پرونده کلوتیلد ریس و رفتارهای غیردیپلماتیک سارکوزی در قبال ایران همچنان آینده روابط ایران و فرانسه را در هالهای از بیاعتمادی و ابهام قرار داده است. روزنامه لوموند چاپ پاریس در مصاحبهای با ولید معلم وزیر امور خارجه سوریه به شرح مواضع دمشق در قبال ایران و نقش میانجیگری دولت متبوعش در روابط تهران-پاریس پرداخته است.
*رابطه میان فرانسه و سوریه تا حد زیادی به روند عادی خود بازگشته است. اما آیا مواضع تند پاریس بر سر پرونده هستهای ایران، میتواند این فضا را تیره کند؟
سارکوزی از سال گذشته در تلاش بود تا رابطه پاریس-دمشق به حالت عادی بازگردد. طی سفر ماه سپتامبر او به دمشق تواقفات بسیار مهمی در حوزههای مختلف میان طرفین به امضاء رسید. امضای توافقنامههای مختلف با موضوع افزایش مناسبات اقتصادی وتجاری در حوزه نفت از جمله مهمترین آنها بود. به علاوه، دومین مدرسه فرانسوی در دمشق افتتاح شد و یادگیری زبان فرانسه در سال سوم دانشگاهها اجباری شد. تا آنجایی که من اطلاع دارم سارکوزی ایجاد تغییر و تحولات در روابط میان پاریس و دمشق را شخصاً پیگیری میکند. هیچ مانعی برای بهبود روابط میان طرفین وجود ندارد، چرا که مناسبات در چارچوب واقعیات شکل گرفته و هیچ مانع خارجی آن را از مسیر خارج نخواهد کرد.
ما با مقامات فرانسوی در خصوص ایران صحبت کردیم، هیچ نکته مبهمی میان طرفین وجود ندارد، سوریه خواهان گفتوگو و دیپلماسی است. تهران اعلام کرده است که فعالیتهای هستهایاش صلحآمیز بوده و سوریه نیز خواهان خلع سلاح منطقه از سلاحهای هستهای و کشتارجمعی است.
*سارکوزی از تلاشهای سوریه برای آزاد کردن کلوتیلد ریس، تبعه فرانسوی تشکر و قدردانی کرده است. آیا سوریه همچنان به اقدامات میانجیگرانه خود در این پرونده ادامه خواهد داد؟
ما در تلاشیم تا دو طرف با حل مشکلات خود، به راهکاری دست یابند که هر دو طرف راضی باشند. تلاشهای ما در این پرونده همچنان ادامه دارد.
*آیا تأسیس دومین سایت غنیسازی اورانیوم در ایران تغییری در مواضع دمشق به وجود خواهد آورد؟
خیر. اطمینانهایی که از سوی رهبر ایران و همچنین ریاستجمهوری داده شد، گویای آنست که اهداف ایران صلحآمیز است. ایران امضاءکننده انپیتی است و این حق را دارد که در راستای گسترش فناوری هستهای فعالیت کند. تأسیس سایت جدید و اینکه ایران برای بازدید بازرسان آژانس اعلام آمادگی کرده، نشاندهنده آن است که گفتوگوها در مسیر درستی هدایت میشود. سوریه در این راه به مواضع فرانسه احترام میگذارد و انتظار احترام را نیز از این کشور دارد. پاریس و دمشق متفقالقول مخالف گزینه نظامیاند و هر دو طرف نیز به پیامدهای فاجعهبار آن برای منطقه آگاهند. امنیت خلیجفارس برای سوریه خط قرمزی است که هیچگاه از آن عبور نخواهد کرد.
*احتمال حمله نظامی به ایران بیش از هر زمان دیگری از زمان روی کار آمدن نتانیاهو قوت گرفته است!
بخش اعظم سخنرانی نتانیاهو در سازمان ملل، ایجاد تحریک علیه ایران بود. با دولتی افراطی که همواره توقف شهرکسازی را رد میکند و تصمیم جدی برای پیگیری روند صلح ندارد، نباید عجولانه و غیرعاقلانه برخورد شود، غرب نیز نباید خود را در جبهه مقابل ایران قرار دهد.
*سوریه چگونه میتواند به ایالات متحده آمریکا نزدیک شود، در حالیکه رابطه بسیار نزدیکی با ایران دارد؟
ما همواره اعلام کردهایم که نقش سوریه، میانجی نخواهد بود، ما تنها ایدههای طرف مقابل را برای از میان برداشتن بیاعتمادی میان طرفین به طرف دیگر انتقال میدهیم.
نظر شما