وقتی چین دوباره ایران را غافلگیر می‌کند/ دلایل همسویی پکن با ابوظبی بر سر جزایر سه‌گانه

مواضع روسیه و چین در قضیه جزایر سه‌گانه که در زمره منافع حیاتی و سرزمینی ایران تعریف شده و نشان می دهد صدور بیانیه های رسمی راهکار مناسبی برای تاکید بر حق ژئولیتیک ایران بر جزایر سه گانه نبوده است.

رسول سلیمی: آنچه تاکنون توانسته امارات را در جلب نظر روسیه و چین به عنوان دو عضو موثر شورای امنیت موفق کند، عدم توجه ایران به پیامدهای بلند مدت چنین سیاست هایی از سوی دوستان فعلی ایران است. اگرچه ایران در شرایط فعلی به دلیل برتری قدرت نظامی و دسترسی به منابع نفتی، بی نیاز از هرگونه مذاکره برای رفع مناقشات حقوقی است اما حرکت گام به گام امارات در تثبیت مناقشه حقوقی و سپس پیگیری حق خود بر جزایر سه گانه، ایران را در آینده ای دور که متاثر از شرایطی غیرقابل پیشبینی در وضعیت شکننده قرار دهد، پیمان های حقوقی فعلی را بر آیندگان تحمیل خواهد کرد.

موضوعی که می توان از هم اکنون نشانه های قدرت اقتصادی و سیاسی کشورهای عربی را نسبت به ایران در تحریم مشاهده کرد. چه آنکه سفر شیخ محمد بن زاید آل نهیان، پادشاه امارات به چین، نشان‌دهنده پیشرفت کیفی در روند روابط تاریخی دو کشور بود. دو کشور روابط نزدیکی در سطوح مختلف دارند که در گفتگوهای جاری بین دو طرف، دیدارهای بالاترین سطوح بین دو کشور و نشست‌های وزیران دولتی در حال انجام است، به گونه‌ای که نشان‌دهنده علاقه زیاد بین آن‌ها به توسعه روابط دوجانبه است.

وقتی چین دوباره ایران را غافلگیر می‌کند/ دلایل همسویی پکن با ابوظبی بر سر جزایر سه‌گانه

اگرچه روابط امارات و چین تاریخی و ریشه‌دار است و سفر مرحوم شیخ زاید بن سلطان آل نهیان به چین در ماه می ۱۹۹۰ اولین سفر در نوع خود توسط رئیس یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس به چین بود که پس از سفر یانگ شانگکون رئیس‌جمهور فقید چین به امارات در دسامبر ۱۹۸۹ انجام شد.

دیدارهای رسمی مبادله‌شده بین رهبران دو کشور به تحکیم روابط دوجانبه بین آن‌ها و سوق دادن آن‌ها به سمت توسعه بیشتر کمک کرد، از جمله سفر شی جین پینگ رئیس‌جمهور چین به امارات در سال ۲۰۱۸ و همچنین سفر شیخ محمد بن زاید آل نهیان به جمهوری خلق چین در ژوئیه ۲۰۱۹ که مرحله جدید و محوری در مشارکت استراتژیک بین دو کشور رقم زد.

این همان دیپلماسی است که ایران را در وضعیت شکننده قرار داده و از تعامل با بازیگران رقیب محروم کرده است. به عبارت دیگر ایران بر خلاف امارات که روابط پیچیده خود را با غرب و شرق حفظ کرده و در تلاشی گام به گام در حال انعقاد یک پیمان حقوقی متشکل از اعضای شرقی و غربی شورای امنیت برای به رسمیت شناختن مناقشه بر سر جزایر سه گانه است، ایران صرفا با تکیه بر تئوری سنتی و منفعل حسن هم جواری و روابط سنتی ایران و امارات به دنبال اعمال حق تمامیت ارضی خود بر جزایر سه گانه است. چه آنکه عراق دوره صدام نیز در وضعیتی که ایران(بعد از انقلاب۵۷) از حیث سیاسی شکننده بود، جنگ هشت ساله را بر ایرانی که در زمان پهلوی با آن مناقشه حقوقی بر سر خرمشهر داشت، تحمیل کرد.

وقتی چین دوباره ایران را غافلگیر می‌کند/ دلایل همسویی پکن با ابوظبی بر سر جزایر سه‌گانه

تقابل رویکرد سنتی و مدرن ایران و امارات

برای فهم این وضعیت پارادوکس‌نما باید از یک مفهوم جدید به عنوان نظم چندهمسویی Multialigned استفاده کرد. بر اساس این نظم، قدرت‌های منطقه‌ مایل هستند همزمان با چند بازیگر رقیب کار کنند. زیرا می‌خواهند مزیت سیاسی، نظامی و امنیتی خود را افزون کنند. این مفهوم همچنین بیان می‌کند که عصر اتحادها، ائتلاف‌ها و بلوک‌بندی‌های پایدار، گذشته و امکان برقراری این بلوک‌بندی‌های پایدار و شراکت‌های انحصاری دیگر وجود ندارد. نمونه آن همین رفتار چین با ایران است که منافع سرزمینی و حیاتی متحد خود را نادیده گرفته است. در این نظم بده‌بستان‌محور و معامله‌محور، روابط بسیار کوتاه‌مدت و فارغ از مباحث ایدئولوژیک است.

در توصیف برنامه امارات که بر خلاف رویکردهای ایران در تحریم در حال اجرا است، حجم تجارت خارجی غیرنفتی امارات با چین طی سال گذشته با رشد ۴.۲ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲ به ۲۹۶ میلیارد درهم معادل (۸۱ میلیارد دلار) رسید. بدین ترتیب چین جایگاه اول امارات را به عنوان شریک تجاری خود در تجارت غیرنفتی در سال ۲۰۲۳، که ۱۲ درصد از این تجارت را به خود اختصاص داده حفظ کرده است.

چین از نظر واردات از امارات، با سهم ۱۸ درصدی در صادرات غیرنفتی رتبه اول و در صادرات مجدد با سهم ۴ درصدی در رتبه هشتم قرار دارد. در طول سال ۲۰۲۳، امارات متحده عربی اولین شریک تجاری عرب با سهم ۳۰ درصدی بوده است.

از سوی دیگر مجموع جریان سرمایه‌گذاری امارات متحده عربی در چین بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۳ به حدود ۱۱.۹ میلیارد دلار آمریکا رسید که شامل چندین بخش، به ویژه ارتباطات، انرژی‌های تجدیدپذیر، حمل و نقل و ذخیره‌سازی، هتل‌ها و گردشگری و لاستیک بود، در حالی که جریان سرمایه‌گذاری چین در امارات متحده عربی بالغ بر ۷.۷ میلیارد دلار در مدت مشابه رسیده است.

کمربند و جاده امارات متحده عربی با پتانسیل توسعه، موقعیت استراتژیک و نقش اقتصادی پیشرو خود در منطقه، شرکت‌کننده فعالی در طرح کمربند و جاده است که توسط رئیس جمهور چین شی جین پینگ در سال ۲۰۱۳ راه‌اندازی شد، به ویژه که این ابتکار بر نقش محوری امارات در تجارت بین‌الملل و در راستای مسیرهای توسعه یکصدمین ساله امارات متحده عربی و همچنین نقش ابتکار عمل در حمایت از جنبش صادرات مجدد است که رکن اساسی تجارت غیرنفتی امارات با کشورهای سراسر جهان را تشکیل می‌دهد

بخش گردشگری نیز یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در روابط اقتصادی مشترک دو کشور است، به طوری که تعداد کل گردشگران چینی در ده ماهه نخست سال ۲۰۲۳ به بیش از یک میلیون بازدیدکننده رسید و تعداد چینی‌ها در امارات به رقمی در حدود ۳۵۰ هزار نفر رسید.

تعداد پروازهای بین دو کشور در ماه از طریق خطوط هوایی ملی امارات به بیش از ۲۱۰ پرواز رسید. در سال ۲۰۱۵، دو کشور یادداشت تفاهمی برای همکاری در زمینه آموزش عالی به منظور تشویق همکاری در زمینه‌های علمی، تضمین کیفیت آموزش بین موسسات آموزش عالی و مراکز تحقیقات علمی در دو کشور و همچنین تبادل بورسیه‌های دانشگاهی امضا کردند.

سال ۲۰۱۹ شاهد راه‌اندازی «پروژه آموزش زبان چینی در ۲۰۰ مدرسه» در امارات بود که تا به امروز بیش از ۷۱۰۰۰ دانش‌آموز را در ۱۷۱ مدرسه در امارات جذب کرده، که نشان از علاقه شدید دانش‌آموزان اماراتی در یادگیری زبان چینی به عنوان پلی برای ارتباطات فرهنگی و انسانی بین دو کشور است.

وقتی چین دوباره ایران را غافلگیر می‌کند/ دلایل همسویی پکن با ابوظبی بر سر جزایر سه‌گانه

آیندگان متضرر از رویکرد منفعلانه ایران در تحریم

بنابراین بر اساس اظهارات رسمی رهبران هر دو کشور باید گفت در دهه آینده روابط فی مابین آنها در کلیه زمینه ها رشد کند و احتمالاً در تمام بخش‌های اقتصاد امارات و همچنین در حوزه‌های دیپلماتیک، سیاسی و امنیتی گسترش خواهد یافت. مسلماً «محور آسیایی» امارات متحده عربی از همسایگانش جامع‌تر است، زیرا نه تنها روابط نزدیکی با چین برقرار کرده است بلکه در ایجاد روابط اقتصادی و دیپلماتیک-امنیتی قوی با هند، ژاپن و جمهوری کره – سه دموکراسی آسیایی که بلاک چین خود را تشکیل داده اند، تلاش نموده است.

روابط با هند به ویژه به عنوان جامع ترین رابطه قابل توجه است. هند نه تنها یک شریک بزرگ اقتصادی با حضور جمعیتی بزرگ در امارات است، بلکه یک شریک امنیتی برای ابوظبی می باشد. علاوه بر این، هند مایل است روابط خوب خود را با امارات متحده عربی و اسرائیل ایجاد کند تا پروژه جایگزین خود را برای اتصال اقتصادهای اقیانوس هند به اروپا ایجاد کند.

تاکنون، پکن و دهلی نو استراتژی چندجانبه امارات متحده عربی را پذیرفته‌اند و تا زمانی که هند و چین هر دو از شراکت با امارات متحده عربی بهره مند شوند، بعید است که این کشور را درگیر مشکلات دوجانبه خود کنند.

ناظران سیاسی معتقدند ایران بدون تنش زدایی از روابط خارجی با کشورها نمی تواند در مناقشات حقوقی دست بالا را داشته باشد و رقبای ایران با درک مزیت های تحریم ایران، تلاش می کنند پیمان های اقتصادی خود با رقبای ایران را برای استمرار تضعیف ایران تا نقطه شکنندگی در آینده ای دور ادامه دهند. آینده ای دوری که در آن پیامدهای انفعال تنش زای فعلی ایران هزینه های سنگینی را بر آیندگان تحمیل خواهد کرد. مانند آنچه در جنگ هشت ساله رخ داد.

311213

کد خبر 1916005

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 105
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی بهادران IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    چین هم یه مشکلی بنام تایوان دارد.مقامات ایران هم به تایوان بروند واز استقلال تایوان حمایت کنند.یا در خصوص جزایر مورد اختلاف روسیه وژاپن .از ژاپن حمایت کنند
    • ایرانی IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      50 3
      عجب حرفی میزنی برادر مگه میشه ما به کشور دوست و حامی و برادر چین و روسیه نازک‌تر از گل چیزی بکیم
  • امید IR ۰۷:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    234 5
    واقعا، باید تاسف خورد یک روز اسم خلیج فارس را می دزند، یک روز نسبت به جزیره های ایرانی ادعا می کنند، درباره خوزستان ادعا می کنند، درباره کردستان ادعا می کنند، در باره اذربایجان ادعا می کنند و .. اونوقت ما با هزینه کردن در جاهای دیگر دنبال امنیت و اقتدار می گردیم.
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    95 6
    اگر چین افکار پلیدگونه درباره جزایر سه گانه دارد پس تایوان هم همسو با غرب و آمریکا است
  • IR ۰۸:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    51 8
    حیف که گوشی موبایلم چینی است وگرنه کامنت . . . .
  • IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    50 8
    چین چند؟
  • حمید IR ۰۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    30 2
    راهش باز راهکاری رویکرد یمن در مورد امارات و بحرین است ولی این بار برای ایران
  • ناشناس SE ۰۸:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    101 6
    چین وروسیه از تاریخ گذاشته همیشه چشم وطمع به ثروت نفت ایران وگازوغیره روسیه یادت باشد دریای کاسپین مازندارن 50درصد بوده وتصویب جهانی جزایر سه گانه خلیج فارس همیشگی بوده ثبت جهانی میباشد سفارت روسیه وچین را به بندید چون خدا نشناس هستند
  • آرش IR ۰۸:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    92 6
    صبر ایران چین رو پررو کرده والله کمی تغییر در دید سیاست خارجی و بهره گیری از کشورهایی چون سنگاپور ،تایوان ،و... به راحتی میتوان نبود امکانات رو پر کرد و حتی باز کردن در روابط سیاسی با دولت جدید تایوان عملا این رویکرد چین توهین کامل به ایران است که شما هیچ توجیهی غیر از خرید نفت ارزان و فروش به شما برام ندارید .البته وعده صادق اقتصادی و سیاسی هم فرا خواهد رسید.
  • سعید IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    108 4
    با سلام. متاسفانه کشور بزرگ ایران تاکنون از نخبگان تخصصی مخصوصا در سیاست و غیره استفاده نکرده ، و همین امر باعث شده که مسئولین کشور تاکنون نتوانسته جواب دندان شکنی به چین و روسیه وحامیان کشور امارات بدهند ؟
  • IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    138 8
    چین اربابه دیگه. به شگفت زده کردن ارباب که نمیشه چیزی گفت
  • IR ۰۸:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    46 4
    "اگرچه ایران در شرایط فعلی به دلیل برتری قدرت نظامی و دسترسی به منابع نفتی، بی نیاز از هرگونه مذاکره برای رفع مناقشات حقوقی است" اول اینکه ایران برتری نظامی داره اما در مقابل چه کشوری؟! دوما اگه چین بخواد ناوهاش رو بیاره خلیج فارس و از امارات حمایت کنه در مقابل جزایر ایرانی، ایران جرات داره یه موشک به سمت چین بفرسته!؟ جدا از اون این جمله تو تحلیل یعنی اینکه ایران دنبال دیپلماسی نیست و نیازی هم نداره تا وقتی موشک داره! بعد دنیا حرف ایران رو باور نمیکنه سر هسته ای شدن و این حرف ها میگید چرا باور نمیکنند!؟ خب همینه دیگه!
  • IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    80 3
    دوستان فعلی ایران؟ در روابط سیاسی واژه دوست مفهمومی ندارد. روسیه و چین تنها شریک اقتصادی هستند و تا جایی که منافعشان ایجاب کند با ما ارتباط خواهند داشت...
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    82 3
    فقط آیندگان از رویکرد منفعلانه ایران متضرر می شوند؟ نسل جوان و نوجوان فعلی نابود نشدند؟
  • جان به لب16 IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    68 2
    چرا راه دور میری،ما آینده گذشتگانی هستیم که به همه چیز فکر کردن،جز ما،به همه سیاست‌ها دست زدند ،به جز سیاست آینده نگری برای مردم این سرزمین،نمیخواد درباره آینده تجسس کنید،آینده ما ،همین حال خرابیست که در حال داریم.
  • مسعود IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    72 4
    متاسفم ازمواضع ضعیف ایران درخصوص چین وامارات
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    58 6
    چرا ساکتید؟ شما هم مناقشه تایوان رو بکشید وسط
  • طبا IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    92 6
    بجای اینکه بزنید توی دهن چین، تطهیرش میکنید!!؟؟؟ روابط ریشه دار و تاریخی دیگه چه صیغه اییِ!!!؟؟؟؟ اماراتی که عمرش به ۵۰ سال هم نمیرسه !!!!!! خلاصه زمینه سازی رو بذارید کنار و سفیر چین رو اخراج کنید !!!
  • امیر IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    70 3
    شک نکنید با ادامه این روند و بی مسئولیتی ها وسیاست خارجه توام با غش کردن به شرق و پشت کردن به قدرت های غربی بزودی امارات بوسیله قدت سیاست ‌وپول با نقشه ای که کشیده کارو به دادگاه های بین المللی و سازمان ملل برساند و آنجا اکثریت قدرت ها حتی همین چین و روسیه بنفع آنها رای می دهند بعدش دیگه خر بیارو باقالی بار کن امارات با پنبه جزیره فتح میکنه ایران عین داستان بحرین خاک از دست میده وقتی که درمورد سهم نصف درصدی یا حداقل حق حاکمیت درصد بالای ایران به شکل خودزنی کوتاهی شد به شکلی که خود کارشناسان روسی هم که احتمال میدادند باتوجه به قرارداد ها و سوابق تاریخی ایران اصلا کوتاه نیاد دریا بخشیده شد به چند تا کشور تازه تاسیس اینم خدا بخیر کنه
  • IR ۰۹:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    48 3
    اعتماد کردن به چین و روسیه هیچگاه عاقبت خوشی نخواهدداشت متاسفانه بیخود به تیم دوابرجنایت شرق دل بسته ایم ایمان همچون آمریکا وحتی بدترازآمریکا هستند وفقط بدنبال منافع کشور خودشان هستند نفت ارزان متراببرند وکالای بونول تحویل ایران بدهند
  • مجید IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    48 1
    چرا مسولان کشور در خواب عمیقی فرو رفته و آینده را نمیبینند
  • ,,امانی IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    33 1
    یک مطلبی که نویسنده محترم آن را درنظر نگرفت وشاید هم اصلا ازآن اطلاع نداره بحث روابط تاریخی چین وامارات متحده عربی هست اصلا کشور امارات تاریخی نداره که چین با قدمت سه هزار ساله با این کشور روابط تاریخی داشته باشه فکر کنم از استقلال این کشور کوچک هنوز یک قرن هم نگدشته است اما یگ مثلی معروف بدین مضمون هست که میگه پول داشته باش رو سبیل شاه نقاره بزن حالا همین بحث هست چین وروسیه مطمئن هستند که این کشورهای ذره بینی اول قدرت توسعه ندارند بخاطر هم وضعیت جغرافیایی وسعت کم وهم جمعیت نسبتا محدود آنها مثلا جمعیت امارات طبق آخرین آمار حدود ۹ میلیون نفر هست که از این میزان حدود ۱۷۰۰هزار نفر آن اصلیت اماراتی عربی دارند مابقی مهاجران سایر کشورها هستند که مسلما با بروز اولین نشانه های جنگ درمنطقه حتی خود اماراتی ها هم بسرعت کشورشان را ترک خواهند کرد از این جهت چین وروسیه فقط بفکر دوشیدن این کشورها هستند با فروش انواع سلاح ها وسایر تجهیزات وماشین آلات طبیعی هم هست که مثلا درمورد جزایر سه گانه که خودشان هم می‌دانند متعلق به ایران هست گاهی زیر سبیلی مطلبی خوشایند اعراب برای هرچه بیشتر دوشیدن آنها بیان می
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    59 3
    چین و روسیه دشمن ایران هستند و موافق تحریم، چون منفعت آنان در تحریم است. بهتر است مناقشات را حل کرد تا زمینه سو استفاده از بین برود. با اعلام بیانیه برای تایوان و کریمه ، هر دو کشور را سر عقل می آورد. ایران باید حق حاکمیت خود بر بحرین و امارات را طرح و پیگیری نماید تا این کشورهای به ایران ملحق گردند.
  • عماد IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    28 2
    هرگاه به سیاست استاتیک بجای دینامیک روی بیاوریم بخشی از استراتژی را ناخواسته باخته ایم ...ایجاد کریدورهای منطقه ای چین و عربها نمونه شکنندگی دیپلوماسی دینامیک است . عدم توجه به نخبگان در عرصه حقوق بین الملل نتیجه اسف باری جز تحقیر دیپلوماتیک را نخواهد داشت
  • حمید US ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    38 4
    توی دیپلماسی چیزی بنام دوستی وجود نداره فقط منافع تعیین کننده روابط بین کشورهاست
  • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    38 1
    چینی‌ها کاسیان خوبی هستند هر جا بیشتر سود داشته باشد آنجا حضور دارند.
  • IR ۰۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    22 3
    ظاهرا بعضی از کشورها منافع کشورشون مطرح هست واز شرف وصداقت معانی ندارد ........
  • Asad IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    43 5
    قبل از اینکه دولت امارات تاسیس شود دوران پهلوی بر جزایر تسلط داشتن بحرین هم جزء ایران هست مردم ایران برای سرزمین مادری متحد هستن
  • من IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    16 0
    بشار اسد و سوریه رو یادت رفت بگی اونا هم همسو با ابوظبی هستن ببین پشتتون ب کی گرمه ....
  • ایرانی IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    7 0
    سلام تا زمانیکه باور نشود که کشورها بر اساس منفعت و هزینه در مقابل مسائل روز کشور خود تصمیمات سیاسی کلام می گیرند در رابطه با دوستی و دشمنی با کشورها نمی توان تصمیم درستی گرفت. اگر چین یا روسیه گاهی با ایران همسو میشوند فقط بخاطر منافع است و بس. لذا از همراهی در بعضی موارد نباید باعث اشتباه سیاست خارجی شود.همانطور که آمریکا بر اساس منافع و هزینه در مقابل ایران و غزه و اسرائیل تصمیم می گیرد. چین و روسیه هم مثل آمریکا باید از منطقه خلیج فارس دور شوند.
  • DE ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    16 0
    دشمنی کورکورانه حاکميت با غرب و نگاه به شرق یک طرفه دست سیاست خارجی ایران را برای همه رو کرده. اين سیاست همه چیز را گره زده به چین و روسیه به قيمت غرب ستیزی. روسیه و چین هم چون‌ می دانند که ایران جز چین و روسیه هیچ شریکی ندارد هر کار می خواهند می کنند. برای منافع خودشان‌ ايران را گذاشتند روی میز اعراب.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین