روزنامه کیهان در سرمقاله خود با عنوان «از وضعیت آستانه‌ای تا منطقه مصونیت» نوشت:

*تا پیش از این مفهوم «وضعیت آستانه ای» مهم ترین مفهومی بود که دید واقعی غرب درباره «خطرناک ترین نقطه ای که برنامه هسته ای ایران اساسا می تواند در آن قرار بگیرد» را تشریح می کرد اما اکنون مفهومی جدید به نام «ورود به منطقه مصونیت» در حال نشستن به جای آن است.
*از بیش از دو سال پیش به این سو، غربی ها بارها گفته اند نگرانی اصلی آنها درباره برنامه هسته ای ایران این نیست که ایران سلاح هسته ای بسازد و با آن غرب را هدف قرار بدهد، بلکه نگرانی اصلی آنها این است که ایران در وضعیتی قرار بگیرد که تمام قابلیت های لازم، برای ساخت سلاح هسته ای هر زمان که اراده کرد، را در اختیار داشته باشد. این نقطه ای است که اصطلاحا «وضعیت آستانه ای» نامیده می شود.
* اگرچه میان دیدگاه اسرائیلی و دیدگاه آمریکایی درباره تعریف فنی وضعیت آستانه ای تفاوت وجود دارد، ولی اگر بخواهیم دیدگاه های هر دو طرف را در این باره تلفیق کنیم، مشخصات زیر برای آنچه غرب آن را قرار گرفتن برنامه هسته ای ایران در وضعیت آستانه ای می خواند، قابل استخراج است:1- ایران حدود 150 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد غنا در اختیار داشته باشد.2- ایران نصب ماشین های نسل 2 و 3 را که دارای قدرت غنی سازی 5 برابر بیشتر از ماشین های نسل اول هستند در نطنز نصب کند.3- ایران دانش لازم برای طراحی کلاهک هسته ای را به دست آورده باشد.4- ایران موشک های دارای برد و توان حمل کافی برای میزبانی کلاهک های متنوع را در اختیار داشته باشد.
*ارزیابی های اطلاعاتی غربی می گوید اگر ایران این 4 عامل را در کنار هم توسعه بدهد، در وضعیت آستانه ای قرار گرفته است، یعنی وضعیتی که هر زمان اراده کرد قادر خواهد بود در کوتاه ترین زمان ممکن به یک کشور دارای سلاح هسته ای تبدیل شود.
* ایران اساسا این نوع تحلیل فنی از برنامه هسته ای و موشکی خود را قبول ندارد.
*با وجود اینکه غربی ها هنوز نتواسته اند یک دید روشن از جنبه های مختلف این بحث عرضه کنند، نشانه هایی وجود دارد که ثابت می کند مفهوم وضعیت آستانه ای در حال کهنه شدن است و استراتژیست های غربی در حال تلاش برای جایگزین کردن آن با مفهوم دیگری به نام «ورود به منطقه مصونیت» هستند.
*این اصطلاح نخستین بار توسط اسرائیلی ها به کار برده شده است. مقصود از منطقه مصونیت، رسیدن برنامه هسته ای ایران به نقطه ای است که اولا با ایجاد یک بازدارندگی قدرتمند از موجودیت نظام در مقابل دست اندازی خارجی صیانت می کند و ثانیا با تجمیع انواع پدافندهای عامل و غیر عامل، خود برنامه هسته ای در وضعیتی قرار می گیرد که در مقابل هر نوعی از تهاجم خارجی مصونیت پیدا می کند.
*آخرین ارزیابی ها که می توان آن را از لابلای انبوه تحلیل های منابع غربی درباره برنامه هسته ای ایران بیرون کشید، نشان می دهد از دید غرب ویژگی های منطقه مصونیت برنامه هسته ای ایران چنین است:1- ایران برای رسیدن به این منطقه نیازی به احداث تاسیسات مخفی ندارد. همانطور که موسسه علوم امنیت بین المللی اکتبر گذشته در یک گزارش ویژه نوشت ایران می تواند در همین تاسیسات آشکار خود به آن نقطه برسد...2- مهم ترین عاملی که می تواند برنامه ایران را در منطقه مصونیت قرار بدهد، انتقال غنی سازی 20 درصد به فردو است یعنی همان اتفاقی که ظاهرا از یکی دو هفته پیش پایان یافته و با آغاز عملیات تزریق گاز به ماشین های سانتریفیوژ، نهایی شده است. از دید طرف غربی، فردو جایی است که برنامه ایران درون آن برای همیشه «مصون» از تهدید بیرونی خواهد بود و بنابراین با انتقال برنامه به فردو پرونده حمله به تاسیسات هسته ای ایران برای همیشه بسته می شود.
/29217

 

کد خبر 193090

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین