به گزارش خبرآنلاین، ۲۸ هزار هکتار اراضی جنوب کرمان این روزها زیر کشت پیاز رفته و بخشی از این محصول برداشت شده است، اما در پی حضور دلالان در جنوب کرمان و افت قیمت پیاز به زیر ۲ هزار تومان، پیازها روی دست کشاورزان مانده بود تا اینکه در نهایت کار خرید تضمینی پیاز در این شهرستانها آغاز شد.
مهر در خبری نوشت:هر چند که کشاورزان میگویند الگوی کشت را رعایت کردهاند، اما پس از بحران در بازار این محصول در جنوب کرمان مسئولان میگویند الگوی کشت رعایت نشده و بیش از حد سهمیه مورد نظر پیاز در مزارع کشت شده است.
بسیاری از کشاورزان در ابتدای برداشت با خسارتهای جدی مواجه شدند و حتی از برداشت محصول هم خودداری کردند، اما با وجود شروع طرح خرید تضمینی نیز دردی از پیاز کاران دوا نشده است و پیاز کاران حتی هزینه تولید را نیز نمیتوانند تأمین کنند.
محصول پیاز در دمای بالای جنوب کرمان در معرض فساد قرار میگیرند
هم اکنون نرخ خرید تضمینی ۵۶ هزار و۷۵۳ ریال است که هر چند کمی از ضررهای کشاورزان را کاهش داده است، اما عملاً هنوز زیر قیمت هزینه تولید این محصول پیاز خریداری میشود و این در حالی است که بخش عمده از پیاز جنوب کرمان سفید صدفی است که امروز در بازار تهران ۱۸ هزار تومان قیمت دارد.
در کنار ضرر هنگفتی که کشاورزان میبینند باید به این نکته هم توجه کرد که پیازهای خریداری شده در گرمای بالای ۴۵ درجه سانتی گراد این روزهای جنوب کرمان دپو میشوند و در صورت عدم برنامهریزی برای استفاده بهینه از این محصول این تولیدات خراب میشوند.
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سفر اخیر خود به جنوب کرمان از سایتهای خرید تضمینی پیاز در جنوب کرمان بازدید کرد و پای درد دل پیاز کاران نشست، اما همچنان مشخص نیست چه طرح و برنامه عملی برای رفع مشکلات کشاورزان وجود دارد.
از سوی دیگر پیازهای خریداری شده در شهرستانهای مختلف جنوب استان کرمان نیز مشخص نیست چگونه به دست مصرف کننده و یا صنایع غذایی میرسند و یا امکان صادرات این محصول مهیا میشود یا خیر؟ این در حالی است که برخی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس نیز هفته گذشته از وضعیت مزارع و بازار خرید تضمینی پیاز در جنوب کرمان بازدید کردند.
کشاورزان با مشکل مواجه هستند
بهنام سعیدی، نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پتانسیل بسیار بالای تولید محصولات کشاورزی در جنوب کرمان گفت: شغل اکثر مردم جنوب کرمان کشاورزی است و در هر فصل یک محصول را کشت میکنند که باید حمایت لازم از تولیدات این افراد انجام شود.
وی با اشاره به گرمای سوزان این روزهای جنوب کرمان گفت: باید به گونهای برنامهریزی شود که از خراب شدن محصولاتی که خریداری شده نیز جلوگیری شود.
وی گفت: هزینه تولید محصول بالاست و در این شرایط خشکسالی و اقتصادی باید حمایتهای لازم از کشاورزان محروم منطقه انجام شود.
سعیدی، نرخ خرید تضمینی محصول را مناسب ندانست و خواستار پیگیری مسئولان شد و افزود: کشاورز در این شرایط اقدام به تولید میکند و مسلماً از مسئولان نیز انتظار حمایت دارد.
دلالان در کمین محصولات کشاورزی
محمد قنبری، یکی از کشاورزان جنوب کرمان نیز به خبرنگار مهر با بیان اینکه محصول سیب زمینی نیز به زودی برداشت میشود گفت: همین داستان برای محصول سیب زمینی نیز ایجاد میشود، یعنی عدهای دلال دست روی محصول میگذارند و قیمت را به صورت مصنوعی پایین نگه داشته و بخش قابل توجهی از محصول را خریداری میکنند و با قیمتهای بسیار بالا در استانهای شمالی کشور میفروشند که تمام زحمت کشاورز هدر میرود.
وی افزود: در شرایطی که برق سهمیه بندی است و به سختی میتوان سهمیه آب گرفت و هزینه کود، سم، کارگر و بذر را تأمین کرد، از ما حمایت نمیشود.
این کشاورز گفت: هزینه تولید پیاز بین ۷ تا ۹ هزار تومان متغیر است، اما خرید تضمینی ۵۶ هزار ۷۵۳ ریال است.
وی گفت: همین پیاز هم بعد از خریداری در مراکز خرید دپو میشود و مشخص نیست سرانجام این همه ثروت چه میشود.
وی ابراز امیدواری میکند این پیازها خراب نشود، هر چند که همین الان نیز در این گرما بوی گندیدن پیاز بلند شده است.
سهم کشاورزی جنوب ایران از کشورهای عربی چیست؟
در حالی که جنوب کرمان با کشورهای حاشیه خلیج فارس تنها چند ساعت فاصله دارد باید از مسئولان وزارت صمت و جهاد کشاورزی سوال کرد چرا با وجود پتانسیل عظیم کشاورزی در استانهای جنوبی کشور هیچ راهکاری برای تصاحب بازار این کشورها انجام نمیشود و بازار میوه تره و بار کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با محصولات کشاورزی آمریکای جنوبی و اروپا پر میشود؟
217
نظر شما