فریدون شهبازیان، هنرمندی که برای شجریان و ایرج و الهه و عهدیه هم موسیقی نوشت/ نت طلایی شهبازیان، حرکت جان موسیقی ایرانی در تلفیق با همه سازها

این آخرین نت چه تلخ بود، این آخرین نت که سکوت را به همراه داشت، آن هم سکوتی ابدی برای کسی که در همه عمر صداها را نوشت و رهبری کرد تا «خیام» جرعه‌ای از خیال را به کام سحرگان بریزد و «محمدرضا شجریانِ» نغمه‌خوان آواز سر دهد که: «هنگام سپیده‌دم خروس سحری،/ دانی که چرا همی‌کند نوحه‌گری؟/ یعنی که: نمودند در آیینهٔ صبح/ کز عمر شبی گذشت و تو بیخبری» و چه پر اندوه که این خروس سحری خبر داد که فریدون شهبازیان چهره در نقاب خاک کشید.

حسین قره: فریدون شهبازیان که صبح امروز «با هفت هزارسالگان سربه‌سر» شد، از کودکی شیفته موسیقی بود و صدایی از درون سینه‌اش او را می‌خواند تا نغمه‌ها را برای سازها سامان دهد. پدرش از او خواست تا در کودکی با هنر هم‌بازی شود و از ابتدایی ویولن به دست گرفت. اولین معلمش «عطاالله خادم میثاق» بود؛ اما آن که بر او تأثیر عمیق گذاشت معلم میثاق «سرژ خوتسیف» روس بود. ویولن راهی بود که فریدون شهبازیان یافته بود تا نگاه‌ها را به خودش جلب کند و این شد که در ۱۷ سالگی هم دیپلم این ساز را داشت و هم عضوی از ارکسترسمفونیک تهران شده بود.

پنجه و توانایی که در آرشه کشیدن داشت او را به ارکستر «گل‌های رادیو» برد آن هم به رهبری صاحب‌نامان آن روزگار «روح‌الله خالقی» و پس از او جواد معروفی. شاگردی ابوالحسن صبا از او چهره‌ای ساخت که اگرچه با ساختار موسیقی کلاسیک غربی سازها آشنا بود و بخشی از آن مکتب محسوب می‌شد؛ اما روح موسیقی ایران در آثارش باقی‌مانده و مخاطب آن را می‌شنید، آثارش تلفیق جهان‌های شرق و غرب بود پیش از آن که همچون امروز مد شده باشد. جان موسیقی ایران را به روی سازهای کلاسیک و مدرن غربی برد و آثاری ساخت که باعث شگفتی بود.

فریدون شهبازیان و آواز ایرانی

شهبازیان برای بهترین صداهای زن و مرد ایرانی موسیقی نوشت، از محمدرضا شجریان تا گیتی پاشایی، از علیرضا افتخاری و محمد اصفهانی تا خدیجه دده بالا (مهستی). از کلاسیک‌های موسیقی ایرانی همچون عهدیه و سیمابینا و عبدالوهاب شهیدی تا ایرج و اکبر گلپا. در موسیقی مدرن برای جوانان دهه هفتاد از علیرضا عصار تا حسین زمان موسیقی نوشت و آنان با آثار او صاحب‌نام شدند.

فهرست بلند بالایی است نام خوانندگانی که او برایشان موسیقی ساخت، بسیاری از نام‌ها را می‌توان به فهرست بالا اضافه کرد، کار ویژه او این بود که بر اساس موسیقی درونی هر خواننده به نت‌های اثرشان شناسنامه می‌داد و می‌نوشت. قطعاً آنچه برای الهه می‌ساخت تا آنچه برای سیمین غانم متفاوت بود و این دو با پری زنگنه و... نت‌هایی که شهبازیان می‌ساخت با روح و حضور خواننده پیوند می‌خورد.

شهبازیان و آلبوم‌های غول‌های ادبیات ایران

شهبازیان جایی در زندگی‌اش با شعر کلاسیک ایرانی و خداوندگاران ادبیات گره می‌خورد، وقتی که قرار بود به پیشنهاد کانون پرورش فکری کودکان آثاری را تولید کند تا شاعران هم‌روزگارش آثار شاعران کلاسیک را بخوانند؛ و چه صدایی از صدای احمد شاملوِ شاعر برای آن که خیام را بازخوانی کند، بهتر است، صدایی که برای خوانش مولوی و حافظ همین تأثیر را دارد. (اگرچه ادیبانی به شاملو خرده گرفتند که حافظ او در خوانش اشتباه دارد و خود او هم پذیرفت؛ ولی این همه ربطی با شاهکارهای موسیقیای شهبازیان نداشت.)

موسیقی بعد از خوانش «مطرب مهتاب رو آنچه شنیدی بگو» مولوی که شاملو می‌خواند حال و هوای عجیبی دارد چرا که آهنگ‌ساز توجه مخاطب را به شنیده‌های مطرب مهتاب رو جلب می‌کند و آنچه او شنیده است.

«فریدون شهبازیان» کسی که برای عهدیه و شجریان و ایرج و الهه موسیقی نوشت/ نت طلایی شهبازیان، حرکت جان موسیقی ایرانی در تلفیق با همه سازها

محصول همکاری او و شاملو به شعرخوانی شاملو از آثار خودش هم رسید و کاشفان فروتن شوکران با قطعات شهبازیان چنان شنیدنی شد که گاه از شعر و صدای شاعر پیشی می‌گرفت و نت‌ها به جان مخاطب چنان می‌نشست که نت‌ها خود شاعرانه حیات می‌یافتند. و این جمله معنا پیدا می‌کرد که وقتی کلام پایان می‌یابد، موسیقی آغاز می‌شود.

همکاری او فقط به شاملو محدود نشد و با مهدی اخوان ثالث آن پیر شولاپوش برفینه سر هم کشید، اخوان بود و آن نیست‌انگاری خراسانی‌اش، اخوان بود آن تنهایی ابدی در زمستان و تک درختی که شاید روزی جوانه زد و قاصدکی که شاید روزی خبری داشت. اینها همه در یک نوار کاست با موسیقی شهبازیان جمع شد.

او در این مجموعه با هوشنگ ابتهاج شعرهای سعدی را کار کرد و به موسیقی اقوام ایرانی توجه بسیار کرد.

 شهبازیان و سینما

فریدون شهبازیان از جمله آنان بود که خود را محدود نکرد به یک نوع کار و وقتی در سال ۱۳۵۳ به او پیشنهاد شد تا برای «غبارنشین‌ها» به کارگردانی داوود روستایی و نویسندگی منوچهر افتخاری موسیقی بنویسد، آن را رد نکرد و کار موسیقی فیلم را شروع کرد. او تقریباً سالی یک و حتی بعضی از سال‌ها موسیقی دو یا سه فیلم یا سریال را نوشت.

او تا پیش از انقلاب برای سه فیلم موسیقی ساخت و بخش بزرگی از آثارش بعد از انقلاب و برای فیلمسازانی همچون داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، سیروس الوند، مسعود جعفری جوزانی، فریدون جیرانی، رسول ملاقلی‌پور و... بود؛ اما در میان همه این آثار موسیقی لیلا اثر داریوش مهرجویی چنان با جان اثر حرکت می‌کرد، که اندوه جانکاه روی چهره لیلا حاتمی را نقش می‌زد. استفاده هوشمندانه شهبازیان از تک‌نوازی سه‌تار ایرانی برای نشان‌دادن این اندوه بسیار دقیق بود. از جمله مواردی بود که شهبازیان از ساز و موسیقی ردیف دستگاهی ایرانی استفاده کرد. دلایل متعددی دارد از جمله اینکه لیلا گرفتار یک تفکر سنتی بود و موسیقی او باید از دل یک دلتنگی رازآمیز و درآمیخته با سنت می‌آمد و شهبازیان با نت‌های تزیینی این نغمه را چنان ساخت که در فیلم لیلا هم رد و نشان آشکاری نداشت و هم به جان هر مخاطبی نقشی می‌زد.

شهبازیان برای پائیزان رسول صدرعاملی هم اثر تأثیرگذاری نوشت و برای سریال معصومیت از دست رفته داود میرباقری، نگاهی به موسیقی عربی و منطقه داشت که با صدای محمد اصفهانی در تیتراژ تأثیرگذار بود.

درباره شهبازیان و کارهایش بسیار می‌توان نوشت، هر کدام از کارهای او قابلیت بحث دارد، او از سازهای ایرانی در آثارش بهره برد تا آن را با موسیقی کلاسیک و جهانی پیوند دهد و به اثری تبدیل کند که در همه جای جهان به روی مخاطبان اثرگذار باشد.

«فریدون شهبازیان» کسی که برای عهدیه و شجریان و ایرج و الهه موسیقی نوشت/ نت طلایی شهبازیان، حرکت جان موسیقی ایرانی در تلفیق با همه سازها

۵۷۵۷

کد خبر 2009314

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 13
  • اکبر IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۲
    9 1
    باورکنید نوجوانی که در ۱۷ سالگی اینطور میدرخشد ، فقط و فقط پُشتی بنام خانواده دارد . بیچاره امثال منکه خانواده ..
    • ....من IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
      0 0
      قطعا با حرف تویی که میخوای...خودتو اینجوری لاپوشونی کنی این استاد افتخار آفرین برای ایران زیر سوال نمیرن خودتو بهونت چیه؟خانواده حمایتت نکردن؟چرا راضیشون نکردی که حداقل توی همون چیزی که میخوان،موفق بشی؟ چرا کارای دیگه رو امتحان نکردی؟میخواستی بدرخشی؟ حتی اگه موفق نشدی تو حق نداری بیای همچین کامنتی بزاری به جای اینکه به آدم های مثل ایشون افتخار کنی شما نمیتونی،نمیخواد اینجوری حرف بزنی:)
  • H. K IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۲
    0 0
    ضمیر که هر ظاهری ضمیری دارد ظاهر گرچه نا پیوندی باشد ضمیر بالعکس ( امانات راز ها از نشانه های وصل ضمیرند ) کوشش گران در این ره زیبا بین و زیبا آفرینند باشند آرامش اند نباشند قدرشان آشکار ترند.
  • IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۲
    6 0
    یاد استاد شهبازیان همیشه جاوید بسیار ممنون از قلم پر مهرتان
  • علی هارونی IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۲
    0 0
    باسلام خانواده محترم استاد بزرگوار شهبازیان عروج ملکوتی عزیز گرانقدر رابه شما و جامعه ی هنری تسلیت عرض می نمایم ما را در سوگ خود شریک بدانید علی هارونی
  • رضا خاکپور IR ۰۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
    0 0
    استاد فریدون شهبازیان ، موسیقی دان و آهنگساز سرشناس و بزرگ ایران ، آهنگ های جاودانی را با آواز و صدای هنرمندان بزرگی مانند بانو حمیرا ، از خود به یادگار گذاشت. دلا چه کشیدی ، یه عمرو دویدی ولی به نهایت نبوده رهت جز آن که شکستی چوشیشه ، به آهی، چه بوده خدایا ، مگر گنهت نه از آشنایان وفا دیده ام من نه در باده نوشان ، صفا دیده ام من تو هم ای محبت ، سرابی سرابی برای دل من ، عذابی عذابی ...
  • IR ۰۶:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
    0 0
    💔🖤🙏 متاسفام و دلتنگ خیلی مدت اینطوری ام،بقول قدیمیهای گیله مرد دیار سبزم ،خیلی زمات که مره تاسیانه نه برای استاد عزیز که باارزش زیست و تلاش کرد و باارزش و با احترام یادش ماندگار شد،،دلهره عجیبی دارم،ما خیلی داریم فقیر میشیم وخودمونم حالیمون نیست،قصد شعار ندارم من که دیوونه موزیکم(البته بیشتر پاپ) شاید دوسه بار اسم زیبای استاد رو شنیدم و حالا تمام... وای بر من که همیشه گم کرده دارم اما حالیم نیست که بزرگترامون دارن تو غبارروزگار گم و کم میشن
  • IR ۰۶:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
    0 0
    روحشان شاد و يادشان گرامی و جاودانه باد
  • IR ۰۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
    0 0
    دریغ از این همه هنر که خاموش شد یادش گرامی و روحش شاد
  • محمد رضا رمضانی IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
    0 0
    سلام ایران هماره جایگاه بزرگان هنرمند بوده وهست اینان که با آثار خود دل مردمان این سرزمین رابه دست آوردند باغمشان غمگین شدند و با شادیشان شاد روحش شاد راهش سبز
  • H,sh IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
    0 0
    باسلام هرچند سال یک بار یا بهتر بگم هر چند دهه یک بار شاید شاهد ظهور یک استاد فرهیخته و با استعداد و خوش ذوق مثل استاد شهبازیان باشیم و بتونیم از آثار و برکات این عزیزان بهرمند بشیم پس می طلبه که قدرشون رو بیشتر و بهتر بدونیم ولی متاسفانه ما همیشه مرده پرست زنده کش هستم
  • سعید رحمانی IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۳
    0 0
    باسلام روحش قرین آرامش ابدی .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین