تهیه‌کننده و کارگردان مستند مسابقه «سرزمین دانایی» معتقد است این برنامه در ژانر «نمایش واقعی» قرار می‌گیرد و او همراه عوامل تولید برنامه تصمیم گرفته​اند این ژانر را در تلویزیون ایران تجربه کنند.

زهرا فولادوند: «سرزمین دانایی» یک مسابقه علمی – عملی ​است که در فضای آزاد تولید می​شود و موضوعش زندگی در شرایط طبیعی و سخت است.

این برنامه اولین برنامه​ای است که با این ساختار در صدا‌و‌سیمای ایران تولید شده و روی آنتن رفته ​است، برنامه​ای که هم مستند است و هم مسابقه. کارگردان این برنامه سعید ابوطالب است، کسی که هم تجربه ساخت برنامه‌های مستند را دارد و هم تجربه حضور در مجلس شورای اسلامی را.

او معتقد است مستند مسابقه «سرزمین دانایی» در ژانر یا گونه «Reality Show» طبقه‌بندی می​شود، و هدف از تولید و پخش آن سرگرمی نیست، بلکه یک نوع آموزش است. ابوطالب به همراه یاسر سنایی یکی از اعضای تیم کارگردانی، فرشید فرجی مدیر تصویربرداری و رضا استادی مدیر روابط عمومی این برنامه مهمان کافه خبر بود و در مورد ویژگی​های این برنامه سخن گفت.  
 

آقای ابوطالب چی شد به مسابقه فکر کردید و اصلا چرا مسابقه؟
سعید ابوطالب (کارگردان): بسیاری از شبکه​های ماهواره​ای که رقیب ما در برنامه‌سازی محسوب می شوند ، گونه​ای برنامه تحت نام کلی  «نمایش واقعی:Reallity Show » می​سازند که مخاطب بسیاری دارد. این مستند – مسابقه را می توان در این ژانر تقسیم‌بندی کرد که در ایران تجربه نشده است. ما تصمیم گرفتیم این ژانر تلویزیونی را تجربه کنیم. این ژانر در تمام دنیا طرفداران زیادی دارد و البته می​تواند هر محتوایی داشته باشد، می​تواند علمی یا اجتماعی باشد و یا سرگرم‌کننده.
 

چرا این مسابقه را به استودیو نبردید؟
ابوطالب:
ژانر کار ما مستند - مسابقه است که با مسابقاتی که در استودیو ضبط می​شود، کاملا تفاوت دارد  مستند - مسابقه با کشف و خلاقیت همراه است. شرکت‌کنندگان با طبیعت مواجه می‌شوند و نه با یک مکان طراحی و کنترل‌شده.
 

  

نقشه مسیر مسابقه «سرزمین دانایی»
 

شیوه انتخاب شرکت‌کنندگان به چه شکل است؟
ابوطالب: تعدادی از متقاضیانی را که در سایت این مسابقه ثبت نام کرده​اند، انتخاب می​کنیم، افرادی بالای 21 سال با تحصیلات لیسانس به بالا، پس از آن به مرحله ورک‌شاپ راه می​یابند. در این مرحله گزینش نهایی انجام می​گیرد. در ورک شاپ آموزش​های لازم از جمله کارکردن با جی پی اس و ماندن در دل طبیعت و...به آن ها آموزش داده می​شود.
 

مستند مسابقه​ای که شما طراحی کردید در ژانر برنامه​های سرگرم کننده می​گنجد، چرا در شرایط فعلی ترجیح دادید که برنامه‌ای متفاوت یا غیرجدی​تری بسازید؟
ابوطالب:
این برنامه در عین سرگرمی ، کاملا جدی ا​ست. رسالت رسانه فقط سرگرم کردن مردم نیست. من معتقدم آموزش، همان سرگرمی ست. بازی، همان یاد دادن است.
 

بنابراین شما مسابقه مستند را در ژانر برنامه آموزشی تعریف می​کنید؟
ابوطالب:
  قصد ما آموزش مستقیم نیست. می​خواهیم از طریق این برنامه​، علم را ساده و کاربردی کنیم. مخاطب همانطور که سرگرم می​شود و برنامه را دنبال می​کند مباحث و تجربیات مختلفی نیز می​آموزد.

رسالت برنامه ما این است که مهارت​های کاربردی را آموزش دهد. یکی از مشکلات ما در پخش این چنین مجموعه​ای، عادت و سلیقه مخاطب ایرانی است. مخاطب ما دوست دارد قصه را آرام و کشدار بشنود و مدام برایش تکرار شود. ضرباهنگ سریع و بی تکرار این مسابقه را نمی​پسندد. البته مقصر رسانه است، چرا که ما سلیقه مخاطب را به عنوان رسانه می‌سازیم، لذا از قسمت 5 به بعد مستند- مسابقه ناچار شدیم هر مسابقه را در سه قسمت تدوین کنیم و ضرباهنگ برنامه را کند کردیم. با این وجود باز هم مخاطب می​گوید برنامه خیلی شتاب دارد.

یاسر سنایی (تیم کارگردانی):
رویکرد برنامه ما به گونه​ای است که بر فارغ‌التحصیل​های جوان دانشگاه​ها تمرکز دارد. نکته جالبی که برای من اهمیت داشت این بود که جوانان تحصیلکرده شرکت‌کننده در این مسابقه با وجود اینکه دانش تئوری خوبی داشتند، اما مهارت​های عملی و فنی در زمینه رشته تحصیلی خود نداشتند، به عنوان مثال شرکت‌کننده​ای که در میان مسابقه قایق دست سازش  غرق شد، از فارغ التحصیلان رشته سازه​های دریایی بود.
 

گرچه شرح عنوان​های مسابقه مانند: ماهی گرفتن، درست کردن چتر نجات، تبدیل انرژی آفتاب به برق و...به نظر ساده می​آید، اما در عمل سخت و پیچیده است. آیا شما علاوه بر این چیز دیگری هم مدنظرتان بوده است، به عنوان مثال آموزش زندگی در شرایط سخت که دسترسی به هیچ چیز وجود ندارد؟
ابوطالب:
دقیقا همین طور است و این همان وجه تمایز این مستند مسابقه با مسابقات استودیویی ست. شرکت کنندگان با شرایط سختی مواجه می​شوند که کاملا غیرقابل پیش بینی ست و کاملا گیر می​افتند.

در سیستم آموزشی جامعه ما مهارت​های عملی آموزش داده نمی​شود و تنها وجه تئوریک است که اهمیت دارد. این مستند مسابقه شرایطی را فراهم می​آورد که شرکت‌کنندگان به شکلی بی‌واسطه با دانش و ابزارهایی که دارند در دل طبیعت خود را محک بزنند.

 
 

فیلمبرداری در اینگونه برنامه​ها که ساختار تازه و نویی دارد، سخت است خصوصا که باید جنبه مستند را حفظ کند و هم جنبه مسابقه. در کنار این دو باورپذیر هم باشد. شما این تجربه را چطور پشت سر گذاشتید؟
فرشید فرجی (مدیر تصویربرداری):
برای 3 گروه شرکت‌کننده یک تعداد ایستگاه​های ثابت قرار دادیم که در هر ایستگاه 6 تصویربردار از آن‌ها تصویر می​گرفت. در طول مسیر هم  تا ایستگاه بعدی 3 تصویربردار کار می​کنند که هر یک با یک گروه همراه می‌شود که البته آن​ها دوربین​های کوچکی داشتند تا کمتر حضور دوربین احساس شود و شرکت‌کنندگان راحت‌تر مسیر را طی کنند. علاوه بر ​این دوربین​های کوچکی نیز داشتیم که در موقعیت​هایی که تصویربردار نمی​توانست حضور یابد دوربین را روی لباس شرکت‌کنندگان یا مثلا بالای درخت نصب می​کردیم.
 
آقای ابوطالب، از آنجایی که روحیه ایرانیان به گونه‌ای است که شخصیت و نیات پنهان خود را به راحتی بروز نمی​دهند، با این مانع مواجه می​شدید که شرکت‌کنندگان جلوی دوربین راحت نباشند. تعامل فیلمبردارها با شرکت کنندگان به چه شکلی بود؟
ابوطالب:
شرکت‌کنندگان دوساعت اول حضور تصویربردارها را احساس می​کردند، اما کم کم به آن​ها عادت می​کردند و از آنجایی که تصویربردارها با شرکت‌کنندگان رابطه‌ای نداشتند، شرکت‌کنندگان آن​ها را فراموش می​کردند و به تدریج عکس‌العمل​های طبیعی جلوی دوربین داشتند.
 

آقای فرجی، مشخص است در تصویرهای این مستند مسابقه، نظم و قاعده‌ای وجود دارد و حتی کادربندی‌ها شیک است. آیا وسایل حرکتی داشتید که در تصویربرداری از آن استفاده کردید، در غیر این صورت چه ابتکاراتی به کار بردید که تصاویر در عین طبیعی بودن ، خوب و اصولی به نظر می​رسد؟
فرجی:
تصویربردارهایی که در ایستگاه​ها مستقر بودند، برای اینکه لرزش​ها حس شود و تصاویر طبیعی​تر به نظر برسد، دوربین روی دست داشتند. تصویربردارهایی که در مسیر حرکت می کردند، دوربین​های کوچکی داشتند که لرزش‌گیرهای فوق‌العاده خوبی دارند و تصاویر  آن‌ها به نظر می​رسد با دوربین روی ریل گرفته شده است. البته چیزی شبیه به کرین به ارتفاع 6متر برای ما ساخته شده بود و من خودم با همان دوربین از بالا تصاویر را می​گرفتم.

برای سری جدید برنامه هم  یکسری دوربین «هدکم» را به لباس شرکت‌کنندگان بستیم که تصاویر طبیعی​تر و مستندگونه​تری گرفته شود. در شب نورپردازی مادون قرمز داشتیم. یک سری تصاویر را با نورمادون قرمز می​گرفتیم که باعث می​شد شرکت کننده​ها در نور شب ما را نبینند، ولی ما تصاویر آن​ها را می​گرفتیم و این به مستند گونه بودن برنامه کمک می​کرد.
 

آیا صحنه​های شب، نورپردازی هم داشت؟
فرجی: به طور محسوس نه، اما گاهی اوقات از آتش استفاده می​کردیم.
 
آقای ابوطالب مسیر مسابقه چه طور طراحی شد؟
ابوطالب: ما لوکیشن​های زیادی را در قشم ، کیش ، کویرمرکزی  و شبه جزیره میانکاله و غیره را بررسی کردیم. برای هر کدام فیلمنامه جداگانه نوشتیم. سرانجام  اولین بخش در شبه جزیره میانکاله ضبط شد و سری دوم در جنگل‌های شمال نزدیک روستاهای پرکلا و غریب محله و فینال در جزیره کیش یا قشم ضبط می شود . مهم این است که  در هر مسابقه مسیر متفاوت با مسابقه قبل است و هیچ کس تا شب قبل نقشه مسابقه را نمی​داند. این باعث می​شود همه چیز برای شرکت‌کننده​ها غیرقابل پیش بینی باشد. روی نقشه شرکت کننده​ها نقطه  GPS گنج یا ایستگاه بیتوته یا محل فرود چتر نفر سوم گروه را می​نوشتیم و او با اتکا به نقشه باید مسیر را طی می​کرد.


 

آیتم​هایی که در برنامه هست، چگونه برای این مستند مسابقه طراحی شده؟
ابوطالب:
تعداد زیادی آیتم علمی را بر اساس شرایط جغرافیایی و تحصیلات شرکت کنندگان لیست کردیم و این آیتم​ها مانند ساخت توربین بادی و آبی، بی‌سیم، رادیو، موشک آبی، ساخت صابون، الکل جامد و ساخت بالن ساده ، فلزیاب و ساخت جان‌پناه ژئودزیک و... را تست کردیم و داکیومنت آن‌ها را  روی سایت برنامه برای دسترسی شرکت‌کننده ها گذاشتیم. بعد مسیر را طراحی کردیم که این مسیر حدود 30 الی 40 ساعت طول می کشد.
 

از بازخورد و نتیجه برنامه راضی هستید؟
ابوطالب: می شود گفت به حدود 70درصد از آن چیزی که مد نظر مان بود،دست یافتیم. در طول این روند یک سری اتفاقات جالب افتاد که به کار کمک کرد. تصورمان این بود شرکت‌کنندگانی که گزینش می​شوند و ورک‌شاپ را می​گذرانند، از پس این فعالیت​ها برمی​آیند، اما می​دیدیم متاسفانه بسیاری از شرکت‌کننده​ها در عمل کم می​آوردند. در کنار این مساله با تجربیات جدید و جذابی مثل گم شدن برخی از شرکت‌کننده هم رو برو بودیم.
 

زمان 30 الی 40 ساعته در این برنامه، آن​هم برای سه گروه، حجم اطلاعات دریافتی را خیلی زیاد می​کند. این مساله کار تدوین را سخت نکرد؟
سنایی: برای هر برنامه حدود 45 ساعت راش داریم که تنها سه چهار روز طول می​کشد تا تدوینگر آن​ها را ببیند. غیر از این که راش​ها باید تدوین شود، برای داوری هم باید دیده شود. به همین خاطر تاکنون از 7 گروه تدوینگر مختلف استفاده شده. تدوین قسمت​های  اول حدود 4 ماه به طول انجامید، ولی کم کم زمان تدوین کوتاه​تر شد.
 

آقای ابوطالب در طول کار به تجربیاتی دست می یابید که قبلا آن​ها را تجربه نکرده​اید. آیا این​ها می تواند به عنوان مواد پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد؟
ابوطالب:
از آنجایی که ما در ایران قبل از تولید پژوهش نداریم، این امر اهمیتی پیدا نمی​کند.  برای این برنامه از یکسال پیش پژوهش پیش از تولید صورت گرفت، بنابراین زمانی که این برنامه به مرحله تولید رسیده، ارزش پژوهشی دارد، حالا تجربه ها ثبت می​شود .
 

بهتر نبود این برنامه به جای شبکه 5 که فقط مختص استان تهران است، از شبکه​ی دیگری مثلا شبکه 3 که شبکه جوان است و همه کشور مخاطب آن هستند، پخش می​شد؟
ابوطالب:
ما طرح این برنامه را ابتدا برای شبکه یک بردیم که پذیرفته شد، ولی در عمل  شبکه 5 استقبال خوبی کرد و در مرحله پیش تولید ما را حمایت کرد. به ما کمک کرد گروه تصویربرداری حرفه‌ای انتخاب کنیم و دوربین​هایی مختص این برنامه بخریم. تا قبل از فیلمبرداری قسمت اول مطمئن نبودیم موفق می​شویم، اما با توجه به توان تصویربردارهای گروه که همه مستندساز و خلاقند- در همان لحظه که تصویر می​گیرند خودشان کارگردانی می​کنند- موفق شدیم.
 

از ساعت پخش برنامه راضی هستید؟
ابوطالب:
قسمت های اولیه روزهای 5 شنبه پخش می شد ولی به زودی هر مسابقه در 3 قسمت در روزهای زوج پخش خواهد شد که البته رفته رفته مخاطبش را پیدا کرده است .
 

برنامه‌ای دارید که این مسابقه را با شرکت‌کنندگان حرفه‌ای برگزار کنید، مثلا گروه​های کوهنوردی در دانشگاه​ها که برای بقا در طبیعت آموزش دیدند؟
ابوطالب:
این امر یکی از ایده​آل​های ماست. ما تصمیم گرفتیم در ابتدا با مدل ساده​تر و شرکت کننده​های عادی جلو بریم و حالا که این ژانر جای خودش را پیدا کرده، شرکت‌کننده های جدی‌تر و توانمندتری از طریق سایت برنامه ثبت نام کرده‌اند که انشالله در سری‌های بعد با تغییرات در ساختار همه کارها سخت‌تر و خلاقانه‌تر خواهد شد.
 

آقای ابوطالب شما سال​هاست که در حوزه فرهنگ و سیاست کار کردید، درحال حاضر فضای فرهنگی کشور را چطور می​بینید؟
ابوطالب:
می​توان گفت در سال​های گذشته نهادهای حاکمیتی تقریبا کاری برای فرهنگ جامعه انجام نداده اند. اگر جامعه پیشرفتی کرده یعنی اخلاقی‌تر شده، به دلیل ذات فرهنگی انقلاب اسلامی و البته پدیده بی‌بدیل دفاع مقدس از حیث فرهنگی و وجود نهادهای درونی مثل خانواده، مسجد و روحانیت تشیع است.

مشکل عمده بد فهمی از موضوع فرهنگ در حاکمیت و نبود مدیران و برنامه فرهنگی​ است. فرهنگ از جنس ایمان است، یعنی جامعه​ای فرهنگی​تر می​شود که مردم باورمند​تر و مومن​تر شوند. درست است در این سال‌ها فرهنگسرا و زمین ورزش و سینما ساختیم، اما این​ها به معنای  توسعه ابزار فرهنگ یا اقتصاد فرهنگ است و ذاتا فرهنگی نیست.
 

اما در زمان مدیریت برخی از مدیران تولیدات فرهنگی خوبی داشتیم و برخی دوره​ خوبی برای سینمای ما رقم زدند.
ابوطالب: قبول ندارم ما صاحب سینما هستیم، ممکن است  چندتا فیلم خوب داشته باشیم، اما صنعت سینما نداریم. سینما یک پروسه اقتصادی-فرهنگی ست که ما هنوز به آن نرسیده​ایم. داشتن چند تک‌ستاره مثل مجید مجیدی یا ابراهیم حاتمی‌کیا به دلیل انباشت فرهنگی و تاریخی جامعه است و نه مدیریت فرهنگی.
 

یعنی شما معتقدید تک‌ستاره‌ها خودشان رشد کرده​اند. گاهی چند تک ستاره مثل رضا میرکریمی یا اصغر فرهادی پیدا می شود و از آن​ها استقبال می شود. حالا فکر نمی‌کنید، گاهی اوقات سیستم مدیریتی ما می​آید و از یک جایی جلو رشد همین تک‌ستاره​ها را هم می​گیرد؟
ابوطالب:
همین تک‌ستاره​هایی که نام می‌برید مثل مجید مجیدی، رضا میرکریمی، اصغر فرهادی، ابراهیم حاتمی​کیا و یا حتی رضا امیرخانی در حوزه ادبیات، مشکل اصلی​شان جذب مخاطب نیست، بلکه جنگیدن با بوروکراسی است.

همین تک‌ستاره​ها ناچارند مدام بجنگند تا اجازه اکران به فیلم‌هایشان داده شود. این وسط اما یک نفر به یکباره فیلمی می‌سازد که همه کمکش می​کنند و اتفاقا این فیلم  به سبک فیلمفارسی تولید می​شود و اصالتا ضدفرهنگی و ضد دفاع مقدس است. همین فیلم در نهایت هم چندین میلیارد فروش می​کند.
 

شما چه نظری در مورد ممیزی در شرایط فعلی دارید؟
ابوطالب:
ممیزی یکه پدیده عقلی است و در همه دنیا وجود دارد. یک عقل جمعی باید بر عقل فردی نظارت کند وظیفه حاکمیت است که جلو فاضلاب فرهنگی را مثل مواد مخدر بگیرد، اما سیستم ممیزی ما روش درستی ندارد. افرادی ممیزی می کنند که نه فهم درستی از موضوع دارند و نه قدرت هم آوردی با هنرمند. آن‌ها تنها با توجه به سلیقه سیاسی بالادستی خود دست به ممیزی می‌زنند.

5857

کد خبر 184680

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین