آذرجزایری: سال گذشته بود که بحث برنج های آلوده آنچنان بالا گرفت که موسسه استاندارد تهران، وزارت بهداشت و درمان را مسوول ورود این برنج ها به کشور دانست و مسئولان وزارت بهداشت نیز با تکذیب تمام اتهامات سعی داشتند ورود برنج های آلوده را به نحوی منتفی جلوه دهند. پای این مساله به کمیسیون بهداشت مجلس هم کشیده شد و وزارت بهداشت و درمان مسوول این غفلت معرفی شد اما بالاخره با کش و قوس های فراوان و برکناری رئیس سازمان استاندارد استان تهران این مساله به فراموشی سپرده شد.
اما در عین حال مشخص نشد بالاخره برنج های وارداتی که آن زمان از آنها به عنوان برنج های آلوده نام برده می شد بالاخره توسط مردم مصرف شد یا همه آنها که البته رقم کمی هم نبود به کشورهای مبداء برگشت خورد؟
به هرحال آنچه که در حال حاضر بر آن توسط نظام الدین برزگری، رئیس موسسه استاندارد ایران تاکید می شود نبود برنج آلوده در بازار است.
به گفته معاون وزیر صنعت،معدن و تجارت که مشروح آن را در ادامه می خوانید؛ در حال حاضر تمام برنج های وارد شده مطابق با استانداردهای موجود وارد می شود و هیچ گونه سموم و یا فلزات سنگینی در آنها یافت نمی شود.
آقای برزگری از برنج های آلوده چه خبر؟
خوشبختانه استانداردی برای برنج ها در سال گذشته تدوین شد که به نظر می رسد براساس آن در حال حاضر هیچگونه مشکلی در این خصوص سمی یا آلوده بودن برنج های وارداتی در کشور وجود نداشته باشد.
یعنی ما تا سال گذشته استاندارد مشخصی برای تست برنج های وارداتی نداشتیم؟
چرا ما از لحاظ تست باقی مانده سموم استاندارد ملی داریم که در سال های گذشته در ورود برنج ها لحاظ می شد و می شود.اما در خصوص تست فلزات سنگین ما با خلاء استاندارد مشخص مواجه بودیم البته وزارت بهداشت و درمان یک نمونه برداری هایی داشت اما استادارد مورد قبولی برای همه نبود .به همین دلیل سال گذشته خوشبختانه با همکاری ما ،مراکز علمی و دانشگاهی و وزارت بهداشت و درمان، استاندارد فلزات سنگین برای حبوبات وبرنج نوشته شده و وزارت بهداشت در مبادی ورودی اجرا می کند.
پس مسوولیت نمونه برداری از برنج ها در گمرک بر عهده وزارت بهداشت و درمان است؟
ما در گمرک ها برنج ها را از لحاظ سموم تست می کنیم و از لحاظ فلزات سنگین وزارت بهداشت و درمان نمونه برداری را بر عهده دارد.
استاندارد فلزات سنگین براساس استانداردهای جهانی است یا استاندارد داخلی است؟
این استاندارد براساس استانداردی که در کدکس جهانی در حال تصویب هست و از 8 مرحله 7 مرحله را جلو رفته پیش می رود.
پس با این حساب در حال حاضر نباید هیچ گونه برنج آلوده ای در بازار وجود داشته باشد؟
بله؛ براساس ما آلودگی برنج ها منتفی است.
آقای برزگری در خصوص اعمال استانداردهای روز در خصوص خودروهای داخلی و تلاش بر اعمال استانداردهای جهانی در تولید خودروهای داخلی به کجا رسیدید؟
در رابطه با خودروها از لحاظ سیستم سوخت و موتور تغییرات زیادی نسبت به گذشته صورت گرفته است. اگر دقت کرده باشید متوجه می شوید تعداد آتش گرفتن خودروها به شدت در 6 ماهه ابتدایی امسال کاهش یافته است.
یعنی این کاهش آتش سوزی در خودروها مربوط به تغییر سیستم موتور و سوخت خودروهای داخلی است؟
دلیلش این است که از سال جاری همین خودرو با یک موتور جدید وارد مرحله تولید شده اند. خودروها از لحاظ کاهش سوخت یک ارتقایی پیدا کرده اند. اما بنزین منطبق با استانداردهای روز همچنان به میزان کافی برای این خودروها وجود ندارد.
ظاهرا وزارت نفت متعهد شده تا شهریور 91 بنزین مورد نیاز را تامین کند؟
بله براساس تعهد وزارت نفت ما شهریور سال آینده بنزین منطبق با یورو 4 در جایگاه های بنزین عرضه خواهیم کرد. البته در حال حاضر مقداری بنزین با استاندارد مذکور در پالایشگاه شازنداراک تولید می شود و بزودی هم با اجرای طرح توسعه پالایشگاه تهران،تبریز،بندرعباس و شیراز این پالایشگاه نیز می توانند بنزین با استاندارد یورو 4 تولید کنند.
/221/39
نظر شما