صادرات جنگنده‌های روسی سقوط کرده است، اما چرا؟

روسیه از دیرباز به خاطر جت‌های جنگنده‌اش که اغلب زمخت و ارزان‌تر از همتایان غربی خود دیده می‌شدند، مورد توجه بوده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، براساس گزارش روزیاتو، روسیه صنعت هوانوردی نظامی بزرگی را از اتحاد جماهیر شوروی به ارث برده و بعد از فروپاشی شوروی نیز همچنان یکی از دو صادرکننده اصلی جت‌های جنگنده بوده است. جت جنگنده پیشرو روسیه، خانواده Sukhoi Su-۲۷ Flanker (شامل نسخه‌های سوخو-۳۰، سو-۳۴ و سو-۳۵) است. در حالی که تحریم‌ها نقش بزرگی در کاهش تولید هواپیماهای روسیه ایفا کرده است، اما این تحریم‌ها تنها بخشی از داستان سقوط صادرات جت‌های جنگنده روسیه است.

یک طوفان کامل

در سال‌های اخیر، صادرات جت روسیه کاهش یافته است. در حالی که جنگ در اوکراین و تحریم‌های غرب بدون شک اوضاع را در این زمینه برای روسیه بدتر کرد، اما همه چیز قبل از سال ۲۰۲۲ شروع شد.

در چند سال اخیر تقریباً هیچ سفارش جت جنگنده جدیدی برای جت‌های جنگنده روسی وجود نداشته است. بر روی کاغذ، برخی از کشورها مانند هند جت‌های روسی خریداری کرده‌اند. با این حال، اگر کمی عمیق‌تر نگاه کنید متوجه خواهید شد که این هواپیماهای روسی تحت لیسانس تولید شده بودند که در هند و بر اساس قراردادی قدیمی ساخته شدند. میانمار در سال ۲۰۲۳ چند فروند Su-۳۰ دریافت کرد، اما این‌ها نیز تحقق یک سفارش قدیمی متعلق به سال ۲۰۱۸ بود. برخی کشورها نیز در چند سال گذشته سفارشات خود را برای جت‌های روسی لغو کرده‌اند.

چرا دیگر کسی جنگنده های روسی نمی خرد؟

روسیه در زمینه صادرات جت های جنگنده خود با یک طوفان کامل روبرو است. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • تحریم های پیش از سال ۲۰۲۲ به رهبری ایالات متحده بر صادرات دفاعی روسیه
  • تحریم های غرب پس از حمله به اوکراین در سال ۲۰۲۲
  • بلوغ جت های جنگنده بومی در چین و هند
  • آسیب بالقوه به شهرت جنگنده های روسی ناشی از عملکرد ضعیف در اوکراین
  • عدم وجود جنگنده های نسل جدید
  • روسیه احتمالاً نیازهای تولیدی خود در زمان جنگ را در اولویت قرار می دهد

روسیه برای سال ها توانست هواپیمای Su-۲۷ Flanker را ارتقا دهد و آن را به عنوان جایگزینی برای هواپیماهای غربی (مانند F-۱۶) معرفی کند. با این حال، یک هواپیما را فقط می توان چندین بار قبل از از دست دادن جذابیتش ارتقا داد. در طی این مدت، ایالات متحده جنگنده کاملاً جدید نسل پنجم F-۳۵ را برای صادرات توسعه داد (و همچنین F-۱۶ محبوب را نیز ارتقا داد). روسیه از این موضوع آگاه است و سعی در توسعه هواپیماهای جایگزین دارد. با این حال، Su-۵۷ Felon در بهترین حالت هواپیمایی مبهم است (و هند از پروژه مشترک آن منصرف شد)، در حالی که Su-۷۵ ‘Checkmate’ بیشتر به عنوان یک ترفند برای بازاریابی تلقی می شود تا یک جت واقعی در حال توسعه. برخی ادعاها در مورد جت جنگنده جدید روسیه از پروژه نسل ششم MiG-۴۱ می گویند، گمانه زنی هایی که وارد دنیای فانتزی شده اند.

چرا دیگر کسی جنگنده های روسی نمی خرد؟

از دست دادن دو بازار بزرگ

از نظر تاریخی، چین و هند واردکنندگان بزرگ جت های جنگنده روسیه بوده اند. اما اکنون این کشورها جنگنده های خود را توسعه داده یا به دنبال تنوع بخشیدن ناوگان هوایی خود هستند. به عنوان مثال، چینی ها اکنون در حال ساخت جنگنده J-۲۰ Mighty Dragon هستند (که از جت های روسی پیشرفته تر است). هند صنعت هوافضای خود را دارد و در حال خرید رافال فرانسوی است. فرانسه یکی از کشورهایی است که سفارش‌هایی را از کشورهایی دریافت می‌کند که به‌طور سنتی جت‌های روسی را خریداری می کردند (فرانسه با دریافت این سفارش‌ها، اکنون تولید جت جنگنده رافال خود را افزایش داده است).

جنگنده چینی J-۲۰ ‘Mighty Dragon
اولین پرواز ۲۰۱۱
معرفی به سرویس ۲۰۱۷
نوع جنگنده پنهانکار نسل پنجم
نقش جنگنده برتری هوایی
تعداد فروندهای تولید شده شاید حدود ۲۵۰ فروند

در بدتر شدن اوضاع برای روسیه، چین و هند در تلاش هستند تا اتکای خود را به موتورهای جت روسی کاهش دهند. به نظر می رسد چینی ها اکنون موتور بومی خود را برای J-۲۰ ساخته اند (موتورهای Emei Woshan-۱۵ (涡扇-۱۵ یا WS-۱۵) ساخت کمپانی Xi’an) در حالی که هند به تلاش طولانی خود برای ساخت موتور هواپیمای بومی ادامه می دهد. اگر این روند ادامه یابد (و هواپیماهای چین سریعتر از روسیه به توسعه خود ادامه دهند)، از دست دادن چین به عنوان یک مقصد صادراتی می تواند دائمی شود. هند نیز ممکن است به طور دائمی از خرید جت های روسی عقب نشینی کند (اگرچه هنوز در حال ساخت سوخوی Su-۳۰MKI تحت لیسانس در خاک خود است).

تحریم روی تحریم

وبلاگ دیفنس بلاگ مدعی شده است که «به گفته افراد مطلع از ماجرا، دولت‌های مصر، الجزایر و اندونزی خرید بالقوه جنگنده‌های مدرن سوخو سو-۳۵ روسیه را در بحبوحه تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه، هدف قرار دادن صنعت نفت، دفاع، کالاهای دو منظوره و فناوری‌های حساس آن رد کرده اند». با این حال، آنچه قابل توجه است این است که این مقاله در ژانویه ۲۰۲۲ – یک ماه قبل از تهاجم گسترده روسیه به اوکراین و تحریم های مرتبط با آن – نوشته شده است. ایالات متحده سال ها (با موفقیت) برای تحریم صادرات تسلیحات روسیه و منصرف کردن کشورهای ثالث از خرید جت های روسی (و سایر تجهیزات) تلاش کرده است.

کشور صادر کننده سهم در صادرات تسلیحات نظامی ۲۰۲۳-۲۰۱۹ درصد تغییر نسبت به ۲۰۱۸-۲۰۱۴
ایالات متحده ۴۲ درصد ۱۷ درصد
فرانسه ۱۱ درصد ۴۲ درصد
روسیه ۱۱ درصد -۵۳ درصد
چین ۵.۸ درصد -۵.۳ درصد
آلمان ۵.۶ درصد -۱۴ درصد

مصر چند سال پیش قرارداد خرید ۳۰ جنگنده روسی سوخو-۳۵ را متوقف کرد. اکنون ایران در حال مذاکره برای خرید جنگنده هایی از روسیه است که برای مصر در نظر گرفته شده بود. این امر ایران را شاید به تنها کشوری در جهان (خارج از حوزه نفوذ روسیه، مانند قزاقستان و بلاروس) تبدیل می کند که به دنبال خرید جدید جت های جنگنده روسی است. ایران نیز یک مورد خاص است زیرا در حال حاضر به شدت مورد تحریم قرار دارد و عملاً گزینه دیگری برای خرید یک جت جنگنده مدرن ندارد. وضعیت الجزایر در خرید جت های روسی کمی مبهم است.

وقتی صحبت از دفاع می شود، خطر بسیار بالا است. کشورهایی که امروز به روسیه سفارش تسلیحات نظامی می‌دهند می‌دانند که در معرض تحریم‌های غرب قرار می‌گیرند، علاوه بر اینکه جت‌هایی که دریافت می‌کنند احتمالاً مملو از قطعات غربی تحریم شده خواهند بود (کاملاً شناخته شده است که روسیه خانواده سوخو سو خود را با فناوری ایالات متحده فعال نگه داشته است).

در شرایطی که روسیه در جنگ با اوکراین به سر می برد، مشخص نیست که این کشور چه زمانی می تواند سفارش های احتمالی دریافتی را تحویل دهد یا آیا اصلاً توان تحویل سفارش های احتمالی را دارد یا خیر. به گزارش نشنال اینترست، روسیه اعلام کرده است که تحویل سامانه های S-۴۰۰ SAM به هند را به تعویق می اندازد. روسیه احتمالاً نیازهای خود در زمان جنگ را در اولویت قرار می دهد، بنابراین هر اس-۴۰۰ ساخته شده برای هند ممکن است توسط روسیه استفاده شود که بیش از پیش روسیه را به عنوان یک شریک دفاعی ناجذاب از چشم شرکایش خواهد انداخت.

۲۲۷۲۲۷

کد خبر 1922007

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 13
  • عباس IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
    30 50
    این بهترین موقعیت برای ما که از دانش اونها استفاده کنیم و در پروژهاشون شریک بشیم تا بتونیم به دانش فنی برسیم، و خودمون، بسازیم
    • محمود IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      54 9
      دوست عزیزم قشنگ گزارش رو مطالعه کن نوشته اکثر قطعات حساس جت های جنگی روسیه از آمریکا خریده میشه یعنی عملا اشغال قراضه هایی بیش نیستن اگه آشنایی داری نظامی بگو برات توضیح بده فرق بین جنگنده روسی و امریکایی یا جنگ افزار روسی و امریکایی چیه بعد متوجه میشی چی بچیه اگه نگی غرب گرا هستم
    • IR ۱۵:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
      2 10
      روسیه کشور قدرتمندی هست و دانشمندان بزرگی تو علوم بنیادی داشته و داره! مراکز قدرتمند نظری هم داره! کشوری بود که در استانه پیروزی تو جنگ سرد فضایی با امریکا بود. تو اون بازه بسیار پیشرفت فضایی کرد جوری بود که سر رقابت سر ماهواره فرستادن به فضا و ماه، تقریبا هر یکی دو هفته ماهواره پرتاب میشد. قطعا تو همچین رقابتی هر دو کشور بسیار پیشرفت می کنند. مشکلی که در نهایت باعث شکست روسیه شد، یکی کمونیستی بودنش بود که منجر به متلاشی شدن شوری شد، و بعد از اون هم با روی کار اومدن کندی رئیس جمهور وقت امریکا، سیاست و نگاه جدیدی رو به نظام امریکا تزریق کرد. شکل رقابت امریکا با روسیه رو تغییر داد. برای همیشه! حالا بعد از این همه سال و دو ۲۰ سال گذشته تقریبا که مسیر روسیه و امریکا از هم بیشتر و بیشتر فاصله گرفت، روسیه بازم به سمت امنیتی شدن پیش رفت و مجبور شد برای حفظ امنیتی بودن روسیه بودجه های هنگفتی رو صرف قدرت نظامیش کنه! قدرت بودجه بیشتر باعث پیشرفت بیشتر میشه! اما خب غرب کاری با روسیه کرد و یه جوری منزویش کرده که دیگه کمتر کشوری به سمت روسیه میره!
    • مظلومان تامین اجتماعی IR ۱۷:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
      0 0
      احسنت روسیه بدک نیس ولی عمرا به پای کشورهای مثل آمریکا و المان انگلیس فرانسه برسه اینا در جذب نخبه ها واقعا عالی هستن و بعدم واقعا برا کوجیکترین کارهاشون چه برنامه و تحقیق های انجام نمیدن چندتا مستند درباره تحقیق سم کشاورزی دیدم اونا کجان ما کجائیم بعدم در همین جنگ ایران و عراق تا حدودی برتری جنگنده های آمریکایی بر شوروی رو دیدیم بعدم در جواب دوستمون که میگه شوروی در جنگ سرد با آمریکا و در هوافضا پابه پای امریکا میرفت و حتی جلو هم بود نه عزیز تو همین بمب اتم هم آمریکا اولین بود و آمریکا فکر میکرد روسیه داره که اینطور نبود و اگه جاسوس شوروی در برنانه اتمی آمریکا نبود شاید چندین سال بیشتر طول میکشید تا بمب اتم داشته باشه
  • حسین IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
    51 13
    باید دانست که پرنده ها وخزنده های روسی قابلیت تحاجمی فوق سریع راندارند وصرفا اینکه مافوق صوت میباشند کافی نیست
    • افشین IR ۰۴:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
      7 35
      از قضا شما کاملا اشتباه میکنید. جنگنده های روسی چه خانواده میگ و‌چه خانواده سوخو از نظر سرعت و قدرت مانور به اعتراف همه کارشناسان ختی غربی یک سرو گردن از جنگنده های غربی بالاتر هستند.
    • داریوش IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
      0 0
      با همه حرفهایی که زدی و میشود قبول کرد اگر ده هزار تا از این جنگنده ها و خلبان های وای کار را داشتم جهان را تصرف میکردم و سهام دولتی بورس نیویورک را مجانی بنامت میزدم. و کل دنیا را یکی میکردم
    • مظلومان تامین اجتماعی IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
      1 0
      افشین جون هنوز نفهمیدی غرب به دشمن هاش خوب روحیه تزریق میکنه چون برنامشه به گفته اونها ایران ابر قدرته و کل منطقه رو میترسونه تا برنامش خوب جواب بده برا فروش و نظارت خاورمیانه و در مورد روسیه و جنگنده هاشم همینه یجورایی شیر میکنه که طرف غرور ورداره و خودشو تو باتلاق بندازه این شگردشونه
