پزشکیان به ترامپ تبریک بگوید/ ‏ایران و آمریکا در بزنگاه تاریخی

‏جناب آقای رییس‌جمهور ‏در یکی از سخنرانی‌های‌تان پیروزی آقای ترامپ را تبریک بگویید؛ سخنگوی دولت‌تان نسبت به حل مشکلات ایران و آمریکا ابراز امیدواری نماید؛ و کنترل ‌روابط ایران و آمریکا را خودتان در دست بگیرید.

‏انتخابات آمریکا به پایان رسید. خانم هریس که «ایران را بزرگ‌ترین دشمن آمریکا می‌خواند» شکست سختی را متحمل شد؛ و آقای ترامپ، مدعی بازگرداندن‌ صلح و ثبات از طریق هنرِ معامله (کتاب Art of The Deal)، به پیروزی وسیعی دست پیدا کرد. 

‏اینک جمهوری‌خواهانِ آمریکا با در دست داشتن قدرت ریاست‌جمهوری، مجلس سنا، و دادگاه قانون اساسی، برای تسخیر تمام ارکان اصلی قدرت در آمریکا تنها در انتظار نتیجه‌ی مجلس نمایندگان‌اند. اتفاقی که قدرت رییس جمهور را به بالاترین حد برای تغییر می‌رساند.

‏آقای ترامپ، بنا به گفته‌ی خودش: در پیِ پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین؛ برقرارکردن آتش‌بس در خاورمیانه؛ و تحدید قدرت رو به رشد اقتصادی سیاسی چین، از طریق اعمال تعرفه‌های سنگین است. سیاست‌هایی که در آن به اذعان جناب مکرون، اروپا و اقتصاد آن در اولویت‌هایش نخواهد بود. لذا اروپا در سرگردانی استراتژیکی میان شرق و غرب فرو خواهد رفت؛ چراکه صحنه آرایی قدرت جهانی در حالِ گذاری مهم است.
‏ 
‏اما در این میانه، بر ایران و ایرانیان چه خواهد گذشت؟

‏از آغاز این هزاره و در ربع اول قرن جدید، روسای جمهور اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرای ایران دو سیاست، یکی بی‌هدف و دیگری بی‌نتیجه، را در قبال آمریکا اتخاذ نمودند: از عدم شرکت در عکس هزاره در سازمان ملل تا تسلیت فاجعه‌ی ۱۱ سپتامبر؛ و از گفتگوی تلفنی با اوباما برای مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم و امضای برجام تا عدم گفتگو با ترامپ- داستان مکرون- برای جلوگیری از شکست مذاکرات و نابودی برجام. سیاست‌هایی که اکنون هر دو رییس جمهور نسبت به آن «احساس پشیمانی» می‌کنند. 

‏ جناب آقای پزشکیان 
‏در صحنه آرایی جدید قدرت جهانی؛ آیا ایران:

‏۱)در راستای «ماندن در گذشته»، تلاش برای کنترل تنش‌های روزافزون!، تحریم‌های بیشتر و بیشتر، و… و نابودی اقتصادِ ویرانِ ایران حرکت کرده؛ و منتظر خواهد ماند تا ثمن معاملات احتمالی قدرت‌های جدید و قدیم گردد؟

‏۲)یا آنکه رویکردی تازه اتخاذ خواهد کرد؛ و به راهبردی نوین در امنیت ملی خویش خواهد رسید؟ راهی که ریشه در «عقلانیتِ دیپلماتیکِ رو به آینده»، انجام مذاکرات جامع، حل معضلات ایران و آمریکا، و ماندگاری در تاریخ ایران دارد؛ و ایران را از نظاره‌گر رویدادهای منطقه، مستقیما بر سر میز تصمیم‌گیری‌ها برای آینده‌ی منطقه خواهد نشاند؟ تعادلی عقلانی میان شرق و غرب، و قدرت‌های قدیم و جدید.

‏راه نخست، پیوستن به جرگه‌ی روسای جمهور پشیمانِ ایران است؛ و راه دوم، گشودن مسیر آینده و بازسازی اقتصاد و رفاه ملت و تثبیت قدرت ایران در منطقه و جهان.

‏جناب آقای رییس‌جمهور 
‏مصلحتِ کشور انتخاب راه دوم است. پس در آغاز راه و در جهت رعایت آداب دیپلماتیک، هم‌چون تسلیت آمریکا در خصوص رییس‌جمهور پیشین:
‏در یکی از سخنرانی‌های‌تان پیروزی آقای ترامپ را تبریک بگویید؛ سخنگوی دولت‌تان نسبت به حل مشکلات ایران و آمریکا ابراز امیدواری نماید؛ و کنترل ‌روابط ایران و آمریکا را خودتان در دست بگیرید.

‏با توجه به علاقه‌ی رییس جمهور آتی آمریکا، به تبدیل شدن به رونالد ریگانِ آمریکا در قرن ۲۱، قدرت بالا و متمرکز او که در آمریکا کمتر روی می‌دهد، و افتخار حل مشکلات ۴۵ ساله‌ی ایران و آمریکا برای هر دو رییس‌جمهور، تنها راه کشور این است که راهبردی نوین جهت حل جامع مشکلات فیمابین طراحی و اجرا نمایید. چراکه شهامتِ ترامپ در تغییر، امکان تبدیل تفاهمات به مصوبات سنا در آمریکا، و تمرکز قدرت در دست جمهوری‌خواهان؛ وضعیت «ایران و آمریکا» و منافع ایران در منطقه را در «بزنگاهی تاریخی» قرارداده است. 

‏وضعیتِ تاریخیِ «حالا یا دیگر هیچ وقت»؛ و اینکه شهامت، شهامت می‌طلبد!

*معاون سیاسی ریاست‌جمهوری در دولت روحانی

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1980890

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 11 =