ایم از کره دریافت کنیم وحالا هم به نفع آمریکا و آقای بایدن در آستانه انتخابات شد. بنابراین همانطور که این سیاست در مورد عراق در زمان صدام حسین اعمال شد در مورد ما نیز صدق می کند.
گفتید که این تفاهم به برجام ارتباطی ندارد ولی آیا ما می توانیم این موضوع را یک مستمسک قرار دهیم برای توافق با آمریکا در آینده ؟
در این یک سال و نیمی که از عمر دولت بایدن باقی مانده است شاید ما نتوانیم به توافقی دسترسی پیدا کنیم .برای اینکه تراز ها بهم ریخته ،پیشنهاد آمریکایی ها این بود که بیاییم تحریم های غیر برجام را برداریم ولی ایران غیر از تحریم های غیر برجام انتظارات دیگری داشت مثل خارج کردن سپاه از لیست تحریم ها و سازمان های تروریستی که آمریکا زیر بار نرفت و ایران هم این را نپذیرفت.اختلاف ها زیاد است و شاید هم ایران صبر کرده که دوره بایدن به پایان برسد و با رئیس جمهور بعدی آمریکا در این مورد صحبت کنند که بنظر من یک روز هم به تاخیر انداختن جایز نیست با این تفاوت که الان آمریکایی ها همان دیدگاهی که ترامپ داشت، را پیگیری می کنند، دولت بایدن می گوید اختلاف ما بر سر ایران فقط حوزه منع هسته ای نیست بلکه باید با ایران یک قرارداد جامعی را امضاء کنیم تا موارد متعدد اختلافات مان کاهش یابد و این قرارداد جامع شامل حال عدم دخالت ایران در کشور های منطقه و کنترل موشکی وپایان دادن به بازداشت اتباع غربی در ایران می شود و البته ایران هم زیر بار این ایده نمی رود ؛همانطور که مقامات ارشد ما اشاره کردند به هیچ وجهی پایمان را از کشور های عرب بیرون نخواهیم کشید،اگر اینطور باشد حداقل فعلا انتظاری نسبت به بهبود روابط در حل مسئله برجام نخواهیم داشت.
بیشتر بخوانید:
-
جمشیدی: بعد از انتقال کامل پول های ایران، زندانیان مدنظر آمریکا، آزاد می شوند
-
بیانیه وزارت خارجه/ با تبادل زندانیان، پول ایران در کره آزاد می شود
۲۱۶۲۱۲
نظر شما