اتحاد ایران و عربستان برای توقف جنگ در غزه و لبنان/ نشست سازمان همکاری اسلامی چه تأثیری بر وضعیت منطقه دارد؟

ابتکار اجلاس مشترک ایران با سران کشورهای عربی در حالی در ریاض انجام می شود که عزم جدی کشورها برای توقف جنگ در غزه و لبنان برجسته است.

رسول سلیمی: در حالی نشست مشترک وزیران کشورهای عربی-اسلامی، برای بررسی راه‌های دستیابی به آتش‌بس در نوار غزه و لبنان در ریاض پایتخت سعودی برگزار می‌شود که این نشست در ادامه‌ نشست فوق‌العاده مشترک عربی و اسلامی در سال گذشته به میزبانی ریاض است. در این اجلاس که قرار است از ایران معاون اول رئیس جمهور و وزیر خارجه شرکت کنند، رایزنی ها حول مسئله غزه و لبنان پیگیری خواهد شد.

در همین راستا سخنگوی وزارت خارجه گفته دکتر عراقچی در معیت معاون اول رئیس‌جمهور برای شرکت در نشست اضطراری سران سازمان همکاری اسلامی به عربستان سفر کرده و امیدوار است این اجلاس منجر به توقف جنایات رژیم اسرائیل شود. به گزارش خبرگزاری عربستان، این نشست با هدف «بحث درباره ادامه حملات اسرائیل به سرزمین‌های فلسطین و لبنان و تحولات منطقه» برگزار می‌شود. روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان نیز در این باره نوشت که در این نشست، رهبران کشورهای عربی و اسلامی در خصوص اتخاذ موضع واحد برای توقف حملات اسرائیل به نوار غزه و لبنان با یکدیگر گفت و گو می‌کنند و راه‌های حفاظت از غیرنظامیان و حمایت از مردم فلسطین و لبنان را مورد بررسی قرار می‌دهند.

چه آنکه «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه نیز در معیت «محمدرضا عارف» معاون اول رئیس‌جمهور به منظور شرکت در دومین نشست اضطراری سازمان همکاری‌های اسلامی و اتحادیه عرب عازم ریاض شده است.

اتحاد ایران و عربستان برای توقف جنگ در غزه و لبنان/ نشست سازمان همکاری اسلامی چه تأثیری بر وضعیت منطقه دارد؟

عارف پیش از سفر خود به عربستان سعودی‌ در جمع خبرنگاران با اشاره به جنایت‌های رژیم اسرائیل گفته بود: «هدف نهایی این نشست، برقراری آتش‌بس دائمی در فلسطین و لبنان است که امیدواریم به نتایج خوبی برسیم» معاون اول رئیس جمهور در رابطه با هدف این سفر و شرکت در نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی تاکید کرد: «این نشست که به پیشنهاد ایران برگزار می‌شود، به توقف جنگ و خونریزی در لبنان و فلسطین و امدادرسانی به آوارگان پرداخته خواهد شد.» معاون اول رئیس جمهور در حالی عازم این سفر شده است که مسعود پزشکیان اخیرا در تماس تلفنی با بن سلمان ولیعهد عربستان گفتگو کرده بود.

پزشکیان در آن گفتگو به بن سلمان تاکید کرد: «تردیدی ندارم که این اجلاس با تدبیر جنابعالی نتایج موثر و ملموسی در توقف جنایات رژیم صهیونیستی خواهد داشت» ولیعهد صعودی نیز با اشاره به اینکه روابط ایران و عربستان در یک نقطه عطف تاریخی قرار داد، ابراز امیدواری کرد که این روابط در همه سطوح ارتقا یابد.

سفر روزهای اخیر مقامات ایرانی و عربستانی به اینجا منتهی نشده و مقامات نظامی دو کشور نیز با یکدیگر مذاکره می کنند. رویترز گزارش داده دیدار فیاض الرویلی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان سعودی با سرلشگر باقری در این راستا ارزیابی می شود. یک منبع آگاه به رویترز گفته که عربستان سعودی روابطی با اسرائیل برقرار نکرده است، اما جرد کوشنر داماد ترامپ در سال‌های گذشته بارها با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی درباره این احتمال صحبت کرده است.

اتحاد ایران و عربستان برای توقف جنگ در غزه و لبنان/ نشست سازمان همکاری اسلامی چه تأثیری بر وضعیت منطقه دارد؟

رسانه‌ها جزئیات چندانی از این دیدار منتشر نکرده‌اند اما خبرگزاری فارس به نقل از محمد باقری گزارش داده که ایران علاقه‌مند است نیروی دریایی عربستان در سال آینده به عنوان شرکت‌کننده یا ناظر به رزمایش دریایی ایران در خلیج فارس بپیوندد. این در حالی است که سرلشگر باقری سال گذشته نیز با شاهزاده خالد بن سلمان آل سعود، وزیر دفاع عربستان سعودی نیز تماس تلفنی داشت و طرفین در خصوص تحولات منطقه و بهبود همکاری‌های دفاعی میان یکدیگر گفتگو کرده بودند.

در همین حال وبگاه "دویچه وله" آلمان به بهانه سفر رئیس ستاد کل ارتش عربستان سعودی به ایران، با اشاره به روند ترمیم مناسبات بین دو رقیب عمده منطقه ای، نوشت: پس از توافق بر سر عادی سازی روابط بین ایران و عربستان سعودی که با میانجیگری چین در سال ۲۰۲۳ انجام شد، این دو رقیب منطقه ای خواهان تعمیق روابط خود هستند.

کاظم غریب آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه مقام دیگری است در راس تیم ایران به همراه معاون اول رئیس جمهور و وزیر خارجه به عربستان سفر می کند. سفری که به دنبال

ارسال نامه‌ دکتر عراقچی خطاب به حسین ابراهیم طه دبیرکل سازمان همکاری اسلامی کلید خورد و وزیر خارجه کشورمان ضمن اشاره به ملاقات اخیر با وی در نیویورک و ادامه و تشدید جنایات رژیم اسرائیل و وخامت وضعیت بشردوستانه در غزه و  لبنان از طریق حملات هوایی گسترده این رژیم علیه مناطق مسکونی، خواستار تشکیل فوری نشست فوق العاده سران سازمان همکاری اسلامی به منظور رسیدگی به این موضوع و چاره اندیشی عملی برای کمک به مردم بی گناه غزه و لبنان شده بود.

اتحاد ایران و عربستان برای توقف جنگ در غزه و لبنان/ نشست سازمان همکاری اسلامی چه تأثیری بر وضعیت منطقه دارد؟

دو کشور ایران و عربستان درحالی برای خاتمه دادن جنگ در غزه و لبنان تلاش می کنند که «محمد بن سلمان» با تکرار دعوت خود برای سفر دکتر پزشکیان به عربستان در واکنش به دعوت متقابل رئیس‌جمهور کشورمان از وی تصریح کرد: سفر به ایران مایه افتخار بنده است و امیدوارم فرصت آن هر چه زودتر مهیا شود.

ناظران سیاسی یک سال قبل، کمتر تصور می‌کردند که خاورمیانه در مسیر خطرناک‌ترین لحظات چند دهه اخیر قرار گرفته باشد. همان روزها رسانه‌ها با هیجان وقوع "جنگ تمام عیار" در خاورمیانه را پیش‌بینی می‌کردند، زندگی ساکنان غزه، قبل و بعد از هفتم اکتبر، تقریبا فراموش شده است و بی اعتنایی آزاردهنده ای نسبت به وضعیت ساکنان غزه در آستانه زمستان وجود دارد.

 این شرایط پس از آن تشدید شد که اسرائیل موفق شد با پیوند دادن جنگ در غزه به عنوان یک «درگیری وجودی» با ایران، «تصویری» آخرالزمانی و مبتنی بر مبانی الهیاتی از جنگ در غزه و لبنان ارائه دهد. جنگی که پوشش بین المللی دیپلماتیک-رسانه ای-مالی گسترده ای را برای اسرائیلی ها فراهم کرد تا نه تنها جنگ را برای نابودی فلسطینیان طولانی کنند، بلکه جنگ را برای نابودی حزب الله در لبنان و انصارالله در یمن استمرار دهند. اما حالا امید است ایران و عربستان بتوانند با تشکیل اتحادی منطقه ای، مسیر پایان جنگ در خاورمیانه را هموار کنند.

311213

کد خبر 1982720

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =