به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا، حمله نیروهای ویژه اوکراین به «کورسک» که از روز سهشنبه آغاز شده و تا امروز ادامه داشته، یکی از بزرگترین تلاشهای کییف برای نفوذ به خاک روسیه از زمان آغاز جنگ ۲ کشور در فوریه ۲۰۲۲ محسوب میشود.
کارشناسان معتقدند این حمله با پشتیبانی کامل آمریکا و اروپا اتفاق افتاده و قطعا فرماندهان ناتو اطلاعات لازم را در اختیار اوکراین قرار دادهاند.
وزارت دفاع روسیه میگوید اوکراین در حمله به کورسک متحمل تلفات سنگینی شده و نیروهای روس به انهدام نیروهای مسلح اوکراین در مناطق مرزی کورسک ادامه میدهند و عملیات هنوز ادامه دارد.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در واکنش به این عملیات گفت: «رژیم کییف یک اقدام تحریکآمیز دیگر در ابعاد گسترده را به اجرا گذاشت. اوکراین با به کارگیری انواع مختلف تسلیحات دست به گلولهباران کور زده و موشکهایش را به سمت ساختمانهای غیرنظامی و مسکونی و آمبولانسها شلیک میکند.»
حمله غافلگیر کننده اوکراین به خاک روسیه در حالی ادامه دارد که درگیریها تا نزدیکی تاسیسات اتمی کورسک رسیده و حتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره این موضوع به طرفین هشدار داده است.
«رافائل گروسی» مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی از طرفین خواست «از خود خویشتنداری نشان داده تا از وقوع حادثه هستهای احتمالی که ممکن است تبعات تشعشعاتی جدی داشته باشد، جلوگیری کنند».
حمله به کورسک، پاتک اوکراین و غرب به روسیه
«عبدالرضا فرجیراد» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از تحولات اخیر میان روسیه و اوکراین اظهار داشت: «روسیه یکی دو ماه است که پیشروی تدریجی داخل خاک اوکراین دارد، به ویژه در مناطق لوهانسک و دونتسک تا بتواند کنترل کامل تمام این منطقه را در اختیار بگیرد. به همین دلیل غرب نگران بود تا پیشروی نیروهای روس در خاک اوکراین ادامه یابد».
سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان تصریح کرد: «بنابراین غرب سعی کرد با کمک جنگندههای اف-۱۶ به نحوی جلوی پیشروی روسیه را بگیرد، اما اخیرا مطرح شد که نیروهای اوکراینی توانستند در خاک روسیه در کورسک پیشروی داشته باشند و نظامیان روس را اسیر کنند. برای نخستین بار بعد از جنگ جهانی دوم است که تعدادی نیروهای روس در جریان چنین اتفاقاتی به اسارت گرفته میشوند».
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه خاطرنشان کرد: «این اتفاق پاتکی بود که اوکراین با همکاری غربیها انجام داد تا بتواند ضعفی که این چند ماه پیدا کرده بود و همچنین اختلافات درون کییف مبنی بر اینکه پیروز نمیشود، را به نوعی جبران کند».
هدف اوکراین از حمله به خاک روسیه
دیپلمات پیشین ایران همچنین بیان کرد: «اقدام اوکراین به این معنی نیست که کییف خاک روسیه را میگیرد اما با توجه به اینکه بحث مذاکرات مطرح شده و به نحوی ۲ طرف تمایل دارند مذاکره کنند، اوکراین میخواهد در مذاکرات، مسئله کاملا به نفع روسیه نباشد. در واقع اوکراین میخواهد در مذاکرات بدهبستانی در جریان باشد و آن هم مناطقی را در اختیار داشته باشد؛ به عبارتی هدف اوکراین این است که در مذاکرات کاملا بازنده نباشد».
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه ادامه داد: «بر همین اساس، مسکو عملیاتی را بهمنظور اقدامات ضدتروریستی انجام داد تا از هر وسیله ممکن این حمله را سرکوب کند. با توجه به شرایط پیشآمده، باید دید روسیه چگونه میتواند اوکراینیها را بیرون کند».
او با بیان این که «تحولات پیش آمده، نقطه عطفی در جنگ است»، گفت: «معتقدم چه بسا ممکن است از سلاحهای غیرمتعارف هستهای نیز استفاده شود، البته در صورتی که اوکراین بخواهد داخل خاک روسیه اقداماتی را انجام دهد. به نظر میرسد روسیه اکنون راهبرد خود را تغییر میدهد، ضمن اینکه حملات به لوهانسک و دونتسک را نیز افزایش خواهد داد».
اوضاع به سمت هستهایشدن پیش میرود؟
دیپلمات پیشین ایران با اشاره به اینکه «این احتمال وجود دارد که روسیه زیرساختهای اوکراین را به شدت با موشک هدف قرار دهد اما بعید است در مسئله هستهای اوضاع بسیار حاد شود»، گفت: «روسیه در چند وقت اخیر به ویژه شخص مدودف بارها درباره مسئله هستهای ورود کردهاند اما معمولا یکباره در جنگ سراغ سلاح آخر نمیروند. فرض کنید روسیهِ در حال باختن در زمینِ بازی، آیا استفاده از سلاح هستهای برای او تهدید محسوب میشود یا خیر.
فرجی راد با تاکید بر این که «اقدام اوکراین با پشتیبانی کامل آمریکا و اروپا و حتما با اطلاع آنها انجام شده است»، اظهار کرد: این مسئله مهمی است، اکنون اوکراین متحد غرب است و باید حتما آنها را مطلع کند؛ قطعا هم اطلاعات لازم را ناتو و فرماندهان آنها در اختیار اوکراین قرار دادهاند».
او در پایان درباره تاثیر این تحولات بر روند مذاکرات روسیه و اوکراین گفت: «در نظر داشته باشید روسها تا زمانی که دست بالاتر را نداشته باشند، وارد مذاکرات نمیشوند؛ علاوه بر این معتقدم روسها این امکان را برای بازسازی این منطقه دارند».
310310
نظر شما