به جای باج دادن به اجنبی سخن مردم را بشنوید!/ شروع دوباره فعالیت ایران اینترنشنال

مسئله‌ای که این روزها اهل فن بر آن باور دارند از دست رفتن مرجعیت رسانه‌ای در داخل است و ابراهیم داروغه‌زاده بر این باور دارد که بدیهی است اگر مردم خودشان را در رسانه‌های داخلی نبینند به رسانه‌های بیگانه پناه می‌برند.

مهسا بهادری: از هر چیزی مرجعیتش را بگیریم، آن موقعیت را در اختیار رقبایی قرار دادیم که چون مخاطب دارند هرکاری می‌توانند انجام دهند. بارها درباره مرجعیت صحبت شده و مهم‌ترین موضوع از دست رفتن مرجعیت رسانه‌های داخلی است. درست مانند وضعیتی که صداوسیما و دیگر رسانه‌های داخلی کمابیش برای خود رقم زده‌اند و باعث شدند که مخاطب سراغ شبکه‌های دیگری برود، شبکه‌هایی که ظرفیت رسانه‌ای، اهداف و محتوای تولیدیشان مشخص است اما به واسطه سیاسی شدن رسانه‌های داخلی، میدان‌داری می‌کنند و با هر شیوه و ترفندی که دارند، در حال یکه تازی هستند و دلیلش هم کاملا مشخص است؛ جایی مانند صداوسیما که باید مرجعیت داشته باشد و پاسخگوی نیاز اقشار جامعه باشد، به جای اینکه سر سازگاری با مخاطب داشته باشد، این فضا را به عرصه سیاسی تنگی تبدیل کرده که تنها پاسخگوی نیاز افراد محدودی است و به جای آن شبکه‌ای مانند ایران اینترنشنال روی کار آمده که به واسطه موقعیتی که برای خودش ایجاد کرده مخاطبان زیادی هم دارد.

توافق ایران و عربستان را به خاطر دارید؟ همان توافقی که بعدها تاثیرش را روی شبکه معروف خبر آن هم گذاشت تا جایی که روزنامه ایران در این‌باره نوشت: «پس از توافق دو کشور ایران و عربستان و تغییر رویکردهای سیاسی دو کشور در قبال یکدیگر، شاهد کاهش چشمگیر فعالیت‌های رسانه‌ای وابسته به دربار سعودی - خصوصاً رسانه‌های فارسی زبان - علیه جمهوری اسلامی ایران بودیم.

نسبت برخی رسانه‌های فارسی زبان با دولت سعودی عمدتاً به سه صورت است: یا مستقیماً زیرنظر دولت مدیریت می‌شوند یا برخی دولتمردان و شاهزاده‌های سعودی سهامدار این رسانه‌ها هستند یا در موارد دیگری دولت به صورت غیرمستقیم از این رسانه‌ها حمایت می‌کند. با این حال برخی از این رسانه‌ها، اعم از وب سایت‌ها و صفحات مجازی منتسب به عربستان که از تحریریه ضدانقلاب تشکیل شده است، سعی دارند تا رویه سابق را هرچند با شدت کمتر اما همچنان ادامه دهند.

تا پیش از توافق ایران و عربستان، شبکه فارسی زبان «ایران اینترنشنال» یکی از رسانه‌هایی بود که سهام آن متعلق به برخی دولتمردان سعودی بود و سعید کمالی دهقان طی گزارشی در روزنامه گاردین نحوه وابستگی این شبکه و برخی دیگر از رسانه‌های سعودی را توضیح داده بود. این شبکه به دلیل وابستگی امنیتی به سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه و تلاش رسمی برای بازتولید آشوب و جنگ داخلی در ایران، توسط وزارت اطلاعات به عنوان شبکه‌ای تروریستی تلقی شده بود که گفته می‌شود با توافق میان ایران و عربستان، عوامل این شبکه تلاش داشتند تا از طریق رژیم صهیونیستی به تأمین مالی خود بپردازند.

نگاهی به برخی رسانه‌ها نظیر العربیه فارسی، ‌ام بی‌سی پرشیا، کلمه، وصال، شرق الاوسط فارسی یا ایندیپندنت فارسی نشان می‌دهد که عوامل آنها نیز در حال کوچ به سمت سایر رسانه‌های فارسی‌زبان معاند یا ایجاد رسانه‌های جدید با قابلیت‌های کوچک‌تر هستند اما ناگفته نماند که هنوز برخی چهره‌های رسانه‌ای شاخص در ضدیت با ایران همچنان در این شبکه‌ها حضور داشته و به تولید محتوا می‌پردازند.»

این روند کاهشی ادامه داشت و ایران اینترنشنال به شدت از فعالیت خود در زمینه دخالت در امور داخلی کشور کاسته بود تا اینکه خبر رسید این شبکه فعالیت خود را با یک اسپانسر جدید از سرگرفته است، پیرو همین ماجرا ابراهیم داروغه‌زاده در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشت: «به عربستان امتیازاتی دادید و توافق کردید از ایران اینترنشنال حمایت نکنند، آن روز از لندن رفتند و امروز با اسپانسر جدید بازگشتند. اگر به جای باج دادن به اجنبی، صدای مردم خودمان را بشنویم و به خواسته‌هایشان احترام بگذاریم، خارجی‌ها مجبور می‌شوند سر تعظیم فرود آورند.

به جای باج دادن به اجنبی سخن مردم را بشنوید!/ شروع دوباره فعالیت ایران اینترنشنال

او در ارتباط با همین ماجرا به خبرآنلاین توضیح می‌دهد: «بدیهی است اگر مردم خودشان را در رسانه‌های داخلی نبینند به رسانه‌های بیگانه پناه می‌برند، اگر خبرنگارها نتوانند آزادانه نظرات مردم را در رسانه‌هایشان منعکس کنند جذب رسانه‌های فارسی زبان خارجی می‌شوند، اگر کارشناسان خبره دانشگاهی ما نتوانند نظرات علمی خود پیرامون مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را از طریق رسانه‌های داخلی بیان کنند، تبدیل به میهمان برنامه‌های خبری و تحلیلی رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور می‌شوند. حکومت باید پذیرای نظرات متنوع اقشار مختلف مردم باشد و با تقویت رسانه‌های داخلی و ایجاد زمینه مناسب کمک کند که صدای مردم بهتر شنیده شود.»

بیشتر بخوانید:

بابک حمیدیان، حواشی بیلبورد و مسیح کردستان

تلویزیون توانایی رقابت با خودش را هم ندارد/ شهاب حسینی و جواد عزتی و هنگامه قاضیانی را به شبکه نمایش خانگی فرستادند

هالیوودی‌ها و جنجال‌های بی‌پایان/ از جورج کلونی و مت دیمون تا لئوناردو دی کاپریو

فریدون صدیقی، روزنامه‌نگار و استاد رسانه در رابطه با همین از دست رفتن مرجعیت رسانه‌ای می‌گوید: «رسانه‌ها دو دسته هستند، یکی رسانه‌های دولتی مثل کیهان، اطلاعات و جام جم یکسری هم نیمه دولتی یا مستقل هستند. متاسفانه این دو نوع رسانه به دلیل نگاه بسته‌ای که دارند سعی می‌کنند یکدیگر را سرکوب کنند و یک جنگ رسانه‌ای راه می‌اندازند. نکته این است که رسانه‌های بخش خصوصی در دامن زدن به موضوعات خیلی نقشی ندارند و عملکرد رسانه‌های غیردولتی در این موضوع خیلی خوب بود اما رسانه‌های دولتی تریبون دولت هستند و چیزی را می‌گویند که دولت می‌گوید. ماجرا هم این است که رویکرد دولت نسبت به رسانه‌ها و بازگویی آن‌ها رویکرد اشتباهی است و مرجعیت آن‌ها را گرفته است. رسانه‌ها کمابیش اطلاعاتی را منتشر می‌کنند که بازهم بابت همین اطلاعات مورد سرزنش قرار می‌گیرند. پس مشکل از رسانه‌ها نیست چون مجالی برای پرسش‌گری ندارند. منابع موثق اطلاعات، منابع دولتی هستند، آن‌ها اطلاع‌رسانی نمی‌کنند و اتفاقا پدیده‌ها را می‌پوشانند بعد از مدتی می‌گویند ما کلی تحقیق کردیم این مواد سمی کشنده نیست. رسانه‌های داخلی مرجعیت ندارند، الان خبر را بی‌بی‌سی و ایران اینترنشنال منتشر می‌کنند و بعد از آن مسئولین توضیح می‌دهند.»

۲۴۵۲۴۵

کد خبر 1818956

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجتبی یارمحمدی IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۸
    21 17
    والا منبع اخبار صدا و سیما ایران همین شبکه های معاند هستن !!!
  • بی نام IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۸
    10 18
    دراین ۴۵ ساله صدها شبکه ازاین دست آمده اند و رفته اند و نام عوض کرده اند ، آقای داروغه زاده خودشان هم که از مدیران فرهنگی وهنری همین وزارت ارشاد وهمین صداوسیما بوده اند که حالا خودشان را خیلی مبرا می دانند، اگر رسانه های داخل مورد وثوق مردم نیستند خارج نشینان هم همینطورند.
  • shahin IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۸
    10 21
    در مدینه فاضله هم اگر پمپاژ خبری منفی بکنید باز هم بازخورد دارد ، یعنی هستند عده ای که موج اخبار خارجی را باور کنند ، نمونه همین سایت وزین شما پس از دولت ا.ن چقدر از شکست و ها نابودی کشور سخن گفتید ولی امروز جوری خبر کار میکنید انگار آقای روحانی کشور را با هزاران میلیارد پول باقی گذاشته ... ضمن اینکه لزوما آنچه که مردم میگن درست نیست
  • IR ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۸
    13 26
    25 شهریور مشخص شد مرجعیت رسانه دست کیه! خودتون را الکی ناراحت نکنید! چه کسی هم نظر داده جناب داروغه زاده!!!!
  • IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۸
    15 2
    بخ جای پول گرفتن از اجنبی به قانون احترام بگذارید!!
  • عاقل IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۸
    2 2
    چیزی که کاملا مشخصه اینه که صدا و سیما به خاطر سیاست های خلاف نظر اکثریت جامعه در بیشتر مواقع و وارونه جلوه دادن واقعیات واضح در مشکلات روزافزون کشور، دیگه جایگاه چندانی در بین اکثریت قریب به اتفاق مردم نداره و البته که رسانه های خارج از کشور هم بسیار سپاسگذار این نوع مدیریت صدا و سیما هستند.
  • IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۹
    3 2
    می گفتید که خفه شون کردید دربدر شدند. پس چی شد دوباره؟
  • ناشناس IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۹
    2 2
    حاصل نادیده گرفتن مردم و خواسته هایشان می شود بی بی سی و اینترنشنال فرق نمی کند ....
  • IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۹
    2 1
    چطور ممکنه مرجعیت رسانه ای به این رسانه ها منتقل شده باشه بعد این رسانه های مرجع با وجود این همه تبلیغات و فراخوان نتونن پنجاه نفر رو به خیابونها بکشن؟والله به خدا همین صدا و سیمایی که میگید مرجعیت رو از دست داده اگه یه دونه زیر نویس بره که فلان روز توی فلان نقطه تجمع کنید بالای صدهزار نفر میرن
  • ناشناس IR ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۰
    1 2
    رسانه ای که مستقل باشه،نعمته حالا میخواد اسپانسرش شرکت شل و گوگل آمریکایی باشه یا هر فرد یا افراد دیگه ای،مهم اینه به مرجعیت سیاسی متصل نباشه،رسانه در ایران چون مستقل نیست،نه اعتبار داشته و نه داره اگه قرار بر معتبر کردن رسانه اس،باید دست مردم و بخش خصوصی باشه نه حاکمیت.