رئیس کل بانک مرکزی میزان فروش دلار در سال 89 را معادل 24 میلیارد دلار بیش از مصرف وارداتی کشور اعلام کرد.

علی پاکزاد: ارقام نجومی فروش دلار در سال 89 از سوی رئیس کل بانک مرکزی نشان از چه چیزی می تواند باشد، آیا وضعیت اقتصادی فعلی مشوق قاچاق کالا از کشور شده است؟ آیا مانند اوایل دهه هفتاد شمسی که نقل و انتقال ارز از کشور آزاد اعلام شد شاهد فرار سرمایه از کشور هستیم؟
براساس اعلام محمود بهمنی در سال 89 معادل حجم ارز به فروش رسیده از سوی بانک مرکزی 24 میلیارد دلار بیشتر از ارز مورد نیاز برای واردات کلا به کشور بوده است ، در سال 89 کل کالاهای وارداتی به کشور حجمی معادل 64 میلیارد دلار بوده است که با احتساب رقم 24 میلیارد دلار مورد اشاره رئیس کل بانک مرکزی به 88 میلیارد دلار می رسد.
با احتساب متوسط 1030 تومان برای ارزش دلار رسمی در سال 89 می توان گفت درآمد بانک مرکزی تنها از محل فروش دلار به رقمی بیش از 90 هزار میلیارد تومان خواهد رسید، این رقم معادل یک سوم کل نقدینگی کشور است و البته با در نظر گرفتن جمع جبری بودجه جاری و عمرانی دولت در سال 89 که به رقمی حدود 98 هزار میلیارد تومان می رسد می توان گفت این حجم دلار که از سوی بانک مرکزی عرضه شده است معادل 92 درصد از کل بودجه دولت در سال گذشته است و معادل بودجه جاری دولت در سال 90 هم هست.
البته نکته جالب اینجاست که علی رغم فروش ارز با این ححم بالا آنچه در بازار بازتاب پیدا کرده است رشد قیمت ارز بوده است، قیمت هر دلار سال گذشته حدود 10 درصد رشد پیدا کرده است و از حدود یک هزار تومان به 1108 تومان در پایان سال اسفند سال 89 رسید بنابراین می توان گفت به رغم فروش حجم عظیم دلار در بازار داخلی قیمت تثبیت نشده است.
محمود بهمنی در سخنان اخیر خود به نکته قابل تامل دیگری نیز اشاره کرده است که حاضر نیست برای هزینه قاچاق کالا ارز به بازار واریز کند!
این اعتراف به خوبی نشان از فرار سرمایه ها از کشور است حتی اگر این سرمایه در خوش بینانه ترین حالت خود در غالب کالای قاچاق به کشور بازگشته باشد نشان از آن دارد که بخش مولد اقتصاد کشور جذابیتی برای جذب سرمایه ها نداشته است و شاهد فرایند فرار سرمایه ها از کشور هستیم.
اما در پاسخ به این پرسش که این فرار ناشی از چه چیزی است، باید گفت بیش از سه سال است که فضای اقتصادی کشور با بحران تورم رکودی شدید مواجه بوده است، تورم رکودی که هم توان خرید را کاهش داده است و هم تمانم تولید را تحلیل برده است، اگر گفته می شود پس افزایش حجم واردات به عنوان نقیضی بر این ادعا است باید گفت بر خلاف آنچه ابراز می شود متاسفانه همچنان محصولات وارداتی از نظر قیمت در مقابل مشابه داخلی در سطوح مناسب تری قراردارند بنابراین صرفه مصرف کنندگان نهایی در استفاده از محصولاتی است که چه به صورت رسمی و چه به صورت قاچاق در بازار کشور عرضه شده و با توان کاهنده خرید او متناسب تر است.

 


اما فارغ از اینکه این میزان ارز از کشور خارج شده است یا خیر باید پرسید در سوی دیگر ماجرا یعنی دولت و بانک مرکزی در ازای این درآمد چه اقداماتی صورت داده اند؟
مقایسه میزان ارز به فروش رسیده با میزان درآمدهای نفتی سال گذشته نکته دیگری را آشکار می کند و انهم برداشت بیش از حد دولت از حساب ذخیره ارزی است، در سال گذشته میزان درامد حاصل از صادرات نفت خام معادل 74 میلیارد دلار بوده است در حالی که بانک مرکزی مدعی فروش 88 میلیارد دلار ارز در بازار کشور است، یعنی بانک مرکزی 14 میلیارد دلار بیش از کل درآمد نفتی کشور ارز تبدیل به ریال کرده و این خود جای سئوال دارد که ارزی که باید در حساب ذخیره ارزی قرار می گرفت برای چه منظوری تبدیل به ریال شده است؟ آیا بخش خصوصی به عنوان هدف قانونی حساب ذخیره ارزی معادل ریالی 14 میلیارد دلار تسهیلات دریافت کرده است و اگر این اتفاق افتاده است کدام بخش خصوصی توانسته است این حجم سرمایه را جذب کند و نتیجه اقتصادی این فعالیت عظیم اقتصادی چه بوده است؟
این نکته یادمان نرود که بنابر گفته کارشناسان اقتصادی هیچ بخش خصوصی را نمی توانیم در کشور پیدا کنیم که توان اجرای یک میلیارد دلار پروژه را در بخش های مختلف اقتصادی کشور داشته باشد و حال صحبت از جذب مازادی معادل 14 میلیارد دلار است.
البته باید گفت در حال حاضر مجلس در حال رسیدگی به وضعیت برداشت 11.2 میلیارد دلاری دولت از حساب ذخیره ارزی است که می توان با استناد به سخنان رئیس کل بانک مرکزی گفت ظاهرا ارقام برداشت کمی بالاتر از پرونده ای است که توسط مجلس مورد بررسی قرار گرفته است.
/22231

کد خبر 180058

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام MY ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۲
    10 0
    اونوقت یارانه که پرداخت میکنن چند هست؟ سوال که پرسیدم میخوام بدونم که زیادی درآمد فروش دلار رو بعد از کسر پرداخت یارانه ها سر از کجا در میآره؟
  • کیان IR ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۲
    2 1
    بسیار مطلب خوبی بود.اما 1-تصور نمی کنید مابه التفاوت مذکور تبدیل بخشی از ارز حاصل از صادرات غیر نفتی هم بوده، نه لزوما برداشت و فروش ذخایر ارزی؟ 2-میزان ارز فروش رفته را فقط با واردات کالا قیاس کرده و از واردات خدمات غفلت کرده اید.حداقل 5 میلیارد دلار در این سال ارز برای سفر حداقل 4 میلیون نفر به کشور های منطقه خارج شده است. باز هم مطلب دقیق و خوب آقای پاکزاد سپاسگذارم
  • بدون نام GB ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۲
    9 8
    وجدانن خبرانلاین کارت عالیست. همه رسانه ها باید از شما یاد بگیرن. خوندنت اعتیاد اور شده.
  • بدون نام GB ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۲
    6 0
    مورو از ماست می کشید. دولت مردان گرامی؛ حالا کدام ایرانی خارج از ایران دیوانه شده که بیاد یورو یا دلارشرو به تومان تبدیل بکند که بتواند در ایران سرمایه گذاری کند. همه چیز بکنار فقط در تبدیل مجدد ارز همه را می بازند. افغانیهاهم این را می دانند.
  • کوروش IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۲
    4 0
    با این حساب اگر کل جمعیت ایران را 70 میلیون اعم از بچه های نوزاد را به حساب بیاوریم هر نفر به طور متوسط 1200 دلار در سال از بانک مرکزی گرفته ! یعنی با این دنگ و فنگ الزام بلیط هواپیما و پاسپورت و ... برای تهیه ارز هر نفر به طور متوسط اینقدر ارز گرفته ؟؟؟!!!! قطعا نه
  • 777 IR ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    9 0
    ما کاری به اینها نداریم به ما بگید چرا ارزش پول مادر مقابل با بقیه پولها همیشه میاد پایین چرا بالا نمی ره
  • amin IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    5 14
    جناب آقای بهمنی، مثلا با این آمار کذبت میخوای بگی که این سه هزار میلیارد اختلاس در مقابل نود هزار میلیارد درامد بانک مرکزی از فروش دلار رقمی نیست. ولی این رو بدان، آقای بهمنی ! این اختلاس بزرگ از پول نفت این مملکت و ملت بود که شک نکنید که جواب پس خواهد داد
  • Ali MY ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    4 15
    تحلیل شما از وضعیت بازار کاملا درست و مبتنی بر واقعیات است پس دور از انتظار نیست که در کوتاه مدت با یک سقوط وحشتناک ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی باشیم حجم بالای بدهی های دولت در مقابل درآمدهای رو به نقصان تراز تجاری را به رکود هرچه بیشتر، واردات گستره تر و نهایتا ورشکستگی مالی و بروز بحران کلان اقتصادی را در پی خواهد داشت که البته زمینه ها و زمزمه های آنرا ظرف چند سال اخیر شاهد بودیم دولت به خیال اینکه پائین نگاه داشتن بهره سپرده های بانکی بصورت فرمایشی میتواند واکسیناسیونی در برابر بحران های جدی باشد، موجب گردیده این خوش خیالی ایشان را از توجه به مسائل بنیادی از قبیل امنیت سرمایه و ساختار های حمایتی از سرمایه گذار را به فراموشی بسپارد به امید داشتن ایرانی آزاد و پیشرو
  • بدون نام IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    1 2
    " بیش از سه سال است که فضای اقتصادی کشور با بحران تورم رکودی شدید مواجه بوده است" من اينو قبول ندارم چون رئيس جمهور هر روز ميگه اقتصاد ما رشد بسيار خوبي داشته و دارد و تمام دنيا دنبال اين موضوع اينن كه از ما الگو بگيرن و به ما حسودي ميكنن.
  • رضا IR ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    4 0
    یک رویه بسیار غلط در کشور راه افتاده کسی هم نیست جلویش را بگیرد هر کسی ساز خودش را میزند عجیب یک دفعه همه چیز به هم ریخت خدا عاقبت همه را به خیر کند
  • مصطفی CN ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    2 0
    فقط با این رفتار بانک مرکزی فشار روی طبقه کارگر بیشتر میشه . کار فرما سالی 10 درصد تا 15 درصد (اگر وجدان داشته باشه )به حقوق کارگر اضافه میکنه از اونطرف یک وارد کننده کالا یک سود و زیانی رو برای خودش در نظر میگیره .اگر دلار 1300 تومانی رو که هیچ دلار 1800 تومانی رو برای واردات پردداخت کنه سودش رو میکشه رو کالا و میفروشه . بنابراین میبینین که طبقه کارگر و کارمند از همه بیشتر آسیب میبینن. مثلا تو یک جنی به عنوان مثال 50 دلاری فرق بین دلار 1000 تومانی و 1300 تومانی حدود 15000 تومان است . خدا به داد ما برسه .با تشکر از خبر آنلاین
  • فساد US ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۳
    1 0
    این اختلاس نه کار یک شخص و نه یک شعبه بانک است بلکه یک سیستم در آن دست داشته، برخلاف ادعای مسؤلان کشور روشن‌ است این فساد بزرگ و نظایر آن نمی‌تواند کار یک نفر یا یک شعبه بانک در یکی از شهرستان‌ها باشد. فسادی در این حجم و گستردگی، فسادی سیستمی است که نیازمند برخوردی سیستمی نیز می‌باشد.
  • قاسملو IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۰۷
    1 0
    از اینکه خبرگزاری شفاف سازی هستید خوشمان آمد،خدا قوت

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین