۱۰ نفر
۲۵ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۷:۰۰
تفاوت قدرت فضایی ایران با بقیه کشورها

صنعت فضایی در جهان به علت اهمیت آن در کسب برتری بر سایر کشورها و بهره‌گیری از فرصت های خطیر ناشی از پرتاب ماهواره روز به روز در حال گسترش است، اما برتری ایران در این عرصه از چه جهاتی است؟

به گزارش خبرآنلاین، براساس برآوردهای مجمع جهانی اقتصاد و موسسه مکینزی اند کامپنی معتبرترین شرکت مشاور مدیریت جهان در آمریکا، ارزش اقتصادی صنعت فضایی تا سال ۲۰۳۵ به ۱.۸ تریلیون دلار می رسد.این صنعت به علت امکان بررسی تغییرات گسترده آب و هوایی، کمک به نظارت بر زنجیره تامین جهانی، کاربردهای اقتصادی، نظامی، اطلاعاتی و غیره اهمیت زیادی دارد.با این حال کشورهای محدودی در جهان از فناوری های بومی و استقلال در زمینه تولید و پرتاب ماهواره برخوردار هستند.

به نقل از فارس، در بین کشورهای جهان تنها ایران، آمریکا، ژاپن، چین، هند، فرانسه، کره جنوبی و شمالی و انگلیس از توانایی بومی پرتاب ماهواره های خود به فضا برخوردارند. روسیه و اوکراین نیز از میراث شوروی سابق بدین منظور استفاده می کنند. بنابراین توانایی ایران در این زمینه منحصر به فرد و قابل ستایش است.

پرتابگرهای فضایی ایران می توانند ماهواره هایی تا وزن ۲۰۰ کیلوگرم را حمل کرده و در مدار قرار دهند. ایران همچنین از سال گذشته موفق شد ماهواره های خود را در مدار پایین زمین که در فاصله ۴۵۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتری از آن قرار دارد، مستقر کند. ایران در حال حاضر در حال ساخت بزرگترین پایگاه فضایی غرب آسیا در جنوب کشور است که فاز اول آن تا سال جاری تکمیل خواهد شد. این دستاوردها همه در شرایط سخت تحریمی محقق می شوند.صنعت فضایی جهان که سالانه ۹ درصد رشد می کند، در سال های اخیر علاوه بر کشورهای توسعه یافته، مورد توجه کشورهای در حال توسعه نیز قرار گرفته است.

بررسی ۵ نمونه از کشورهای در حال توسعه از جمله این کشورها می توان به هند اشاره کرد که توانست به اولین کشوری مبدل شود که یک فضاپیما را در مجاورت قطب جنوب ماه که به سادگی در دسترس نیست، فرود آورد. این کشور از ماهواره های خود که با همکاری بخش خصوصی ساخته می شوند برای حل مشکلات ناشی از رشد شدید جمعیت، جمع آوری داده های تصویری برای مدیریت بخش کشاورزی و ارتقای دقیق زیرساخت ها استفاده می کند. البته هند در این زمینه به کمک های آمریکا وابسته است و در خرداد ماه گذشته برنامه همکاری مشترک همکاری فضایی دو کشور در حوزه های نظامی، مخابراتی و غیره نیز اعلام شد.اوکراین هم در تلاش است با پشتیبانی کشورهای عضو ناتو از فناوری فضایی و ماهواره ها برای تقویت توانایی جنگی خود در برابر روسیه استفاده کند. داده های جمع آوری شده از طریق رصد هوایی از صحنه نبرد به فرماندهان نظامی کمک می کند تا برای تحرک دقیق نیروها و بهینه سازی ارتباطات خود برنامه ریزی کنند. عربستان سعودی نیز با جلب حمایت هر دو بلوک شرق و غرب تلاش می کند تا صنعت فضایی خود را تا سال ۲۰۳۰ با سرمایه گذاری ۲ میلیارد دلاری توسعه دهد. هدف از این سرمایه گذاری ترویج تحقیقات علمی، تقویت امنیت ملی و انتقال اقتصاد عربستان به حوزه ای فراتر از منابع طبیعی مانند نفت و گاز است.

آمریکا، روسیه، چین، آرژانتین و فرانسه سازندگان اصلی ماهواره برای کشورهای جهان

تا دسامبر سال ۲۰۲۳ (ابتدای زمستان سال گذشته) ۹۰ کشور جهان برای ساخت ماهواره اقدام کرده اند که از میان این کشورها ۱۲ کشور برای ساخت ماهواره های خود به طور کامل از توان و دانش سایر کشورها کمک گرفته اند. این کشورها عبارتند از افغانستان، آلبانی، آنگولا، آذربایجان، بولیوی، اتیوپی، لائوس، قطر، سودان، توگو، ترکمنستان و ونزوئلا که از کمک های فنی فرانسه، آرژانتین، روسیه، آمریکا وچین بهره گرفته اند.کشورهایی که موفق به تولید و پرتاب ماهواره به طور بومی شده اند، محدود به شوروی سابق، روسیه، آمریکا، انگلیس، هند، کانادا، ایتالیا، فرانسه، استرالیا، آلمان، ژاپن، چین، کره شمالی و ایران هستند.

اقتصاد قدرتمند صنعت فضایی

بررسی های انجمن جهانی صنعت نشان می دهد که در سال ۲۰۲۳ کل درآمد این صنعت با رشدی دو درصدی به ۲۸۵ میلیارد دلار افزایش یافت.در عین حال درآمد بخش ساخت ماهواره هم با جهش ۹ درصدی به ۱۷.۲ میلیارد دلار رسید که ناشی از طراحی نرم‌افزارهای انعطاف‌پذیرتر و افزایش فزاینده تولید ماهواره‌های کوچک از طریق بهبود فرآیندهای تولید بود.

تولیدکنندگان مستقر در ایالات متحده حدود ۸۵ درصد از ماهواره های تجاری خریداری شده را که در سال ۲۰۲۳ پرتاب شدند، ساختند که در صدر آنها شرکت اسپیس ایکس قرار دارد. با این حال، گزارش موسسه تحقیقاتی برایس تک نشان می‌دهد که سهم ایالات متحده از کل درآمد حاصل از تولید ماهواره‌ها در جهان از ۶۴ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۴۶ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافته است. علت اصلی این کاهش، پایین آمدن هزینه استفاده از فضاپیماهای حامل ماهواره ها در دیگر نقاط جهان است. درمجموع، ۹۶۹۱ ماهواره فعال تا پایان سال ۲۰۲۳ در مدار زمین به ثبت رسیده اند که این رقم نسبت به پنج سال گذشته ۳۶۱ درصد افزایش یافته است.

۵۸۵۸

کد خبر 1957900

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 17
  • محمد IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    8 2
    فقط ایران کشور های دیگه خاورمیانه آویزون غرب وشرق هستند
  • فاطمه IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    5 9
    بادرود به روح امام خمینی و شهدای انقلاب اسلامی ،دنیا بداند رشد ایران اسلامی در مسیر پیشرفت و زمینه سازی ظهور امام زمان ودستیابی به علم حتی اگر در ستاره ثریا باشد شروع شده وبه لطف خدا توقف ناپذیر،دشمنان از غصه بمیرند
  • IR ۱۵:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    3 4
    ای کاش همونجوری که می‌فرستیم ماهواره هارو در مدار زمین راهی برای برگردوندنشون به سطح زمین داشتیم برای وقتی که عمرشون به پایان میرسه و غیرفعال میشن چون تمام اینا باعث اشغال های فضایی میشه
  • سید ابوالفضل جلالی IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    2 0
    نظر من همچنان اول بد پایه انسانیت وعلم وفناوری درجهت رشد اقتصادی و اجتماعی بر پایه صلح جهانی پایدار وحفظ مرزهای تایین شده کشورها واستقلال آنها ست.هرگونه پیشرفت در علوم مختلف وقتی در مسیر الهی قرار می‌گیرد موجب خرسندی خداست.اما جنگ ونسل کشی بس است .بخدا قسم جهان برای همه هم جا دارد وهم آب وخدای وامنیت، اگر انسان باشیم نه انسان نما،بلکه گاها از حیوانات پست تر.تمام.در پناه حق.
  • JP ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    1 2
    البته ایران تکنولوژی را به چند تای دیگه لطف کرده داده شما اول ایران را بنویس.
  • رضا IR ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    10 2
    ما صنعت فضایی نداریم دانش موشکی قابل تحسین وبالایی داریم که رو به رشد هم هست،اما صنعت فضایی نه،هیچ پروژه قابل توجیه علمی وفنی دربخشهای غیرنظامی وخصوصی نداریم درمخابرات واینترنت بطور محسوس عقب مانده ایم بلحاظ ماهواره هم عملا در مدارپایین و LEO مانده ایم واغلب ماهواره های ساده وبا عمر چند روزه وحداکثر چند هفته داریم،عاشق توان واقعی کشورم هستم وبه آن که جزجزآن دستاورد خودمان هست میبالم ولی از بزرگنمایی وعوام زدگی آن ناراضی ام
  • محمد NL ۱۸:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    0 0
    عالم همه را به پیش خود می‌خواند روزی
  • IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    2 2
    ایران بایستی ماهواره های جاسوسی ونظامی خودش را بر بالای آسمان اراضی اشغالی وامریکا قرار دهد تا از جیک وپوک پنتاگون وسازمان سیا و موساد و شاباک و اطلاعات سری وبکی سری آن ها سر در بیاورد....
  • ناشناس IR ۲۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    5 3
    نمیخاد فکر فضا باشین بفکر حقابه سیستان و بلوچستان باشین زمین رو ول کردین چسبیدن ب هوا
  • سیدعبدالله جعفری US ۲۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    2 1
    کشورهای ایران قدرتمند است ولی بخدا برای یک کشور قدرتمند خیلی قبیح وزشت هست طرح این سوالات بچگونه بخدا خوب نیست
  • سعید‌آریایی IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    0 0
    ایران‌درخصوص‌ساخت‌ماهواره‌وپرتاب‌آن‌درلایه‌های‌مختلف‌جو‌وپیشرفت‌نوین‌آن‌نیاز‌به‌آموزش‌نخبه‌گانی‌دارد‌که‌درکشورمان‌از‌همان‌دوره‌متوسطه‌اول‌آموزش‌وپرورش‌با‌شناسایی‌آنها‌وبا‌استفاده‌ازآموزشگاه‌های‌پیشرفته‌درکشور‌به‌طوری‌که‌درهراستان‌این‌نخبگان‌شناسایی‌شوند‌تا‌با‌امکانات‌خاص‌به‌تمام‌اهداف‌کشور‌درآینده‌رسید‌یعنی‌از‌الان‌برای‌۱۰سال‌آینده‌‌ با‌آزمون‌های‌استاندارد‌گلچین‌شوند‌وبه‌گونه‌ای‌که‌ازلحاظ‌عاطفی‌ازخانواده‌هایشان‌دورنباشند
  • فتح‌اله خان IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    0 0
    قدرت فضائی ایران گمان کنم با قدرت هوانوردی رابطه مستقیم داشته باشد. جاذبه و دافعه یکدیگر هستند.
  • hamidoasgari36@gmail.com US ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    1 0
    تکامل تکنولوژی هوا فضا در ایران باید شتاب بیشتری بگیرد و سیستم ارتباطاتی لیزری با سرعت ۲۰۰ برابر سرعت نور در فضا استفاده شود . چنانکه سرعت ابر رایانه ها به پانصد تریلیارد متر بر ثانیه رسیده است. موفق باشید.
  • احمد IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۶
    2 1
    کاش جای اینکه به فکر فضاپیما یه فکر ناوگان فرسوده مسافری میکردن مردم کشور یه اتوبوس درست درمان نداره هرچی هم بوده میگن دولت کارت سوخت شون سوخته خزانه خالیش پر کنه ایران رفاه میخواد 11ساعت تو ترمینال کرمان مندیم میگن اتوبوس‌ها کارت سوخت ندارن کار نمیکنن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین