چیزی که در این میان اهمیت زیادی دارد، آموزش اختیار معامله است، چرا که مفهوم تقریباً پیچیدهای در بازارهای مالی محسوب میشود و بهتر است آن را از افراد باتجربه بالا در معاملات آپشن یاد گرفت. در این مطلب به سراغ این ابزار جدید بازار سرمایه رفتهایم تا ضمن معرفی بهترین راه های یادگیری اختیار معامله (آپشن) درباره مزایای معامله این قراردادها و انواع قرارداد اختیار معامله هم با شما صحبت کنیم. همراه ما باشید.
قرارداد اختیار معامله چیست؟
قراردادهای اختیار معامله از جمله ابزارهای مشتقه بازار سرمایه هستند، یعنی از یک دارایی پایه مشتق میشوند. اختیار معامله نوعی قرارداد است که در آن طرفین قرارداد توافق میکنند معامله مشخصی را در آینده انجام دهند. در این نوع قرارداد، خریدار این حق را پیدا میکند تا مقدار مشخصی از یک دارایی معین را با قیمتی که در قرارداد ذکر شده است، در زمان مشخصی در آینده خریداری کرده یا به فروش برساند. از تعریف هم مشخص است که الزامی برای انجام قرارداد برای خریدار وجود ندارد اما فروشنده در قراردادهای اختیار معامله تعهد دارد که به اجرای قرارداد پایبند باشد و برای تضمین تعهد هم وجه تضمینی را به کارگزار بورس یا اتاق پایاپای پرداخت میکند. مهمترین دلیل به وجود آمدن قراردادهای اختیار معامله، مدیریت ریسک در بازار سرمایه و کاهش آن بوده است.
انواع قرارداد اختیار معامله چیست؟
اینجا قرار است بحث کمی پیچیده شود! پس خوب دقت کنید. قراردادهای اختیار معامله به دو نوع اختیار خرید (call option) و اختیار فروش (put option) تقسیم میشوند. در قراردادهای اختیار خرید، خریدار این حق را پیدا میکند که مقدار مشخصی از یک دارایی را در زمان مشخصی در آینده به ازای مبلغ مشخصشده در قرارداد خریداری کند. فروشنده هم متعهد است در صورت تمایل خریدار، دارایی معینشده را به او بفروشد. بنابراین در قرارداد اختیار خرید با دو پوزیشن، خریدار قرارداد اختیار خرید و فروشنده قرارداد اختیار خرید روبهرو هستیم.
در قرارداد اختیار فروش خریدار این حق را بهدست میآورد که در زمان مشخصی در آینده در برابر مبلغ معینی که در قرارداد آمده است، مقدار معینی از یک دارایی مشخص را به فروشنده قرارداد، بفروشد. فروشنده هم تعهد میدهد در صورت تمایل خریدار، دارایی مشخصشده را از او خریداری کند. در این نوع قرارداد هم با دو موقعیت خریدار قرارداد اختیار فروش و فروشنده قرارداد اختیار فروش روبهرو هستیم.
بنابراین در مجموع شما در قراردادهای اختیار معامله در یکی از چهار موقعیت زیر قرار میگیرید:
-
خریدار اختیار خرید
-
فروشنده اختیار خرید
-
خریدار اختیار فروش
-
فروشنده اختیار فروش
اگر کمی پیچیده به نظر میرسد نگران نباشید، در صورت آموزش اختیار معامله و گذراندن دوره اختیار معامله بهخوبی با هر یک از این موقعیتها آشنا میشوید و میتوانید از این بازار جدید و متفاوت بازار سرمایه به سود برسید.
مزایای قرارداد اختیار معامله چیست؟
تا همینجا هم به بعضی از مزایای قراردادهای اختیار معامله اشاره کردیم، اما در ادامه به صورت کامل به شما خواهیم گفت این قراردادها چه مزایایی دارند و چگونه میتوانند به سرمایهگذاران بازارهای مالی برای کسب سود بیشتر در این بازار کمک کنند:
وجود ابزاری به نام اهرم!
شما بدون اینکه کل مبلغ موردنیاز برای خرید دارایی پایه را در اختیار داشته باشید، وارد یک قرارداد اختیار معامله میشوید، یعنی فقط درصد مشخصی از مبلغ قرارداد را پرداخت میکنید، در حالیکه اگر در آینده از این قراداد سود کنید، میزان سود شما به اندازه کل ارزش مبلغ قرارداد است. شما در حال استفاده از ابزاری به نام اهرم در بازار سرمایه هستید که یکی از ویژگیهای بازار آپشن است.
البته که اهرم مثل یک شمشیر دولبه است و همانقدر که میتواند به شما برای کسب سود بیشتر کمک کند میتواند ضرر و زیان شما را هم افزایش دهد. اینجاست که آموزش اختیار معامله اهمیت خود را نشان میدهد.
کسب سود حتی از بازار نزولی!
یکی دیگر از ویژگیهای بازار آپشن و قراردادهای اختیار معامله که آن را از دیگر بازارها متمایز میکند، امکان کسب سود از بازار نزولی است. در این بازار اگر شما بتوانید کاهش قیمتها را بهخوبی پیشبینی کنید، میتوانید با اخذ موقعیت فروشنده قرارداد اختیار خرید یا خریدار اختیار فروش، از نزول قیمتها هم سود به دست آورید.
انواع قرارداد اختیار معامله از نظر سبک اعمال
از نظر سبک اعمال، قرادادهای اختیار معامله دو سبک اروپایی و آمریکایی دارند. در سبک اروپایی اعمال قرادادهای اختیار معامله که در کشور ما هم رایج است، اعمال قراداد اختیار معامله تنها در زمان سررسید امکان دارد و پیش از آن خریدار قرارداد نمیتواند از حق خود برای اعمال قرارداد، استفاده کند اما در نوع آمریکایی اعمال قرارداد هم در زمان سررسید و هم در هر تاریخی پیش از رسیدن زمان سررسید امکانپذیر است.
نماد اختیار معامله در بورس چیست؟
حرف «ض» در بازار بورس ایران نماد اختیار معامله خرید و حرف «ط» نماد اختیار معامله فروش محسوب میشود که در اول اسم نمادی که امکان اختیار معامله خرید یا فروش دارد، اضافه میشود. مانند ضهرم، ضخود، ضشنا و طسپا
معرفی بهترین راه های یادگیری اختیار معامله
گفتیم قراردادهای اختیار معامله مفهوم جدید و پیچیدهای در بازارهای مالی محسوب میشوند و بهتر است قبل از اقدام به معامله، آنها را بهخوبی آموزش ببینید، اما بهترین راه برای یادگیری اختیار معامله چیست؟
خواندن مقالات و دیدن ویدئوهای آموزش اختیار معامله
یکی از راههایی که میتواند به شما برای آشنایی با بازار آپشن و به صورت خاص، قراردادهای اختیار معامله کمک کند، خواندن مقالات مختلف در این زمینه و همچنین دیدن ویدئوهای آموزشی متنوعی است که در این زمینه منتشر میشود. سعی کنید مقالات جدیدتر و ویدئوی تریدرهای موفق بازار آپشن را پیدا کنید و از آنها برای آشنایی بیشتر با این ابزار متفاوت بازار سرمایه استفاده کنید.
آشنایی با استراتژی معاملهگران موفق بازار آپشن
یکی دیگر از راههایی که میتواند به شما برای موفقیت در بازار آپشن کمک کند، آشنایی با معاملهگران موفق این بازار و استفاده از نکات و استراتژیهای موثری است که آنها در معاملات خود به کاربردهاند چرا که تجربه هیچوقت شکست نمیخورد.
شرکت در دوره اختیار معامله
دو مسیر قبلی احتمالاً به صورت مقدماتی شما را با بازار آپشن و قراردادهای اختیار معامله آشنا میکنند اما اگر بخواهید به صورت جامع و دقیق با این قرادادها و نحوه معامله با آنها آشنا شوید، بهترین راه شرکت در دوره اختیار معامله و استفاده از آموزش اصولی و دقیق متخصصان این حوزه است.
جمعبندی
در این مطلب به شما گفتیم آموزش اختیار معامله اهمیت زیادی دارد و با توجه به اینکه این قراردادهای مفهومی تازه و نسبتاً پیچیده محسوب میشوند، بهتر است قبل از اقدام به معامله آنها را به خوبی یاد گرفت. بهترین راه برای آشنایی جامع و کامل با این قراردادها، دوره اختیار معامله است که میتواند به شما برای پیشبینی درست قیمتها و روند بازار و حضور موفق در بازار آپشن کمک کند.
منبع: rahavard365.com
نظر شما