صداوسیما هیچ کوششی برای زنده نگاه‌داشتن موسیقی ملی نمی‌کند/ نوحه‌خوان‌های ما آهنگ هایده را برای عزاداری حسینی می‌خوانند

وقتی از بین دغدغه‌های روزمره و قیمت بالای بلیت‌ها تصمیم بگیرید که یک شب را به کنسرت یک خواننده بروید بی شک انتظار دارید چیزی که نصیب شما می‌شود یک اجرای با کیفیت باشد نه پلی بک یا حرکات غیرحرفه‌ای خواننده.

مریم پیروزه: هرازچندگاهی اخباری با این مضمون که فلان خواننده در کنسرتش پلی بک کرده را می‌شنویم و با مرور زمان این اتفاق نه‌تنها کمتر نشده؛ بلکه روزبه‌روز در اجرا خوانندگان بیشتری دیده می‌شود.

 وقتی یک خواننده مشهور در کنسرت رشت در سال ۸۶ اجرای پلی بک داشت و لحظاتی بعد از اتمام کنسرت، مخاطبان خواهان برگرداندن پول بلیت خود شدند، انتظار می‌رفت که دیگر همچنین داستانی پیش نیاید؛ اما خواننده جوانی همین کار در سال ۹۷ تکرار کرد. او در اجرای خود در شیراز پای پلی بک را به کنسرت‌های پاپ باز کرد و مشابه همچنین کاری در کنسرت خوانندگان دیگر هم به چشم خورد این جریان‌ها باعث این شد مردم وقتی می‌خواهند گزینه واریز پول را برای یک کنسرت پاپ ایرانی بزنند دست‌ودلشان بلرزد نکند بروند به کنسرت و بعد از اتمامش بگویند پولمان را حرام کردیم. این خوانندگان گمان می‌کنند اگر به هر دلیلی کنسرت را لغو کنند کار دور از ادب است؛ اما برای ردکردن این حرف باید همخوانی مردم در کنسرت رشت علیرضا قربانی را مثال زد که وقتی قربانی وسط اجرا دچار گرفتگی صدا شد مخاطبان حاضر در سالن بدون هیچ اعتراضی شروع به خواندن آهنگ به‌جای خواننده کردند در اینجا باید گفت مخاطبان با کنسل‌شدن یک اجرا به دلیل سرماخوردگی یا عدم امکانات مشکلی ندارند آن چیزی که صدای شکایت آن‌ها را در می‌آورد احترام نداشتن به هنر، وقت و شعور مخاطب است.

 اما این وضع نامناسب به اجراهای زنده خلاصه نمی‌شود و بسیاری از کارشناسان موسیقی پاپ امروزی را یک اثر دور از هنر و کیفیت می‌دانند و معتقدند این خوانندگان هویت موسیقی ایرانی را زیر سؤال می‌برند و اگر این جریان ادامه پیدا کند باید به شکلی جدی نگران موسیقی ایرانی بود.

خبرآنلاین برای آگاهی بیشتر از وضع موسیقی پاپ به گفتگو با کیوان ساکت موسیقی‌دان و آهنگ‌ساز نشست که در ادامه آن را می‌خوانید.

کیوان ساکت موسیقی‌دان و آهنگ‌ساز در گفت‌وگو با خبرآنلاین درباره انتخاب گزینشی برای صدور مجوز کنسرت‌ها بیان کرد: «تهیه‌کننده فیلم مارمولک آقای محمدی در مصاحبه‌ای که با وزیر ارشاد داشت گفت: چرا با اینکه فیلم‌های زیادی هست که از نگاه فرهنگی بسیار کم ارزش به‌حساب می‌آیند و در سطح پایینی از کیفیت قرار دارند با آسانی پروانه نمایش می‌گیرند؛ ولی به یک فیلم خوب مجوز نمی‌دهید؟ و پاسخ این بوده است: چون آن فیلم‌ها برای ما خطر ندارند؛ بلکه شما برای ما خطرناک هستید این شما هستید که مردم را آگاه می‌کنید. در دنیای موسیقی هم دقیقاً همچنین جریانی است. من بسیاری از کنسرت‌های سال گذشته و سال‌های قبل از آن را به این خاطر که مجوز دیر به دستم می‌رسید از دست دادم؛ زیرا زمانی برای انجام یک کنسرت به من مجوز می‌دادند که دیگر فرصتی برای تبلیغ نداشتم و تهیه‌کننده هم ریسک گرفتن سالن و پرداخت را نمی‌کرد. من کیوان ساکت گاهی سه ماه برای یک مجوز چشم‌به‌راه می‌مانم درحالی‌که می‌بینم بسیاری از اجراهای پاپ در طول دو الی سه روز مجوزشان صادر می‌شود و عکس کنسرت‌های بر روی بیلبوردها در سطح شهر گواهی است برای سخنانم.»

ابتذال فراگیر شده است

ساکت با اشاره به اینکه مخالف موسیقی پاپ نیست ادامه داد: «من معتقدم موسیقی پاپ امروز بسیار سطحش با موسیقی پاپ پیش از انقلاب فرق دارد و خواننده‌های پاپ امروزی بسیار شبیه هم هستند و شوربختانه پلی بک که مسئله‌ای است که در خوانندگان امروزی بسیار دیده می‌شود، اما در بین هنرمندان موسیقی پاپ گذشته ما شاهد همچنین اتفاق‌هایی نبودیم هر شخصیت هنری سبک ویژه به خود را داشت برای مثال آقای ابراهیم حامدی مانند داریوش، داریوش شبیه به فرهاد، فرهاد شبیه به ستار و ستار مانند بانو گوگوش نبود.»

این موسیقی‌دان گفت: «بسیاری از آهنگ‌ها حتی در حوزه موسیقی ملی ایران کاملاً برگردان موسیقی ترکی استانبولی است و حتی کار به جایی از ابتذال و تقلید رسیده که نوحه‌خوان‌های ما آهنگ‌های حمیرا و هایده را در نوحه‌های خود به یاد امام حسین و کربلا می‌خوانند و شگفتا که با همان شعر و گام می‌خوانند این کار یعنی مصداق بارز دزدی هنری یا همان کپی‌رایت و متأسفانه هیچ ابایی هم از این تقلید ندارند این اتفاق برآیند دو اندیشه است یا آنها شنوندگان را بسیار نادان می‌پندارند که البته امکان ندارد کسانی که پای منبر می‌روند تا برای امام حسین سینه بزنند حتی یکبار هم به موسیقی این خوانندگان زن قدیمی گوش نداده باشند یا حالت دوم این است که بهایی به شعور و عقل مردم نمی‌دهند. ما در موسیقی پاپ هم شاهد این تقلید بودیم که با کپی از آهنگ‌های ترکی استانبولی آن‌هم بی‌کم‌وکاست، نمونه‌های ایرانی آن‌ها را هم پیدا می‌کنید.»

صداوسیما ایران هیچ کوششی برای زنده نگاه‌داشتن موسیقی ملی نمی‌کند/ نوحه‌خوان‌های ما آهنگ هایده را برای عزاداری حسینی می‌خوانند

بسیاری از خوانندگان امروز در حافظه تاریخی و عاطفی مردمان ایران نمی مانند

ساکت درباره استقبال مردم از خوانندگان قبل انقلاب خاطرنشان کرد: «موسیقی پاپ امروزی به یک موسیقی یک‌بارمصرف تبدیل شده به همین منظور وقتی خوانندگان پاپ گذشته در کشورهای همسایه کنسرت می‌گذارند هزاران‌هزار نفر با هزینه زیاد راهی این کشورها می‌شوند تا خاطرات شیرین گذشته را زنده کنند چون‌که مانند آن‌ها پیدا نشده چند باری خوانندگان مرد ما بعد از انقلاب تلاش کردند آهنگ‌های خوانندگانی مانند هایده، حمیرا و مرضیه را بازخوانی کنند؛ اما نتیجه کار بسیار ناموفق و نازیبا بود؛ زیرا هرگز آن احساس و صدا تکرار نخواهد شد و از همین رو مردم ترجیح می‌دهند به صدای خوانندگان اصلی گوش بدهند. شوربختانه بسیاری از خوانندگان این دوره هویت فرهنگی خود را از دست دادند و به یک کپی دست سه از کارهای ۴۰ و ۵۰ سال پیش تبدیل شدند و هرگز در حافظه تاریخی و عاطفی و فرهنگی مردمان ایران نخواهند ماند.»

 آهنگ‌ساز ایرانی درباره نقش رسانه در گسترش فرهنگ ایرانی بیان کرد: «موسیقی ما موسیقی سنتی نیست؛ بلکه موسیقی ملی است که رسانه و صدا سیما می‌تواند نقش سودمند یا مخرب زیادی در گسترش آن داشته باشد هرچند صداوسیما در چند دهه اخیر در تخریب فرهنگی و تخریب زبان ملی ایران بسیار مؤثر بوده است. مجریان ما سخن‌گفتن را آن‌گونه که باید بلد نیستند یا کسی را برای خواندن شاهنامه می‌آورند که یکبار هم شاهنامه نخوانده است و تمام واژگان را اشتباه ادا می‌کند ما در موسیقی و حتی در واژگان هم داستان مشابه داریم.»

صداوسیما موسیقی ملی کشور را این‌گونه خوار و خفیف می‌کند

کیوان ساکت با اشاره به عملکرد نادرست صداوسیما ادامه داد: «صداوسیما به مردم یاد می‌دهد وقتی موسیقی ملی ایران پخش می‌شود در بین آن حرف بزنند یا اخبار پخش کنند؛ اما وقتی موسیقی پاپ بخش می‌شود حتی اگر بسیار کم‌رمق باشد باید آن را تا آخر گوش بدهند به باور من این یک برنامه است برای نابودی فرهنگ ایران که این سازمان آگاه یا ناآگاه به این سمت می‌رود. شاید این حرف من قضاوت‌های زیادی را به همراه داشته باشد، اما من این را می‌گویم شما هیچ کشوری را نمی‌توانید پیدا کنید از کشورهای قدیمی مانند چین، هند و ژاپن که صداوسیما موسیقی ملی کشور را این‌گونه خوار و خفیف کند. در کنار اینکه تمام ژانرهای موسیقی باید پخش شود؛ ولی بیشترین تلاش باید برای شناخت موسیقی و فرهنگ ایران که کهن‌ترین فرهنگ هم است صورت بگیرد وقتی رسانه و صداوسیما ایران هیچ کوششی برای زنده نگاه‌داشتن موسیقی ملی نمی‌کند نمی‌توانیم جوانان را برای ناآگاه بودن از فرهنگ کشور خودشان مقصر بدانیم وقتی تلویزیون ساز ملی ایران را به این نسل نشان نمی‌دهد، اما راحت فرهنگ کشورهای دیگر را به آن‌ها معرفی می‌کند باید هم انتظار داشت جوانان به سمت فیلم، موسیقی و فرهنگ کشورهای دیگر از جمله کره جنوبی متمایل شوند این بدبختی است که مسئولان باید شرمنده باشند و برای این بیگانگی از مردم عذرخواهی کنند.»

۵۷۵۷

کد خبر 2057556

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 76
  • ایرانی IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    64 4
    مگه صدا و سیما رو کسب هم میبینن خودشون برا خودشون پخش میکنن هر چند خودشون هم ماهواره میبینن فقط یه تعداد رانتی خودی جیباشون رو پر میکنن تمام
  • IR ۱۷:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    79 2
    زنده نگاه داشتن آداب ، فرهنگ رسوم ملی نیازمند نگاه ملی گرایانه است ؛ وقتی صدا و سیما به عنوان رسانه رسمی کشور در اختیار یک طیف فکری که ملی گرایی را خلاف اسلام می دانند بیفتد ، توقع دارید جهت حفظ موسیقی ملی کوشش شود ؟
  • IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    4 80
    از کجا معلوم هایده آهنگ های سینه زنی مداحان را برای موسیقی نمیخواند؟ کمی دقت کنید می بینید که قبل از هایده با آن آهنگ نوحه خوانده اند...
  • ح IR ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    64 6
    صداو سیما و دغدغه ملی ؟ شوخی میفرمایید ،صدا و سیمایی که با وجود نداشتن مخاطب با کمال پررویی می‌گوید بیش از ۷۰ ٪مخاطب دارد و یا شبکه خبر که تنها شبکه اطلاع رسانی تمام وقت و مختص خبر است ،کمترین خبرها را هم در مورد اوضاع ایران پخش نمیکند و گویا مدیران این شبکه اصلا ایرانی نیستند و یا شبکه نسیمی که تا حدودی مخاطب داشت با وجود افرادی مثل محسن افشانی دیگر رنگ باخته و ... حال شما از دغدغه این سازمان میگویید؟
  • رضا IR ۲۱:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    57 3
    صدا و سیما به جای نمایش تار ایرانی لوازم موسیقی هنگام پخش قورباغه نشان میدهد از نشانه های اصیل موسیقی میترسد
  • رضا IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    55 1
    خوشحال کردن مردم در کجای دین اسلام گناه است وگریاندن ثواب
  • علی IR ۲۱:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    47 3
    خدارا شکر یکی پیدا شد حرف دل ما را بزند . و...
  • مجتبی IR ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    43 2
    درود بر استاد ساکت.من اهل موسیقی نیستم.ولی میدونم و حس میکنم اگر کسی دشمن موسیقی باشه دوستدار جنگ و خونریزیه.حرفهاتون استاد. کاملا درسته.
  • IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    7 36
    حرفهای شما هم تکراری است! خب که چی؟
  • م و IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    35 2
    الان تلوزیوناز شبکه خبر در باره سابقه تاریخی نام خدیج پارس برای اولین بار نام داریوش بزرگ ومتن سنگ‌نوشته را آورد.اینراه هم چون به مدرک تاریخی نیازداشتند آوردند.اینهانشان دادندکه با موسیقی مخالفند.هر چند که فرهنگ وتمدن ایران جان خود را به همه تحمیل میکند
  • هاشن IR ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    27 1
    از خوانندگان ترانه ها یا اشعار باستانی رفته رفته داره کم رنگ می شه وکسی به داد این موسقی اصیل ارزشمند که روح نویسنده وشاعر وخواننده را زنده میکنه وارامش می بخشه خبری نیست یک عدهای نوحه خون برا پول غرور وتظاهر میان نوحه خ
  • رضا IR ۲۳:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    4 50
    شما در حدی نیستید که بخواهید در مورد موسیقی صحبت کنید چه برسد به اینکه انتقاد کنید خودت که در زمینه موسیقی سنتی فعالیت میکنید چند وقت پیش در کنسرت خواننده لوسانجلسی یعنی ابی رفته بودید . بفرمایید این موضوع کنسرتی که رفته بودید چه ربطی به موسیقی سنتی و انتقاد دارد شما از افرادی که هایده میخوانند انتقاد میکنید بعد خودتان به کنسرت ابی میروید بعدا هم میگویید کسی به موسیقی سنتی توجهی نمیکند خوب خودتان که توجه نمیکنید توقع دارید مسئولان توجه کنند . باید رفتار و گفتار شما کاملا صادقانه باشد که متاسفانه این طور نیست
  • ناشناس IR ۲۳:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    32 3
    سیگار کشیدن سریال هارو نشون میده ولی موسیقی حرام!!؟
  • مهرداد IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
    2 26
    دیدگاه شما یه دیدگاه منتقدانه نیس . یه دیدگاه معمولیه و شما هم کلا منتقد نیستی
  • حسن IR ۰۲:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    3 30
    این صداوسیما چقدر طلبکار داره ما خبر نداشتیم!! فقط در ذهن خود روزی رو شبیه سازی کنید که این دم و دستگاه بدست این جماعت بیفتد!! خدا وکیلی این طلبکارهایی که من میبینم اگه پاش بیفته روی مغول و سفید میکنند!! البته بد هم نیست لااقل جنگ بین گله گرگها آخرش به جشن بین ما بره آهوها منجر میشود.
  • خسرو صادقی معلم بازنشسته IR ۰۲:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    34 4
    صدا سیما با هر نوع موسیقی مخالفه چه سنتی و چه غیر سنتی .سما می‌توانید در غالب نوحه خوانی هر کاری میخواهید بکنید .بزنید برقصید .پایکوبی کنید که البته فقط مداحان مجوز دارند.
  • IR ۰۲:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    23 1
    صدا و سیما به کما رفته است
  • ناشناس IR ۰۲:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    21 5
    والا احساساتی که آهنگ های هایده داره خیلی بهتر از نوحه های شماست از خداتونم باشه برامم مهم نیست نظرم پخش نشه
  • ناشناس IR ۰۴:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    24 4
    دقیقا. من خودم با اینکه دهه قبل انقلاب نیستم اما فقط موسیقی قیل رو گوش میکنم. از ترانه بگیر تا آهتگسازی و صدای خواننده آدم لذت میبره و هیچ وقت تکراری نمیشن. مردم هنوز با عشق هایده داریوش ابی...گوش میکنن. متاسفانه موسیقی پاپ امروزی فقط یکبار مصرفن و اینقد افکتو تقلب تو صدا هست ک لذتی نداره. قربونشون یرم کنسرتم ک میزارن کلا صدا زیر صفره. بعد واسه اینکه ضایع نشن کل آهنگ میکزوفن به سمت مردمه و بجای خواننده میخونن😅😅 فقط تعدادی انگشت شمار بد نیستن. موسیقی باید با مضمون یاشه ک حداقل چندسال ادامه داشته باشه. موسیقی پاپ امروزی برعکس قدیم اصلا قوی و ماندگار نیست
  • عاطفه میرجلیلی IR ۰۶:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    9 0
    الا لعنت الله علی القوم الظالمين
  • علی IR ۰۷:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    12 1
    سلام مطلب بسیار ارزنده وشوک بزرگی به موسیقی ایران عزیزبود انشالله که مسولین جدی بگیرند وقدمی بزرگ برای موسیقی پاپ بردارند
  • رضا IR ۰۷:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    27 2
    هرچی قبل از انقلاب بوده میخواهندبمرورنابودکنن تاچه رسد به موزیک مداحان اغلب برخی فرست طلب هستندتتدادکمی هستند اشعارشان با واقعیت صحت دارد بقیه برای گریاندن مردم تحریف شده میباشند
  • محمد IR ۰۸:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    24 4
    روح بانو هاییده شاد افتخار موسیقی این کشور قطعا صدای این بانو بی همتا و جاودانه است
  • ناشناس IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    12 1
    در ایران هم فیلم سازان خوب و مطرح داریم هم آهنگسازان بزرگ و نابغه ، متاسفانه وضعیت طوری شده ، اکثرا بچه نسل z متاسفانه به سوی گوش دادن موسیقی کره ی جنوبی کشیده می شوند، الان وضعیت طوری شده که خوانندگان موسیقی پاپ مجبورند عمل پلی بک انجام دهند تا موسیقی مورد پذیرش قشر نسل جوان قرار گیرد.وگرنه هیچ مشتری و طرفداری برای آنان باقی نخواهد ماند، مثل موسیقی سنتی و کلاسیک ایرانی که روز به روز ، سرد و به سوی نابودی پیش می رود.
  • IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    8 1
    دقیقاً
  • دانا IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    12 2
    بله ایشون کاملا دلسوزانه در باره ابتذال و از بین رفتن موسیقی ایرانی ابراز نگرانی کردند . موسیقی های امروزی بسیارسطح پایین و به دور از هنر و کیفیت هستند متاسفانه.
  • علی IR ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    6 3
    آب که سر بالا بره غورباغه ابو عطا می خواند
  • ا IR ۰۸:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    16 1
    درود بر شرفت آقای ساکت
  • بازنشسته IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    12 1
    جناب‌ساکت‌سرورم‌من باصدای تارتوزنده‌میشوم هرروزوهرساعت دوستت دارم.عمرت جاویدودرسلامت ۱۲۰سال‌سایه ات مستدام🙏
  • IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    7 1
    ...ولی در جهت حذف و انقراض موسیقی ملًی کوشش‌ها مس کند و برنامه ها دارد
  • کارمند ساده IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    3 16
    این رشته از هنر همیشه احساساتی با مسائل برخورد کرده اند کمی تحقیق در در ۲, پنجاه سال اخیر و نگاه به جشن فرهنگ و هنر شیراز زمان شاه منحوث و هم اکنون روشن میشود که چه حکومتی بیشتر به موسیقی فاخر و ... اهمیت می داده است و تو خود بخوان حدیث مفصل از آموزش مرور تاریخ اخیر
  • منصور IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    15 1
    من چندین ساله که دیگه برای عزاداری نمیرم چون واقعاً نمیشه با اون آهنگ های شاد گریه کرد
  • دوگوز IR ۱۱:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    8 1
    راست میگی برادر هنر خار شد جادوی ارجمند.
  • محمود IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    11 2
    درود به شرفت جناب استاد ساکت..
  • امید IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۱
    8 2
    وقتی یک نفر خواب باشه میشه صداش بزنی وازخواب بیدارش کنی ولی کسیکه خودشو زده بخواب هرگز نمیتونی از خواب بیدارش کنی

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین