به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، در تاریخ پرفراز و نشیب حوزه های علمیه، نام عالمانی ربانی و فقیهانی وارسته همواره چون چراغی فروزان، راهنمای پویندگان طریق حق و حقیقت بوده است. در این میان، نام آیتالله العظمی حاج ملامحمود فاضل بیدگلی (ره)، فرزند مرحوم ملامحمدحسین، از جمله ستارگانی است که در آسمان فقاهت و اجتهاد درخشیده و با عمر پر برکت خود، منشأ خیرات و برکات فراوانی برای جامعه اسلامی، به ویژه مردم دیار کویری آران و بیدگل بوده است.
تولد در خاندانی علمپرور؛ بذری که در زمینی حاصلخیز رویید
بنابر روایت شبستان آران و بیدگل روح اله باقری: این عالم بزرگوار در سال ۱۲۶۳ هجری قمری، در خانواده ای اصیل و ریشه دار، در محله فخارخانه آران و بیدگل، دیده به جهان گشود. خاندان ایشان، خاندانی علمپرور و متدین بود که از دیرباز، در ترویج معارف اسلامی و خدمت به خلق خدا، پیشگام بوده اند. بی شک، پرورش در چنین محیطی پاک و معنوی، نقش بسزایی در شکل گیری شخصیت و تعالی روحی ایشان داشته است.
از محضر ملامحمدعلی آرانی تا مکتب نراقی و کاشانی؛ سلوک علمی یک فقیه جامعالشرایط
آیتالله فاضل بیدگلی (ره)، پس از فراگیری علوم مقدماتی در زادگاه خود، برای تکمیل تحصیلات راهی محضر اساتید بزرگ و دانشمندان نامداری شد که هر یک، از ارکان حوزه های علمیه و مراجع تقلید عصر خود بودند. ایشان در ابتدا، از محضر عالم جلیل القدر، آیتالله ملامحمدعلی آرانی (ره) کسب فیض نمود و سپس، برای بهره مندی از دانش و معنویت بزرگانی چون آیتالله علامه جلیل حاج آقا شهابالدین نراقی (ره) و آیتالله شریفالاقاب حاج ملاحبیبالله شریف کاشانی (ره) به این مراکز علمی عزیمت کرد.
ایشان در طول سالیان متمادی، با جدیت و پشتکار فراوان، در محضر این اساتید برجسته به تحصیل علوم دینی پرداخت و در زمینه های مختلف فقه، اصول، کلام، فلسفه و حدیث، به تبحر و استادی رسید. به گونه ای که، در اندک زمانی، به عنوان یکی از فضلای برجسته و امیدبخش حوزه های علمیه، مورد توجه و احترام همگان قرار گرفت و توانست به درجه اجتهاد نائل آید.
تأییدیه اجتهاد از سوی مراجع عظام تقلید؛ گواهی بر مراتب علمی و فقاهتی
مراتب علمی و فقاهتی آیتالله فاضل بیدگلی (ره)، به حدی از کمال رسیده بود که مورد تأیید و تصدیق بسیاری از مراجع عظام تقلید و علمای اعلام زمان خود قرار گرفت. ایشان از بزرگانی چون آیتالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی (ره) مؤسس حوزه علمیه قم، آیتالله العظمی آقامیرزافخرالدین نراقی کاشانی (ره)، آیتالله العظمی ملامحمدعلی آرانی (ره) والد آیتالله آقامیرزا احمد عاملی(ره) و آیتالله العظمی آقامیرسیدعلی یثربی کاشانی (ره) اجازه اجتهاد دریافت نمود که این خود، گواهی روشن بر مقام شامخ علمی و فقاهتی ایشان می باشد.
عالم عامل و اسوه زهد و تقوا؛ تجسم اخلاق اسلامی در کویری خشک
آیتالله فاضل بیدگلی (ره)، عالمی عامل و فقیهی وارسته بود که علم و عمل را با هم در آمیخته و در تمام شئون زندگی، اسوه و الگوی دیگران بود. ایشان با وجود داشتن مقام علمی و معنوی والا، همواره متواضع و فروتن بود و با مردم، به ویژه ضعفا و مستمندان، با مهربانی و عطوفت رفتار می کرد.
بیت شریف ایشان در محله فخارخانه، مرکزی برای رسیدگی به درماندگان و پناهگاهی برای ضعفا و فقرا بود. نقل است که ایشان با وجود داشتن مقداری آب و ملک، بیشتر درآمد خود را صرف کمک به نیازمندان می کرد و کمتر چیزی از آن را برای خود قرار می داد.
حجتالاسلام و المسلمین حاج آقاحسین اقدسی، نوه دختری ایشان، در این باره می گوید: “معظمله دارای سجّیت سخاوت و خصلت بزرگمنشی بوده و گاه میشد که حتی بعضی از اموال و اشیای داخلی خانه را به نیازمندان میبخشیده است. ”
تلاش برای ترویج معارف اسلامی و تربیت شاگردان؛ میراث ماندگار یک عالم ربانی
آیتالله فاضل بیدگلی (ره)، بیشتر عمر شریف خود را در زادگاهش آران و بیدگل گذراند و به تبلیغ و ترویج دین مبین اسلام و تعلیم شاگردان همت گماشت. ایشان با سخنرانی های آتشین و ارشادهای دلسوزانه خود، مردم را به سوی خدا و معنویت دعوت می کرد و با تربیت شاگردانی عالم و عامل، نسلی از مبلغان و مروجان دین را به جامعه اسلامی تقدیم نمود.
متاسفانه، بیشتر آثار و تألیفات ایشان در جریان تخریب منزلشان از بین رفت، اما کتابی در فقه پیرامون احکام صوم از ایشان به یادگار مانده است که نشان دهنده تبحر ایشان در علوم فقهی می باشد.
رحلت در شب شهادت امام صادق (ع)؛ پیوند نام یک فقیه با احیای مکتب جعفری
این عالم ربانی، در شب شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع)، ۲۵ شوال سال ۱۳۵۰ هـ. ق، پس از عمری تلاش در راه خدمت به دین و خلق خدا، به لقاءالله پیوست و روح پاکش به ملکوت اعلی عروج نمود. پیکر مطهر ایشان، با حضور خیل عظیمی از علما، طلاب و اقشار مختلف مردم، در جوار مرقد امامزاده هادی آران و بیدگل به خاک سپرده شد.
رحلت ایشان، ضایعه ای جبران ناپذیر برای منطقه بود، اما نام و یاد ایشان، همواره در قلب ها زنده و جاویدان خواهد ماند.
مجتهدی از تبار زراره و ابوبصیر
در آستانهی مکتب امام جعفر صادق (ع)، آقا ملا محمود فاضل، رحل فروتنی افکند و به استاد این مکتب، گوش جان سپرد تا فاضلِ اهل ایمان شد. مجتهدی از تبار زراره و ابوبصیر که سالها در مکتب امام جعفر صادق (ع) درس دین خواند و از خرمن دانش خوشه چید و چونان ابری باذل بر زمین دلها بارید و به نقش دین در جامعه طراوت بخشید و سرانجام نام او با عزای پیشوای مکتب جعفری قرین و عجین گشت.
یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.
نظر شما