ویدیوهای منتشر شده در رسانه های اوکراینی از آزمایش شهپاد اوکراینی ماریچکا خبر می دهند.

به گزارش خبرآنلاین، این شهپاد برای حمله به کشتی های جنگی، قایق ها، زیردریایی ها، استحکامات ساحلی و تکیه گاه پل ها طراحی شده است.

این شهپاد شش متر طول و یک متر عرض دارد و از برد هزار کیلومتری برخوردار است.

اوکراین برای تغیییر بازی در دریا، تولید وسیع شهپاد یا شناور هدایت پذیر از راه دور را در دستور کار قرار داده است. این شهپادها که تا ۳۰۰ کیلوگرم مواد منفجره می‌توانند حمل کنند، به واسطه ارتفاع پایین‌شان، شناسایی را برای کشتی‌ها دشوار می‌سازند و به نظر می‌رسد سایر کشورها نیز به سمت توسعه این قایق‌ها خواهند رفت. اوکراین می‌گوید تاکنون دو ناو روسی را با این شهپادها هدف قرار داده و در مقابل روسیه می‌گوید اوکراین با این شهپادها به کشتی‌های نظامی حمله کرده و شماری از آنها را منهدم کرده است. این شهپادها را از نزدیک می‌بینید.

هفته گذشته سخنگوی وزارت دفاع روسیه گفت که طی حملات دقیق سایت‌های تولید و انبار شهپادهای اوکراینی هدف قرار گرفته و تمامی آنها ویران شدند. «ایگور کناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه گفت که نیروهای روسیه حملات متعدد دقیقی علیه سایت‌های تولید و انبار شهپادهای (شناورهای بی سرنشین) اوکراینی انجام داده و تمامی این سایت‌ها را نابود کردند.

وی در ادامه سخنانش گفت: « نیروهای مسلح روسیه حملات متعددی را با تسلیحات دوربُرد دقیق دریایی علیه سایت‌های تولید و انبار شهپادهایی که توسط ارتش اوکراین برای حملات تروریستی استفاده می‌شده، هدف قرار دادند».

این مقام روس در ادامه اضافه کرد: «هدف حملات محقق شد و تمامی سایت‌های تعیین شده، ویران شدند».

شهپاد چیست؟

شهپاد یا شناورهای بی‌سرنشین، کشتی‌های کوچکی هستند که کسی از داخل آن‌ها را هدایت نمی‌کند. برخلاف پهپادهای هوایی، آن‌ها رو یا زیرآب فعالیت می‌کنند.

نام‌های زیادی برای توصیف آن‌ها به‌کاربرده می‌شود ازجمله قایق پهپادی، پهپاد دریایی یا کشتی بدون سرنشین سطحی (یو اس وی).

شناورهای بی‌سرنشین در اشکال و اندازه‌های مختلفی ساخته می‌شوند و کاربردهای متنوعی دارند ازجمله رصد کردن تغییرات محیط زیست.

این شناورها در ضمن می‌توانند کاربرد نظامی هم داشته باشند. آن‌ها برای پاک‌سازی مین‌ها، نظارت و منفجر کردن هدف‌هایی چون کشتی‌های دشمن به کار می‌روند.

از شروع جنگ اوکراین تصویرهای زیادی از شناورهای بی‌سرنشین منتشرشده‌اند. از جمله تصویر شناوری که در ساحل کریمه پیداشده است.

اوکراین به‌تازگی علاوه بر شناورهای بی‌سرنشین که روی سطح آب عملیات انجام می‌دهند، از نمونه آزمایشی کشتی رونمایی کرد که در زیردریا عمل می‌کند و نام آن تولوکا تی ال کی ۱۵۰ است.

شهپادها چطور کار می‌کنند؟

شناورهای بی‌سرنشین معمولاً یک ماده منفجره در خود دارند و مجهز به دوربین‌هایی هستند که تصویرها را به شخص کنترل‌کننده می‌فرستند.

هدف‌های دوربرد معمولاً قبل از پرتاب در شناور بی‌سرنشین برنامه‌ریزی می‌شوند.

سیدهارت کوشال از اندیشکده نظامی روسی توضیح می‌دهد که شناور بی‌سرنشین با سیستم کنترل از راه دور و توسط نیروی انسانی به سمت هدف موردنظر هدایت می‌شود.

کوشال در ادامه توضیح می‌دهد بعضی از شناورهای بی‌سرنشین اوکراینی سرمایه ساخت خود را از طریق کارزارهای جذب سرمایه عمومی (کراد فاندینگ) تأمین کرده‌اند. در ساخت آن‌ها معمولاً از قطعات جامانده از کشتی‌های بی‌سرنشین تجاری– و نه قطعات مخصوص نظامی- استفاده می‌شود.

رسانه‌ها و بلاگر های روسی ادعا کرده‌اند که روسیه هم شناورهای بی‌سرنشین در اختیار دارد. بعضی ادعا می‌کنند روسیه از این شناورهای بی‌سرنشین در حمله به شهر بندری اودسا استفاده کرده است. بااین‌وجود بی‌بی‌سی هیچ مدرکی که این ادعا را ثابت کند مشاهده نکرده است.

هنوز مشخص نیست هر یک از طرف‌های این جنگ چه تعداد شناور بی‌سرنشین دارند. همچنین مشخص نیست قیمت آن‌ها چقدر است اما یک شناور که دولت اوکراین اطلاعاتی درباره‌اش منتشر کرده است قیمتی حدود ۲۵۰۰۰۰ دلار (معادل با ۱۹۷۰۰۰ پوند) دارد. به‌این‌ترتیب می‌توان دید که شناورهای بی‌سرنشین به‌مراتب ارزان‌تر از هر نوع موشک دوربردی هستند.

شهپادها را می‌توان سریع وارد عمل کرد و نیازی به نیروی کاملاً متخصص ندارند.

کاشال می‌گوید: «حتی اگر با شناور بی‌سرنشین تعداد زیادی هدف‌های کم‌ارزش را از بین ببرید، تنها کافی است به یک هدف گران‌تر برسید و به آن آسیب بزنید. با همین یک هدف، شناور شما خرج خود را درآورده است.»

تحقیقات بخش وریفای بی‌بی‌سی نشان می‌دهد که اوکراین تابه‌حال حداقل ۱۰ حمله با شهپادها انجام داده و کشتی‌های نظامی روسیه در سواستوپول و بندر نووروسیک را هدف قرار داده است. مقامات روسی و اوکراین این حملات را تأیید کرده‌اند و در رسانه‌های محلی هم گزارش‌شده‌اند.

منابع دفاعی از اوکراین به سی ان ان گفته‌اند شناورهای بی‌سرنشین اوکراین در حمله ماه ژوئیه امسال به پل کرچ هم به‌کاربرده شده‌اند.

در ماه مه، تصاویری منتشر شد که نشان می‌داد شناورهای بی‌سرنشین به سمت یک کشتی جمع‌آوری اطلاعات روسی به نام ایوان خورس نزدیک می‌شوند اما مشخص نیست که آیا به کشتی آسیب‌زده‌اند یا نه.

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1805007

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 8 =