اظهارنظرهای رئیسجمهور و وزیر خارجه آمریکا و همچنین مقامات آلمانی، فرانسوی و انگلیسی در روزهای اخیر این احتمال را قوت میبخشد که غربیها با پیشفرض و تردید نسبت به برنامههای هستهای ایران پای مذاکرات خواهند آمد و همچنین در تلاشند اعضای غیراروپایی شورای امنیت را هم با خود همراه کنند.
نقطه اوج این تلاشها پس از انتشار خبر ساخت تأسیسات جدید هستهای ایران در نزدیک شهر قم بود که اکنون به عنوان تأسیسات «فردو» معروف است، خبری که با واکنش شدید و واکنشهای جنجالی مقامات و رسانههای غربی روبهرو شد.
در همین حال باراک اوباما، از اتحاد بینالمللی در مواجهه با آشکار شدن برنامه هستهای ایران خبر داد و نماینده آلمان در سازمان ملل نسبت به برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی کرد و گفت: ما از ایران میخواهیم که بدون تأخیر زمینه دسترسی یک تیم راستیآزمایی از آژانس را به این سایت که جدیداً وجود آن اعلام شده است، فراهم کند.
مقامات انگلیس، فرانسه و آلمان نیز در روزهای اخیر به احتمال اعمال تحریمهای شدیدتر علیه ایران اشاره کردند و روسیه که در گذشته تمایلی به اعمال چنین اقدامات تنبیهی نداشت نیز تمایل بیشتری به در نظر گرفتن چنین اقداماتی نشان داده است.
نیکلا سارکوزی، رئیسجمهور فرانسه گفت که ایران مسیر خطرناکی را در پیش گرفته است و تا ماه دسامبر وقت دارد که یا همکاری کرده یا با تحریمهای بینالمللی جدید روبهرو شود.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز گفت که کشورش «بسیار نگران» است و در صورتی که مذاکرات اول اکتبر با شکست مواجه شود قدرتهای بینالمللی نباید در زمینه اعمال تحریمهای جدید علیه تهران به خود تردید راه بدهند.
از سویی دیگر هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا نیز با جوسازی علیه دومین نیروگاه غنیسازی اورانیوم در ایران مدعی شد: آنچه اخیراً درباره برنامه هستهای تهران اعلام شده، باید کشورهای مردد را قانع ساخته باشد که برای اتخاذ اعمال تحریمها علیه ایران به آمریکا بپیوندند.
در حالی که پیش از این چین و روسیه با نگاهی آرام پرونده هسته ایی ایران را دنبال میکردند اکنون به نظر میرسد تغییری در نگرش و لحن خود انتخاب کردهاند تا نه تنها دوستی ایران را از دست ندهند بلکه غرب را هم نزدیک خود نگه دارند. در این راستا دیمیتری مدودف، رئیسجمهور روسیه با اشاره به مرکز غنیسازی دوم در ایران گفت که این افشاگریهای جدید برای همه شرکتکنندگان در نشست گروه ٢٠ «مایه نگرانی» است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید یک تحقیقات فوری درباره این خبر آغاز کند.
در همین حال یک دیپلمات عالیرتبه آمریکایی نیز مدعی شد که چین نیز در آستانه پذیرش لزوم اقدام شدیدتر علیه ایران برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران است.
کرت کمپبل، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور آسیا گفت که مقامات چینی و آمریکایی در نشست اخیر گروه 20 در پیتزبورگ درباره مسئله هستهای ایران نیز گفتوگو کردند و چینیها برای اولین بار از عناصر رویکرد شدید ما در گروه 1+5 حمایت کردند.
وی افزود: هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا با درخواست چین برای «تعامل عمیقتر» با آمریکا درباره ایران موافقت کرده است.
جنجالآفرینی و یارکشی غربیها قبل از مذاکراه با ایران درخصوص سایت جدید هستهای «فردو» در حالی شروع شده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران به خاطر اعلام زود هنگام تأسیس این سایت تشکر کرده است.
نظر شما