  • مهدی IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
    26 26
    فرانسه و حتی ژاپن و دیگر کشورها اروپایی سعی دارن جای روسیرو بگیرن ولی اگر منصف باشیم همچنان بعد از آمریکا روسها بهترین سازنده انواع جنگنده ها هستن فعلنم از ترس جنگ به کسی نمیفروشن
    • مهااا IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
      32 6
      درجنگ اوکراین روسیه از نظر هوایی کاملا شکست خورد....روسیه به جز قدرت هسته ای 30سال از آمریکا عقب هست...
  • ناشناس IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
    38 1
    روس ها سوخو ۳۰ رو خواستیم ندادند تی ۸۰ رو خواستیم ندادند سر قصه اس ۳۰۰ بامبول درآوردند و با ۸ سال تاخیر بهمون دادند میگ ۲۹ با تاخیر بهمون دادند .... و با هزاران شامورتی بازی دیگه
  • حمید صدیقی IR ۰۱:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    3 21
    هنگامیکه اتحاد شوروی ( سابق ) جنگنده میکویان MiG25 ( کد ناتو فاکس بت _ خفاش مکار ) را که دارای سرعت سرسام آور بالای ۳ ماخ و سقف پرواز ۶۰۰۰۰ پا را تولید و وارد سرویس کرد ، غرب حیرت زده شد .. !!؟؟ چون هیچ همتایی در کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی نداشت ؛ همین جنگنده در خدمت نیروی هوایی سوریه هم بود ؛ مقدورات پروازی این جنگنده به حدی خارق العاده بود ؛ که یک ژنرال اسرائیلی گفته بود اگر ما می‌توانستیم در یک میگ ۲۵ بشینیم کسی به گرد ما هم نمی‌رسید ... !؟ در خاتمه میخواهم نتیجه گرفته و عرض کنم که موفقیت یک جنگنده فقط سخت افزاری نیست ؛ بلکه به آموزش خلبانان و تاکتیک ها نیز بستگی زیادی دارد ...
    • محمد IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
      18 1
      دوست عزیز میگ ۲۵ تا زمانی برای غرب ترسناک بود که خلبان شوروی با میگ فرار نکرده بود وقتی میگ ۲۵ رو بررسی کردن دیدن میگ ۲۵ فقط مدت زمانی خیلی کمی میتونه با اون سرعت و ارتفاع پرواز کنه وقتی هم که اف ۱۴ ها تحویل ایران شد اون میگ ۲۵ ها دیگه هیچ وقت حریم هوایی ایران رو نقض نکردند در واقع میگ ۲۵ یک هیولای کاغذی بود
    • dexter IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
      23 2
      داداش اون میگ 25که میگی یه هواپیما بود که همین جوری سر سرکی ساخته شده بود برای عقب نیفتادن روسیه تو اون دوران از آمریکا اون هواپیمایی که میگی خفاش مکار باید بعد از هر پرواز موتوراش عوض می‌شده چون از موتوره راکد توش استفاده شده بعد بعد از هر پرواز باید کلی از قطعات بدنه هم همین طور چون فرصت تحقیق و آزمایش رو نداشتن میخواستن فقط یه چیزی سرهم کنن ،در ضمن بیشتر از چند دقیقه هم نمیتونسته رو ماخ 3بمونه چون هواپیما به مرزه انفجار میرسده در اخرم اول یکم مطالعه کن اطلاعات کافی درباره یه مطلب جمع کن بعد بیا درباره چیزی نظره کارشناسی بده
    • محمد313 IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
      4 11
      دوستمون درست میگه تحقیق کنید حتی تکنولوژی شبه سیاه U2را از روی میگ 25 که به دست آمریکایی ها افتاده بود ساختند روسیه از نظر تکنولوژی عقب نیست حتی خیلی از تکنولوژی های فضایی و اتمی آمریکا خیلی از روسیه عقب هست تحقیق کنید روسیه دوتا مشکل مهم داره یک اقتصاد ضعیف و دو تحریم ها که حتی اگر آمریکا هم تحریم بشه F.35را نمیتونه خودش بسازه چون خیلی از قطعاتش از فرانسه انگلیس آلمان و سوئد میادپس یک کار پیچیده ی علمی مشترکه این ها همه در موردش تحقیق کنید
  • حسن IR ۰۲:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    5 18
    از این قصه چیزی متوجه نشدم ولی توجه شما رو به این جلب میکنم که در اوکراین وقتی فقط هواپیمای روسی در آسمان است قطعا در درگیری نیز فقط همانها دچار حادثه میشن و قطعا برای هواپیمای غربی که در آشیانه است اتفاقی نمی افتد.
  • افشین IR ۰۴:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    8 35
    بیشترین عامل پایین آمدن صادرات جنگنده های روسی اول تحریم‌های آمریکا و غرب هست که با گردن کلفتی و تهدید به تحریم از خرید آنها جلوگیری میکنند و عامل دوم تحریم اغلب مشتری‌های روسیه و کمبود بودجه نظامی آنهاست. در کنار این دو دلیل جنگ اکراین و نیاز خود روسیه به جنگنده و ایضا نو سازی ناوگان هوایی روسیه با اولویت و احتمال رویا رویی با ناتو دلیل بعدی هست. خوشبختانه هنوز هم جنگنده های روسی چه به لحاظ کیفیت و چه به لحاظ قیمت از نمونه های غربی برتر و در تبلیغات البته ضعیفتر هستند.
  • واحد حقگو IR ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    38 8
    سلام به دیکتاتور روسیه قبلاً اخطار داده شده بود فکر تجاوز به کشور صلح طلب اوکراین را از سرش بیرون کند اما دیکتاتورها همیشه بنا به گواه تاریخ توهم داشته و دارند اینهم وضعیت روسیه که در باتلاق اوکراین گیر کرده است.
  • هدایت IR ۰۷:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    14 1
    بابا باشه سوخو۳۵ نمیخریم 😂😂😂
  • US ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    11 4
    چون فقط سرعت دارن از لحاظ راداری بشدت ضعیف‌ و پلتفرم همه یکی هست
  • نریمان IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    0 8
    ما در حال حاضر دو راه بیشتر نداریم یا باید خودمون مثل چین جنگنده بومی داشته باشیم و از روش بسازیم یا اینکه منتظر پایان جنگ روسیه و اوکراین باشیم تا روسیه بتونه به تعهدش درباره فروش جنگنده به ما عمل کنه انشاا.....
    • byby IR ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      0 0
      چین جنگنده بومی داره؟xddd
  • جهان IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    11 0
    البته اکنون عصر قجر نیست کشورهایی که اصلا مطرح نبودند اکنون خود قدرت مند شدند و کشوری دیگر براحتی نخواهد توانست ان کشور را تسخیر نماید مطمئنا آن کشور برایش میشود باتلاق....نمونه اش افغانستان اوکراین .حماس حوثی ها لبنان..تفکرهای جنگیدن هم تغیر پیدا کرده...هیچ چیزی مهم تراز صلح وهم زیستی وبرادری نیست مردم کلا ازجنگ بیازارند......
  • مهدی صاحبی IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    6 3
    روسیه و چین اشغال تولید می‌کنند فقط و فقط آمریکا و المان و انگلیس و فرانسه
  • ایران وطنم IR ۱۴:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    5 0
    روسیه چند ساله ما را سر کار گذاشته چهارتا جنگنده رو به ایران بده هنوز نداده هر وقت که به نفع روسیه باشه گوشه چشمی به ایران می‌اندازد ای‌کاش اینقدر درباره غرب و آمریکا اینطور نظر نمی‌دادیم ترکیه با همین جنگنده‌های آمریکایی چه مانوری روی منطقه که نمیده پس آمریکا و غرب از روسیه صددرصد بهتره ای‌کاش که دولت مردان ما هم این را بدانند و روسیه خائن را دوست و همسایه ندانند
  • Mansoor IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۱
    0 1
    بسیار عالی و حرفه ای توضیح دادید.سپاس
  • محمدرضا IR ۰۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۱
    1 2
    پایان امپراطوری روسیه و عالیجناب پوتین
  • byby IR ۰۰:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    0 0
    بزارید روسیه و غرب و امریکا بیوفتن به جون هم.همدیگرو تیکه پاره کنن.ایران از هیچکدومشون خیر ندید.
  • صمد IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۵
    0 0
    هواپیماهای روسیه زمخت ، سنگین ، مصرف بالای سوخت ، تعمیرات و نگهداری پیچیده ، قطعات غیر قابل کانابلایز ، هزینه نگهداری بالا ، عمر کوتاه قطعات ، خرابی زود هنگام ، ریسک پذیری بالا در جنگال عمده ایرادات صنایع هوانوردی روسیه است. بعنوان مثال هواپیمای اف ۵ ، جنگنده کوچک ، تعمیرات آسان ، سبک و چابک ، مصرف سوخت کم ، قطعات قابل کانابلایز شدن ، هزینه تعمیرات پایین ، هدایت آسان ، عمر قطعات بالا ، خرابی دیر هنگام ، هواپیماهای روسی موتورهای قوی دارند و بیشترین وزن هواپیما‌ها شامل وزن موتور و طول زیاد موتور‌هاست. در کل به هواپیماهای ساخت روس اصلا توجه نکنید و دنبال آنها نباشید.