امروز قیمت هردلار آمریکا با 18 تومان افزایش نسبت به روز قبل به 1405 تومان رسید.

علی پاکزاد: رانت جذاب بازار ارز تحت عنوان ارز مسافری باعث رشد قیمت دلار تا 1405 تومان شده است، اما به نظر می رسد این روند در حالی اتفاق می افتد که بانک مرکزی تلاش دارد با ارز سه نرخی در بازار تعادل ایجاد کند و با تفکیک تقاضای ارز در سه بازار مجزا در عمل فشار حاکم بر بازار دلالی ارز را کاهش دهد.

اما روند قیمت ها نشان می دهد این سیاست حداقل در مرحله عمل موفق نبوده است زیرا همچنان قیمت ها سیر صعودی دارد البته شاید عنوان شود این نرخ رو به افزایش ناشی از عوامل خارجی بوده و ارتباطی با سیاست ارزی بانک مرکزی ندارد، به طور مثال مشکلاتی مانند تحریم ها به این وضعیت دامن زده است.
در پاسخ به این استدلال باید گفت بانک مرکزی با علم به شرایط موجود سیات های فعلی را در پیش گرفته است و باید برای این وضعیت هم پیش بینی صورت می گرفت، ولی به نظر می رسد بانک مرکزی به دلیل آنکه در عمل برای سیاستهایی که اتخاذ می کند هدفی جز تامین منابع ریالی دولت ندارد و نمی تواند به این هدف نیز اعتراف کند بنابراین نمی تواند مدیریت درستی بر بازار داشته باشد.
بانک مرکزی در تاریخ 8 آبان ماه با اعمال نرخ بازار فرعی در فروش ارز مسافری ارز را سه نرخی کرد، طی حدود 49 روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا از حدود 1304 تومان به 1405 تومان افزایش پیدا کرده است، متوسط قیمت هر دلار امریکا در آبانماه حدود 1328 تومان بوده که در آذرماه به 1358 تومان افزایش پیدا کرده است.
این نشان می دهد که سه نرخی شدن در تعدیل قیمت دلار تاثیر نداشته است، حال سئوال اینجاست که بانک مرکزی در بازار ارز به دنبال چیست؟
سه نرخی شدن ارز همانطور که اشاره شد برای تفکیک بازارها و تقاضای واقعی از تقاضای سفته بازی شکل گرفته ولی می بینیم که شرایط تغییر پیدا نکرده و سیر صعودی دلار همچنان ادامه دارد.
در فضای جدید نرخ رسمی که ارزان ترین نوع ارز محسوب می شود به تجار برای انجام واردات با شرایط خاص تعلق می گیرد، نرخ مسافری به تبع با هدف تامین ارز مورد نیاز مسافران خارج از کشور است و در نهایت نرخ آزاد که در مبادلات بازار نرخ مرجع محسوب می شود.
سئوال اینجاست چرا بانک مرکز باید برای ارز مسافری نرخ جدیدی را در بازار حاکم کند؟ مابه التفاوت نرخ مسافری با نرخ بازار آزاد درآذرماه به حدود 156 تومان رسیده است یعنی هر مسافر به ازای خرید 2000 دلار سهمیه ای که برای او در نظر گرفته شده است از رانتی معادل 311 هزار تومان برخوردار می شود.
نکته جالب آنکه این رانت در آبانماه یعنی زمانی که سه نرخی شدن ارز آغاز شد حدود 274 هزار تومان بوده است، اگر سیاست بانک مرکزی در زمینه یکسان سازی نرخ ارز می خواست که موفق شود باید حداقل این رانت را کاهش می داد.
حال نکته قابل تامل آنکه چرا اصلا بانک مرکزی باید به مسافران خارج از کشور یارانه پرداخت کند؟ بانک مرکزی با چه توجیهی به هر مسافر خارجی در آذرماه معادل 311 هزار تومان یارانه پرداخت کرده است؟ آیا سفر خارجی به معنی یک فعالیت مولد اقتصادی است که در زمانی که دولت به دنبال هدفمندسازی یارانه هاست باید به مسافران پرداخت شود؟ چرا یک مسافری که قصد خروج از کشور را دارد نباید ارز مورد نیاز خود را با قیمت آزاد خریداری کند؟
شاید در نهایت گفته شود که در بازار سفته بازی و دلالی حاکم امکان دستیابی مسافران به ارز مورد نیازشان را نمی دهد، در پاسخ به این استدلال باید گفت در صورتی که بانک ها به جای نرخ سوم مسافری یا بازار فرعی با همین شرایط فعلی دلار را با نرخ آزاد به مسافران بفروشند چه اتفاقی می افتد.
واقعیت این است که این نحوه عملکرد بانک مرکزی شبهه رقابت برای جذب بیشتر ریال در ازای فروش ارز را تقویت می کند زیرا اگر بانک ها مبنای قیمت را بازار ازاد قراردهند دیگر مسافران ترجیحی برای خردی ارز مورد نیازشان از بانک ها نخواهند داشت ولی در صورتی که بانکها تحت عنوان ارز مسافری با قیمتی پایین تر در بازار داخلی ارز دمپینگ کنند به طور حتم تمامی مسافران عازم خارج از کشور ترجیح می دهند از رانت حدود 300 هزار تومانی خرید ارز بانکی برخوردار شوند.
متاسفانه باید گفت محمود بهمنی به عنوان رئیس کل بانک مرکزی در عمل هیچ دغدغه ای در راستای کاهش التهاب ایجاد شده در بازار ارز را ندارد و تنها با چند نرخی کردن بی فایده بازار باعث در آشفته تر شدن فضا شده  تا کسی فرصت نکند از بانک مرکزی بپرسد چرا چنین سیاستی را در فضای بازار ارز دنبال می کنید؟
/22231
کد خبر 189952

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
    17 1
    واقعا با این تحلیل شما... بگو مسافرا رانت خوار هستند تا به همین بهانه دیگر همان 2000 دلار را به مسافر ندند. خانه از پای بست خراب است و شما در بند نقش ایوانی. باید تیتر میکردی: احتکار دلار از سوی بانک مرکزی باعث شد دلار در بازار آزاد به 1400 برسد.
  • بدون نام IR ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
    12 0
    چرا هیچ کسی هیچ کاری نمیکنه ؟ یعنی انقدر .....؟؟؟
  • بدون نام IR ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    13 1
    دست بردارید تا کنون قیمت یک چیز ارزان شده؟ چرا فقط ارز مسافرتی رو بعنوان گرانی دلار و کمبود اون بیان میکنید . ارز مسافرتی چند در صد کل ارز را بخود اختصاص داده؟سالی یکبار می خوایم به بچه هامون سر بزنیم کلی از شکم خودمون می گیریم دلمون خوش بود ارزون بود اونهم داره روز بروز بالا میره اگر راست می گید جلوی دلال بازی رو بگیرید.
  • حسین IR ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    25 0
    اقای بهمنی: در فکر بستن حسابهای ریالی بانکیم که سود ۱۷ درصد می پردازند هستم تا با پولشان دلار بخرم. حسابهای ریالی بانکیم را باز کرده بودم تا کمکی دراین دوران بازنشستگیم برایم باشد . اگر منظور شما از بالا بردن ارز این است که سرمایه های سرگردان را جذب کنید٬ حالا حسابهای ریالی بازنشستگی چون من هم دارد فدا می شود. چون سود ارز بسیار بالاست. امیدوارم ظرف یکی دو روز اینده فکری کنید تا افرادی مثل من مجبور به خرید ارز نشوند. (امیدوام اقای بهمنی اینرا بخواند).
  • بدون نام IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    24 0
    یه زمانی(نه چندان دور) نفت از 140 دلار بالاتر رفت یه آقایی شب تو TV اومد گفت پیش بینی ما اینه که نفت دیگه از این پایین تر نمیاد صبح که شد دیدیم نفت 135 دلاره هفته بعدش شد110 دلار یکماه بعد 80 و اومد تا 60 دلار.حالا هم یکی در سطح پایینتر اومد گفت دلار تثبیت میشه ،تک نرخی میشه و اون زمان که 1300 تومن بود گفت از این بالاتر نمیره،حالا نتیجه گیری کنید.... من میگم سکوت مرد به ز دولت اوست!!!
  • ثامن IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    6 2
    بي خيال بهترين راه درامد براي دلالها است...... مگه نه ؟؟؟؟
  • بدون نام IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    1 6
    این دلار 1400 یا بالاتر در واقع یک روش برای مقابله با قاچاق کالا ست
  • بدون نام IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    4 0
    ارز درمان بیماران را کاش درست پرداخت می شد
  • مصطفي IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    7 0
    همه اين آشفتگي در مرحله اول تقصير بانك مركزي است كه دلار نميفروشه. ببينيد در يك مرحله زماني كه قطره چكوني ميفروشه چقدر نرخ پايين مياد . در اصل با گراني دلار يارانه ها رو به جيبب مردم ميريزن و با تورم سر سام آور از جيب ديگه مردم برميدارن
  • احمدرضا IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    10 0
    این رانت نیست چون به همه مردم میدهند رانت آن است که فقط عده ای خاص برخوردار شوند.
  • ورشکسته IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
    8 0
    دوستان خیلی نظرات خوبی دارن و تحلیل ها خیلی خوبه یعنی رئسای اقتصادی کشور اندازه ما نمی فهمن؟ من روز 25مهر یک قرارداد بستم با نرخ هر هفته 80 هزاردلار و اونوقت دلار1230 تومان بود اما و کل بدهی ما هرهفته 98میلیون میشد اما امروز 28آبان بدهی ما هرهفته با دلار 1445 میشه 116میلیون این انصاف نیست و ما حتی از دلار بانکی محروم هستیم و عملاً نابود شدیم.کاش اون روزی که دلار به مرز 1300 تومان رسید آقای بهمنی نمیگفت ما حباب دلار رو میشکنیم که از فرداش این اتفاق ها بیوفته.آفرین به دوستمون که گفت سکوت مرد به از دولت اوست!!!!!!!!
  • رضا IR ۰۱:۴۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    0 0
    خانه از بای بس ویران است اقایان شعار می دهند ما دلار را در فروش نفت کنار گذاشته ایم ولی دو مرتبه دم خروس بیدا میشود ارز خارجی هروز باید در بورس به کسانی که ثبت سفارش کرده اند یا عوارض خروج خود را برداختهاند بفروش برسد تا صنعت گر ایرانی دنبال تولید صنعتی در اشل جهانی برود ومدیران سوبسیدی از گردونه حذف شوند گردشگری داخلی رونق بگیرد و کسی دنبال ارز مسافری نرودارز دولتی منشا تمام این بدبختی های اقتصادی از جمله بی کاری است

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین