اصلیترین دلیل ساخت این دستگاهها نیز توجه به جریانهای بالا در زمان راهاندازی الکتروموتورها و نیاز به کنترلهای خاص در آنها بود. راهاندازی اولیه الکتروموتورهایی با توان بالا، دو مشکل اساسی ایجاد میکرد؛ ابتدا افت جریان برق در تأسیسات که ممکن بود به خرابی تجهیزات برقی دیگر منجر شود و دوم آسیب مکانیکی به الکتروموتورها ناشی از ضربههای راهاندازی. بر این اساس، هیمل دو دستگاه به نام سافت استارتر و درایو کنترل دور موتور را وارد بازار کرد.
با پیشرفت تکنولوژی، سیستمهای کنترل مبتنی بر میکروالکترونیکها نیز به این دستگاهها افزوده شدند و تغییرات متعددی در عملکرد آنها ایجاد شد. این موضوع باعث سردرگمی مصرفکنندگان در انتخاب بین این دو محصول himel شده و در برخی مواقع موجب می شود افراد انتخاب مناسب را نداشته باشند. در این مقاله، ما به بررسی این دو دستگاه خواهیم پرداخت تا به کاهش سردرگمی مصرفکنندگان در انتخاب و خرید سافت استارتر و کانورتور فرکانس کمک کنیم. همراه ما باشید.
درایو کنترل دور موتور چیست؟
این درایو که با نام اینورتر یا کانورتور فرکانس یا کنترلکننده دور موتور نیز شناخته میشود، از جمله دستگاههایی است که برای تغییر سرعت موتورهای سه فاز استفاده میشود. این تغییر سرعت از طریق کنترل فرکانس منبع تغذیه انجام میشود. درایوها توان ورودی را با ولتاژ و فرکانس ثابت به توان خروجی با ولتاژ و فرکانس متغیر تبدیل میکنند. این دستگاهها قادرند دور موتور را از صفر تا چندین برابر دور نامی به صورت پیوسته تغییر دهند.
مزایای استفاده از اینورترها
استفاده از کانورتور فرکانس در سیستمها و تجهیزات دارای مزایای متعددی است. این مزایا شامل موارد زیر میشود:
-
صرفهجویی در انرژی: درایوها به مدیریت بهینه توان موتورها کمک میکنند؛ این به معنای کاهش مصرف انرژی و صرفهجویی در هزینههای آن است.
-
افزایش عمر تجهیزات: با کم کردن تنشهای الکتریکی به دلیل راهاندازی و توقف نرم موتورها، درایوها به افزایش عمر مفید تجهیزات کمک میکنند.
-
کاهش تنشهای الکتریکی و مکانیکی: درایوها با ایجاد راهاندازی و توقف نرم موتورها، تنشهای الکتریکی و مکانیکی را کاهش میدهند. این امر به کاهش خرابیها و هزینههای ناشی از آنها کمک میکند.
به طور کلی، استفاده از درایوها در سیستمها و تجهیزات مختلف به بهبود کارایی، صرفهجویی در انرژی و کاهش هزینههای نگهداری کمک میکند.
انواع اینورتر تولیدشده توسط هیمل
اینورترهای himel برای راهاندازی الکتروموتورها در مدلها و انواع گوناگون تولید میشوند. اصلیترین تفاوت در نوع ورودی آنهاست. انواع اینورترها عبارتاند از:
اینورترهای سخروجی تک فاز و ورودی تک فاز
اینورترهایی با ورودی تک فاز 220 ولت و خروجی تک فاز 220 ولت برای اجرای موتورهای تکفازی طراحی و تولید میشوند.
اینورترهای خروجی سه فاز و ورودی تک فاز
اینورترهایی با ورودی تک فاز و خروجی سه فاز مناسب برای استفاده در کارگاهها و مناطقی هستند که برق سه فاز در دسترس نیست. این وسایل میتوانند برای راهاندازی الکتروموتورها با توان محدودی استفاده شوند. این درایوها دارای ورودی 220 ولت و سه خروجی 220 ولت سه فاز هستند. هنگام نصب و راهاندازی آنها، باید به این نکته توجه داشته باشید.
اینورترهای خروجی سه فاز و ورودی سه فاز
درایوهای سه فاز یا همان اینورترهای ورودی سه فاز و خروجی سه فاز یا به عبارت سادهتر «سه به سه»، عنوان یکی از پرکاربردترین تجهیزات صنعتی شناخته میشوند. این درایوها دارای ورودی با ولتاژ 380 ولت و خروجی با ولتاژ معمولا 380 ولت، قابل افزایش تا 600 ولت هستند. این ویژگیها امکان استفاده از آنها در تمامی صنایع سنگین را فراهم میکند.
قیمت اینورتر
قیمت درایو کنترل دور موتور از عوامل مختلفی تأثیر میپذیرد. این عوامل شامل برند، توان خروجی (کیلووات)، نوع برق ورودی (تک فاز یا سه فاز)، مدهای کنترلی موجود در دستگاه و آپشنهای کنترلی اضافی میشوند.
سافت استارتر چیست؟
Soft Starter یا راهانداز نرم، یک نوع کنترلکننده موتور است که با کاهش ولتاژ تغذیه به موتور، جریان راهاندازی یا جریان اولیه را کاهش میدهد. این دستگاه از تریستورهای نیمههادی برای کنترل ولتاژ استفاده میکند. برای کنترل جریان در هر دو جهت، از یک جفت تریستور استفاده میشود.
بهاین ترتیب، یک Soft Starter سه فاز از 6 تریستور برای کاهش ولتاژ در هر سه فاز بهطور همزمان استفاده میکند. این تریستورها به صورت متناوب برای کاهش ولتاژ ترمینال موتورها فعال میشوند. میتوان ولتاژ ترمینال موتورها را با تغییر زاویه آتش تریستورها کنترل کرد.
ویژگیهای راهانداز نرم
قبل از خرید سافت استارتر باید از ویژگیهای آن اطلاعات کافی داشته باشید. Soft Starter himel تنها ولتاژ تغذیه را در هنگام راهاندازی و توقف موتور کاهش میدهد و در طول عملکرد عادی، قابلیت تغییر سرعت موتور را ندارد. به همین دلیل، در برخی موارد از سافت استارتر برای استفاده با سرعت ثابت استفاده میشود. از طرفی، Soft Starter هیچ هارمونیکی در سیستم ایجاد نمیکند و این به معنای عدم نیاز به افزودن فیلتر اضافی برای حذف هارمونیکهاست.
راهانداز نرم به دلیل طراحی فشردهتر و نیاز کمتر به قطعات، اندازه کوچکتری نسبت به درایو دارد و همچنین هزینه کلی آن نسبت به VFD کمتر است. علاوه بر این، سافت استارتر بدون خازن، IGBT و بورد کنترلی پیچیده ارائه میشود.
کاربرد Soft Starter هیمل چیست؟
راهاندازهای نرم عمدتا در پمپها و فنها نصب میشوند؛ اما میتوان آنها را در موتورهای مختلف دیگر بدون نیاز به کنترل سرعت نیز به کار برد. کاربردهای اصلی Soft Starterها شامل صنایع مختلفی مانند فولاد (کارخانجات نورد و خطوط فرآوری)، سیمان، کاغذ و خمیر، لاستیک و پلاستیک، نساجی، ماشین ابزار، بخش انرژی و کنترل فرآیندهای متنوع میشود.
خرید سافت استارتر و کانورتور فرکانس ساز آماد برق سپهر
در این مقاله با سافت استارتر و درایو کنترل دور موتور آشنا شدید. همانطور که دانستید راهانداز نرم و اینورتر هر دو برای کنترل موتورهای الکتریکی استفاده میشوند. اغلب مردم به دلیل استفاده از اجزای نیمههادی در هر دو، آنها را با یکدیگر اشتباه میگیرند. از هر دو این دستگاهها میتوان برای راهاندازی و توقف ایمن موتورها استفاده کرد. با این حال، آنها در برخی از ویژگیها کاملا متفاوت هستند و مزایا و معایب خود را دارند.
آماد برق سپهر، نماینده برند هیمل در ایران برای عرضه محصولات این شرکت است. هیمل به عنوان برترین تولیدکننده محصولات توزیع انرژی و اتوماسیون در سطح بینالمللی شناخته میشود. اگر قصد خرید راهانداز نرم و درایو را دارید، برند هیمل بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.
نظر شما