۲ نفر
۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۹
3 بیماری رایج از اختلالات روانی

امروزه با پیشرفت علم، بیماری‌های اختلال روانی، بیشتر از گذشته موردمطالعه و بررسی قرار گرفته‌اند. در میان انواع بیماری‌های اختلال روانی، برخی شایع‌تر از سایر بیماری‌ها هستند؛ به‌عنوان‌مثال، پرخوری عصبی، اختلال دو قطبی و انواع فوبیا، ازجمله بیماری‌های رایجی هستند که به دلیل اختلالات روانی، در افراد ایجاد می‌شوند.

هرکدام از این بیماری‌ها، با علائم خاصی و به دلایل مختلفی، در فرد رخ می‌دهند. در قدم اول، مراجعه به پزشک متخصص و درمان با دارو، کمک می‌کند تا فرد، علائم کمتری از بیماری را تجربه کند. بنابراین، لازم است تا درمان بیماری، حتماً بر اساس علم و با کمک پزشک، صورت گیرد. در این مطلب، قصد داریم راجع به این سه بیماری رایج اختلالات روانی، بیشتر صحبت کنیم.

بیماری پر خوری عصبی

این بیماری، یکی از رایج‌ترین اختلالات روانی است که الگوهای تغذیه‌ای در افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اختلالات تغذیه‌ای، انواع گوناگونی دارند و شامل بی‌اشتهایی عصبی، پراشتهایی عصبی، اختلال نشخوار، اختلال پایکا و پرخوری افراطی هستند. در هر بیماری، افراد، دچار اختلالات تغذیه‌ای متفاوتی می‌شوند. پرخوری افراطی، متأسفانه امروزه بیشتر از هر زمان دیگری، در جامعه دیده می‌شود. این بیماری، باعث بروز اضافه‌وزن در بسیاری از افراد جامعه می‌شود.

در بیماری پر خوری عصبی، فرد در دوره‌های خاصی، تمایل به خوردن حجم بالایی از غذا در مدت‌زمان کوتاهی، مثلاً در چند ساعت، پیدا می‌کند. در حین پرخوری، فرد احساس می‌کند که کنترل خود را برای خوردن غذا، از دست‌ داده است. در بسیاری از مواقع، اختلال پرخوری، همراه با احساس اضطراب شدید، احساس خستگی، ناراحتی و... است. به‌طورکلی، این نوع بیماری رایج از اختلالات روانی، در شرایط استرس‌زا، بیشتر خود را نشان می‌دهد؛ به همین دلیل، مصرف داروهایی که باعث کاهش استرس و اضطراب در فرد می‌شود، برای درمان بیماران مبتلابه پرخوری افراطی، مفید هستند. توجه داشته باشید که برای مصرف دارو، باید حتماً مطابق نظر پزشک، عمل کنید.

3 بیماری رایج از اختلالات روانی

انواع فوبیا

انواع فوبیا، در دسته اختلالات اضطرابی قرار می‌گیرند. اختلالات اضطرابی، در اکثر موارد با ترس، نگرانی، استرس، اضطراب و انواع اختلالات رفتاری ناشی از این احساسات، همراه هستند. بروز ترس در یک فرد، واکنش بدن او به یک تهدید واقعی یا فرضی است. انواع اختلالات اضطرابی، شامل اختلال اضطراب فراگیر، ترس از محیط باز، اختلال هراس، اختلال اضطراب اجتماعی و انواع ترس‌های خاص هستند.

بروز ترس در یک فرد را می‌توان یک بیماری رایج از اختلالات روانی ناشی از اضطراب دانست. این ترس، ممکن است مربوط به حیوان، شیء یا شرایطی خاص باشد؛ به‌عنوان‌ مثال، ترس از مارها، ارتفاع و عنکبوت، ازجمله رایج‌ترین ترس‌هایی هستند که افراد جامعه با آن‌ها درگیرند. به‌طورکلی، انواع ترس‌های ناشی از اختلالات اضطرابی را می‌توان در چهار دسته، جای داد؛ این چهار دسته، شامل ترس از حوادث طبیعی (طوفان، رعدوبرق و...)، اقدامات پزشکی (دندان‌پزشکی، تزریقات و...)، موقعیتی (فضای خالی از سکنه، فضاهایی با سقف کوتاه و کوچک، رانندگی) و حیوانات (مارها، سگ، حشرات و...) هستند. افراد هنگام مواجهه با موارد ذکر شده، ممکن است افزایش ضربان قلب، حالت تهوع، تعریق شدید، لرزش و... را تجربه کنند.

3 بیماری رایج از اختلالات روانی

برای نام‌گذاری این نوع بیماری رایج، اغلب از پیشوند phobia استفاده می‌شود؛ به‌عنوان‌ مثال، ترس از آب، با نام hydro phobia شناخته می‌شود. انواع دیگر بیماری‌هایی از این نوع نیز به همین روش، نام‌گذاری می‌شوند. بیماری‌های اختلال روانی ناشی از ترس، ممکن است بر اساس فرهنگ جامعه، سن و حتی جنسیت، به میزان متفاوتی در افراد بروز کند؛ بنابراین، ممکن است نوع خاصی از phobia را در یک جامعه، بیشتر از سایر جوامع مشاهده کنید. در هر صورت، لازم است تا هنگام بروز علائم، سریعاً به یک متخصص علم روان‌پزشکی مراجعه کنید. یک دکتر متخصص می‌تواند با تشخیص زودهنگام، بیماری را به شکل مؤثرتری درمان کند.

اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی، یک نوع بیماری رایج اختلالات روانی، در عصر امروزی است. این اختلال، انواع متفاوتی داشته و هر نوع آن، با ویژگی‌های مختلفی همراه است. برای تشخیص این نوع اختلال، روان‌شناسان به تغییر سطح انرژی و فعالیت فرد، تأکید دارند. تغییر سطح احساسات در این بیماری، شامل دوره‌های مکرر افسردگی و حالت‌های سرخوشی در فرد است. حالت‌های سرخوشی در فرد دارای بیماری دوقطبی، شامل مانیا یا حالت شیدایی و حالت نیمه‌شیدایی یا هیپومانیا است. در ادامه، ویژگی هرکدام از دوره‌ها را به تفکیک، ارائه خواهیم کرد.

دوره شیدایی

در این دوره، فرد، حالت‌هایی از افزایش انرژی و فعالیت را دارد. فرد در اکثر مواقع، احساس سرخوشی و شادی دارد، اما گاهی اوقات نیز احساس پریشانی و اعتمادبه‌نفس بیش‌ از اندازه، در وی دیده می‌شود. این بیماری رایج اختلالات روانی، با علائم دیگری نیز همراه است. به‌عنوان‌مثال، هنگامی‌ که فرد در دوره شیدایی قرار دارد، ممکن است فعالیت‌هایی با عواقب منفی طولانی‌مدت را انجام دهد؛ ولخرجی ازجمله فعالیت‌هایی است که فرد در دوران شیدایی، به آن‌ها علاقه نشان می‌دهد.

دوره افسردگی

همان‌طور که اشاره کردیم، فرد دارای بیماری دوقطبی، دوره‌های افسردگی را نیز تجربه می‌کند. در دوران افسردگی، فرد علاقه خود را نسبت به انجام بسیاری از کارها، از دست می‌دهد. احساس خستگی بیش‌ازحد، احساس گناه و عصبانیت نیز در این دوران، برای فرد ایجاد می‌شود. علاوه بر موارد ذکرشده، فرد مبتلابه این بیماری رایج اختلالات روانی، ممکن است خواب راحتی نیز نداشته باشد. در برخی موارد، فرد حتی تمایل زیاد به آسیب به خود را نیز نشان می‌دهد.

علائم دوره‌های افسردگی و شیدایی، گاهی آن‌قدر واضح هستند که موجب ترس در اطرافیان یا خود فرد می‌شوند. خوشبختانه، امروزه درمان‌های مؤثری برای بهبود این نوع بیماری‌های اختلال روانی وجود دارد. برای درمان سریع و مؤثر، بهتر است به یک دکتر متخصص در این زمینه مراجعه کنید. در وب‌سایت دکتریاب، می‌توانید روان‌پزشک‌های متخصص در حوزه انواع اختلالات روانی را یافته و نسبت به رزرو نوبت، اقدام کنید. این وب‌سایت، مرجع کاملی برای یافتن متخصصان علم پزشکی در حوزه‌های گوناگون است. در وب‌سایت دکتریاب، به نشانی اینترنتی www.doctor-yab.ir، امکان جست‌وجو در میان پزشکان متخصص در تمامی حوزه‌ها را خواهید داشت. علاوه بر آن، می‌توانید نسبت به دریافت نوبت آنلاین نیز اقدام کنید.

نکته مهم برای درمان بیماری‌های رایج اختلالات روانی

تشخیص قطعی بیماری‌های اختلال روانی، صرفاً با نظر پزشک متخصص انجام می‌شود؛ بنابراین، افراد نباید به‌هیچ‌عنوان خودسرانه اقدام به درمان بیماری اختلال روانی کنند. در صورت مشاهده هرکدام از علائم ذکرشده، ابتدا زیر نظر متخصص، مشکل مربوطه را بررسی کنید. در صورت تأیید پزشک، می‌توانید با کمک داروهای تجویزشده، علائم بیماری را تا حد زیادی، کاهش دهید.

توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه دارو، می‌تواند وضعیت اختلالات روانی را وخیم‌تر کند. گاهی، افراد دارای علائم اختلال روانی، بعد از مراجعه به روان‌پزشک و مصرف دارو، علائم شدیدتری از بیماری را تجربه می‌کنند. در صورت بروز این شرایط، بهتر است مصرف دارو را قطع کرده و به یک پزشک متخصص باتجربه مراجعه کنید. برای دریافت نوبت و پیدا کردن راحت‌تر پزشکان متخصص، می‌توانید به وب‌سایت دکتریاب، مراجعه کنید.

کلام آخر

در این مطلب، راجع به سه بیماری رایج اختلالات روانی، صحبت کردیم. این سه بیماری، در بسیاری از جوامع امروزی و در میان افرادی با سنین و جنسیت مختلف، دیده می‌شود. شدت علائم بیماری‌های اختلال روانی، با توجه به سن، جنسیت و فرهنگ جامعه، می‌تواند متفاوت باشد. با مطالعه این مطلب، می‌توانید با این سه اختلال رایج، بهتر آشنا شوید. در صورت مشاهده هرکدام از این علائم در خود یا اطرافیانتان، بهتر است قبل از هر اقدامی، به یک متخصص روان‌پزشکی مراجعه کنید. برای یافتن بهترین متخصصان در این زمینه، می‌توانید به وب‌سایت دکتریاب، مراجعه کنید.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1875604

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =